• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z mięsem czy bez? Oto jest pytanie

Łukasz Stafiej
4 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia. Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia.

Próbuje na nie odpowiedzieć bohaterka filmu dokumentalnego "Głód mięsa", który w sobotę wieczorem w Gdyńskim Centrum Filmowym rozpoczął jesienno-zimowy cykl spotkań filmowo-kulinarnych Films For Food. Kolejna odsłona w grudniu.



Czy jesz mięso?

Films For Food to gratka dla miłośników kulinariów z dwóch powodów. Po pierwsze, w ramach cyklu można zobaczyć trudno dostępne w inny sposób i w zasadzie nieobecne w powszechnej kinowej dystrybucji nowe filmy poświęcone jedzeniu. Po drugie, projekcjom za każdym razem towarzyszy przygotowany przez jednego z trójmiejskich szefów kuchni poczęstunek oraz dedykowana tematyce filmu kolacja z wykwintnej restauracji Biały Królik.

Jesienno-zimową odsłonę spotkań (pierwszy raz cykl gościł w Trójmieście w lutym podczas jednorazowego pokazu dokumentu o słynnej, kopenhaskiej restauracji Noma) rozpoczął w Gdyńskim Centrum Filmowym sobotni pokaz dokumentu "Głód mięsa" autorstwa holenderskiej reżyserki Marijn Frank.

Film jest zapisem swego rodzaju eksperymentu, który autorka przeprowadza na sobie, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie "z mięsem czy bez?". Sama nazywa się mięsnym ćpunem, przyznaje, że od mięsa jest uzależniona, podczas badań swojego mózgu dowiaduje się nawet, że jedzenie mięsa sprawia jej większą przyjemność od seksu. Mimo to próbuje z tym walczyć i tytułowy głód ograniczyć.

Aby to zrobić, idzie do psychiatry, rozmawia z naukowcami, wegetarianami, kucharzami czy przedstawicielami przemysłu mięsnego. Zatrudnia się nawet w rzeźni, gdzie porcjuje ubite chwilę wcześniej krowy, a nawet sama zabija jedną. Wszystko po to, by - jak mówi - pogodzić się ze swoją mięsożernością. Koniec końców: mimo doświadczeń w rzeźni i na kurzych fermach, z mięsa nie rezygnuje, ale dochodzi do wniosku, że jego spożywanie należy traktować z szacunkiem i sięgać po mniej, ale lepszej jakości produkty.

Ten - banalny w swej istocie - wniosek zamyka film. Zresztą, większość opinii w nim przedstawionych jest jednowymiarowa i pozbawiona głębszych refleksji. Razi całkowity brak empatii reżyserki - choć odczuwa naturalny strach przed zabiciem krowy i podczas kilku wizyt w rzeźni wręcz ociera się o stres zwierząt, po chwili z uśmiechem na ustach pałaszuje steki.

Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa. Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa.
Z drugiej strony, dla tych, którzy nad tematem przemysłu mięsnego nigdy się nie zastawiali czy nie myśleli nad etycznymi kwestiami spożywania mięsa holenderski dokument może być bardzo podstawowym, ale łatwo przyswajalnym wstępem do wiedzy na ten temat. Pod warunkiem, że oglądający będą chcieli być odrobinę bardziej dociekliwi od jego bohaterki.

Spotkanie nie byłoby pełne, gdyby nie część kulinarna. Przed filmem można było spróbować kilku przekąsek przygotowanych przez przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Był m.in. koktajl z krewetek, łosoś gravlax, kaczka sous-vide z czatnejem oraz tatar z bakłażana. Po projekcji odbyła się z kolei (osobno biletowana) kolacja degustacyjna w restauracji Biały Królik.

Wcześnie można było również wysłuchać debaty (momentami, czego można się było spodziewać, dość nerwowej). O tym, "czy z mięsem czy bez" dyskutowali Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, blogerka dietetyczna Klaudia Rein, hodowca bydła i właściciel restauracji Delmonico Cut Steakhouse Wiesław Stopa oraz Mirek Trymbulak ze studia kulinarnego Atelier Smaku.

Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (106) 5 zablokowanych

  • Czy użytkowniczka "Polka" (7)

    Ma rodziców, dziadków, bliską rodzinę? Ich też nienawidzisz i zyczysz im śmierci? Wszyscy co do jednego są weganami? Twoi dziadkowie i pradziadkowie zapewne nie, miło wiedzieć że nimi gardzisz.

    • 10 0

    • (5)

      Ma i maja sie dobrze .... no moze nie pradziatkowie ;) pozdrowie chetnie. Nie wiem skad wywnioskowales pogarde dla miesozercow ...... ja gardze ich niewiedza. Nie wierz mi w to co pisze poczytaj sam, dojdz do zrodla i ocen ! Nie badz Januszem otworz oczy, poczytaj i wyciagnij wnioski! O ile oczywiscie znasz inne jezyki niz polski ... bo po Grazynie i Bogdanie to raczej malo mozna sie spodziewac ale moze Ty masz szanse czegos w zyciu sie nowego nawet z Trojmiasto.pl dowiedziec ;)
      Pozdrawiam serdecznie

      • 0 4

      • Powinnaś iść do psychiatry! (1)

        Nie radzisz sobie z agresją

        • 1 1

        • Jestem psychiatra ;)

          • 0 0

      • bo wszystkim mięsożercom życzysz śmiercią, ot skąd wniosek (2)

        • 4 1

        • (1)

          No Janusz teraz twoja sztuka dedukcji mnie zaskoczyla ;);) a w sumie to nie ;););)
          Nie czytaj juz nic wiecej, wroc do korpo klatki i przegladaj pornole, zagryz sobie kabanosen i wtoreczek Minie ;);););)

          • 0 3

          • ech, szkoda czcionek na ciebie :)

            wracaj do swojego przepelnionego nienawiścią wege-światka :)

            • 2 1

    • Nie ma, to dziecko soi i jarmużu, wykiełkowała ostatniej wiosny.

      • 6 1

  • Z mięsem czy bez? (11)

    Jem mięso przez całe życie, bardzo lubię, przyrządzam na różne sposoby. Oczywiście jak ktoś wybierze inną drogę to jego sprawa. Człowiek dostał panowanie (od Boga) nad zwierzętami i nie ma w tym nic niewłaściwego aby z szacunkiem wykorzystywać ten dar, również kulinarnie.

    • 9 29

    • Mówisz. (3)

      Panowanie od Boga nad zwierzętami? Z żebra Adama w sumie powstaliśmy i wąż karmił nas jabłkami więc kto wie może masz rację.

      • 6 3

      • Z zebra powstały kobiety. Jako równe Adamowi. (2)

        • 2 2

        • (1)

          Ale Adaś był głupi i sie na jabłko nabrał

          • 0 0

          • Wniosek jest oczywisty: owoce i warzywa nam nie służą!

            • 1 0

    • Dar panowania nad swiatem ;(;) Padam ;);) (2)

      No to sie katolik znalazl z darem panowania nad seksten ;))) co ty z PIS jestes jeszcze moze ;);););)

      • 1 3

      • Polka, weź już zmilknij bo oczy bolą od czytania... (1)

        • 3 1

        • Nie czytaj w takim razie ;) wroc do Haliny i schaboszczaka z kapusta sobie w Baninskiej willi walnijcie ;););)

          • 0 2

    • boga nie ma więc nikt nie mógl dać nad nikim 'panowania'

      • 2 6

    • Słowo klucz - z szacunkiem

      • 5 1

    • Boga niema

      • 6 5

    • Mięso jest dobre

      Smażone, pieczone... Niech nikt mi nie wmawia, że jestem antyludzki tylko dlatego, że zjadam mięso. Spójrzmy świadomie na to co się dzieje na świecie i nie szukajmy na siłę dziury w całym.

      • 15 10

  • Zycze Wam miesozjadacze .... (19)

    Zebyscie umierali z takim samym przerazeniem, stresem i groza jak zjadane przez Was zwierzeta !
    Dobranoc i spijcie spokojnie az do dnia Waszego uboju !

    • 31 71

    • Nie karmić trola, nawet marchewkami i soją.

      • 0 1

    • (7)

      I to jest właśnie hipokryzja niektórych "wege" - nie jem zwierzątek, bo one tak cierpią, ale ludziom życzę konania w męczarniach. Może zjedz trochę tego mięska to przybędzie Ci empatii, dieta warzywna chyba Ci nie służy, boś zgryźliwa strasznie ;-)

      • 40 8

      • Dokladnie dlatego Pani K nie jem miesa ... (6)

        Empatie mam ale nie dla mordercow ....!
        Zwierzeta nie sa zlosliwe w odroznieniu od ludzi Pani Karolino ....a moje zyczenia czesto sie spelniaja .... wiec smacznego i milego topienia sie w piekle;)

        • 6 28

        • Zwierzęta też nie życzą nikomu nikomu śmierci. W tym są od nas lepsze, fakt. (5)

          Prędzej ciebie zeżre twoja tępa nienawiść, niż kogoś przekonasz żeby nie jadł mięsa.

          • 21 4

          • (4)

            Ale ja Cie nie przekonuje ;) smaz sie w piekle wiesiaczku z Banino ;);)

            • 1 9

            • zdajesz sobie sprawę, że przez takie osoby jak ty nikt, kto zastanawiałby się nad porzuceniem mięsa - tego nie zrobi? (2)

              bo zamiast rzeczowych argumentów plujesz jadem? bo życzysz ludziom śmierci? zdajesz sobie sprawę, jak niedaleko Ci do ekofaszystki?
              gdybyś zachowała większy umiar, może jeden z drugim przeczytałby coś na temat hodowli. a tak - jedynie wysnuć można wniosek, że brak mięsa rzuca się poważnie na "mózg"

              • 4 1

              • (1)

                Nie boj sie Janusz z Grazyna nigdy nie odpuszcza sobie grilla z piweczkiem wiec nie ma o co walczyc a Ci co maja troche w mozgu to sami dogrzebia sie do wiedzy i wybiora co dla nich dobre !;) jak dla mnie Kevin z Brajanem i Dzesika moga jesc co chca ;) nie przejmuje sie tym ;)

                • 0 1

              • zero konsekwencji

                nie ma o co walczyć, to poobrażam ludzi... życzę więcej wiary w ludzi, więcej oleju w głowie i trochę chęci żeby zmieniać świat, a nie tylko biadolić

                • 1 1

            • Brzydko

              Bardzo brzydko.

              • 3 1

    • Beawo debilko a ja zycze ci by takie jak ty deportowali do afryki ale najlepiej na syberie . (1)

      Zwierzeta zabijają inne zwierzeta by sie najesc a,le taka debilka pewnie bedzie karmic lwa trawą:)
      Ludzie zawsze zabijali zwierzeta bo poto one powstały by karmic człowieka!!

      Ale ty zyczysz ludziom śmierci wiec sama tez jestes chora psychicznie jak wszyscy sekciarze wegosmieci .

      • 1 1

      • Nonprosze bardzo a tu taki kulturalny Janusz sie znalaz ;) spokojnie bo wylewu dostaniesz i bedzie afera ;)

        • 0 1

    • po co ta nienawiść? jestem wegetarianką ale nie patrze nikomu w talerz

      • 3 1

    • jesteś chora psychicznie

      • 2 2

    • (3)

      A myślałeś o tej biednej roslince która korzeniami trzyma się życia a Ty ją brutalnie wyrywasz??

      • 45 12

      • Rośliny nie posiadają układu nerwowego. Jeżeli porównujesz ból zadany zwierzęciu do wyrwania marchewki to w takim razie zabicie człowieka ( który jest zwierzęciem ) musi być równoznaczne ze zrobieniem surówki.

        Gratuluję poziomu.

        • 4 11

      • uciekanie w ad absurdum - tylko tak potrafisz ukryć swoje zmieszanie problemem. Ok.

        • 5 9

      • Otóż to, jak można zabijać i zjadać (bezdusznie) biedne rośliny - organizmy żywe

        • 21 6

    • straszne!

      lepiej zagryze stresa mielonym.

      • 8 4

    • Nie dożyjesz; zaraz cie tu zjemy ;)

      • 4 2

  • Tatar z bakłażana.. (3)

    ... to coś jak flaki sojowe albo prylowski schabowy z kryla?

    • 28 10

    • Flaczki z boczniaków, jadłem ostatnio, bardzo smaczne.

      • 0 0

    • (1)

      Coś jak szynka z indyka i tatar z łososia.

      • 7 3

      • Schabowy z kurczaka i golonka z indyka.

        • 1 1

  • dzisiaj oglądałem Galileo - w Indiach jest miasto gdzi istnieje ZAKAZ spożywania mięsa :)) (4)

    • 23 4

    • za to można gwałcić nieletnich

      • 0 0

    • (2)

      i dlatego taki syf tam jest...

      • 10 5

      • taki sam jak u nas na wsi (1)

        • 4 5

        • nikt nie pytal jak

          masz u siebie na wiosce :)

          • 1 0

  • (10)

    Jeśli na komuś wizyta w rzeźni nie robi żadnego wrażenia, to niestety, nie jest to człowieczeństwo.

    • 30 33

    • nie przeszkadza wam krzywdzenie dzieci na całe życie przez księzy pediofili a płaczecie nad zabitą świnka , też macie priorytety...

      • 0 1

    • Nie robi bo nie jestem przewrażliwionym maminsynkiem (3)

      Nad każdym padłym z głodu somalijskim dzieciątkiem też mam płakać? Wychowałem się na wsi i sam dokonywałem tak zwanego "uboju", trzymałem mocno kuraka bo bez głowy potrafił jeszcze przebiec parę metrów :)
      Jedni jadą do Afganistanu strzelać do Talibów a inni chowają się przed glutenem w necie - i możesz sobie to nazywać jak chcesz, ja wiem lepiej co jest istotą człowieczeństwa - jest nią wojna i polowanie :)

      • 2 3

      • No to Januszu nam powiedziales ;);) padamy ze smiechu ;)

        • 1 0

      • To jest portal dla Gdańszczan, Gdynian i Sopocian. Idź być wieśniakiem gdzie indziej.

        • 0 1

      • Jeśli istotą człowieczeństwa byłaby wojna

        to dalej tłuklibyśmy się pałkami po głowie.
        Tymczasem sięgamy już innych planet.

        Być może sięgalibyśmy gwiazd, gdyby nie prymitywy od wojen i polowania.

        • 3 2

    • nierobi wrazenia bo kiedys zabijano zupełnie inaczej .Gdyby ludziue niechodowali zwirzat dla zywnosci to by ich niebyło (1)

      Gdyby nie jedli miesa to tych bezmówzgowców trawiastych tez by niebyło bo by człowiek nie przezył!

      • 0 3

      • Nie wiem, czy zauważyłeś

        ale nie mieszkamy już w jaskiniach

        • 2 1

    • często pracownicy zakładów mięsnych zostają wege. Ja nim nie byłem , ale ojciec miał zakład. Jestem weganinem od wielu lat.

      • 2 2

    • no nie robi (1)

      tak samo jak w nie robia wrazenia póltusze wiszące na haku w chłodni, powiem wiiecej..aż mi slinka cieknie na samą myśl...i już nie mogę sie doczekać grudniowego weekendu z wędzeniem na działce..mrrry!

      • 17 9

      • Obys wisial z nimi ;);)

        • 1 8

  • oczywiście że mięso (1)

    • 3 14

    • ja tez uwielbiam , zwłaszcza te z lidela albo biedabronki - uwielbiam jak sie pieni podczas smażenia - ta pianka jest najlepsza !!!!

      • 1 1

  • Potrzebujecie białka nie potrzebujecie mięsa (5)

    Tak samo jak potrzebujecie magnezu ale nie potrzebujecie pomidora...bo wszystko ma wiele źródeł. Białko jest w soczewicy ciecierzycy fasoli grochu orzechach arachidowych, maśle orzechowym, szpinaku i wielu innych - można sobie dostarczac wszystko co potrzebne bez jedzenia zwłok.

    • 8 9

    • (4)

      To jest białko roślinne. Białko zwierzęce jest o wiele ważniejsze, każdy dietetyk to powie.

      • 7 5

      • (3)

        Zmien dietetyka bo chyba niedouczony ;) skad niby krowa bierze to super bialko ???? Je trawe !!! Teraz uskutecznij proces dedukcji i do dziela ;)

        • 4 7

        • ja pier.... skończ z tymi emotami, miernoto... (2)

          • 3 1

          • (1)

            ;);););)();););););););) rozgorycz sie jeszcze bardziej nad swoja rozgoryczona osoba ty marna Grazyno ;););););););)

            • 0 3

            • łojojojojoj :D

              • 3 0

  • Jak widac mamy wysyp sekciarzy co maja sieczke zamiast mózgu to zrobiła im wegańska sekta! (1)

    Ci wszyscy sieciarze zieją nienawiścią do drugiego człowieka bo brak mięsa wzmaga agresję!

    • 7 1

    • No sekta szczesliwych ludzi ;)
      A ty sekciarzu krwi i zabojstw wyznawco to co ??

      • 0 0

  • ... (8)

    Chcąc, nie chcąc... gatunek ludzki to rodzaj... drapieżnika.
    Więc zjada mięso.
    Taka nasza natura :)

    • 27 22

    • (7)

      No tacy drapieznicy z nas z tymi plaskimi zebami ze hej ;););) chyba ktos przeoczyl jakies zajecia w szkole !?? A moze brak mozgu po nadmiarze hormonow i antybiotykow zjadanych z miesem sie ujawnia ?? Radze pomyslec zanim cos napiszesz

      • 10 17

      • po to mamy narzedzia i całkiem sprawne palce (3)

        • 7 2

        • (2)

          Mamy też mózg oraz empatię. Dzięki pierwszemu wiemy, że człowiek nie potrzebuje produktów zwierzęcych do życia w zdrowiu, a dzięki empatii możemy wczuć się w rolę innych istot.

          Jak widać u większości jedno i drugie jest w deficycie.

          • 6 4

          • Wczuć się w rolę innych istot? W jaką rolę lubisz się wczuwać najbardziej? (1)

            Człowiek jest wszystkożerny a was do jedzenia mięsa nikt nie zmusza, więc wy trzymajcie swoje ideologie dla siebie.

            • 3 3

            • A ty zatrzymaj swoja miazdzyce dla siebie i swoich dzieci ;);)()

              • 0 0

      • (2)

        Tacy z nas roslinozercy z tymi krótkimi jelitami ze

        • 20 5

        • Mamy:

          - długie jelita (9x długość ciała, u mięsożerców i wszystkożerców max 3 długości ciała)
          - chwytne dłonie (kontra łapy z pazurami, tudzież kopyta)
          - niewielkie otwory gębowem za to duże gruczoły ślinowe z zasadowym odczynem
          - słabo metabolizujemy cholesterol (dowiesz się za kilkanaście lat)
          - potrzebujemy błonnika do stymulacji perystaltyki
          itd, itp.

          W sumie najbliżej nam do owocożerców.
          Tako rzecze biologia.

          • 3 0

        • Właśnie miesozercy mają krótki przewod pokarmowy. My mamy tak długi ze mięso zaczyna w naszym przewodzie gnic.

          • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane