• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wyspa Spichrzów: Słony Spichlerz pełen restauracji

Łukasz Stafiej
15 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Nowy hotel w spichlerzach Wyspy Spichrzów
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala barowa).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala barowa).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala barowa).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).

Hala restauracyjna w stylu warszawskiej Hali Koszyki, co najmniej dziesięć samodzielnych restauracji i klub rozrywkowo-muzyczny na dachu zostaną otwarte, częściowo w lecie tego roku, w budynkach kompleksu Deo Plaza na Wyspie Spichrzów w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska.



Hala restauracyjna z wieloma lokalami to:

Najbardziej nietypowo - przynajmniej jak na warunki trójmiejskie, bo w Warszawie podobne przedsięwzięcia działa w Hali Koszyki - zapowiada się koncept restauracyjny Słony Spichlerz. Inwestorzy nazywają go używając słów "restaurant market".

Chodzi o przestrzeń restauracyjną, w której na przestrzeni 1000 m kw. zmieści się ponad trzysta osób. Będą mogli spróbować dań z przeróżnych stron świata i przygotowanych według różnych kulinarnych konceptów przez jedenastu uznanych polskich szefów kuchni.

- Całość projektu skupia się na tworzeniu nowej jakości w trójmiejskiej i nie tylko gastronomii. Po raz pierwszy łączymy w jednym miejscu wielu doświadczonych restauratorów i szefów kuchni oraz wypracowane przez nich autorskie smaki - informuje Krzysztof Jancen, współodpowiedzialny za kreację i wdrażanie koncepcji obiektu.- Największym atutem miejsca jest zróżnicowanie smaków: planujemy miks kuchni m.in. śródziemnomorskiej, azjatyckiej, kreatywnej, polskiej, meksykańskiej, wegetariańsko-wegańskiej. W Słonym Spichlerzu znajdą się także bogate w lokalne przysmaki tapas bary.
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
W trzech salach Słonego Spichlerza gość odnajdzie inspiracje nie tylko nadmorskim położeniem Gdańska, ale i jego historią. Projektantom zależało, aby w przestrzeni dominowały stare ceglane mury wzbogacone o współczesne elementy typowe dla regionu.

Oprócz tego w ramach inwestycji Deo Plaza, na gdańskiej Wyspie Spichrzów otwartych zostanie około dziesięciu samodzielnych restauracji, z których część będzie oddziałami uznanych już na trójmiejskim rynku lokali. Na dachu budynku zostanie uruchomiony również klub rozrywkowo-muzyczny.

Deo Plaza to inwestycja wzdłuż nabrzeża Wyspy Spichrzów, w ramach której powstaje ciąg nowych budynków. Część obiektów bliżej spichlerza Deo Gloria zostanie przeznaczona na hotel, a w budynkach bliżej Zielonego Mostu znajdą się mieszkania. Inwestorem jest spółka Spichlerz Ognisty Wóz Apartamenty 10 powiązana z producentem wędlin Zbigniewem Nowakiem.

Miejsca

Opinie (156) 3 zablokowane

  • (9)

    Gesslerowa wpadnie, przeprowadzi czyszczenie zamrażarek i wszystko wyląduje potem w Motławie. Będzie wstyd na całą Rzeczypospolitą Polską.

    • 57 55

    • jaka sala balowa (6)

      beton i żarówy jak w bukrze, co to znaczy se food?
      jakas americka!

      • 4 4

      • Barowa, osiołku

        • 0 0

      • fajny wystrój :) beton i .żarówy teraz w modzie :)

        • 5 1

      • widac renke arhitektow prost z Berenina! (1)

        pustka i kich! minismalizm
        zero imnwecji

        • 1 5

        • beton i szkło

          jak cały szpetny stry GD

          • 3 5

      • przy takim ośwetleniu na sznyrkach ,nie tylko ryby beda sie psuły!

        • 2 5

      • i te ryby ale tam bedzie capić!

        a i za komuny taka fote widziałem z takimi kafelkami tylko to chyba miensny był?

        • 3 5

    • zazdrość

      chyba czesio z gdyni zazdrośnik

      • 6 0

    • W końcu nowy wypasiony klub nocny w Gdańsku

      A ten klub na dachu to będzie sie nazywał Fashion ktoś kupił licencje na taki lokal od Fashion Tv podobno mega wypasiony będzie

      • 7 3

  • (29)

    Jeśli da się zjeść konkretny posiłek za 50 zł na dwoje to będziemy stałymi klientami.

    • 66 22

    • We dwoje za 50 zł? Mc Dołam czeka na takich koneserów.

      • 0 0

    • oj bardzooooo wątpie.

      • 0 0

    • 25zl za posiłek(pewnie z napojem) to 7zl muszą kosztować produkty (3)

      To lepiej zostań w domu i zrób sobie obiad z napojem za 7zl zobaczmy czy Ci wyjdzie. Może na paczkę pierogów i podrabiana cole z biedry Ci starczy. Bo chyba się zapomniało że do jakiej kolwiek knajpy byś nie szedł płacisz nie tylko za jedzenie ale też za kucharza, kelnera, za gaz, prąd, wodę, za to że ktoś po tobie pozmywa, za muzykę którą leci, sprzatanie kibelek. No i podatek. Chyba zapomniano o tym że wyjście do knajpy to nie tylko jedzenie, nie chcesz płacić siedź w domu. Bo nikt nie będzie dopłacać do tego że tobie sie niechce gotować. Nie narzekasz jak kupujesz produkty apple czy Nike wiedząc że wyprodukowanie tego kosztuje dosłownie kilka złotych a ty płacisz setki.

      • 5 8

      • Sory takie życie ! (1)

        nic dodać nic ująć ! ludzie nie mają pojęcia ile to jest pracy ! marudzą bo tak najłatwiej ! szkoda gadać ! jakość polskich restauracji naprawde się poprawia produkty są wysokiej jakości a jedzenie smaczne ! za to się płaci !

        • 1 4

        • Te wysokiej jakości produkty to w 98% mit.
          Większość produktów używanych w gastronomi publicznej pochodzi od tych samych dostawców z których korzystają Biedra, Lidl, Netto, P&P, Selgros, M.C.&Carry, Frutexy itp.
          W jednej z restauracji specjalizują się w kurczakach z tzw "wolnej hodowli" i niby jest OK ale można sobie wyliczyć wszystko jak jest potencjalnie naprawdę.
          Restauracja zużywa podobno 50-60m sztuk tych kurczaków w miesiącu, te z kolei hodowane są ok. 4 miesięcy a nie jak w "szybkich fermach" kilka tygodni, czyli mamy zużycie na rok w okolicach 600-700 sztuk.
          Teraz tak w tym cyklu kilku miesięcznym mamy kilka stadek w różnym stanie wiekowym, zatem tylko dla tej jednej restauracji mamy min. 5 stad po ok. 50 sztuk czyli naraz w fermie jest ich 250. Możemy zatem wyliczyć sobie czy to się opłaca hodowcy mieć w roku do uboju ok. 600 sztuk licząc po ok. 20 zł za sztukę (bo tyle ca kosztują) czyli za rok ma ten hodowca 12 tys przychodu. Po odliczeniu paszy, utrzymania stada, kosztów fermy itd, to ile mu może zostać?
          Widać więc, że ferma nie działa wyłącznie dla jednego odbiorcy ale dla kilku lub kilkunastu, więc stado bieżące liczy przynajmniej 2500 sztuk albo i więcej co czyni, że hodowla jest już intensywna z pomocą weterynaryjną a więc z wszelkimi lekami by nie mieć strat jakie występują w takich hodowlach itd.
          Zatem, gdy ktoś mówi o specjalnych warunkach, specjalnych dostawcach itd, to niech to włoży między bajki.

          • 0 1

      • A koszty zarządu, to co pies? w trzy lata wybudować dwa domy to co samo się nie wybuduje, upadłość i dalej...

        • 1 3

    • Masakra, z takim podejsciem nie dziwie sie, ze w PL nadal kroluja budy z jedzeniem z mikrofali (15)

      Za jakosc sie placi koles

      • 12 32

      • (3)

        Za 50 zł w Zakopanem zjadamy konkretny posiłek we dwoje. Nie na Krupówkach, ale w hotelu z restauracją. Nie pisz mi więc że się nie da.

        • 3 2

        • Można i tak (1)

          a tu jestes w centrum miasta Gdańska przy samej Starówce w nowoczesnym miejscu a nie w 3 gwaizkowym hotelu z komunistyczną restauracją ;/ bo tak to można zjeśc i za 30 zł idąc tym tropem

          • 1 1

          • Spokojnie - to jest nieduży hotelik. I nie ma związku z socjalizmem.

            • 0 1

        • A może hotel dopłaca do restauracji

          Trochę logiki, jeśli hotel prosperuje i ma restaurację to ceny w nim będą niższe niż w samodzielnej restauracji, w kosz Twojego pobytu wilczone są częściowo koszty utrzymania restauracji. Ceny niskie z minimalną marza spowodują że wydasz więcej w jednym miejscu. Bardzo dobra praktyka i jak widać właściciele wiedzą co robią.

          • 2 1

      • dla szpanerów

        kuchnia autorska talerz jak felga od poloneza na nim jakieś przypieczone chwasty ,kleks z buraka i listek bobkowy za to 80 zł i caly tydzień jest o czym w korporacji opowiadać

        • 9 0

      • nie przesadzaj, w najbliższej okolicy jest już wystarczająco lokali ą ę (8)

        brakuje czegoś dla chudszych portfeli

        • 25 3

        • Dla chudszych portfeli masz food court w każdym większym centrum handlowym.

          To miejsca pomyślane właśnie dla takich jak Ty konsumentów.

          • 2 4

        • brakuje to wyższych płac ! a nie tanich beznadziejnych knajp których jest mnóstwo w Gdańsku ! brakuje takich miejsc jak słony spichlerz ! brawo !!!

          • 3 1

        • zawsze mozna zabrac kanapke z domu. (5)

          • 6 8

          • i pomidorka (4)

            • 9 2

            • I jajeczko na twardo pół godziny gotowane (2)

              • 3 2

              • Jajeczko na twardo (1)

                Całkiem dobra rzecz. Tylko dlaczego tak długo gotowane???

                • 2 1

              • Bo musi być twarde, takie oczywiste.

                • 0 1

            • Tak też zrobię.

              • 9 1

      • Choćby to była najlepsza restauracja na świecie i tak nie przebije domowego żarła

        A to dlatego, że jest udowodnione, że idących na ilość restauracji poziom rakotwórczego akrylamidu podczas przygotowywania posiłków jest spory w stosunku do znikomych ilości
        w przygotowywanych w domu potraw. Masowa kuchnia nie sprzyja zdrowiu

        • 6 4

    • to i tak drogo

      • 2 0

    • Ponoć koncept jest taki, że ma tam być miarę tanio (3)

      • 10 4

      • (2)

        W miarę tanio to pewnie 70zł za pusty talerz z czymś malutkim na środku.

        • 16 3

        • (1)

          zawsze można pojść do jakiegoś baru mlecznego gdzieś obok jak nie pasuje

          • 2 4

          • bary mleczne są ok

            • 5 0

    • A może na czworo??

      • 5 0

    • No co ty. Zaraz tam się zbiorą słoje i bedą myśleć że są wielkimi miastowymi... ceny zatem będą wyższe. Bo tylko słój przepłaci żeby się dowartościować.

      • 7 9

  • Super! byłam!

    Byłam i wrócę! Gdańsk potrzebuje takich miejsc. Jedzenie bardzo smaczne, drinki w punkt. Polecam.

    • 0 0

  • Polecam Słony Pop-Up

    Zawędrowałem tam z żoną po przeczytaniu tekstu na Trojmiasto.pl, przyznam że warto było. Wygląda na to, że nareszcie jest w Gdańsku miejsce, do którego można się udać z grupą przyjaciół, gdzie można się nie tylko dobrze najeść, ale też podrinkować, czy napić dobrego piwa. Tak trzymać Gdańsk!

    • 0 0

  • pycha!!!

    Byłam, widziałam, zjadłam! Rewelacja! Chyba już nigdzie indziej nie pójdę, oby utrzymali ten poziom, a Hala Gwardii stoliczna będzie mogła nam teraz podskoczyć ;)
    Tak! Tak! Tak!

    • 1 0

  • (6)

    Gdańsku - Tu się żyje ! Brawo !

    • 99 13

    • Wszystko fajnie ale (4)

      Brakuje pożądanych klubów gejowskich :(

      • 8 9

      • W Gdyni są.....;)

        • 1 0

      • Pogadaj z chłopcami z ONRu powinni wiedzieć (2)

        z reszta tajemnicą poliszynela jest to, że I Sekretarz KC PIS też jest ciepły, a 13 grudnia do południa nie spał sam :)

        • 15 0

        • Te chłopcy z ONR-u, to takie pieszczochy są,? aż niewiedzialam.

          • 2 1

        • Wpadną bojówki różańcowe i zrobią ci w tym klubie

          coolest monkey in the jungle..

          • 6 0

    • ty sprzątasz czy podajesz?

      • 1 0

  • czy tam będzie cicho? (7)

    • 19 23

    • (1)

      oby nie

      • 3 4

      • Oops

        Popieram “oby nie” nie lubie cichych restaracji, jak na pogrzebie, ma byc gwarno i wesolo, a nie jak by kij w d wsadzili i wszyscy posluchuja innych, i sorki niechcacy dalem łapke w dol :/

        • 0 0

    • W Gdyni będzie cicho.

      • 6 1

    • Cisza jak ta...mmmmm...jak taaaaaa.

      • 5 0

    • Jancen jest DJem

      • 5 0

    • Będzie głośno! Bardzo głośno trollu! (1)

      • 10 5

      • Coooo? Nic nie słyszę bo ludzie gadają!!!

        • 7 0

  • Nie wróżę sukcesu z tym Panem Krzysztofem (2)

    • 14 11

    • Skąd taka opinia?

      • 1 0

    • fakt słabe notowania na mieście

      • 8 2

  • Czekam na otwarcie zapowiada sie ciekawe miejsce

    • 3 3

  • Cieszmy się życiem :)

    Myśle że w większości miast za granicą czy to Amsterdam czy Londyn gdy powstają takie pomysły na nowe lokale to ludzie nie narzekają jak im się podoba to chodzą i tyle w temacie jak nie to nie chodzą, dobrze że cały czas powstaje coś nowego... ale w Polsce kązdy pomysł musi się zdarzyć z falą krytyki to za drogo to stoły za małe jakby nie można podejść do czegoś pozytywnie albo wg się tym nie przejmować i żyć swoim życiem

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane