• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zurna: prawdziwa, domowa kuchnia kaukaska

3 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Zurna to kameralne bistro, gdzie można zjeść bogatą w smaki domową kuchnię krajów kaukaskich, której dotąd trójmiejskie lokale nie serwowały. Na zdjęciu kucharz z baranim szaszłykiem.
  • Kaukaskie zupy to sycące dania, którymi łatwo zaspokoimy głód.
  • Na miejscu napijemy się kilku win gruzińskich.
  • Bakłażan z wołowiną zapiekany w lawaszu.
  • Kaukaskie chlebki - czureki.

Autentycznych dań domowej kuchni kaukaskiej - m.in. zupy lagman, pierożków chinkali, placków chaczapuri i wielu innych - można spróbować w niedawno otwartym bistro Zurna w Oliwie. Takiego lokalu w Trójmieście jeszcze nie było.



Słowo "zurna" trudno jednoznacznie przetłumaczyć na język polski, ale na Kaukazie to symbol wspólnego ucztowania i gościnności. Gościnnie i rodzinnie jest również w bistro, które pod tą właśnie nazwą zostało otwarte kilka miesięcy temu na piętrze pawilonów handlowych przy ul. Czyżewskiego 16a zobacz na mapie Gdańska w Oliwie (vis-a-vis budynku telewizji).

Właściciele - ukraińskie małżeństwo, które mieszka w Gdańsku - chcieli otworzyć miejsce, gdzie można zjeść bogatą w smaki domową kuchnię krajów kaukaskich, której dotąd trójmiejskie lokale nie serwowały.

- W Gruzji, Armenii, Azerbejdżanie czy Dagestanie tego typu bistra z prostym wystrojem są bardzo popularne, znajdziemy je niemal na każdej ulicy czy osiedlu. Choć u nas jest obsługa kelnerska i stałe menu, Zurna jest lokalem pomiędzy restauracją a barem. Chcemy w kameralnej, dostępnej dla wszystkich atmosferze karmić prostymi daniami ze świeżych składników, które wiele nie różnią się od tych codziennie trafiających na stoły w kaukaskich domach - mówi właściciele Oleksii Iakovenko.
W menu Zurny znajdziemy dania z różnych zakątków Kaukazu. Jedną z flagowych propozycji są czeburieki (od 8 zł) - smażone tatarskie pierogie, dobrze znane polskim turystom choćby z wypraw na Podlasie. Zjemy je tutaj zarówno w wersji wytrawnej lub na słodko, m.in. z wołowiną, solonym twarogiem albo owocami.

Z kolei gruzińskie placki drożdżowe chaczapuri (22 zł) zamówimy tylko w wersji słonej - m.in. z serem żółtym albo wołowiną. Koniecznie trzeba ich spróbować z przygotowywanymi na miejscu sosami, np. ostrym, warzywnym adźyka albo słodko-pikantnym śliwkowym tkemali. Na mniejszą przekąskę można zamówić chlebek kaukaski czurek obsypany ziołami i ziarnami (4 zł).

Wśród zup (wszystkie za 12 zł) znajdziemy m.in. uzebcki lagman, czyli gęstą potrawę z baraniną, wołowiną i warzywami albo gruzińską gulaszową zupę charczo z wołowiną i ryżem. To sycące dania, które spokojnie zastąpią główny posiłek. Lżejszy jest chinkal, czyli rosół barani z pierożkami z baraniną i żółtym serem.

  • W kuchni kaukaskiej dominuje mięso. Na zdjęciu szaszłyk z baraniną i pieczonymi warzywami.
  • Roladki z bakłażanów z farszem orzechowym - propozycja dla wegetarian.
  • Wystrój lokalu jest prosty i kameralny.
  • W karcie znajdziemy również sałatki - zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.
  • Kelner w Zurnie.
Tej ostatniej nie należy mylić ze słynnymi gruzińskimi chinkali - przypominające sakiewki pierogi wypełnione aromatycznym nadzieniem z baraniny albo wołowiny (do wyboru) również w Zurnie zjemy (7 sztuk za 25 zł). Na główne danie zamówimy też ukraińskie pierożki pielmieni (24 sztuki za 12 zł), szaszłyk z pieczonej baraniny i warzyw (30 zł), nadziewanego mieloną wołowiną bakłażana pieczonego w chlebku lawasz (22 zł) albo lula-kebab, czyli kotlet z mielonej baraniny i wołowiny zawijany w ciasto i podawany z ziemniakami i surówką (20 zł). Do jedzenia napijemy się win gruzińskich (12 zł za kieliszek).

- Nie da się ukryć, że kuchnia kaukaska przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom mięsa, ale w karcie mamy też kilka pozycji dla wegetarian, m.in. zupę krem z codziennie innych warzyw (12 zł), roladki z bakłażana z pysznym nadzieniem orzechowym (12 zł) czy kilka sałatek ze świeżych warzyw i bakalii (od 12 zł) - mówi Iakovenko. - Warto też wiedzieć, że nasza kuchnia jest bardzo aromatyczna. Używamy sporo kolendry, kminu, czosnku, papryki czy lokalnych kaukaskich przypraw, jak np. gruzińska mieszanka chmeli-suneli.
Oprócz dań z karty, w Zurnie niebawem w wybrane dni przygotowywane będą dania specjalne - związane z konkretnym krajem Kaukazu. Aby być na bieżąco, najlepiej śledzić ich stronę na facebooku. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 12-20, a w weekendy w godz. 12-21.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (6) 1 zablokowana

  • Chętnie odwiedzę

    Brakowało trochę tego typu kuchni na mapie trójmiasta

    • 18 0

  • Już byłam

    Byłam w Zurnie i bardzo mi smakowało. Dobrze, że jest takie miejsce, gdzie można zjeść coś nowego lj

    • 8 1

  • Brawo

    Nareszcie coś innego od tych biedronkowych makaronów z sosami "włoskimi" z Lidla.

    • 10 0

  • Zurna

    witajcie wszystkich w naszej kawiarniowej restauracji. Chętnie Cię zobaczymy i czekamy na szanujących wszystkich miłośników kuchni kaukaskiej.

    • 5 0

  • Bardzo smaczne. Polecamy

    • 0 0

  • Super

    Bardzo polecam.
    Jedzenie rewelacja

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane