- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Zbliża się Hevelka. Na festiwalu spróbujesz 150 piw
Festiwal piwa rzemieślniczego Hevelka przenosi się do nowej lokalizacji. Impreza odbędzie się w piątek i sobotę w klubie Centrum Stocznia Gdańska . Spróbować będzie można około 150 trunków - od polskich i zagranicznych browarników.
Piwa rzemieślnicze to już nie niszowa moda, a coraz bardziej popularne zjawisko na polskiej scenie piwnej. Festiwale poświęcone produkowanym nieprzemysłowymi metodami piwom organizowane są w coraz większej liczbie miast. Gdańska Hevelka odbędzie się po raz trzeci. Po raz pierwszy nie w halach Amber Expo, a w klubie Centrum Stocznia Gdańska.
Swoją ofertę przedstawi ponad dwadzieścia browarów rzemieślniczych z całej Polski. Będą nowi gracze, m.in. Kazimierz, Largus, wBrew czy Dziki Wschód, a także stali goście imprezy, m.in. Dr Brew, Nepomucen, Profesja czy Olimp. Piw zagranicznych będzie można spróbować na stoisku Sklepzpiwem.pl.
- Browarnicy z Olimpu przywiozą piwo jopejskie, które próbują odtworzyć. Warto wybrać się na degustację jak najszybciej, bo będzie tylko jedna beczka - dodaje Brzostowski. - Łącznie będzie można spróbować ponad 150 różnych trunków. Obecnie modne są lekkie, kwaskowate piwa owocowe. Takie też będzie piwo festiwalowe z Browaru Brodacz - Julian w stylu gose z dodatkiem puree z gujawy.
Oprócz tego organizatorzy przygotowali strefę gastronomiczną z barobusami serwującymi m.in. burgery, frytki, zapiekanki, kuchnię meksykańską i dania wegańskie. Będzie też stoisko firmy Tullamore Dew, która promować będzie irlandzki sposób picia piwa na zmianę z łykiem whiskey. Partner imprezy - gdańska słodownia Malteurop Polska zaplanowała bezpłatne wycieczki do swojej siedziby, gdzie uczestnicy będą mogli prześledzić cały proces produkcji słodu. Z kolei popularny bloger Tomasz Kopyra opowie o tym, czego można się dowiedzieć z piwnych etykiet.
- Staramy się również przygotować transmisję z meczu finałowego Ligi Mistrzów na telebimie - mówi Brzostowski.
Bilet wstępu na festiwal kosztuje 15 zł za jeden dzień lub 25 zł za dwa dni (do nabycia także na portalu Eventim). Warto podkreślić, że w cenę nie jest wliczona degustacja trunków. Za piwo trzeba zapłacić osobno - od kilku do kilkunastu złotych za szklankę. Dostępne będą pojemności 0,3 l, 0,5 l oraz - tegoroczna nowość - degustacyjna porcja 100 ml.
Warto zaopatrzyć się w gotówkę, ponieważ nie wszyscy wystawcy będą posiadać terminal płatniczy. Z racji tego, że w pobliżu CSG brakuje bankomatów, sklepik festiwalowy prowadzić będzie usługę cashback. Trzeba będzie jednak wpierw zrobić zakupy, w ofercie są m.in. festiwalowe koszulki czy kolekcjonerski szklanki.
Hevelka potrwa w piątek od godz. 15 do północy, a w sobotę od południa do północy.
Zeszłoroczna Hevelka odbyła się w Amber Expo
Miejsca
Zobacz także
Opinie (93) 6 zablokowanych
-
2017-05-28 19:23
Co myslicie o Bytowie? (2)
Ma wielu zwolenników, ale dla mnie ono śmierdzi. Czymś takim jakby świńską surową skórą. Jak piję mam wrażenie, że ktoś obok przerabia świnię.
- 2 1
-
2017-05-29 11:35
Bytów ma kilka piwek. 12,5 jest OK, zwłaszcza z beczki.
- 0 1
-
2017-05-29 16:34
ten aromat dzikiej świni to piwo niedogotowane ( temp gotowania nie podeszła pod 100C)
- 1 0
-
2017-05-28 19:31
150 trunków do spróbowania
to nawet biorąc każdego po 100ml to wyjdzie 15litrów.
Pewnie kilka zgonów będzie :)
Ciekawe czy karawan zostanie podstawiony,
ale impreza zacna :)- 5 3
-
2017-05-28 19:44
Złodzieje (1)
Wstęp 15 zł? Złodziejstwo, kradzież...Czy wstyd?
- 15 4
-
2017-05-28 19:52
Wszystko na raz.
Wszystko na raz cebulaczku :)
- 5 7
-
2017-05-28 20:00
A ja wolę festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze :)
- 2 0
-
2017-05-28 20:49
Przyszłabym z ciekawości (2)
ale programowo bojkotuję imprezy sprowadzające się do kupowania, gdzie dodatkowo trzeba płacić za wstęp.
- 12 1
-
2017-05-29 11:36
Podaj nazwę podobnej imprezy, gdzie za wstęp się nie płaci? (1)
Tylko nie podawaj takich sponsorowanych przez samorząd, bo on płaci wystawcom - inaczej by nie przyjechali, bo nikomu się to nie opłaca.
- 0 1
-
2017-05-29 20:34
Targ Zywnosci w Operze Baltyckiej.
- 0 0
-
2017-05-28 20:52
to jedyny dzień,gdy śwagier
jest dla mnie miły
- 3 1
-
2017-05-28 21:00
A mi nie pasuje to miejsce i nie idę. (1)
Moim znajomym zresztą też..
- 5 2
-
2017-05-28 22:15
Co jest nie tak z CSG?
- 0 1
-
2017-05-28 21:09
Te drogie modne piwa są bardzo gorzkie, większość ma mało procent, nie są żółte i pachną karmelem lub owocami (1)
- 5 3
-
2017-05-29 13:59
A czy kawa to tylko czarny napój
z fusami na dnie szklanki ?
- 0 1
-
2017-05-29 08:24
Krafciarze... nie wiecie co pijecie (4)
tzw. piwa rzemieślnicze to sama chemia jest - sztuczne szczepy drożdży, genetycznie modyfikowane chmiele a same piwa często gęsto są zakażone bakteriami.
Tylko profesjonalne i z długą tradycją browary jak Żywiec czy Tyskie są w stanie zagwarantować wysoką jakość piwa.
Nie dajcie się omamić hipsterskimi chwytliwymi hasłami.
Poczytajcie sobie drugą część Ukrytych Terapii.- 1 7
-
2017-05-29 09:21
A teraz napisz co ćpałes? (2)
- 1 1
-
2017-05-29 10:02
nic nie ćpał (1)
to Ziębita - wyznawca pseudonauki. homeopatia, antyszczepionokowiec, młoda ziemia, płaska ziemia, takie klimaty
- 2 1
-
2017-05-29 11:38
Płaska Ziemia jest już passe - na youtube jest ekpert od wklęsłej Ziemi :-) Serio.
- 0 1
-
2017-05-29 09:59
wiesz, że dzwony biją, ale nie wierz w którym kościele
co to znaczy "sztuczne szczepy"? to równie dobrze możesz napisać, że husky to sztuczna rasa psa, arab to sztuczny koń, a pomidor malinowy to sztuczne warzywo. to, że coś podlega selekcji w celu uzyskania najbardziej pożądanego zestawu cech jeszcze nie oznacza, że to trucizna. ludzkość robi to od tysięcy lat: praktycznie każde warzywo, owoc, zboże, zwierzęta hodowlane i domowe to efekt sztucznego doboru przez człowieka. zresztą natura sama to robi: nazywa się to ewolucją. no i tu przechodzimy do chmielu: mutacje pojawiają się w żywych organizmach samoistnie i spontanicznie. to, że człowiek poznał trochę ten proces i jest w stanie go kontrolować (nazywa się to inżynieria genetyczna) jeszcze nie czyni z owoców jego pracy trucizny (nawet przeciwnicy GMO nie piją do tego, że samo GMO jest szkodliwe, tylko opryski z jakich się korzysta przy hodowli genetycznie modyfikowanego zboża).
W sumie to równie dobrze możesz napisać, że jesteś sztucznym człowiekiem, bo twoja mama też nie poszła pewnie w tango z pierwszym lepszym, a i twój ojciec rozglądał się za zdrową babą, a nie za kulawym pasztetem.
Dalej piwo nie może być zakażone bakteriami inaczej skwaśnieje - wie to każdy piwowar domowy. Piwo chronią przed bakteriami drożdże, które zżerają bakteriom pożywkę i wytwarzają alkohol (który wiadomo jak działa na bakterie). Właściwości bakteriobójcze ma także chmiel, na którym akurat w dużych browarach się oszczędza, a w krafcie nie.
Dalej: Tyskie to nie browar, tylko nazwa marki. W ogóle warzenie piwa w dużych browarach różni się od warzenie piwa w małych browarach tak naprawdę skalą i pewnymi szczegółami:
- stosowanie HGB - czyli duże browary fermentują "gęstsze" piwo, a potem je rozcieńczają - z utratą jakości, ale za to zyskiem czasowym i wydajnościowym
- stosowanym zasypem - małe browary stosują głównie zasyp słodowy, duże dodają do brzeczki cukier, syropy maltozowe, niesłodowane zboża np. kukurydzę, które są od słodu po prostu tańsze i zwiększają ilość alkoholu w otrzymanym piwie
- wydajnością - co wynika z dwóch powyższych punków
- ilością i jakością stosowanych przypraw: koncerny robiąc masówkę robią piwa smakowo nijakie oszczędnie dodając chmiel w formie tanich ekstraktów chmielowych, najczęściej na tanim gatunku chmielu: marynce.
- ekologią: koszt środowiskowy (np ilość zużytej wody) wyprodukowania 1l piwa w dużym browarze jest niższy niż w browarach małych
- duże browary mogą pozwolić sobie na sprzedaż piwa w puszkach - małych na to nie stać
a Ukryte Terapie, to nie jest działo tego znachora Zięby? nie uważasz, że istnieją poważniejsze opracowania, ja wiem, może podręczniki z jakich korzystają studenci nauk przyrodniczych?- 4 1
-
2017-05-29 09:18
Heineken najbardziej zbrodnicza firma holenderska. Znana z wymordowania konkurencji
Likwidacja browaru rodziny Heweliusza to tez ich zasługa.Wymordowali kilkanaście browarów w Polsce.Znani są z wrogiego przejęcia i likwidacji konkurencji.Nie zdobywaja rynku jakoscią tylko kiepskimi sikami produkowanymi jak najtaniej.A rynek zdobywaja wrogimi przejeciami i likwidacja konkurencji.,spekulacje ,podkupywanie udziałowców ,podstawione firmy i potem likwidacja.Polecam reportaże o tej firmie.
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.