• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week

Magda Mielke
17 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia. Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia.

Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.



Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy brałe(a)ś udział w wiosennej edycji Restaurant Week?

Wiosenna edycja Restaurant Week, festiwalu najlepszych restauracji, odbyła się w dniach 23 marca - 15 kwietnia i przyciągnęła rekordową liczbę 121 tys. gości, którzy mieli do wyboru i oceny blisko 400 restauracji w całej Polsce. W trakcie tych wizyt goście mogli spróbować specjalnego festiwalowego menu w dwóch wariantach do wyboru. Każdy zestaw składał się z przystawki, dania głównego i deseru i kosztował 59 zł.

To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.

  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.
  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.

Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina



W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.

Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów. 13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.

Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście


Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy ul. 3 Maja 21Mapka. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii "najlepsza przystawka", serwując krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.

Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.

  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.
  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.

Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni



Drugie miejsce zajęła restauracja Fellini, która została doceniona także za "najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.

Przeczytaj naszą recenzję:

Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre



Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery: beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii "najlepszy deser".

Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka Słona Woda.


Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).

Najlepsze restauracje według Plebiscytu Gości Restaurant Week 2022 - Trójmiasto


I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)

Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)

Wydarzenia

Restaurant Week

59 zł
degustacja

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) 6 zablokowanych

  • stek z kalafiora (1)

    chyba bzdur ten stek

    • 37 4

    • Oj, bzdur, bzdur.

      A zanim podano "steka", wytarto stoła i położono świeżego obrusa.

      • 5 0

  • Do tych wyśmienitych restauracji to chyba trzeba chodzić ze szklem powiększającym (1)

    • 47 3

    • Lepiej

      Lepiej z taką pompką od Pana Kleksa. Kto czytał, ten kojarzy.

      • 3 0

  • Restauracje

    Żadne z tych wymienionych Nie są najlepsze !!!

    • 10 0

  • gratulacje dla Zwycięzcy (1)

    formuła tego "wydarzenia" (jak zwał tak zwał) jest wątpliwa, w poprzednich edycjach niektórzy nie sprostali i wystawili klientów "do wiatru" (np. Szklarnia w Sopocie)

    • 8 2

    • W jaki sposób? Zastanawiałam się nad tym miejscem podczas jednej z poprzednich edycji, jednak wybór padł na inny lokal.

      • 0 0

  • Żaden nie jest najlepszy

    • 7 2

  • (5)

    Zaskakujące że pominięto najważniejsze kryterium dla klienta...cenę dania.

    • 32 32

    • Znowu zaleciało z majciochów biedą.

      Ahahahaha. Julka z UG.

      • 4 5

    • Nie pominięto, podano, ale to za trudne tylko dla tak głupich, że i tak pewnie pół dnia na tyle pracują, więc artykuł nie dla nich

      • 8 0

    • Hmmm...

      Bo cena wszędzie była taka sama? Nie ma to jak wypowiadać się na każdy temat, nie posiadając wiedzy z żadnego...
      Chyba, że nie uchwyciłem ironii? ;)

      • 20 1

    • Może dlatego, że w restaurant week wszędzie cena była taka sama, więc cięzko byłoby się na ten temat wypowiadać ;)

      • 15 1

    • ciężko ocenić jak we wszystkich restauracjach zestaw z 3 dań + drink kosztował tyle samo

      • 17 1

  • W końcu brak Całego Gawła (1)

    Z brudnym kiblem....fuj

    • 31 0

    • Bez insta nie wchodzę...hahah

      • 9 0

  • Dla mnie najlepszy kotlecik, ziemniaczki, suróweczka i kompocik.
    U mamy

    • 28 4

  • Nie wierze w te wszystkie opinie i rankingi

    Z prostego powodu,jeśli masz kasę to w takim rankingu się znajdziesz,czy to gastronomia,branza beuty czy inna.Pozostane przy swoich sprawdzonych miejscach.Szerokości.

    • 29 1

  • Niektóre lokale nie muszą brać udziału w takich szopkach :)

    • 51 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane