- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (22 opinie)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top
Kuchnia w Olivia Star Top:
Kuchnia Olivia Star Top w Olivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.
Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście
To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.
- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.
- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.
Miejsca
Opinie (58) 10 zablokowanych
-
2020-03-29 14:01
Kanarinios
Czyszcze wentylacje w takich miejscach tzw "tluszczuwke" w największych knajpach największych syf nie czyszczony od lat
- 1 3
-
2020-03-29 11:42
Przezabawny jest ten... (1)
Wysyp pseudointelektualnych wypowiedzi Januszy z krainy cebuli w komentarzach.
- 4 9
-
2020-03-29 12:01
A ty
tya ty jeden z nich... Cebulak
- 2 0
-
2020-03-29 11:55
Kto o zdrowych zmysłach je teraz na mieście? Życzę powodzenia. Co z tego że zachowują środki ostrożności skoro później ten człowiek idzie do domu.
- 8 3
-
2020-03-29 10:05
OBC
a jak z firmami w tych biurowcach? bo po parkingu widać że pustawo, szykuje się fala zwolnień
- 3 0
-
2020-03-28 20:39
Po co mi taka szokarka? (1)
Jak wyjmuję kurczaka z pieca to go jem a nie zamrażam.
- 19 3
-
2020-03-29 09:44
Heh
Robisz 30 zamrazasz a potem jak wpadają goście to odgrzewasz w mikrofali indukcyjnej ( taka tez istnieje miałem ja już w 2013 i to pewnie już długo była) i podajesz kaczuszkę za 90 ziko po 40 minutach
- 3 0
-
2020-03-28 15:37
Hm (1)
Szokarkę miałem już 10 lat temu na kuchni więc nic nowego.
- 9 10
-
2020-03-29 09:41
Szokarka
A ja od 2003 i była przedemną jakieś 3 lata czyli dobre 20 lat temu
- 2 0
-
2020-03-29 09:22
Wow, ale kuchnia!
Sama pracuję w gastro, więc zazdroszczę.
Wszystko wygląda profesjonalnie i bezpiecznie.
Na pewno zamówię coś do jedzonka.- 5 6
-
2020-03-29 09:17
Zaraza boleśnie weryfikuje rynek gastro
Restauracje z cenami na kieszeń zarabiających okolice średniej krajowej przestawią się na dowóz i przetrwają. Te ąę z cenami dla norweskich turystów, uczęszczane głównie przez dziennikarzy kulinarnych i trolle z tego portalu padną jak muchy i pies z kulawą nogą po nich nie zawyje.
- 16 4
-
2020-03-29 08:59
dzięki szokarce
możemy delektować się mrożonkami z 30 piętra :D
toż to to szok !- 11 3
-
2020-03-28 14:23
Opinia wyróżniona
Karolina (2)
Nie wiedziałam, że mają tam takie wypasy. Byłam kiedyś u nich na pizzy - pyszna.
- 18 39
-
2020-03-29 03:13
Nie wszystkim ta pizza smakuje
- 8 1
-
2020-03-28 15:52
Mają pecha
Wystartowali z biznesem i to nie dla zwykłych Januszy tylko klienta z portfelem , miliony zapewne włożone w biznes a tu cyk wirus ... życie jest pełne niespodzianek . Miejmy nadzieje ,że to szaleństwo skończy się niedługo i wszyscy wrócimy do pracy a firmy odbiją się finansowo . Trzymamy kciuki ..
- 24 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.