• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z mięsem czy bez? Oto jest pytanie

Łukasz Stafiej
4 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia. Films For Food to połączenie wydarzenia kulinarnego i filmowego. Tym razem poczęstunek przed filmem przygotował szef Przemek Woźny z Gård - Nordic Kitchen Gdynia.

Próbuje na nie odpowiedzieć bohaterka filmu dokumentalnego "Głód mięsa", który w sobotę wieczorem w Gdyńskim Centrum Filmowym rozpoczął jesienno-zimowy cykl spotkań filmowo-kulinarnych Films For Food. Kolejna odsłona w grudniu.



Czy jesz mięso?

Films For Food to gratka dla miłośników kulinariów z dwóch powodów. Po pierwsze, w ramach cyklu można zobaczyć trudno dostępne w inny sposób i w zasadzie nieobecne w powszechnej kinowej dystrybucji nowe filmy poświęcone jedzeniu. Po drugie, projekcjom za każdym razem towarzyszy przygotowany przez jednego z trójmiejskich szefów kuchni poczęstunek oraz dedykowana tematyce filmu kolacja z wykwintnej restauracji Biały Królik.

Jesienno-zimową odsłonę spotkań (pierwszy raz cykl gościł w Trójmieście w lutym podczas jednorazowego pokazu dokumentu o słynnej, kopenhaskiej restauracji Noma) rozpoczął w Gdyńskim Centrum Filmowym sobotni pokaz dokumentu "Głód mięsa" autorstwa holenderskiej reżyserki Marijn Frank.

Film jest zapisem swego rodzaju eksperymentu, który autorka przeprowadza na sobie, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie "z mięsem czy bez?". Sama nazywa się mięsnym ćpunem, przyznaje, że od mięsa jest uzależniona, podczas badań swojego mózgu dowiaduje się nawet, że jedzenie mięsa sprawia jej większą przyjemność od seksu. Mimo to próbuje z tym walczyć i tytułowy głód ograniczyć.

Aby to zrobić, idzie do psychiatry, rozmawia z naukowcami, wegetarianami, kucharzami czy przedstawicielami przemysłu mięsnego. Zatrudnia się nawet w rzeźni, gdzie porcjuje ubite chwilę wcześniej krowy, a nawet sama zabija jedną. Wszystko po to, by - jak mówi - pogodzić się ze swoją mięsożernością. Koniec końców: mimo doświadczeń w rzeźni i na kurzych fermach, z mięsa nie rezygnuje, ale dochodzi do wniosku, że jego spożywanie należy traktować z szacunkiem i sięgać po mniej, ale lepszej jakości produkty.

Ten - banalny w swej istocie - wniosek zamyka film. Zresztą, większość opinii w nim przedstawionych jest jednowymiarowa i pozbawiona głębszych refleksji. Razi całkowity brak empatii reżyserki - choć odczuwa naturalny strach przed zabiciem krowy i podczas kilku wizyt w rzeźni wręcz ociera się o stres zwierząt, po chwili z uśmiechem na ustach pałaszuje steki.

Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa. Po filmie odbyła się debata z udziałem wegan i mięsożerców. Momentami nerwowa.
Z drugiej strony, dla tych, którzy nad tematem przemysłu mięsnego nigdy się nie zastawiali czy nie myśleli nad etycznymi kwestiami spożywania mięsa holenderski dokument może być bardzo podstawowym, ale łatwo przyswajalnym wstępem do wiedzy na ten temat. Pod warunkiem, że oglądający będą chcieli być odrobinę bardziej dociekliwi od jego bohaterki.

Spotkanie nie byłoby pełne, gdyby nie część kulinarna. Przed filmem można było spróbować kilku przekąsek przygotowanych przez przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Był m.in. koktajl z krewetek, łosoś gravlax, kaczka sous-vide z czatnejem oraz tatar z bakłażana. Po projekcji odbyła się z kolei (osobno biletowana) kolacja degustacyjna w restauracji Biały Królik.

Wcześnie można było również wysłuchać debaty (momentami, czego można się było spodziewać, dość nerwowej). O tym, "czy z mięsem czy bez" dyskutowali Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, blogerka dietetyczna Klaudia Rein, hodowca bydła i właściciel restauracji Delmonico Cut Steakhouse Wiesław Stopa oraz Mirek Trymbulak ze studia kulinarnego Atelier Smaku.

Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (106) 5 zablokowanych

  • arcydzieło o jedzeniu

    film Głód z 1966 roku

    • 1 1

  • Dlaczego weganie i wegetarianie są nietolerancyjni i atakują innych? (6)

    jest ich może kilka %, wiadomo że nie mają racji za grosz, a tacy agresywni? Chyba to z braku mięsa w ich codziennym menu?

    • 15 9

    • (1)

      Wegetarianie pomyślcie, poniżanie i wyśmiewanie innych jest złe.

      • 1 1

      • Żarty z wegetarian na każdym kroku

        nie ma portalu ze "śmiesznościami", który nie byłby tym zapchany
        Ale "Wegetarianie pomyślcie, poniżanie i wyśmiewanie innych jest złe."

        Ty pomyśl.

        • 0 1

    • 1. Mają 100% racji
      2. Agresywna to jest druga strona (poczytaj sobie komentarze pod tym artykułem)

      • 1 1

    • (1)

      Ludzie nietolerancyjni mogą trafić się wszędzie, nie pakuj wszystkich do jednego worka. Nie jem mięsa ale nie obchodzi mnie co ty jesz.

      • 1 2

      • No widzisz, myslisz jak ja ;) mnie tez malo obchodzi co ty jesz ;) ale ciesze sie, ze to nie mieso ;)
        Milego wieczoru

        • 0 4

    • ;)

      Jeszcze troche Czasu uplynie zanim na paczkach z miesem beda oznaczenia jak na papierosach wtedy przypomnij sobie o czym dzisiaj z komentarzy od wegan sie dowiedziales ;) radze poczytac wytyczne WHO i sie samemu przekonac czy warto jesc czy nie jesc mieso ;)

      • 1 8

  • "Idźcie i czyńcie sobie ziemię poddaną" (1)

    Ten kto nie je mięsa przeczy nakazom Boga, a więc nie jest Katolikiem. Zatem spłonie w piekle.

    • 1 4

    • Zatem nie jestem katolikiem?

      Dziękuję za komplement.

      • 1 0

  • moim zdaniem nie jest problemem kwestia spozywania mięsa, ale to, w jakich warunkach zwierzęta są trzymane i zabijane

    • 6 1

  • "większość opinii w nim przedstawionych jest jednowymiarowa i pozbawiona głębszych refleksji. Razi całkowity brak empatii

    No tak, na widok zabijanego zwierzęcia powinna "jak każdy normalny człowiek" popuścić ze strachu i już nigdy nie tknąć mięsa, a najlepiej mieć nocne koszmary i psychotyczny strach przed czerwonymi płynami, bo tak fajniej by się w filmie komponowało i "miałoby naturalną głębię".

    Krytycy filmowi, LOL.

    • 6 0

  • (4)

    Kiedys obejrzalam filmik jak się obchodzą ludzie ze zwierzętami ładując je na ciężarówki w ostatnią podróż.od tamtej chwili przez 3 lata nie tknęlam mięsa,rodzinie gotowałam i przyprawialam na intuicję,no ale z mojej strony była to hipokryzja bo chodziłam w skórzanych butach( enty już rok), torebkę mialam ze skóry też kolejną wiosnę, no i najcieplejszą kurtkę na zimę z puchu.wniosek jest taki,zeby byc uczciwym to trzeba odrzucić wiele,nie tylko z diety ale i z otoczenia.Męczyły mnie ciągłe pytania: dlaczego nie jesz mięsa albo czy się zorientuję ze zupa byla gotowana na kurczaku. Weganie czy wegetarianie nadal nie mają łatwo w społeczeństwie, nadal uchodzą za dziwaków

    • 28 16

    • (2)

      A robisz coś żeby zmienić mentalność ludzi którzy wiozą zwierzęta na ubój ? Albo zajmują się samym ubojem? Myślisz że jak jesteś eko i nie jesz mięsa to problem już cie nie dotyczy, bo nie jesz mięsa, jak tak się przejmujesz losem zwierząt to rób coś w tej sprawie, tak jak ja, mimo że ja jem mięso.

      • 4 7

      • Nie mam wpływu na tych ludzi "pracujących ze zwierzętami", pomagam w inny sposób,chociażby finansowo wspieram towarzystwa aby konie nie jechały do rzeźni,nie znasz mnie więc nie wypowiadaj się

        • 0 0

      • Nie znasz mnie wiec nie sugeruj ze nic nie robie !

        • 2 3

    • Jak kazdy chociaz po trochu odpusci sobie miecho to i tak bedzie to duzy krok w kierunku dobra ;) nie musisz odrazu byc weganka roku i chodzic od dzisiaj w bawelnie ekologicznej ...

      • 13 8

  • co podali do jedzenia bez mięsa?

    • 2 1

  • Jem mięso bo dzięki temu zwierzęta hodowlane mogły poznać ten świat. (2)

    Gdyby ludzie nie jedli mięsa i nie byłoby przemysłu mięsnego to te krówki, świnki i kurczaczki nigdy nie urodziłby się, bo nie byłyby potrzebne.

    Dlatego ja wybieram mięso i daję im szanse na życie. Fakt czasami krótkie jak w przypadku kurczaków i cielaków, ale lepiej chyba mieć krótkie życie niż wcale go nie mieć.

    Zresztą każdy musi umrzeć jedni wcześniej drudzy później, a że przysłużą się swoim martwym ciałem ludzkości to chwała tym zwierzętom za to. Ludzie też bezsensownie młodo umierają, tylko że nic nie dają światu przez swoją śmierć. Ja nie miałbym nic przeciwko temu żeby nakarmić głodnego moim ciałem, po śmierci będzie mi to obojętne.

    • 12 24

    • (1)

      Nikt takiego zgnilca jak Ty by nie ruszyl ;) jedz sobie miecho i gnij dalej od srodka ;) milej nuedzieli ;)

      • 0 5

      • Ty też gnijesz w środku od tych warzywek.

        Jak nie wierzysz to wsadź sobie palec w tyłek i powąchaj :D

        • 3 1

  • Musisz myśleć tak jak ja...

    Zupełnie nie rozumiem bicia piany na ten temat. Zarówno jedzenie, jak i niejedzenie mięsa jest legalne. W sklepach na półkach leży wszystko, od kiełków roślin po golonki. Idź do sklepu, kup co chcesz, wróć do domu, przyrządź według własnych upodobań i zjedz. Po smacznym posiłku (z czego by nie był) nie narzucaj nikomu swojej "gastro-filozofii"...

    • 19 2

  • Jadam TYLKO

    szczęśliwy jarmuz z radosnej fermy któremu gra muzyka klasyczna w wykonaniu radosnych grajków to znaczy takich karmionych szczęśliwa marchewka którzy regularnie są przytulani przez eko seler z farmy zadowolenia.

    • 14 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane