• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top

Julia Rzepecka
28 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kuchnia w Olivia Star Top:

Kuchnia Olivia Star TopOlivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.



Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście


To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.

Czy byłeś/aś na 32. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku?

- Na co dzień to kuchnia, gdzie przygotowujemy na potrzeby naszych punktów gastronomicznych, ale na chwilę obecną, w tej wyjątkowej sytuacji, przygotowujemy również żywność dla szpitali - mówi Krzysztof DembekOlivia Star Top. - Codziennie jest to przynajmniej kilkadziesiąt posiłków. Sytuacja jest wyjątkowa, więc mobilizujemy się i pomagamy, jak możemy.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.

- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali. Codziennie przygotowywane są tam posiłki dla gdańskich szpitali.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.

- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Świetnie (3)

    Dobrze ze można zamawiać bezpiecznie na dowóz. Jakoś musimy sobie wszyscy z tym poradzić. Trzymam kciuki!

    • 23 22

    • Co za kryptoreklama. Ludzie, sami gotujcie.

      • 9 1

    • (1)

      i tak możesz się zarazić

      • 10 1

      • ale nie musisz

        • 4 2

  • (1)

    mnie się podoba robienie ciasta w szufladzie i to że w szpitalach będa jadać teraz ostrygi

    • 28 4

    • to ta nowoczesność?

      • 2 1

  • Bardzo ładnie Krzysiu. A ja z Czarkiem w lipcu tamtego roku śpiewaliśmy Klenczona "morza szum, ptakow.."itd. Kolega Marek się tez o ciebie pytał.

    • 4 3

  • Silver

    Byłem wielokrotnie. Bez rewelacji.

    • 7 3

  • Pizze z bazylia wsadził do pieca.........hehehe .

    Wszystko wiem ... fahhhhowcy :)))))

    • 19 2

  • (3)

    Powodzenia wszystkim. Pracownikom i pracodawcom. Maseczki super,ale czy noszą faktycznie cały czas? Czy jak cykne sobie fotkę przy ferrari będzie to oznaczało ze jest moje? Zdrowia.

    • 29 11

    • Do ciebie bardziej tarpan pasuje.
      lub żuk z plandeką

      • 1 2

    • byłem, widziałem, noszą. I temperaturę też regularnie sprawdzają, a sterylność w kuchni wzorcowa

      • 1 6

    • Oni noszą a lekarzom brakuje

      • 6 5

  • Bardzo fajna inicjatywa. Oby tak dalej i wszystko wróci do normalności.

    • 12 11

  • Kuchnia

    Wypas.

    • 12 16

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane