- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (20 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Wyspa Spichrzów: Słony Spichlerz pełen restauracji
Hala restauracyjna w stylu warszawskiej Hali Koszyki, co najmniej dziesięć samodzielnych restauracji i klub rozrywkowo-muzyczny na dachu zostaną otwarte, częściowo w lecie tego roku, w budynkach kompleksu Deo Plaza na Wyspie Spichrzów w Gdańsku .
Chodzi o przestrzeń restauracyjną, w której na przestrzeni 1000 m kw. zmieści się ponad trzysta osób. Będą mogli spróbować dań z przeróżnych stron świata i przygotowanych według różnych kulinarnych konceptów przez jedenastu uznanych polskich szefów kuchni.
- Całość projektu skupia się na tworzeniu nowej jakości w trójmiejskiej i nie tylko gastronomii. Po raz pierwszy łączymy w jednym miejscu wielu doświadczonych restauratorów i szefów kuchni oraz wypracowane przez nich autorskie smaki - informuje Krzysztof Jancen, współodpowiedzialny za kreację i wdrażanie koncepcji obiektu.- Największym atutem miejsca jest zróżnicowanie smaków: planujemy miks kuchni m.in. śródziemnomorskiej, azjatyckiej, kreatywnej, polskiej, meksykańskiej, wegetariańsko-wegańskiej. W Słonym Spichlerzu znajdą się także bogate w lokalne przysmaki tapas bary.
W trzech salach Słonego Spichlerza gość odnajdzie inspiracje nie tylko nadmorskim położeniem Gdańska, ale i jego historią. Projektantom zależało, aby w przestrzeni dominowały stare ceglane mury wzbogacone o współczesne elementy typowe dla regionu.
Oprócz tego w ramach inwestycji Deo Plaza, na gdańskiej Wyspie Spichrzów otwartych zostanie około dziesięciu samodzielnych restauracji, z których część będzie oddziałami uznanych już na trójmiejskim rynku lokali. Na dachu budynku zostanie uruchomiony również klub rozrywkowo-muzyczny.
Deo Plaza to inwestycja wzdłuż nabrzeża Wyspy Spichrzów, w ramach której powstaje ciąg nowych budynków. Część obiektów bliżej spichlerza Deo Gloria zostanie przeznaczona na hotel, a w budynkach bliżej Zielonego Mostu znajdą się mieszkania. Inwestorem jest spółka Spichlerz Ognisty Wóz Apartamenty 10 powiązana z producentem wędlin Zbigniewem Nowakiem.
Miejsca
Opinie (156) 3 zablokowane
-
2018-01-15 18:20
(2)
Czyli nic dla zwykłego mieszkańca miasta.
- 17 10
-
2018-01-15 20:02
Jeszcze tego brakowało... (1)
Aby plebs wpuścić na salony.
- 7 4
-
2018-01-16 01:32
O kulson, został bar sałatkowy.
- 1 1
-
2018-01-16 01:20
Rewelacja
Nareszcie coś nowego i to na Starówce. Może i pomysł z galerii handlowej trochę, ale zupełnie inna jakość, to widać. Wnętrze na światowym poziomie. Super! Gratulacje! Jako mieszkanka nie mogę się doczekać. Tylko niech ceny będą znośne. Brawo Gdańsk!
- 6 1
-
2018-01-15 16:09
no to będzie praca dla kucharzy, barmanów, kelnerów i zmywakowych (8)
- 61 5
-
2018-01-15 16:14
Każda praca jest dobra, a już na pewno lepsza niż życie na socjalu (7)
Czy nie zgadzasz się z tą tezą?
- 24 3
-
2018-01-15 21:07
(1)
Kwestia od jakich zarobkow zaczyna sie praca, a konczy wolontariat
- 7 0
-
2018-01-16 00:57
Jaka praca taka płaca
Jak by pracownicy dawali coś z siebie to by i pracodawca płacił więcej. We wielu knajpach dalej jest krzesełko na kuchni i stos krzyżówek. W większości knajp kucharze i tak biorą do domu ok 4tys na rękę. Po 3 latach doświadczenia "na kuchni" chcieć 20zl/h i nawet poprawnie kroić się nie potrafi to lekka przesada(4500zl/mc). I do tego znawcy gastronomi co by chcieli płacić za obiad 15zl. Błędne koło.
- 4 0
-
2018-01-15 16:26
każda praca jest dobra o ile jest się w niej sprawiedliwie i odpowiednio traktowany oraz adekwatnie wynagradzany (4)
- 14 4
-
2018-01-15 16:44
Można założyć idealny model: (2)
Jeśli ludzie, którzy nie są tak traktowani jak opisałeś, szybko odchodziliby z takiej pracy, to takich stanowisk i pracodawców by nie było.
- 10 1
-
2018-01-15 18:49
(1)
ale gastronomia rządzi się swoimi prawami rynkowymi bo jest łatwo dostępna dla każdego i każdy może w niej pracować; właściciele korzystają z tego i przyjmują w ten sposób ludzi po 10 czy 12 zł na godzinę na umowę zlecenie i w ten sposób mamy Polską Afrykę, a ludzi chętnych do takiej pracy jest sporo: studenci, długotrwale bezrobotni czy osoby bez kwalifikacji.
- 7 4
-
2018-01-15 20:22
10-12 zł to przyzwoicie
Jeszcze napiwki do tego. Popracowałbyś jako kelner za 5-6 zł, jak wiele osób nietak dawno temu, to byś nie psioczył.
- 4 2
-
2018-01-15 16:31
Tak to tylko maja zwizkowcy z solidarnosci i ich piesio Kacperek
- 7 3
-
2018-01-15 23:35
Super wizualizacje (1)
Oby lokal wyglądał tak jak na zdjęciach - czad !
- 7 0
-
2018-01-15 23:57
Super
Świetny pomysł na nową funkcję w starym spichlerzu. Wydawało się ,że po Browarni nic nie można innego zaproponować. a tu inny ciekawy pomysł. Już czekam na przechadzkę po różnych kuchniach pod jednym dachem. Doskonały pomysł i świetny projekt Kozikowskiego. Tylko kiedy na prawdę otworzą?
- 4 0
-
2018-01-15 20:51
ale (2)
McDonald`s, KFC i Pizza Hut też będą, mam nadzieję?
Przy okazji: co to znaczy Deo Plaza i w jakim to jest języku?- 8 6
-
2018-01-15 23:56
artykuł wspomina o ambitnych polskich szefach kuchni - fajnie że ktoś wspiera lokalnych restauratorów !!!!
- 0 3
-
2018-01-15 21:04
W języku luxusu, robaku.
- 4 1
-
2018-01-15 18:22
W kazdej wiekszej galerii handlowej mamy takie miejsce z wieloma lokalami gastronomicznymi. (1)
Czyli to zadna nowosc.
- 10 13
-
2018-01-15 23:54
....... czasami lepiej się nie wypowiadać
- 1 1
-
2018-01-15 23:31
No i fajnie (1)
Oczywiście że zawsze będą negatywne komentarze, Polakom nie dogodzisz, mi tam też sie podoba, coś nowego.
- 4 1
-
2018-01-15 23:52
Wreszcie
wreszcie cos innego wśród wszystkich do siebie podobnych restauracji w Gdańsku.
Czekam na otwarcie i gratuluję Nowakowi oraz Kozikowskiemu. T trzymam kciuki- 3 1
-
2018-01-15 23:28
Fajnie ! (1)
Uwielbiam koszyki w Warszawie ! Mam nadzieje że tu też będzie panować taka atmosfera !! A Ci co narzekają to niech nie przychodzą i tyle. Po co narzekać.
- 9 0
-
2018-01-15 23:49
Racja
Świetny pomysł inwestora i kolejny dobry projekt Kozikowskiego.
- 1 1
-
2018-01-15 22:52
Ten tandetnej zabudowy projektu Kozika nic nie uratuje. (1)
Ten tandetnej zabudowy projektu Kozika nic nie uratuje. Po szkaradztwie na przeciw Lot'u to druga inwestycja, która zniszczyła potencjał miejsca.
- 9 8
-
2018-01-15 23:47
ad vocem
Deo Plaza i ta restauracja to będzie kolejny bardzo dobry projekt Kozika. Pokażcie lepszy w Śródmieściu Gdańska. Nie znam go ale przypuszczam, że i z Lotem sobie poradzi. Oby tylko dał odpór zawiśnikom. Czekam na hotel na Długim Targu.
- 3 4
-
2018-01-15 23:34
Światowo ;D
mała warszawka się tu robi :DDD będzie gdzie wyjść
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.