- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (18 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Złociste i chrupiące. Skąd dobre frytki w Trójmieście?
Z ziemniaków, z batatów, a nawet z marchewki czy selera. Jako dodatek do innej potrawy lub jako osobne danie. Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Gdzie w Trójmieście można zamówić najsmaczniejsze? Podpowiadamy nasze typy i jak zawsze czekamy na wasze polecenia.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Czytaj też: Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy
Zjeść je można w domu, zrobione samemu, ale to także małe co nieco bardzo chętnie jedzone "na mieście" lub podczas imprez. Są niedrogie, dlatego to także flagowe przekąski wielu sieci restauracji typu fast-food. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić - ze względu na długie smażenie w głębokim tłuszczu frytki nie należą do najzdrowszych dań. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, dlatego ich nadmierne spożywanie nie jest wskazane. Dobrą, choć mniej znaną alternatywą na ich podanie, jest pieczenie w piekarniku. W ten sposób często przyrządza się frytki nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewek, selera czy cukinii.
Frytki pochodzą z Belgii. Kilka wieków temu mieszkańcy jednego z tamtejszych regionów chętnie zjadali małe rybki wyławiane z rzeki i smażone na rozgrzanym oleju. Kiedy brakowało ryb w okresie zimowym i ciężko było wyłowić je spod grubego lodu, zamiast nich zaczęto smażyć ziemniaki pokrojone w paski (wielkością zbliżoną do wielkości rybek). Danie szybko zyskało popularność i już w 1857 r. powstał tam pierwszy bar serwujący frytki. Niedługo po tym frytki należały już do codziennego jadłospisu Belgów.
Po wybuchu I wojny światowej angielscy żołnierze zasmakowali frytek i ochrzcili je mylnie nazwą "french fries" sugerującą jakoby wynalazcami frytek byli Francuzi. Natomiast do Stanów Zjednoczonych danie przywędrowało po wojnie, jednak dopiero w latach dwudziestych minionego stulecia stało się tam bardzo popularne - głównie za sprawą szybko powstających barów fast-foodów oraz możliwości zjadania ich bez użycia sztućców.
Zobacz także: Okiem dietetyka: wszystko, co musisz wiedzieć o soli
Jeśli poszukujemy w Trójmieście frytek zbliżonych do tradycyjnego kształtu i smaku, warto spróbować frytek Belgijki, które można spotkać między innymi w przemieszczającym się barobusie, na zlotach food-trucków czy w gdańskiej Galerii Chełm. Sprzedawane są tam grubo krojone ziemniaki specjalnej odmiany, dwukrotnie smażone, serwowane w papierowych rożkach z sosami własnej produkcji i z majonezem z Belgii.
Nie zawiodą się także ci, którzy zamówią frytki w Surfburgerze. Tam również zamówić można ziemniaki krojone na nieco większe kawałki, z autorskimi sosami, które będą doskonałym dopełnieniem dla burgera. Dania można zamawiać z dowozem.
Podobnie jest w Radiostacji. Zanim pandemia zamknęła wszystkich w domach, w Radiostacji można było nieraz zobaczyć imprezowiczów, którzy zamawiali tam frytki, by się pokrzepić w trakcie zabawy. Nie trzeba jednak czekać do zniesienia obostrzeń, aby spróbować specjału z tej kuchni, ponieważ możliwe jest złożenie zamówienia telefonicznie i online. Smakowitych smażonych ziemniaków spróbować można w Franco Hot Dogs. W ofercie tego lokalu znajdują się przede wszystkim hot dogi w wielu odsłonach, ale są tam także i godne polecenia frytki.
W Gdyni spróbować można wspominanych wcześniej frytek z warzyw innych niż ziemniaki. Mora Bistro serwuje frytki z marchewki i batatów, ale są także również klasyczne ziemniaczane. Jest też opcja "naładowane fryty", czyli z wieloma dodatkami. Na przykład "Bacon Cheesy", czyli frytki z cheddarem, boczkiem, sosem ranch i szczypiorkiem, "Lemon Herbsy" z masłem ziołowo-cytrynowym, pietruszką i sosem czosnkowym czy "Azjany" z sosem czosnkowym, sosem spicy mayo, sosem hoisin, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i limonką. Natomiast frytek w iście amerykańskim stylu można posmakować w Billy's American Restaurant. Tam są one dodatkiem do dań z mięsem: steków, żeberek oraz burgerów.
Fryty na różne sposoby zjemy w wielu innych trójmiejskich lokalach, m.in. w Seventh Heaven, Śródmieściu, Śliwce w Kompot, Woosabi czy Browarze Vrest.
Może cię zainteresować: Co jemy, gdy mamy zły nastrój?
Frytki to niewątpliwie jedna z najprostszych, niedrogich i smacznych przekąsek. Zawsze pozostaje także opcja przyrządzenia ich samemu w domu. Polecamy poniższy przepis. Smacznego!
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego oregano do smaku.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na słupki, a następnie włożyć do dużej miski. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blasze (można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, aby ziemniaki nie przywarły), zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny (czas pieczenia zależy wielkości kawałków). W trakcie pieczenia przemieszać.
Miejsca
Opinie (125) 10 zablokowanych
-
2020-11-29 15:10
zawsze robię frytki sam w domu (8)
żadnych kupowanych mrożonek... ale mało kto wie, że frytki najpierw trzeba podgotować w solonej wodzie, jak tylko woda zaczyna wrzeć, wodę wylewamy a frytki wrzucamy do durszlaka do odparowania resztek wody i dopiero wtedy wrzucamy do wrzącego oleju, tak właśnie powinno się robić frytki, dzięki temu część wody z frytek uchodzi przed wrzuceniem do oleju dzięki czemu temperatura oleju nie spada i ciepło nie jest zużywane na odparowanie wody, jeśli tego nie zrobicie to wrzucając surowe pokrojone ziemniaki do wrzącego oleju powodujecie, że temperatura oleju od razu spada o 20-30 stopni i frytki smażą się w oleju który nie wrze...
- 39 5
-
2020-11-29 15:59
(2)
ostatnio gdy smażyłem fryty w domu wykipiał mi olej, więc uwaga użytkownicy kuchenek gazowych
- 8 1
-
2020-11-29 19:48
ten olej aż tak łatwo się nie zapali... (1)
trzeba miec talent
- 2 9
-
2020-11-29 21:21
Qrna - będziesz miał czyjś majątek na sumieniu
- 4 3
-
2020-11-29 19:48
ciekawostka! dzieki - spróbuję następnym razem
- 4 3
-
2020-11-29 15:18
Frytki z wody do oleju? (2)
Cudowny sposób na pożar w kuchni, albo co najmniej do poparzenia pryskającym olejem
- 6 14
-
2020-11-29 17:39
Odcedzasz ziemniaki i chwilę czekasz aż woda odparuje. Ja tak robię i żadnego pożaru nie wywołałam, ani nigdy olej mi nie wykipial :)
- 5 4
-
2020-11-29 16:48
doczytaj a potem komentuj
- 11 5
-
2020-11-29 16:45
to sie nazywa blanszowanie
- 10 2
-
2020-11-29 21:17
Żadne tam frytki, tylko zapiekanki serwowane prosto z przyczepy kempingowej, to było to.
- 11 2
-
2020-11-29 20:49
fryty tylko z FARMY . ,,jak widze te skapciałe niby burgery to mi sie chce.............
schabowego - moze byc bez kosci . z kapucha czerwoną na winku i kartofelki z patelachy .ew fryty .
- 6 2
-
2020-11-29 18:23
Serio polecacie surfburgera z mrozonymi frytkami ? (2)
Widzialem kilka razy jak na chelmie w surfie lezaly na zaplaczu opakowania po frytkach mrozonych... gratuluje redaktorowi
- 36 2
-
2020-11-29 20:02
Przecież Trójmiasto od zawsze promuje Surfa
To kolesie
- 22 0
-
2020-11-29 19:55
no nie wiem mi tam smakują
- 0 9
-
2020-11-29 18:42
Smaczne, ale czy na pewno zdrowe?
- 2 7
-
2020-11-29 17:38
Frytki w Belgii (1)
Zdumiewające jest to, że Polak myśli, że jak tylko przekroczy granicę i wjedzie do Belgii to już tam świetne frytki dają. Tak samo jak z langoszami na Węgrzech czy burgerami w usa. aaa tak nie jest. To, że dany kraj z czegoś słynie nie powoduje, że każdy punkt serwuje to dobrze i tak samo jest z frytkami w Belgii.
Niestety i tam oszczędzają na produktach i robią często na fryturach i kupnych sosach, no ale "Polak" zjadł w Belgii i tam są naj i on jest teraz specjalista od frytek, każdy lokal w Polsce będzie uczył i ustawiał.
Jak nie potraficie tego zrozumieć to przyrównajcie to do zapiekanek, czy żurku z których Polska słynie, w ilu miejscach można zjeść extra te dania? Większość to gotowce z hurtowni.- 14 8
-
2020-11-29 17:42
Prawda taka, że zależy gdzie i na co trafisz :) Jeden robi ze świeżych produktów, dziesięciu z mrożonek z marketu...
- 4 0
-
2020-11-29 17:25
Na plaży
Na przeciwko contrastu są spoko frytki.
- 4 2
-
2020-11-29 15:14
To ja wam podam prawdziwy przepis domowy na prawdziwe frytki (2)
- ziemniaka kroicie w równe kwadratowe słupki
- do rozgrzanego oleju rzepakowego (najlepiej z domieszką masła klarowanego - chodzi o punkt dymienia i smak) wrzucasz po kilka sztuk partiami tak by nie ochłodzić oleju
- wyciągasz gdy frytki są blade i miękkie, studzisz i odsączasz z oleju
- powtarzasz operację smażenia, wyciągasz rumiane frytki
Koniec. Najlepsze na świecie, zawsze chrupiące frytki.
Nie ma za co :)- 14 2
-
2020-11-29 17:24
oleju rzepakowego powiadasz
- 2 0
-
2020-11-29 16:48
wystarczy wczesniej wyblanszowac
- 1 1
-
2020-11-29 14:15
lubię domowe z ziemniaka
najlepiej smakują domowe frytki z gara na oleju z ketchupem kaszubskim i sosem czosnkowym
- 65 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.