- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week
Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.
Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.
Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina
W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.
Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów. 13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.
Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście
Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy ul. 3 Maja 21. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii "najlepsza przystawka", serwując krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.
Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.
Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni
Drugie miejsce zajęła restauracja Fellini, która została doceniona także za "najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.
Przeczytaj naszą recenzję:
Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre
Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery: beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii "najlepszy deser".
Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka Słona Woda.
Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).
Najlepsze restauracje według Plebiscytu Gości Restaurant Week 2022 - Trójmiasto
I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (48) 6 zablokowanych
-
2022-05-17 13:37
stek z kalafiora (1)
chyba bzdur ten stek
- 37 4
-
2022-05-17 21:06
Oj, bzdur, bzdur.
A zanim podano "steka", wytarto stoła i położono świeżego obrusa.
- 5 0
-
2022-05-17 17:41
Do tych wyśmienitych restauracji to chyba trzeba chodzić ze szklem powiększającym (1)
- 47 3
-
2022-05-17 21:03
Lepiej
Lepiej z taką pompką od Pana Kleksa. Kto czytał, ten kojarzy.
- 3 0
-
2022-05-17 18:01
Restauracje
Żadne z tych wymienionych Nie są najlepsze !!!
- 10 0
-
2022-05-17 13:12
gratulacje dla Zwycięzcy (1)
formuła tego "wydarzenia" (jak zwał tak zwał) jest wątpliwa, w poprzednich edycjach niektórzy nie sprostali i wystawili klientów "do wiatru" (np. Szklarnia w Sopocie)
- 8 2
-
2022-05-17 17:46
W jaki sposób? Zastanawiałam się nad tym miejscem podczas jednej z poprzednich edycji, jednak wybór padł na inny lokal.
- 0 0
-
2022-05-17 16:53
Żaden nie jest najlepszy
- 7 2
-
2022-05-17 12:13
(5)
Zaskakujące że pominięto najważniejsze kryterium dla klienta...cenę dania.
- 32 32
-
2022-05-17 15:07
Znowu zaleciało z majciochów biedą.
Ahahahaha. Julka z UG.
- 4 5
-
2022-05-17 14:30
Nie pominięto, podano, ale to za trudne tylko dla tak głupich, że i tak pewnie pół dnia na tyle pracują, więc artykuł nie dla nich
- 8 0
-
2022-05-17 12:47
Hmmm...
Bo cena wszędzie była taka sama? Nie ma to jak wypowiadać się na każdy temat, nie posiadając wiedzy z żadnego...
Chyba, że nie uchwyciłem ironii? ;)- 20 1
-
2022-05-17 12:44
Może dlatego, że w restaurant week wszędzie cena była taka sama, więc cięzko byłoby się na ten temat wypowiadać ;)
- 15 1
-
2022-05-17 12:44
ciężko ocenić jak we wszystkich restauracjach zestaw z 3 dań + drink kosztował tyle samo
- 17 1
-
2022-05-17 13:56
W końcu brak Całego Gawła (1)
Z brudnym kiblem....fuj
- 31 0
-
2022-05-17 14:04
Bez insta nie wchodzę...hahah
- 9 0
-
2022-05-17 13:49
Dla mnie najlepszy kotlecik, ziemniaczki, suróweczka i kompocik.
U mamy- 28 4
-
2022-05-17 13:36
Nie wierze w te wszystkie opinie i rankingi
Z prostego powodu,jeśli masz kasę to w takim rankingu się znajdziesz,czy to gastronomia,branza beuty czy inna.Pozostane przy swoich sprawdzonych miejscach.Szerokości.
- 29 1
-
2022-05-17 12:21
Niektóre lokale nie muszą brać udziału w takich szopkach :)
- 51 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.