• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zupą można się najeść. Zupiarnie w Trójmieście

Łukasz Stafiej
5 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Chochla to pierwsza zupiarnia w Trójmieście.

Pokutuje przekonanie, że zupą się nie najesz. - To mit - mówią właściciele coraz bardziej popularnych zupiarni, czyli barów sprzedających zupy. Odwiedziliśmy kilka z nich w Gdyni i Gdańsku.



Jak często zamawiasz zupę w restauracji?

Objazd zaczęliśmy od wrzeszczańskiej Chochli przy Kilińskiego 9 zobacz na mapie Gdańska. Wypada umieścić ich na górze przeglądu, bo ich zupiarnia była na trójmiejskim rynku pierwsza (gwoli ścisłości: w zamierzchłych czasach takie miejsca funkcjonowały, np. w centrum Gdyni, ale to właśnie Chochla zapoczątkowała obecną modę).

Śpieszymy od razu donieść, że pierwsze miejsce w tekście nie oznacza, że w Chochli karmią lepiej (czy gorzej) niż w innych lokalach - recenzje pozostawiamy czytelnikom. Z pewnością jednak Chochla wyróżnia się wystrojem: jest ładnie i przytulnie, krótko mówiąc przyjemnie się tutaj spędza czas (właściciel naprawdę zadbał o detale wystroju).

Codziennie zjemy osiem zup, w tym cztery (chilli con carne, krem pomidorowy, ogórkowa i indyjski dahl) to stałe pozycje na liście. Oprócz tego setki przeróżnych przepisów, każdego dnia co innego, warto w piątek wybrać się np. na rybny chowder. Ceny są zróżnicowane: małą zupę (300 ml) zjemy już za 6 zł, dużą (500 ml) nawet za 14 zł. Do tego przeróżne dodatki w cenie: oliwy smakowe, ziarna, zioła, przyprawy, grzanki.


Warto pamiętać, że te najdroższe to naprawdę spore i gęste porcje. Bo - jak utrzymuje właściciel - "zupą można się najeść". Goście chyba też tak uważają - kameralna Chochla często przeżywa oblężenie złaknionych miski zupy. Drugi, większy oddział niebawem ruszy na osiedlu Słoneczna Morena. Wrzeszczański lokal czynny jest w godz. 11-20 (niebawem ruszą również śniadania w postaci owsianek czy granoli, więc godzina otwarcia ulegnie zmianie).

  • Zupa tajska - chluba gdyńskiego Przystanku Zupa.
Dwoma lokalami już teraz może pochwalić się gdyński Przystanek Zupa, który dwa lata temu ruszył pod adresem Świętojańska 85 zobacz na mapie Gdyni, a teraz uruchomił kolejny oddział przy Abrahama 10 zobacz na mapie Gdyni. Tutaj codziennie zjemy trzy główne przeboje: pomidorową, meksykańską i - absolutny bestseller - zupę tajską. Oprócz tego sześć innych zup w programie każdego dnia (co ciekawe - w obu lokalach inne).

Warto śledzić ich Facebooka i wybrać się na wietnamską zupę pho - bulion jest lepszy niż w niejednej azjatyckiej knajpie w Trójmieście. Albo na słodko-pikantną marokańską z suszoną morelą.

Właściciel lubi eksperymentować, pomysły przywozi z podróży i nagotował zup już z kilkuset przepisów. Dobra wiadomość dla wegan i wegetarian - większość zup gotowana jest na bulionach warzywnych (są też oczywiście - jak w każdej zupiarni - pozycje ściśle roślinne). Dodatki typu: zioła (dużo kolendry!), ziarna itp. w cenie. A cena jest stała i wynosi 8 zł za 300 ml oraz 10 zł za 500 ml. Czynne w godz. 8-19 (w niedzielę 11-19).

Cykl Nowe lokale w Trójmieście


  • W Rozlanej Zupie zjemy np. pieczarkową na białym winie.
Rozlana Zupa to kolejna zupiarnia w gdyńskim centrum - przy Świętojańskiej 56E zobacz na mapie Gdyni. Podobnie jak u konkurencji powyżej ceny wynoszą 8 zł i 10 zł (za 350 ml i 500 ml) niezależnie od rodzaju zupy. Tych jest codziennie siedem a największą popularnością cieszy się nie tylko egzotyczna tajska, ale i swojski żurek (oczywiście z jajkiem). Lokal jest dość młody, więc i oferta zup jest niewielka (w porównaniu z innymi) - księga przepisów liczy około 30 pozycji (ale wciąż się rozrasta). Oprócz tego na miejscu zjemy pierogi.

Rozlaną Zupę od innych odróżnia forma serwowania - dostępne są tylko jednorazowe, naczynia (niebawem będą zamienione na biodegradowalne). Wśród dodatków znajdziemy nie tylko ziarna czy zioła, ale też różne sery: pleśniowy, typu feta czy żółty. Odnajdą się tutaj zabiegani - przy każdym z gniazdek znajdują się kable USB do ładowania smartfonów. Czynne w godz. 11-18 (w weekendy od godz. 12:15).

  • W Kociołku Konesera serwowane są nie tylko zupy, ale i inne dania jednogarnkowe, np. gulasze z podrobów.
Na koniec Kociołek Konesera przy Świętojańskiej 9 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (wejście od ulicy Pułaskiego) - zupiarnia zdecydowanie inna niż wszystkie. Po pierwsze, dzięki atmosferze: lokal prowadzi sympatyczne małżeństwo osób, które kochają gotować i potrafią to robić dobrze jak mało kto. Po drugie, oferta Kociołka nie ogranicza się tylko do zup (choć ich szerokiej oferty oczywiście tutaj nie brakuje), ale zjemy tutaj również inne dania jednogarnkowe, gulasze czy potrawki. Np. zupę ogonową, flaki, cynaderki z kurkami, żołądki, ozory w sosie chrzanowym czy gulasz z serc, a nawet czerninę. To dania dla wymagających, ale mają już swoich lojalnych fanów.

Oceniliśmy Kociołek Konesera w cyklu Jemy na mieście


Zupy w Kociołku Konesera są przeróżne: barszcze, żurki, chłodniki (nie tylko typowe na botwinie), solianka, meksykańska czy rosoły. Za każdym razem co innego. Ceny od 10 do 15 zł. Do każdej zupy dostajemy wypiekane na miejscu pieczywo, grzanki czy różne ziarna do posypania. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w weekendy zamknięte.

Miejsca

Opinie (207) 9 zablokowanych

  • Chętnie... jeśli niesolona vege fit (1)

    Byłoby miło móc taką kupić :D

    • 1 1

    • Tala to napewno w Garach w Gdyni kolego

      • 1 0

  • A "Gary na ogniu" gdzie???? (6)

    Gary na ogniu => Klasa sama w sobie. Nic dodać , nic ująć ;)
    (Gdynia ul. Starowiejska)

    • 11 5

    • (2)

      Właścicieli lokalu prosimy nie pisać więcej o tym że Gary w Ogniu są na Starowiejskiej. 8 razy wystarczy.

      • 5 4

      • buuuuuuuuu

        Ble, może ktoś napisał bo Pan Łukasz tam nie mógł trafić

        • 0 0

      • Dobre samo sie obroni

        Dobre samo sie obroni Nie trzeba placic za reklame jak inni :)

        • 3 0

    • Nie zapłacili za promocyjny baner to ich nie ma (2)

      A zupy mają najlepsze

      • 3 0

      • zgadzam się (1)

        Zupy w GArach są najlepsze w całej Gdyni :)

        • 3 0

        • Tak, tak i jeszcze raz tak.Najlepsi!!!

          • 2 0

  • Pytanie do znawców (1)

    czy na takim biznesie można zarobić?

    • 8 4

    • Gotuj z sercem

      Pewnie można ale trzeba najpierw dać z siebie wszystko i gotować z sercem do ludzi.
      zupowicz

      • 1 0

  • zupe trzeba umić ugotować ! (1)

    niektórzy serwują jedną polewojke z jednego kotła gdzie dopiero na poszczególnych talerzach nadają jej odpowiednią nazwe !...

    • 7 0

    • Gary na Ogniu

      Chcesz zjeść dobrą zupę idź do Gary na ogniu na Starowiejskiej w Gdyni, najlepsza zupiarnia. polecam (jestem tam codziennie)

      • 0 0

  • Zabrakło Garów na ogniu - na Starowiejskiej w Gdyni (5)

    Codziennie kilka zup, kilka szlagierów i kilka nowości, w tym wege, można sobie samemu dołożyć chleba, dodatków, duża porcja tylko 9 zeta.

    • 18 7

    • (4)

      Już 10zl

      • 3 0

      • Nieprawda zupa DUŻA i smaczna za 9 zł. polecam.

        W Garach smacznie, duża za 9 mała (ale szczerze nalana) za 7. polecam.

        • 2 1

      • Wątpie (2)

        Oszczędzają na produktach niesamowicie, najtańsze makarony i mięsa, nie mówiąc o innych składnikach

        • 4 1

        • Jakość zup SUPER

          Chyba pomyłka z tą opinią i na pewno nie może dotyczyć tej zupiarni. Jadam tam codziennie i wszystko jest świeże i bardzo smaczne. Polecam.

          • 5 0

        • Chyba pomyliles zupiarnie koles.Bo tak tresciwych zup jak w Garach nie ma nigdzie w Gdyni.A to ze co drugi dzien wczesniej koncza to nie dlatego ze malo gotuja ale ze taaaak smakuja

          • 4 0

  • Gary Na Ogniu w Gdyni tam idziesz i zawsze smacznie jesz :)

    Na Starowiejskiej w garach zawsze się dowiesz co kucharze wrzucił do gara. Zawsze świeżo i smacznie. Polecam. Panie Łukaszu zajrzyj tam i szczerze oceń.
    Stały zupowicz

    • 2 1

  • Nazwa!!! (1)

    Proszę, nie używajcie nazwy "zupiarnia", bo skojarzenie z trupiarnią nasuwa się automatycznie. Brrrr! Proponuję mało wdzięcznie ale już chyba lepiej np. zupownia( lepsza nazwa nie przychodzi mi w tej chwili do głowy) Ogłaszam konkurs na inne nazwy

    • 4 5

    • Zupodajnia

      • 1 1

  • Pytam czy brodacze mają czyste ręce

    I czy sanepid to kontroluje

    • 3 1

  • drogo za talerzyk strawy (2)

    • 50 21

    • i tak i nie

      10 zł za pół litra zupy jeszcze ujdzie , ale 14? no bez przesady, generalnie robisz cały gar zupy więc podejrzewam że marża jest duża ( dużo klientów się naje z jednego gara) ,

      • 4 1

    • łupy z kartofli sobie ugotuj w domu paląc plastikiem

      będziesz miał tanio

      • 5 3

  • sr*ty pierdaty (7)

    biznes cienszy jak te zupy, tak jak to w gastronomii. tlumow w chochli to nie widzialem, a widze ten bar z okna.

    • 17 9

    • To czas żebyś okna umył.

      • 0 2

    • Co za bzdura

      Chyba masz zasłoniete wiecznie okna ;)

      • 4 4

    • (4)

      Na pewno fatalnie im idzie skoro otwierają kolejny lokal

      • 5 6

      • nie masz pojecia o czym piszesz (3)

        twoje przekonanie o tym, ze jak ktos otwiera drugi punkt, to oznacza ze zarabia kokosy jest fundamentalnie bledne

        • 11 4

        • Na pewno robi to bo nie umie inaczej generować kosztów ;) (1)

          • 4 0

          • gastronomia jest idealna

            do kosztow

            • 8 0

        • Muahahhaha

          • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane