• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zbliża się Hevelka. Na festiwalu spróbujesz 150 piw

Łukasz Stafiej
28 maja 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Festiwal Hevelka to impreza przede wszystkim dla poszukiwaczy piwnych nowości i ciekawostek. Festiwal Hevelka to impreza przede wszystkim dla poszukiwaczy piwnych nowości i ciekawostek.

Festiwal piwa rzemieślniczego Hevelka przenosi się do nowej lokalizacji. Impreza odbędzie się w piątek i sobotę w klubie Centrum Stocznia Gdańska zobacz na mapie Gdańska. Spróbować będzie można około 150 trunków - od polskich i zagranicznych browarników.



Piwa rzemieślnicze to już nie niszowa moda, a coraz bardziej popularne zjawisko na polskiej scenie piwnej. Festiwale poświęcone produkowanym nieprzemysłowymi metodami piwom organizowane są w coraz większej liczbie miast. Gdańska Hevelka odbędzie się po raz trzeci. Po raz pierwszy nie w halach Amber Expo, a w klubie Centrum Stocznia Gdańska.

Piwa rzemieślnicze to:

- CSG znajduje się bliżej centrum miasta, łatwiej i szybciej można tutaj dotrzeć - mówi Tomasz Brzostowski, organizator. - Ta przestrzeń posiada również niepowtarzalny, industrialny klimat, który świetnie wpisuje się w nurt piwowarstwa alternatywnego. Dzięki temu będzie przytulniej, mniej formalnie i bardziej kameralnie, co nie oznacza, że ciaśniej. Przestrzeń przed klubem pozwala nam postawić namiot z dodatkowymi stołami i ławami. Będą też miejsca siedzące na świeżym powietrzu oraz w środku, także na antresoli.
Swoją ofertę przedstawi ponad dwadzieścia browarów rzemieślniczych z całej Polski. Będą nowi gracze, m.in. Kazimierz, Largus, wBrew czy Dziki Wschód, a także stali goście imprezy, m.in. Dr Brew, Nepomucen, Profesja czy Olimp. Piw zagranicznych będzie można spróbować na stoisku Sklepzpiwem.pl.

- Browarnicy z Olimpu przywiozą piwo jopejskie, które próbują odtworzyć. Warto wybrać się na degustację jak najszybciej, bo będzie tylko jedna beczka - dodaje Brzostowski. - Łącznie będzie można spróbować ponad 150 różnych trunków. Obecnie modne są lekkie, kwaskowate piwa owocowe. Takie też będzie piwo festiwalowe z Browaru Brodacz - Julian w stylu gose z dodatkiem puree z gujawy.
Oprócz tego organizatorzy przygotowali strefę gastronomiczną z barobusami serwującymi m.in. burgery, frytki, zapiekanki, kuchnię meksykańską i dania wegańskie. Będzie też stoisko firmy Tullamore Dew, która promować będzie irlandzki sposób picia piwa na zmianę z łykiem whiskey. Partner imprezy - gdańska słodownia Malteurop Polska zaplanowała bezpłatne wycieczki do swojej siedziby, gdzie uczestnicy będą mogli prześledzić cały proces produkcji słodu. Z kolei popularny bloger Tomasz Kopyra opowie o tym, czego można się dowiedzieć z piwnych etykiet.

- Staramy się również przygotować transmisję z meczu finałowego Ligi Mistrzów na telebimie - mówi Brzostowski.
Bilet wstępu na festiwal kosztuje 15 zł za jeden dzień lub 25 zł za dwa dni (do nabycia także na portalu Eventim). Warto podkreślić, że w cenę nie jest wliczona degustacja trunków. Za piwo trzeba zapłacić osobno - od kilku do kilkunastu złotych za szklankę. Dostępne będą pojemności 0,3 l, 0,5 l oraz - tegoroczna nowość - degustacyjna porcja 100 ml.

Warto zaopatrzyć się w gotówkę, ponieważ nie wszyscy wystawcy będą posiadać terminal płatniczy. Z racji tego, że w pobliżu CSG brakuje bankomatów, sklepik festiwalowy prowadzić będzie usługę cashback. Trzeba będzie jednak wpierw zrobić zakupy, w ofercie są m.in. festiwalowe koszulki czy kolekcjonerski szklanki.

Hevelka potrwa w piątek od godz. 15 do północy, a w sobotę od południa do północy.

Zeszłoroczna Hevelka odbyła się w Amber Expo

Wydarzenia

Hevelka - Festiwal Piw Rzemieślniczych (59 opinii)

(59 opinii)
15, 25 zł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (93) 6 zablokowanych

  • Co myslicie o Bytowie? (2)

    Ma wielu zwolenników, ale dla mnie ono śmierdzi. Czymś takim jakby świńską surową skórą. Jak piję mam wrażenie, że ktoś obok przerabia świnię.

    • 2 1

    • Bytów ma kilka piwek. 12,5 jest OK, zwłaszcza z beczki.

      • 0 1

    • ten aromat dzikiej świni to piwo niedogotowane ( temp gotowania nie podeszła pod 100C)

      • 1 0

  • 150 trunków do spróbowania

    to nawet biorąc każdego po 100ml to wyjdzie 15litrów.
    Pewnie kilka zgonów będzie :)
    Ciekawe czy karawan zostanie podstawiony,
    ale impreza zacna :)

    • 5 3

  • Złodzieje (1)

    Wstęp 15 zł? Złodziejstwo, kradzież...Czy wstyd?

    • 15 4

    • Wszystko na raz.

      Wszystko na raz cebulaczku :)

      • 5 7

  • A ja wolę festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze :)

    • 2 0

  • Przyszłabym z ciekawości (2)

    ale programowo bojkotuję imprezy sprowadzające się do kupowania, gdzie dodatkowo trzeba płacić za wstęp.

    • 12 1

    • Podaj nazwę podobnej imprezy, gdzie za wstęp się nie płaci? (1)

      Tylko nie podawaj takich sponsorowanych przez samorząd, bo on płaci wystawcom - inaczej by nie przyjechali, bo nikomu się to nie opłaca.

      • 0 1

      • Targ Zywnosci w Operze Baltyckiej.

        • 0 0

  • to jedyny dzień,gdy śwagier

    jest dla mnie miły

    • 3 1

  • A mi nie pasuje to miejsce i nie idę. (1)

    Moim znajomym zresztą też..

    • 5 2

    • Co jest nie tak z CSG?

      • 0 1

  • Te drogie modne piwa są bardzo gorzkie, większość ma mało procent, nie są żółte i pachną karmelem lub owocami (1)

    • 5 3

    • A czy kawa to tylko czarny napój

      z fusami na dnie szklanki ?

      • 0 1

  • Krafciarze... nie wiecie co pijecie (4)

    tzw. piwa rzemieślnicze to sama chemia jest - sztuczne szczepy drożdży, genetycznie modyfikowane chmiele a same piwa często gęsto są zakażone bakteriami.
    Tylko profesjonalne i z długą tradycją browary jak Żywiec czy Tyskie są w stanie zagwarantować wysoką jakość piwa.
    Nie dajcie się omamić hipsterskimi chwytliwymi hasłami.
    Poczytajcie sobie drugą część Ukrytych Terapii.

    • 1 7

    • A teraz napisz co ćpałes? (2)

      • 1 1

      • nic nie ćpał (1)

        to Ziębita - wyznawca pseudonauki. homeopatia, antyszczepionokowiec, młoda ziemia, płaska ziemia, takie klimaty

        • 2 1

        • Płaska Ziemia jest już passe - na youtube jest ekpert od wklęsłej Ziemi :-) Serio.

          • 0 1

    • wiesz, że dzwony biją, ale nie wierz w którym kościele

      co to znaczy "sztuczne szczepy"? to równie dobrze możesz napisać, że husky to sztuczna rasa psa, arab to sztuczny koń, a pomidor malinowy to sztuczne warzywo. to, że coś podlega selekcji w celu uzyskania najbardziej pożądanego zestawu cech jeszcze nie oznacza, że to trucizna. ludzkość robi to od tysięcy lat: praktycznie każde warzywo, owoc, zboże, zwierzęta hodowlane i domowe to efekt sztucznego doboru przez człowieka. zresztą natura sama to robi: nazywa się to ewolucją. no i tu przechodzimy do chmielu: mutacje pojawiają się w żywych organizmach samoistnie i spontanicznie. to, że człowiek poznał trochę ten proces i jest w stanie go kontrolować (nazywa się to inżynieria genetyczna) jeszcze nie czyni z owoców jego pracy trucizny (nawet przeciwnicy GMO nie piją do tego, że samo GMO jest szkodliwe, tylko opryski z jakich się korzysta przy hodowli genetycznie modyfikowanego zboża).

      W sumie to równie dobrze możesz napisać, że jesteś sztucznym człowiekiem, bo twoja mama też nie poszła pewnie w tango z pierwszym lepszym, a i twój ojciec rozglądał się za zdrową babą, a nie za kulawym pasztetem.

      Dalej piwo nie może być zakażone bakteriami inaczej skwaśnieje - wie to każdy piwowar domowy. Piwo chronią przed bakteriami drożdże, które zżerają bakteriom pożywkę i wytwarzają alkohol (który wiadomo jak działa na bakterie). Właściwości bakteriobójcze ma także chmiel, na którym akurat w dużych browarach się oszczędza, a w krafcie nie.

      Dalej: Tyskie to nie browar, tylko nazwa marki. W ogóle warzenie piwa w dużych browarach różni się od warzenie piwa w małych browarach tak naprawdę skalą i pewnymi szczegółami:
      - stosowanie HGB - czyli duże browary fermentują "gęstsze" piwo, a potem je rozcieńczają - z utratą jakości, ale za to zyskiem czasowym i wydajnościowym
      - stosowanym zasypem - małe browary stosują głównie zasyp słodowy, duże dodają do brzeczki cukier, syropy maltozowe, niesłodowane zboża np. kukurydzę, które są od słodu po prostu tańsze i zwiększają ilość alkoholu w otrzymanym piwie
      - wydajnością - co wynika z dwóch powyższych punków
      - ilością i jakością stosowanych przypraw: koncerny robiąc masówkę robią piwa smakowo nijakie oszczędnie dodając chmiel w formie tanich ekstraktów chmielowych, najczęściej na tanim gatunku chmielu: marynce.
      - ekologią: koszt środowiskowy (np ilość zużytej wody) wyprodukowania 1l piwa w dużym browarze jest niższy niż w browarach małych
      - duże browary mogą pozwolić sobie na sprzedaż piwa w puszkach - małych na to nie stać

      a Ukryte Terapie, to nie jest działo tego znachora Zięby? nie uważasz, że istnieją poważniejsze opracowania, ja wiem, może podręczniki z jakich korzystają studenci nauk przyrodniczych?

      • 4 1

  • Heineken najbardziej zbrodnicza firma holenderska. Znana z wymordowania konkurencji

    Likwidacja browaru rodziny Heweliusza to tez ich zasługa.Wymordowali kilkanaście browarów w Polsce.Znani są z wrogiego przejęcia i likwidacji konkurencji.Nie zdobywaja rynku jakoscią tylko kiepskimi sikami produkowanymi jak najtaniej.A rynek zdobywaja wrogimi przejeciami i likwidacja konkurencji.,spekulacje ,podkupywanie udziałowców ,podstawione firmy i potem likwidacja.Polecam reportaże o tej firmie.

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane