• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

Julia Rzepecka
28 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star TopOlivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof DembekOlivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali. Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • Kanarinios

    Czyszcze wentylacje w takich miejscach tzw "tluszczuwke" w największych knajpach największych syf nie czyszczony od lat

    • 1 3

  • Przezabawny jest ten... (1)

    Wysyp pseudointelektualnych wypowiedzi Januszy z krainy cebuli w komentarzach.

    • 4 9

    • A ty

      tya ty jeden z nich... Cebulak

      • 2 0

  • Kto o zdrowych zmysłach je teraz na mieście? Życzę powodzenia. Co z tego że zachowują środki ostrożności skoro później ten człowiek idzie do domu.

    • 8 3

  • OBC

    a jak z firmami w tych biurowcach? bo po parkingu widać że pustawo, szykuje się fala zwolnień

    • 3 0

  • Po co mi taka szokarka? (1)

    Jak wyjmuję kurczaka z pieca to go jem a nie zamrażam.

    • 19 3

    • Heh

      Robisz 30 zamrazasz a potem jak wpadają goście to odgrzewasz w mikrofali indukcyjnej ( taka tez istnieje miałem ja już w 2013 i to pewnie już długo była) i podajesz kaczuszkę za 90 ziko po 40 minutach

      • 3 0

  • Hm (1)

    Szokarkę miałem już 10 lat temu na kuchni więc nic nowego.

    • 9 10

    • Szokarka

      A ja od 2003 i była przedemną jakieś 3 lata czyli dobre 20 lat temu

      • 2 0

  • Wow, ale kuchnia!
    Sama pracuję w gastro, więc zazdroszczę.
    Wszystko wygląda profesjonalnie i bezpiecznie.
    Na pewno zamówię coś do jedzonka.

    • 5 6

  • Zaraza boleśnie weryfikuje rynek gastro

    Restauracje z cenami na kieszeń zarabiających okolice średniej krajowej przestawią się na dowóz i przetrwają. Te ąę z cenami dla norweskich turystów, uczęszczane głównie przez dziennikarzy kulinarnych i trolle z tego portalu padną jak muchy i pies z kulawą nogą po nich nie zawyje.

    • 16 4

  • dzięki szokarce

    możemy delektować się mrożonkami z 30 piętra :D
    toż to to szok !

    • 11 3

  • Opinia wyróżniona

    Karolina (2)

    Nie wiedziałam, że mają tam takie wypasy. Byłam kiedyś u nich na pizzy - pyszna.

    • 18 39

    • Nie wszystkim ta pizza smakuje

      • 8 1

    • Mają pecha

      Wystartowali z biznesem i to nie dla zwykłych Januszy tylko klienta z portfelem , miliony zapewne włożone w biznes a tu cyk wirus ... życie jest pełne niespodzianek . Miejmy nadzieje ,że to szaleństwo skończy się niedługo i wszyscy wrócimy do pracy a firmy odbiją się finansowo . Trzymamy kciuki ..

      • 24 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane