- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (20 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (29 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście
Nowojorski, japoński, wiedeński, królewski, baskijski, sułtański... podobno na świecie istnieje ok. 1 tys. różnych rodzajów sernika. Ciasto to szczególnie upodobali sobie Polacy - bez "serniczka" nie wyobrażamy sobie świąt, a w cukierniach zawsze znajdziemy duży wybór tego wyjątkowego przysmaku.
Trójmiasto: cukiernie i piekarnie
Jednym z najpopularniejszych serników w Polsce jest sernik krakowski, pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki). Innym popularnym u nas sernikiem jest wiedeński, tradycyjnie piecze się go bez spodu, za to z tłustym twarogiem mielonym. Na polskich stołach często pojawia się też sernik królewski z czekoladowym spodem, pieczoną masą serową i czekoladową kruszonką na wierzchu. Najbardziej tradycyjny polski sernik pieczony był z twarogu zagęszczonego kaszą, budyniem lub... gotowanymi ziemniakami.
W ostatnich latach dużą popularnością, szczególnie w kawiarniach, cieszą się kremowe serniki, takie jak baskijski czy nowojorski. Zarówno do pierwszego, jak i drugiego zamiast mielonego twarogu wykorzystuje się kremowe serki typu Philadelphia. Dzięki temu zyskują niezwykle kremową konsystencję. Do sernika baskijskiego tradycyjnie wykorzystuje się lekko słony ser San Millan, dlatego polskie przepisy zalecają dodanie do niego odrobiny soli. W przeciwieństwie do idealnie równego i białego sernika nowojorskiego baskijski posiada lekko przypalony wierzch i nieregularną formę.
Gdzie kupić sernik w Trójmieście?
Na poszukiwania sernika idealnego możemy wybrać się zarówno do kawiarni, jak i cukierni. Niestety wiele kawiarni nie posiada stałej oferty ciast, dlatego w tym wypadku cukiernia może okazać się pewniejszym wyborem.
Dokąd na najlepszą szarlotkę w Trójmieście?
Szeroki wybór serników oferuje cukiernia Baccate. Wśród nich m.in. sernik królewski (na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką), sernik sułtański (ciężki, prawdziwy sernik z bakaliami, na kruchym spodzie, z cienką warstwą lukru i skórką pomarańczową), sernik z kokosem, sernik czekoladowy (pieczony w kąpieli wodnej), sernik z mandarynką czy sernik na zimno (na bazie serka mascarpone z kruchym ciasteczkowym spodem, w różnych wersjach smakowych, m.in. cynamon, wanilia, oreo). Klasyczne serniki kosztują 44 zł za kg, a sernik mascarpone 65 zł za kg.
W cukierni LeDelice możemy zamówić dwa klasyki wśród kremowych serników - baskijski i nowojorski.
- Sernik New York to niezmienny klasyk, który pieczemy zgodnie z autorskim przepisem od pierwszego dnia powstania cukierni. Od tego czasu w ogóle nie zmieniliśmy przepisu, bo wiemy od naszych klientów, że jest idealny, zaczynając od smaku i do tekstury - waniliowy i kremowy. Sernik baskijski pieczony jest w wysokiej temperaturze, dzięki której zyskuje swoją wyjątkową, brązową skórkę o lekko karmelowym smaku. Sernik jest oszałamiająco pyszny i zaskakująco słodko-słony, waniliowy, delikatny i bardzo mazisty - mówi Dymitr Dołżewski, Cukiernia LeDelice.
Serniki można zamówić w monoporcjach, w wersji na 3-4 osoby, lub standardowej ważącej 1 kg. W wersji standardowej zapłacimy za niego 80 zł.
Dużą ofertę serników posiada też cukiernia Must Bake.
- Proponujemy serniki zarówno pieczone, jak i serniki na zimno. Wszystkie przygotowywane są z najwyższej jakości składników, na bazie twarogu, mascarpone, serka śmietankowego i śmietanki. Najchętniej wybierany przez klientów jest pieczony sernik Słony Karmel (77 zł/kg), z karmelem z solą morską, klasyczny pieczony w kąpieli wodnej sernik New York (72 zł/kg) i Pascha (75 zł/kg) - tradycyjny sernik na zimno, z dużą ilością bakalii. Klienci polubili również charakterystycznie przypalany kremowy sernik baskijski (69 zł/kg) i delikatny sernik lawendowy (64 zł/kg) z dodatkiem białej czekolady - mówi Ania Bartkowska z Must Bake.
Na pyszne serniki zaprasza również Cukiernia Więcej.
- Serniki możemy zrobić w każdym smaku i praktycznie z każdymi dodatkami - oprócz klasycznych, takich jak owoce, cynamon, czekolada czy pistacja, możemy też zaserwować je na wytrawnie, np. z pomidorami czy porem - opowiada Diana Jajkowska z Cukierni Więcej.
Dokąd na kawę i sernik?
Wiele kawiarni nie posiada w swoim menu stałej oferty wypieków. Ciasto do kawy najczęściej wybieramy z witryny, która znajduje się przy kasie, a jej zawartość jest zmienna. Są jednak miejsca, w których na sernik nie trzeba polować. Jednym z nich jest kawiarnia Baika. Cena za porcję to 16 zł.
- Kawiarnia Baika w oferuje swoim gościom sernik mascarpone, który cieszy się się dużą popularnością. Nikt nie oprze się kruchemu, korzennemu spodowi przykrytemu puszystym serkiem mascarpone z dodatkiem miodu, śmietany i skondensowanego mleka, dodatkowo posypanego cynamonem. Ten deser występuje także w wersji z puree malinowym - mówi Dorota Karolak-Bernatek z kawiarni Baika. - W ofercie posiadamy także pieczony sernik fit, pozbawiony cukru białego. Mamy go w wersji waniliowej i czekoladowej. W składzie tego sernika znajdziemy m.in. płatki owsiane, gorzkie kakao przykryte twarogiem z dodatkiem prawdziwej wanilii, ksylitolu i jajek. Porcja tego sernika zadowoli najbardziej wybrednych fit smakoszy.
Sernik nowojorski serwuje Gelateria Italia. Różne rodzaje serników przygotowuje dla swoich gości Toscano Cafe Bar (23 zł za porcję). Bogatą ofertę serników posiada też kawiarnia W starym Kadrze (cena za kawałek to 22-24 zł), m.in. sernik New York (klasyczny sernik nowojorski z dodatkiem mascarpone i białej czekolady), sernik gruszkowy (klasyczny sernik z kawałkami gruszki, przyprawami korzennymi oraz białą czekoladą), sernik lawendowy (tradycyjny sernik "przeciągnięty" w piecu, który staje się przez to bardziej wyrazisty, obsypany płatkami lawendy, sernik Red Velvet (sernik śmietankowy na spodzie z buraka, obsypany owocami z białą czekoladą).
Miejsca
Opinie (46) 7 zablokowanych
-
2023-01-31 18:19
Opinia wyróżniona
Oczywiście bez rodzynek (1)
Nie chce mi się ich wydłubywać z sernika
- 12 15
-
2023-01-31 21:28
Są ok.
Wydłubuje je, wkładam do nosa, kicham i wylatują...
Dobry żart w towarzystwie- 1 4
-
2023-01-31 10:39
Opinia wyróżniona
Z rodzynkami, ale bez przesady z ilością.
Bez też się wciągnie, nie mam problemu ;)
- 27 20
Wszystkie opinie
-
2023-02-02 18:08
A ja piekę sama puszysty wiedeński , bez rodzynek
Pycha bo nie taki słodki jak w cukierniach. Pycha!
- 0 0
-
2023-02-01 18:14
Z rodzynkamy,
tylko z ridzynkamy! Bez rodzynków sernik jest do d**y.
- 1 3
-
2023-02-01 08:39
Sernik tylko domowy, te z cukierni są za słodkie
- 4 0
-
2023-02-01 08:38
Z rodzynkami i brzoskwiniami
- 0 4
-
2023-01-31 20:50
(1)
Jabłecznik jest lepszy
- 3 3
-
2023-02-01 06:56
Jablecznik tylko domowy wypiek , Bez zageszczacza /kisielu
- 1 0
-
2023-01-31 23:10
U Oblatów
w piwnicy jest kawiarnia. Zamawia się tam ciasteczko i kawę/herbatę. Nie ma cen. Panie w bufecie przyjmują zapłatę co łaska. Może być gotówka ale mają terminal i może być karta. Sernik tam jest naprawdę super. Ale płaci się przed spróbowanie wiec ocena co łaska może być lekko zaniżona. Ale trzeba być konsekwentnym w swoich deklaracjach więc nie ma co robić wydłużonych min w reakcji na datek przy zamówieniu.
- 4 0
-
2023-01-31 22:06
ciastko za 23 zl to zwykle zdzierstwo
to odpowiada cenom ciastek w Niemczech gdzie pensje sa 4 razy wyzsze
- 9 0
-
2023-01-31 18:19
Opinia wyróżniona
Oczywiście bez rodzynek (1)
Nie chce mi się ich wydłubywać z sernika
- 12 15
-
2023-01-31 21:28
Są ok.
Wydłubuje je, wkładam do nosa, kicham i wylatują...
Dobry żart w towarzystwie- 1 4
-
2023-01-31 20:57
Bezapelacyjnie najlepsze serniki w Trójmieście
Serniki z kawiarni Uboga Krewna w Gdyni nie mają sobie równych. Kto nie próbował - nie wie co stracił !
- 3 4
-
2023-01-31 19:30
(1)
Nie mogę pojąć po co dodawać rodzynki do sernika są rozmiękłe i glamgowate jakby robaki. Nie pasują! Za to w keksie czy pierniku suchym cieście nadają smaczek i są fajne.
- 3 7
-
2023-01-31 20:31
Glamgowate, czyli jakie?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.