• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono

Łukasz Stafiej
20 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Restauracja Pod Łososiem działa w kamienicy przy Szerokiej od 1978 roku.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.

Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.



Czy byłe(a)ś kiedykolwiek w Restauracji Pod Łososiem?

Pod Łososiem to jedna z niewielu gdańskich restauracji z tak ciekawą historią. Tradycja kamienicy pod adresem ul. Szeroka 52-54 sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".

Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).

Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.

- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.

Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika. Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika.
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.

Miejsca

Opinie (233) ponad 20 zablokowanych

  • Znika duży kawałek Gdańska. (5)

    "Der Lachs" Isaac Wed-Ling We.&Wydam Dirck Hekker,tak zapisywano przez wieki lokal przy ul. Szerokiej,wkomponował się w Gdańsk,nie może zniknąć nazwa "Łosoś" "Pod Łososiem" musi być reakcja samorządu i konserwatora zabytkow. Ta nazwa to zabytek starego,pięknego Gdańska.

    • 29 6

    • Do końca wojny. (1)

      To, co się tam działo potem nie ma nic z tą tradycją wspólnego

      • 2 1

      • po wojnie

        po wojnie właściwie wykorzysywano tomiejsce wg. potrzeb. było tam archiwum miasta, ksiegarnia, ijak to w tamtych czasach,przyszedł nowy właściciel, nowe koncepcje...aż do 1976.

        • 0 0

    • Popieram (1)

      Zachęcam do przestudiowania historii tego miejsca... tam powstał goldwasser!

      • 1 0

      • "Der Lachs"

        również zachęcam, od 1598 roku kiedy ambrosius vormullen, holender, żydowskiego pochodzeniia kupił kamienice na szerokiej 52/54 i zaczął produkować słynne likiery...

        • 0 0

    • "Der Lachs"

      nazwa restauracji pod łososiem może zniknąć ale kamienicy szeroka 52/54 czyli dom pod łsosiem nie zniknie już nigdy !!! jest wpisana do rejestru zabytków a bezpośrednio podlego opiece ''miasto gdańsk''

      • 0 0

  • Dramat (6)

    Po zrujnowaniu tradycji Kubickiego teraz przyszedł czas na łososia...

    • 101 6

    • Po zrujnowaniu tradycji Kubickiego

      to znowu bzdura. kubicki był znakomitą restauracją ale dla klasy średniej.
      niestety był taki czas że mniej ludzi przychodziło,zawirowania polityczne,
      stocznia padła, wiele firm plajtowało więc zaczął się dołek u kubickiego''
      trzeba jednak przyznać żebyła to znakomita restauracja o której nie wolno zapominać !!!

      • 0 0

    • (1)

      A cóz to była za tradycja i Kubickiego? Jedyna różnica to że wóda była podawana w karafkach bo schabowy i kurczak tak jak wszędzie..

      • 11 6

      • A golonka

        Nie jadłeś tam golonki to zamilcz!

        • 1 0

    • Pretensje do właścicieli

      Oba lokale to była własność prywatna

      • 2 0

    • (1)

      Tak to dramat , obyśmy mieli tylko takie dramaty.

      • 9 2

      • to jest stonoga

        • 3 1

  • Łosoś to tradycja (3)

    Abstrahując od jakości dań i obsługi - z tym bywało ostatnio różnie - lokal powinien pozostać.
    Dziwię się, że nie jest wpisany do rejestru dóbr kultury miejskiej (taki chyba nawet nie istnieje).
    Uważam, że to ogromne zaniedbanie.
    Szkoda, że Robakowski nie pokwapił się przed sprzedażą do kompetentnych urzędników.
    No ale mleko się już rozlało.
    Żal, że taki kawał tradycji zamieniono na gotówkę.

    • 10 0

    • Zabytek

      Jest wpisany do rejestru zabytków, a pieczę trzyma Konserwator Zabytków i Miasto Gdańsk.

      • 0 0

    • Robakowski

      Robakowski w d....pie ma kontynuacje działalności Restauracji Pod Łososiem. Zaorał to miejsce!

      • 0 1

    • i na kuchnię francuską

      ą ę tu kompletnie jest nie z tej bajki.
      Powinna zostać nazwa, jako historyczna, a kuchnia powinna być związana z miastami hanzeatyckimi. Zwłaszcza, że w miastach należących onegdaj do Hanzy są świetne i znane restauracje, posiadające gwiazdki różne, w których serwuje się nowoczesną kuchnię opartą na tradycji. I co najważniejsze wykorzystujące produkty z regionu północnej Europy.
      Co prawda ślimaki też są nasze :)

      • 6 0

  • Ciekawe, dlaczego p. Robakowski nie chce się wypowiadać. (5)

    Nic nie dzieje się bez przyczyny.

    • 43 4

    • bo ma pewnie już z 80 lat (1)

      • 13 3

      • pewnie już z 80 lat

        bzdura, ma ok 70 . i ma się dobrze !!! 06 04 22

        • 0 0

    • przyczyna jest jasna.

      pan robakowski zwyczajnie po 40 latach pracy w gastronomii
      miał prawo przejść na emeryturę. trafił się kupiec i po sprawie...
      nie szukajcie sensacji.

      • 1 0

    • pan robakowski nie chce odpowiadac poniewaz to jego zycie prywatne !!!!!! wydaje mi sie ze jest juz na emeryturze i nie musi sie przd nikim tlumaczyc!!!! tyle i az tyle!!!!!!

      • 2 0

    • A czy On przypadkiem nie żyje od kilku lat?

      • 1 16

  • Stach (3)

    Prawda jest taka ze Pan MR ma tyle długów aż glowa boli sprzedawcy warzyw nawet mu juz towaru nie chcieli dowodzić ostatnio zsopatrywal sie w pobliskiej Biedronce , kuchnia spadala na psy zadnych innowacyji czas bylego PRL sie tam zatrzymal a ceny z karty europejskie tylko tradycja miejsca stary Robakowski w grobie sie przewraca a szkoda

    • 31 8

    • STACH

      ni chce mi sie pisać,ale powinieneś wiedzieć że jesteś durniem.
      nie wiesz, niepisz bzdur...

      • 0 0

    • W łososiu wesel nie robili, proszę nie fantazjować i nie kłamać...

      W łososiu wesel nie robili, proszę nie fantazjować i nie kłamać..
      Natomiast p. robakowski był jednym z najlepszych restauratorów w polsce !!!

      • 3 0

    • W Biedronce

      Są najlepsze jarzyny

      • 3 1

  • (22)

    Przerobią na stoły z palet, na ścianach goły beton, żarówki Edisona nad stołami... aha i kucharz obowiązkowo tatuaże i broda.

    • 470 33

    • . (1)

      Jak bardzo nic nie wiesz, człowieczku.

      • 15 82

      • Roma

        Masz wiele wspólnego z moimi nożami w domu - jesteś tępy...

        • 0 1

    • stoły z palet

      to prawda,taki mają styl, jeszcze plastiki na stołach...

      • 0 0

    • Raczej nie (6)

      Winne grono to restauracja, a nie sezonowe bistro. Jedna z lepszych restauracji w Trójmieście. Szkoda, że się przenoszą na Kopernika było kameralnie i miało się wrażenie, że nie każdy tam trafi. W nowej lokalizacji będzie turystycznie. Z drugiej strony właściciel więcej zarobi na co zasługuje

      • 29 35

      • Patrząc na zdjęcie Winnego Grona (5)

        to raczej tak. Wystrój - typowa restauracyjna tandeta. Kopiuj - wklej tysiecy takich knajp.

        • 71 4

        • A moze rozsądek właściciela (4)

          który doskonale wie, na czym polega gastronomia. Nie dezajnerskie wnętrze się liczy, tylko porządna kuchnia i serwis. Tyle w temacie :)

          • 13 19

          • Tylko, że do restauracji (2)

            wyglądającej jak lekko odświeżony bar mleczny z czasów końca PRL-u mało kto będzie chciał wejść. Oczywiście, kuchnia jest najważniejsza, ale wygląd i atmosfera też ma duże znaczenie.

            • 7 1

            • A Ty... (1)

              Kiedy byłeś w restauracji poza stypą, weselem i komunią?

              • 0 4

              • Zniżając się do Twojego poziomu dyskusji:

                A Ty już miałeś swoją komunię?

                • 6 0

          • Najwięcej treści w opiniach zawiera zazwyczaj to:

            "tyle w temacie"...

            • 14 0

    • (1)

      wnętrze staropolskie. a teraz co będzie?

      • 9 0

      • Staropolskie

        Chyba mennonickie?

        • 0 1

    • (1)

      Tragedia, jesli ma to wygladac podobnie, jak na obrazku wyzej. Jakas dziwna moda nastala. wszystkie restauracje takie same-bez wyrazu,przypominaja wiejskie gospody. Jeszcze tylko krzesla derma obite i wypisz/wymaluj PRL

      • 27 0

      • Prl jest super

        Wegiel w powietrzu. Wszystkim dodatki po równo, trzynastki. Centralne planowanie. Pańdtwo jak dziś. Co się nie podoba?

        • 1 4

    • (2)

      Ja dodał bym jeszcze 112 rodzajów piw. Rzemieślniczych

      • 7 1

      • Lepsze szczochy z kija? (1)

        • 0 4

        • Na jedno wychodzi - wszystko to szczoch, tyle ze rzemieslniczy frozszy.

          • 8 1

    • i menu napisane kredą.... ;)

      • 12 1

    • i będzie.. la achabowyyy z frytkamyyy (2)

      i porcja 48 PLN bez surowek

      • 41 9

      • (1)

        Ale nie będzie obowiązku tam chodzić , gwarantuję .

        • 20 7

        • Po 13tym może już byc ;)

          • 4 1

    • Tak i**otyczny

      Komentarz mogl napisac tylko ktos, kto nigdy nie byl w Winnym Gronie, a takze nie bywal Pod Lososiem.

      • 9 9

  • Wystroj wnętrz

    Jestem ciekawa co sie stalo z meblami i drewnianymi schodami, które mój pradziadek zrobil!

    • 1 0

  • Teraz wszyscy płaczą a Pan Robakowski się śmieje :D

    Teraz wszyscy płaczą a Pan Robakowski się śmieje :D
    Sprzedał i nie ma problemu dwóch metrów od gościa.

    • 1 1

  • (1)

    Cieszy mnie informacja, że Pan Arkadiusz tym razem bardziej przyłoży uwagę do klimatu i wykończenia restauracji i zatrudni projektanta zamiast urządzać przestrzeń według własnego widzi mi się. Jedzenie w Winne Grono zawsze pyszne, ale restauracja na Kopernika bardziej przypomina tandetny bar bistro z meblami z marketu niż restaurację.

    • 45 12

    • zgadzam się''

      była restauracja pod łososiem to dziś tandetny bar - bistro''

      • 0 0

  • (2)

    mialam wesele pod lososiem, niestety jedzenie dali kiepskie

    • 15 8

    • też miałem wesele !!!

      I tak znakomitego wesela jeszcze nie było !!! mistrzostwo świata !!!

      • 0 0

    • W łososiu wesel nie robili, prosę nie fantazjować i nie kłamać...

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane