• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono

Łukasz Stafiej
20 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Restauracja Pod Łososiem działa w kamienicy przy Szerokiej od 1978 roku.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.

Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.



Czy byłe(a)ś kiedykolwiek w Restauracji Pod Łososiem?

Pod Łososiem to jedna z niewielu gdańskich restauracji z tak ciekawą historią. Tradycja kamienicy pod adresem ul. Szeroka 52-54 sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".

Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).

Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.

- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.

Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika. Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika.
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.

Miejsca

Opinie (233) ponad 20 zablokowanych

  • Restauracja (10)

    Zmiana z pod łososiem na inna jest niepoważna. Przeciez nowy właściciel nie musi zmieniać nazwy. No tak ale to trzeba wiedzieć że powinno się kontynuować

    • 168 25

    • To jest Dom Pod Lososiem. Tak tez nazywala sie restauracja.Uwazam zatem ze wszystko moze byc w StarogdanskiejKamienicy Pod

      • 1 0

    • Dotychczasowy właściciel nic nie kontynuuje.

      Gwizdnął historyczną nazwę i zrobił wystrój a la późne rokokoko rodem z włocławka.

      • 3 0

    • Kup ją. I nazwy nie zmieniaj (1)

      • 4 2

      • nie zmieniam

        • 2 0

    • Koniec i tyle.

      • 3 1

    • Nie musi ale chce , jego lokal jego decyzje.

      • 7 1

    • a jest co? (2)

      • 5 10

      • Dokładnie (1)

        Już 20 lat temu Robakowski jechał na zdjęciach z Wałęsą, Reaganem itp. Generalnie wyżej sr..ł niż odwłok miał. Nie potrafił / nie chciał marketingowo ograć tradycji tej lokalizacji to skończył na śmietniku historii.

        A największe krokodyle łzy wylewają ci, którzy tam nigdy nie byli.

        • 20 11

        • A moze poprostu przeszedł na emeryturę , napracował sie już .

          • 15 0

    • Czyli, że nowy właściciel ma przenieść swoją restaruację, ale zachować nazwę starej? xD

      • 10 1

  • Restauracja z tradycjami (3)

    Za poprzedniego włodarza działała, a teraz zamykają - przypadek?

    • 52 33

    • Tak.przypadek...

      • 0 0

    • Ciekawa teroria ale ja myślę że właściciel przeszedł na emeryturę i chce odpocząć . Prowadzenie lokalu to nie zabawa tylko cięzka praca . Sprzeda lokal za dobra cene + emerytura i spokojnie pożyje.

      • 15 1

    • za PiS wszystko pada

      kwitną tylko portugalskie Biedronki i niemieckie Lidle

      • 14 11

  • Byłem raz.... (13)

    w jesieni 1985 lub 86 roku ,zamówiłem pieczeń wołową /pamiętam do dziś /, otrzymałem śmierdzący kawałek mięcha, później zawsze omijałem ten lokal szerokim/nie dlatego, ze leży przy ul. Szerokiej/ łukiem ..........

    • 76 24

    • W latach 80tych w menu nie bylo pieczeni wol. Byla natomiast znakomita pieczen wieprzowa...

      • 1 0

    • kłamstwo

      znam menu z lat 80tych nie było nigdy pieczeni wołowej w menu

      • 0 0

    • (3)

      Wtedy wszystko już było na kartki to czego oczekiwaleś , podziękuj Gierkowi

      • 5 6

      • kolejny, który się historii nie kłania (2)

        tow. Edward to karierę skończył kilka lat wcześniej, a kartki w 1986 to już powoli były wycofywane. a od 1985 większość towarów reglamentowanych można było kupić także poza limitem kartkowym.

        • 8 3

        • (1)

          Ale 10 lat jego rządów doprowadziło do bankructwa państwa . Polska była bankrutem jeszcze przez długie lata!

          • 3 1

          • po 4 latach obecnych rządów mamy to samo

            wnuki nie spłacą tego, co obecnie rządzący rozdają. Ale p. Prezes wnuków nie ma - to i się nie przejmuje

            • 1 5

    • To była jeszcze Komuna. Dziś mamy Komunę 2.0.

      • 4 3

    • siedlisko cichociemnych typow...

      Świeciło pustkami
      Jankowskiego juz nie ma

      • 10 1

    • no i co zmyślasz (2)

      w 1985 nie mogłeś tam nic zamówić. Dzieci tam nigdy nie obsługiwali bez opieki dorosłych - notabene dzieci wołowiny nie lubią...

      • 18 17

      • (1)

        Moje uwielbiają.

        • 6 0

        • gepardziątka czy lwiątka?

          • 2 4

    • (1)

      Mam kolegę którego w goralskiej restauracji oszukali przy rachunku , juz nigdy nie pojechał w góry. No cóż mozna i tak .

      • 11 1

      • Mimo iz

        ta goralska restauracja byla w Sopocie!

        • 17 1

  • i dobrze (7)

    Poziom był coraz gorszy, kasza niedogotowana i samo chamstwo ze świata się zjeżdżało.

    • 107 37

    • Duren...

      • 0 0

    • chamstwo

      chamstwo to ty i twoje urojenia...

      • 0 0

    • (1)

      Który masz numerek ?

      -78.

      A ja 74 tylko w kiblu byłem...

      • 19 0

      • 76-sty

        • 1 0

    • (1)

      I nigdy nie było pure że smalcem, zawsze tylko z dżemem.

      • 13 1

      • Z dżymem jeśli już :)

        • 4 1

    • faktycznie, teraz chamstwo nie będzie się już zjeżdżało...

      • 8 1

  • Szkoda....

    Kilka lat temu wynajmowałem mieszkanie w tym budynku. Często z dołu dochodziły zapachy i odłosy krzątania się pracowników. Nigdy nie byłem w restauracji Pod łososiem, chociaż była tak blisko. Teraz trochę żałuję.

    • 1 0

  • Można zmienić kartę dań, coś odświeżyć, ale nazwę, wystrój, Goldwassera i parę innych rzeczy bym zostawił. (1)

    Przecież to tradycja wielu wieków gastronomii w tym miejscu.

    • 12 1

    • Serio?

      Serio?

      • 0 0

  • ojojoj (4)

    no to tragiczna wiadomość. Francuzi oprócz żab to mają jakieś inne ryby w menu? Bo jakoś ta francuska kuchnia dla klasy średniej to mi nie przypadła do gustu. Może w klasie wyżej jest lepiej, ale nie miałam tyle kasy, aby skosztować.
    A do łososia zawsze nam bliżej niż do np. lucjana...

    • 134 22

    • Wow

      Gratulujemy i zyczymy powodrzenia Uwielbiam kuchnie francuska a najwięcej owoce morza pycha Bravo

      • 0 0

    • Wow

      Bravo super wiadomość i cieszę się bardzo że bedrzie restauracja Francuska Uwielbiam wszystkie potrawy francuskie są bardzo smaczne owoce morza sa bardzo zdrowe Gratulacje i powodrzeniax

      • 1 0

    • (1)

      Żaba to ryba?

      • 9 2

      • urzędowo tak

        systematycznie nie

        • 14 0

  • Fajnie by było jeszcze wyremontować ulicę Szeroką

    Niestety pisowski konserwator zabytków się nie zgodził. Dziurawy asfalt jest OK.

    • 0 3

  • co na to konserwator wojewódzki? (1)

    dlaczego pozwala na zniknięcie takiej starej nazwy, a chroni budy do rozbiórki?!

    • 19 5

    • Niemożliwe...

      Zabytkowa nazwa!

      • 0 0

  • Byłem w Winnym Gronie i to naprawdę dobra restauracja.

    Właściciele przykładają dużą wagę do kuchni, składników, a poza tym to normalni ludzie. Przeniesienie WG w to miejsce będzie tylko z korzyścią dla kulinarnego Gdańska.

    • 3 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane