- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (29 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Zaglądamy do kuchni Olivia Star Top
Kuchnia w Olivia Star Top:
Kuchnia Olivia Star Top w Olivia Business Centre to jedna z najnowocześniejszych na Pomorzu. W czasie epidemii koronawirusa pokazuje swoje zabezpieczenia stosowane w tym szczególnym czasie i udowadnia, że żywność dostarczana do lokali, jak i ta, którą obecnie wspiera gdańskie szpitale, jest przygotowywana w bezpiecznych warunkach.
Jedzenie na wynos i na telefon w Trójmieście
To tam bije serce restauracji Olivia Business Centre. W kuchni produkcyjnej na poziomie -1 codziennie przygotowywane są posiłki w bezpiecznych warunkach.
W obszernej kuchni znajduje się nowoczesny sprzęt.
- Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest to najnowocześniejsza kuchnia w Polsce północnej. Mamy sprzęt, który doskonale zabezpiecza żywność. Mamy między innymi takie urządzenie jak szokarka. To maszyna, która potrafi obniżyć temperaturę jedzenia z temperatury nawet dwustu stopni do bliskiej zeru w kilkanaście minut. Zwykle ten proces trwa kilka godzin, ale dzięki szokarce odbywa się to błyskawicznie. Co nam to daje? Wyobraźmy sobie, że wyciągamy z pieca upieczonego kurczaka. Zostawiamy go na blacie roboczym, gdzie stygnie w temperaturze pokojowej. To moment, kiedy mogą pojawić się ewentualne bakterie. Dzięki szokarce ten etap u nas w ogóle nie występuje, a to zapewnia bezpieczeństwo żywności - mówi Krzysztof Dembek.
Kuchnia wyposażona jest w kilkanaście chłodni i mroźni. Każda z nich jest przeznaczona do innych wyrobów, dzięki czemu nic się nie miesza.
- W jednej mamy mięso, w drugiej ryby, w trzeciej nabiał, jeszcze w innej warzywa. Są również osobne chłodnie z produktami gotowymi - mówi Dembek. - Każdy proces jest więc bardzo dobrze zaplanowany pod ścisłym nadzorem inspektora zewnętrznego. W czasie epidemii wirusa tych procedur jest więcej i są bardziej restrykcyjne. Jesteśmy jednak pewni, że nasze jedzenie jest bezpieczne, zarówno to dla naszych gości jak i dla szpitali.
- Nie pracowałem wcześniej w miejscu, w którym kuchnia była tak dobrze wyposażona - mówi Wojciech Poźniak, zastępca szefa kuchni Olivia Star Top. - Mamy naprawdę świetny sprzęt, dzięki któremu praca to przyjemność.
Miejsca
Opinie (58) 10 zablokowanych
-
2020-03-28 14:04
Opinia wyróżniona
Świetnie (3)
Dobrze ze można zamawiać bezpiecznie na dowóz. Jakoś musimy sobie wszyscy z tym poradzić. Trzymam kciuki!
- 23 22
-
2020-03-29 03:09
Co za kryptoreklama. Ludzie, sami gotujcie.
- 9 1
-
2020-03-28 17:58
(1)
i tak możesz się zarazić
- 10 1
-
2020-03-28 19:52
ale nie musisz
- 4 2
-
2020-03-28 15:00
(1)
mnie się podoba robienie ciasta w szufladzie i to że w szpitalach będa jadać teraz ostrygi
- 28 4
-
2020-03-28 21:01
to ta nowoczesność?
- 2 1
-
2020-03-28 20:37
Bardzo ładnie Krzysiu. A ja z Czarkiem w lipcu tamtego roku śpiewaliśmy Klenczona "morza szum, ptakow.."itd. Kolega Marek się tez o ciebie pytał.
- 4 3
-
2020-03-28 20:18
Silver
Byłem wielokrotnie. Bez rewelacji.
- 7 3
-
2020-03-28 20:16
Pizze z bazylia wsadził do pieca.........hehehe .
Wszystko wiem ... fahhhhowcy :)))))
- 19 2
-
2020-03-28 14:13
(3)
Powodzenia wszystkim. Pracownikom i pracodawcom. Maseczki super,ale czy noszą faktycznie cały czas? Czy jak cykne sobie fotkę przy ferrari będzie to oznaczało ze jest moje? Zdrowia.
- 29 11
-
2020-03-28 19:27
Do ciebie bardziej tarpan pasuje.
lub żuk z plandeką- 1 2
-
2020-03-28 16:26
byłem, widziałem, noszą. I temperaturę też regularnie sprawdzają, a sterylność w kuchni wzorcowa
- 1 6
-
2020-03-28 14:51
Oni noszą a lekarzom brakuje
- 6 5
-
2020-03-28 14:49
Bardzo fajna inicjatywa. Oby tak dalej i wszystko wróci do normalności.
- 12 11
-
2020-03-28 14:15
Kuchnia
Wypas.
- 12 16
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.