- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Złociste i chrupiące. Skąd dobre frytki w Trójmieście?
Z ziemniaków, z batatów, a nawet z marchewki czy selera. Jako dodatek do innej potrawy lub jako osobne danie. Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Gdzie w Trójmieście można zamówić najsmaczniejsze? Podpowiadamy nasze typy i jak zawsze czekamy na wasze polecenia.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Czytaj też: Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy
Zjeść je można w domu, zrobione samemu, ale to także małe co nieco bardzo chętnie jedzone "na mieście" lub podczas imprez. Są niedrogie, dlatego to także flagowe przekąski wielu sieci restauracji typu fast-food. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić - ze względu na długie smażenie w głębokim tłuszczu frytki nie należą do najzdrowszych dań. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, dlatego ich nadmierne spożywanie nie jest wskazane. Dobrą, choć mniej znaną alternatywą na ich podanie, jest pieczenie w piekarniku. W ten sposób często przyrządza się frytki nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewek, selera czy cukinii.
Frytki pochodzą z Belgii. Kilka wieków temu mieszkańcy jednego z tamtejszych regionów chętnie zjadali małe rybki wyławiane z rzeki i smażone na rozgrzanym oleju. Kiedy brakowało ryb w okresie zimowym i ciężko było wyłowić je spod grubego lodu, zamiast nich zaczęto smażyć ziemniaki pokrojone w paski (wielkością zbliżoną do wielkości rybek). Danie szybko zyskało popularność i już w 1857 r. powstał tam pierwszy bar serwujący frytki. Niedługo po tym frytki należały już do codziennego jadłospisu Belgów.
Po wybuchu I wojny światowej angielscy żołnierze zasmakowali frytek i ochrzcili je mylnie nazwą "french fries" sugerującą jakoby wynalazcami frytek byli Francuzi. Natomiast do Stanów Zjednoczonych danie przywędrowało po wojnie, jednak dopiero w latach dwudziestych minionego stulecia stało się tam bardzo popularne - głównie za sprawą szybko powstających barów fast-foodów oraz możliwości zjadania ich bez użycia sztućców.
Zobacz także: Okiem dietetyka: wszystko, co musisz wiedzieć o soli
Jeśli poszukujemy w Trójmieście frytek zbliżonych do tradycyjnego kształtu i smaku, warto spróbować frytek Belgijki, które można spotkać między innymi w przemieszczającym się barobusie, na zlotach food-trucków czy w gdańskiej Galerii Chełm. Sprzedawane są tam grubo krojone ziemniaki specjalnej odmiany, dwukrotnie smażone, serwowane w papierowych rożkach z sosami własnej produkcji i z majonezem z Belgii.
Nie zawiodą się także ci, którzy zamówią frytki w Surfburgerze. Tam również zamówić można ziemniaki krojone na nieco większe kawałki, z autorskimi sosami, które będą doskonałym dopełnieniem dla burgera. Dania można zamawiać z dowozem.
Podobnie jest w Radiostacji. Zanim pandemia zamknęła wszystkich w domach, w Radiostacji można było nieraz zobaczyć imprezowiczów, którzy zamawiali tam frytki, by się pokrzepić w trakcie zabawy. Nie trzeba jednak czekać do zniesienia obostrzeń, aby spróbować specjału z tej kuchni, ponieważ możliwe jest złożenie zamówienia telefonicznie i online. Smakowitych smażonych ziemniaków spróbować można w Franco Hot Dogs. W ofercie tego lokalu znajdują się przede wszystkim hot dogi w wielu odsłonach, ale są tam także i godne polecenia frytki.
W Gdyni spróbować można wspominanych wcześniej frytek z warzyw innych niż ziemniaki. Mora Bistro serwuje frytki z marchewki i batatów, ale są także również klasyczne ziemniaczane. Jest też opcja "naładowane fryty", czyli z wieloma dodatkami. Na przykład "Bacon Cheesy", czyli frytki z cheddarem, boczkiem, sosem ranch i szczypiorkiem, "Lemon Herbsy" z masłem ziołowo-cytrynowym, pietruszką i sosem czosnkowym czy "Azjany" z sosem czosnkowym, sosem spicy mayo, sosem hoisin, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i limonką. Natomiast frytek w iście amerykańskim stylu można posmakować w Billy's American Restaurant. Tam są one dodatkiem do dań z mięsem: steków, żeberek oraz burgerów.
Fryty na różne sposoby zjemy w wielu innych trójmiejskich lokalach, m.in. w Seventh Heaven, Śródmieściu, Śliwce w Kompot, Woosabi czy Browarze Vrest.
Może cię zainteresować: Co jemy, gdy mamy zły nastrój?
Frytki to niewątpliwie jedna z najprostszych, niedrogich i smacznych przekąsek. Zawsze pozostaje także opcja przyrządzenia ich samemu w domu. Polecamy poniższy przepis. Smacznego!
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego oregano do smaku.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na słupki, a następnie włożyć do dużej miski. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blasze (można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, aby ziemniaki nie przywarły), zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny (czas pieczenia zależy wielkości kawałków). W trakcie pieczenia przemieszać.
Miejsca
Opinie (125) 10 zablokowanych
-
2020-11-29 14:35
Miło się czyta. (2)
Artykuł o jedzeniu jakich na portalu niemało, ale styl w porównaniu artykułów pani Agnieszki "W Punkt" H. która jada na mieście.... niebo a ziemia!
Tak trzymać!- 38 3
-
2020-11-30 08:36
Frytki, mimo że mała porcja, to zaskakująco smaczne.
- 4 0
-
2020-11-29 21:53
I bez wzdęcia!
- 11 0
-
2020-11-29 14:43
Mcd i tak wymiata (3)
Taka prawda. Chociaz tylko swieze z frytury. Po 15 min w papierze sa juz gumowe
- 22 22
-
2020-11-29 15:21
Trafić na świeżą fryturę w MC to jak wygrać w totka (1)
Ta frytura jest ciśnieniowo filtrowana, więc wymienia się ją raz na ileś set smażeń. Poza tym już sam fakt smażenia w jakimś chemicznym syfie dyskwalifikuje ten produkt
- 15 5
-
2020-11-30 08:33
Bzdura !
Maszyna wylewa fryture po parunastu smażeniach frytek automatycznie do zbiornika, oddają to do rafinerii i robi sie z tego diesel. Dodatkowo MC używa mieszanki oleju słonecznikowo rzepakowego a nie palmówki jak inne smażalnie !
- 9 0
-
2020-11-29 16:08
Tylko muszà być porządnie posolone! :)
- 7 5
-
2020-11-29 17:09
(2)
Cena detaliczna porcji frytek nie powinna wynosić więcej niż 3pln. Każda próba sprzedaży drożej oznacza nabijanie kabzy właścielowi i takie przybytki omijam szerokim łukiem. Marża 100% przeżyję, 300% już nie.
- 29 2
-
2020-11-30 01:32
Zwracam uwagę, że z matematycznego punktu widzenia (1)
marża nie może przekroczyć wartości 100%. To co masz na myśli to narzut :)
Reszty nie komentuję.- 6 2
-
2020-11-30 08:00
występuje jeszcze pojęcie
skrótu myślowego. Osobiście wole skrót myślowy "200% marzy" niż stwierdzenie "200% narzutu"
- 0 6
-
2020-11-29 17:48
Frytk iczyli ja ksprzedac 20 gram ziemniakow za 5 złotych ehheh (1)
hehehehe
- 18 5
-
2020-11-30 07:06
gramów...
jeden gram, dwa gramy, dwadzieścia gramów.
- 3 1
-
2020-11-29 14:50
(6)
Mr.Potato długie, cienkie 750 g, cena poniżej 4 zł; w każdej Biedronce bez przepłacania...a w smaku wcale nie gorsze
- 31 14
-
2020-11-29 20:16
(2)
są niedrogie? 1 kg ziemniaków w sklepie 1 zł a garść frytek na mieście kilka zł
- 2 3
-
2020-11-30 01:27
Poka mi garść frytek na mieście za kilka zł...
- 5 1
-
2020-11-29 21:19
Poka mi mączyste ziemniaki za zeta
- 6 1
-
2020-11-29 22:40
zaglądam do zamrażarki, a tam fryty z biedronki opakowanie 1kg
i producent jest z Belgii
- 7 1
-
2020-11-29 15:22
750g w cenie 4 zł (1)
Masz ty litość i godność człowieka by to kupować i jeść?
- 7 14
-
2020-11-29 16:06
Mądry kupi 750 gram ziemniaków za 4 złote ( to i tak sporo)
Głupi zapłaci 12 złotych za 250 gram,
- 27 1
-
2020-11-29 14:42
(3)
Najlepsze to te domowe zrobione samemu z ziemniaków, od sprawdzonego gospodarza
- 34 5
-
2020-11-29 22:00
Do wszystkich co zachwalają frytki "domowe" (1)
Nie kwestionuję, że mogą Wam smakować. Jednak frytki są wśród nielicznych wyjątków, że kupne jest lepsze od domowego. Dzieje się tak dlatego, że frytki ze sklepu (sprawdzonych marek) są robione ze specjalnych odmian ziemniaka, których nie kupicie ot tak w sklepie. Te odmiany mają m.in. obniżoną do minimum zawartość glukozy, która przy obróbce w wysokiej temperaturze przekształca się w szkodliwy akrylamid. Te sklepowe mają sporo glukozy.
- 2 8
-
2020-11-30 01:25
Bardzo interesujące porównanie frytek ze sklepu...
... z tymi ze sklepu :)
- 5 0
-
2020-11-29 21:18
I gdzie sprawdzasz tego gospodarza: w BIKu czy w IPNie?
Ziemniaków nie da się spie*rzyć czy oszukać, po prostu nie warto bo to najtańsza uprawa.
A zamiast sprawdzać gospodarza to sprawdźcie gatunek, bo wszyscy się tu sr**ą a nikt nie napisał że kluczem jest mączysta odmiana ziemniaka.- 12 2
-
2020-11-29 16:16
sekretem jest tłuszcz wołowy (2)
a nie smażenie na zwykłym oleju
- 14 6
-
2020-11-29 16:48
to nie jest wege. (1)
- 1 6
-
2020-11-30 01:08
Kiedyś w tunelu przy SKM był napis
"Kto jest wege ten ***** kolegę"- 7 0
-
2020-11-29 22:08
Frytki z Progresu
Przesmaczne frytki w cenie zamawianych burgerów!
- 1 2
-
2020-11-29 22:07
W Carmniku dobre fryty są
na pewno lepsze niż w Surfie
- 7 4
-
2020-11-29 21:24
taa i ziemniaki warte 40groszy sprzedawane za 20zł
- 12 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.