• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wyspa Spichrzów: Słony Spichlerz pełen restauracji

Łukasz Stafiej
15 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Nowy hotel w spichlerzach Wyspy Spichrzów
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala barowa).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala barowa).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala barowa).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).

Hala restauracyjna w stylu warszawskiej Hali Koszyki, co najmniej dziesięć samodzielnych restauracji i klub rozrywkowo-muzyczny na dachu zostaną otwarte, częściowo w lecie tego roku, w budynkach kompleksu Deo Plaza na Wyspie Spichrzów w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska.



Hala restauracyjna z wieloma lokalami to:

Najbardziej nietypowo - przynajmniej jak na warunki trójmiejskie, bo w Warszawie podobne przedsięwzięcia działa w Hali Koszyki - zapowiada się koncept restauracyjny Słony Spichlerz. Inwestorzy nazywają go używając słów "restaurant market".

Chodzi o przestrzeń restauracyjną, w której na przestrzeni 1000 m kw. zmieści się ponad trzysta osób. Będą mogli spróbować dań z przeróżnych stron świata i przygotowanych według różnych kulinarnych konceptów przez jedenastu uznanych polskich szefów kuchni.

- Całość projektu skupia się na tworzeniu nowej jakości w trójmiejskiej i nie tylko gastronomii. Po raz pierwszy łączymy w jednym miejscu wielu doświadczonych restauratorów i szefów kuchni oraz wypracowane przez nich autorskie smaki - informuje Krzysztof Jancen, współodpowiedzialny za kreację i wdrażanie koncepcji obiektu.- Największym atutem miejsca jest zróżnicowanie smaków: planujemy miks kuchni m.in. śródziemnomorskiej, azjatyckiej, kreatywnej, polskiej, meksykańskiej, wegetariańsko-wegańskiej. W Słonym Spichlerzu znajdą się także bogate w lokalne przysmaki tapas bary.
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala gastronomiczna).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
  • Wizualizacje wnętrz Słonego Spichlerza w Gdańsku (sala morska).
W trzech salach Słonego Spichlerza gość odnajdzie inspiracje nie tylko nadmorskim położeniem Gdańska, ale i jego historią. Projektantom zależało, aby w przestrzeni dominowały stare ceglane mury wzbogacone o współczesne elementy typowe dla regionu.

Oprócz tego w ramach inwestycji Deo Plaza, na gdańskiej Wyspie Spichrzów otwartych zostanie około dziesięciu samodzielnych restauracji, z których część będzie oddziałami uznanych już na trójmiejskim rynku lokali. Na dachu budynku zostanie uruchomiony również klub rozrywkowo-muzyczny.

Deo Plaza to inwestycja wzdłuż nabrzeża Wyspy Spichrzów, w ramach której powstaje ciąg nowych budynków. Część obiektów bliżej spichlerza Deo Gloria zostanie przeznaczona na hotel, a w budynkach bliżej Zielonego Mostu znajdą się mieszkania. Inwestorem jest spółka Spichlerz Ognisty Wóz Apartamenty 10 powiązana z producentem wędlin Zbigniewem Nowakiem.

Miejsca

Opinie (156) 3 zablokowane

  • (2)

    Czyli nic dla zwykłego mieszkańca miasta.

    • 17 10

    • Jeszcze tego brakowało... (1)

      Aby plebs wpuścić na salony.

      • 7 4

      • O kulson, został bar sałatkowy.

        • 1 1

  • Rewelacja

    Nareszcie coś nowego i to na Starówce. Może i pomysł z galerii handlowej trochę, ale zupełnie inna jakość, to widać. Wnętrze na światowym poziomie. Super! Gratulacje! Jako mieszkanka nie mogę się doczekać. Tylko niech ceny będą znośne. Brawo Gdańsk!

    • 6 1

  • no to będzie praca dla kucharzy, barmanów, kelnerów i zmywakowych (8)

    • 61 5

    • Każda praca jest dobra, a już na pewno lepsza niż życie na socjalu (7)

      Czy nie zgadzasz się z tą tezą?

      • 24 3

      • (1)

        Kwestia od jakich zarobkow zaczyna sie praca, a konczy wolontariat

        • 7 0

        • Jaka praca taka płaca

          Jak by pracownicy dawali coś z siebie to by i pracodawca płacił więcej. We wielu knajpach dalej jest krzesełko na kuchni i stos krzyżówek. W większości knajp kucharze i tak biorą do domu ok 4tys na rękę. Po 3 latach doświadczenia "na kuchni" chcieć 20zl/h i nawet poprawnie kroić się nie potrafi to lekka przesada(4500zl/mc). I do tego znawcy gastronomi co by chcieli płacić za obiad 15zl. Błędne koło.

          • 4 0

      • każda praca jest dobra o ile jest się w niej sprawiedliwie i odpowiednio traktowany oraz adekwatnie wynagradzany (4)

        • 14 4

        • Można założyć idealny model: (2)

          Jeśli ludzie, którzy nie są tak traktowani jak opisałeś, szybko odchodziliby z takiej pracy, to takich stanowisk i pracodawców by nie było.

          • 10 1

          • (1)

            ale gastronomia rządzi się swoimi prawami rynkowymi bo jest łatwo dostępna dla każdego i każdy może w niej pracować; właściciele korzystają z tego i przyjmują w ten sposób ludzi po 10 czy 12 zł na godzinę na umowę zlecenie i w ten sposób mamy Polską Afrykę, a ludzi chętnych do takiej pracy jest sporo: studenci, długotrwale bezrobotni czy osoby bez kwalifikacji.

            • 7 4

            • 10-12 zł to przyzwoicie

              Jeszcze napiwki do tego. Popracowałbyś jako kelner za 5-6 zł, jak wiele osób nietak dawno temu, to byś nie psioczył.

              • 4 2

        • Tak to tylko maja zwizkowcy z solidarnosci i ich piesio Kacperek

          • 7 3

  • Super wizualizacje (1)

    Oby lokal wyglądał tak jak na zdjęciach - czad !

    • 7 0

    • Super

      Świetny pomysł na nową funkcję w starym spichlerzu. Wydawało się ,że po Browarni nic nie można innego zaproponować. a tu inny ciekawy pomysł. Już czekam na przechadzkę po różnych kuchniach pod jednym dachem. Doskonały pomysł i świetny projekt Kozikowskiego. Tylko kiedy na prawdę otworzą?

      • 4 0

  • ale (2)

    McDonald`s, KFC i Pizza Hut też będą, mam nadzieję?
    Przy okazji: co to znaczy Deo Plaza i w jakim to jest języku?

    • 8 6

    • artykuł wspomina o ambitnych polskich szefach kuchni - fajnie że ktoś wspiera lokalnych restauratorów !!!!

      • 0 3

    • W języku luxusu, robaku.

      • 4 1

  • W kazdej wiekszej galerii handlowej mamy takie miejsce z wieloma lokalami gastronomicznymi. (1)

    Czyli to zadna nowosc.

    • 10 13

    • ....... czasami lepiej się nie wypowiadać

      • 1 1

  • No i fajnie (1)

    Oczywiście że zawsze będą negatywne komentarze, Polakom nie dogodzisz, mi tam też sie podoba, coś nowego.

    • 4 1

    • Wreszcie

      wreszcie cos innego wśród wszystkich do siebie podobnych restauracji w Gdańsku.
      Czekam na otwarcie i gratuluję Nowakowi oraz Kozikowskiemu. T trzymam kciuki

      • 3 1

  • Fajnie ! (1)

    Uwielbiam koszyki w Warszawie ! Mam nadzieje że tu też będzie panować taka atmosfera !! A Ci co narzekają to niech nie przychodzą i tyle. Po co narzekać.

    • 9 0

    • Racja

      Świetny pomysł inwestora i kolejny dobry projekt Kozikowskiego.

      • 1 1

  • Ten tandetnej zabudowy projektu Kozika nic nie uratuje. (1)

    Ten tandetnej zabudowy projektu Kozika nic nie uratuje. Po szkaradztwie na przeciw Lot'u to druga inwestycja, która zniszczyła potencjał miejsca.

    • 9 8

    • ad vocem

      Deo Plaza i ta restauracja to będzie kolejny bardzo dobry projekt Kozika. Pokażcie lepszy w Śródmieściu Gdańska. Nie znam go ale przypuszczam, że i z Lotem sobie poradzi. Oby tylko dał odpór zawiśnikom. Czekam na hotel na Długim Targu.

      • 3 4

  • Światowo ;D

    mała warszawka się tu robi :DDD będzie gdzie wyjść

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane