- 1 Najlepsze stoiska na Jarmarku Świątecznym (45 opinii)
- 2 Schabowy większy od głowy (101 opinii)
- 3 Wybrali najgorszy wyrób mięsny na świecie (74 opinie)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (200 opinii)
- 5 Co zjemy na Jarmarku Bożonarodzeniowym? (156 opinii)
- 6 Dokąd na grzańca? Ceny, rodzaje (44 opinie)
Wojciech Amaro promuje gdańską kuchnię
Wszystko zaczęło się od książki "Smaki Gdańska", która w 2022 r. przywróciła do życia nieco już zapomniane starogdańskie przepisy kulinarne. Teraz akcja nabrała nowego wymiaru, bo włączył się do niej jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni, Wojciech Modest Amaro.
Do akcji promującej lokalne kulinaria dołączyło 9 restauracji, w których znajdziemy specjalne menu inspirowane starogdańską kuchnią. Mowa o restauracjach Bonżur, Elephant, Horizon, Magiel, Mercato, Oria Magic House, Tygle Gdańskie, Vidokówka oraz Villa Eva. W każdym z tych miejsc znajdziemy potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji. Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", należy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Można je także kupić w punktach informacji turystycznej, czyli w Gdańskim Centrum Informacji Turystycznej Długi Targ 28/29 oraz Punkcie Informacji Lotniskowej. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet (więcej informacji tutaj).
Teraz do akcji dołączyła jeszcze jedna postać: Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, były właściciel restauracji Atelier Amaro, pierwszy w Polsce zdobywca gwiazdki Michelin, były juror programu "Top Chef" i przez pięć edycji prowadzący program "Hell's Kitchen". W 2019 r. znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.
W piątek oficjalnie przedstawiono ambasadora akcji "Smaki Gdańskie", a wydarzenie, w którym wzięła udział również prezydent Miasta Gdańska, Aleksandra Dulkiewicz, odbyło się w restauracji Tygle Gdańskie. Organizatorzy wierzą, że obecność tak sławnego szefa kuchni jeszcze bardziej wypromuje lokalne kulinaria i przyciągnie do Gdańska turystów-smakoszy.

- Z radością przyjąłem zaproszenie do współpracy z bardzo prostego powodu: Gdańsk od dawna zajmuje ważne miejsce w moim życiu. Choć nie urodziłem się tutaj, nie mam tu też korzeni, to kulinaria gdańskie stanowiły początek mojej kariery, gdy przymierzałem się do otwarcia mojego Atelier. Zjeździłem wtedy Polskę w poszukiwaniu lokalnych produktów i tu właśnie zaczęła się ta przygoda - mówił podczas konferencji Amaro.
Skoro była mowa o jedzeniu, nie mogło go zabraknąć i to w starogdańskim, choć mocno unowocześnionym wydaniu. Na tę okazję szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie przygotował dla gości zimne przekąski, m.in. pieczywo na zakwasie żytnim i masło sardelowe, krokiet z bałtyckiego halibuta z wędzonym kawiorem, tatar z pstrąga oraz krokiety mięsne z majonezem grzybowym.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-11-10 14:41
Dobra wiadomość!! (5)
Świetny kucharz z ogromnym talentem, miasto na pewno skorzysta. Czy wiadomo kiedy otwiera tu restaurację? :) czy po prostu promuje? :((
- 18 44
-
2023-11-10 15:16
w Licheniu otwiera
- 21 7
-
2023-11-11 09:26
Nigdy (2)
Amaro nie otwiera już restauracji. Ale możesz zjeść u niego na farmie tasting menu za 1200 pln od osoby
- 3 1
-
2023-11-11 21:47
(1)
Co to jest tasting?
- 1 0
-
2023-11-12 01:09
4 łyżki jedzenia polane po całym talerzu łyżka sosu
Ma wyglądać i jako tako smakować i być drogie, ale o najedzenia się tym zapomnij
- 2 0
-
2023-11-11 22:42
Basiura zakończył działalność kulinarną.
Teraz będzie prowadził od wahadełka do gwiazd.
- 1 1
-
2023-11-10 14:07
Amaro to świetny szef kuchni, talent (9)
Współczesna polska kuchnia wiele mu zawdzięcza i jest to fakt. Nie po drodze mi z jego przekonaniami, które zdominowały jego życie w ostatnich latach, lecz jeśli chodzi o kulinaria, to niewielu mu dorównuje
- 40 50
-
2023-11-10 14:15
Zaczadzony (1)
Poszedł w ekstremizm religijny jako świra skreślam go
- 27 21
-
2023-11-13 20:08
Tam jest kaska
u biskupów i innych kościelnych notabli. Nie będzie plebsu karmił.
- 0 1
-
2023-11-10 14:35
myślę ze można po prostu nie komentować tej sfery jego życia (1)
- 22 6
-
2023-11-11 17:06
Tytuł
Nie można nie komentować tej sfery życia będzie pier.. lił farmazony o świadectwach i cudach kierunek Tworki
A taka fajna knajpa była w Warszawie- 3 2
-
2023-11-10 15:17
co mu polska kuchnia zawdzięcza? oświeć mnie!
- 17 13
-
2023-11-11 12:28
Wojciech Basiura (3)
ale nazwisko było za słabe na wielkie ego
- 10 2
-
2023-11-11 18:43
(2)
I zawsze się znaleźć jakiś ktoś, który musi się "pochwalić" że zna jego prawdziwe nazwisko. Lepiej Ci? Czujesz się ważniejszy?
- 2 5
-
2023-11-11 20:58
A Basiura źle brzmi? (1)
Jest piękne,po co je ukrywać?
- 4 0
-
2023-11-11 22:01
Nie jest. I nie każdy ma w głowie konformizm
- 1 0
-
2023-11-12 00:54
Nie do końca rozumiem, dlaczego tych smaków mozna spróbować tylko kupując pakiet z kartą turysty? Czy dla mieszkańca Gdańska te smaki mają być niedostępne? Poza tym, każda promocja, gdzie kupuje się wejściówkę czyli zapewne promocyjny voucher do restauracji, to zwykle gorsze traktowanie przez restauratora. Tak, zapewne powiecie, że nie, no ale zawsze tak jest, że jednak woli się niepromocyjnego klienta. Cała akcja to marnowanie publicznych pieniędzy i dyskryminacja mieszkańców.
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.