• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week

Magda Mielke
17 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia. Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia.

Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.



Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy brałe(a)ś udział w wiosennej edycji Restaurant Week?

Wiosenna edycja Restaurant Week, festiwalu najlepszych restauracji, odbyła się w dniach 23 marca - 15 kwietnia i przyciągnęła rekordową liczbę 121 tys. gości, którzy mieli do wyboru i oceny blisko 400 restauracji w całej Polsce. W trakcie tych wizyt goście mogli spróbować specjalnego festiwalowego menu w dwóch wariantach do wyboru. Każdy zestaw składał się z przystawki, dania głównego i deseru i kosztował 59 zł.

To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.

  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.
  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.

Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina



W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.

Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów. 13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.

Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście


Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy ul. 3 Maja 21Mapka. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii "najlepsza przystawka", serwując krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.

Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.

  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.
  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.

Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni



Drugie miejsce zajęła restauracja Fellini, która została doceniona także za "najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.

Przeczytaj naszą recenzję:

Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre



Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery: beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii "najlepszy deser".

Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka Słona Woda.


Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).

Najlepsze restauracje według Plebiscytu Gości Restaurant Week 2022 - Trójmiasto


I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)

Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)

Wydarzenia

Restaurant Week

59 zł
degustacja

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) 6 zablokowanych

  • McDonalds lepszy

    • 1 1

  • (1)

    Jedna uwaga - mizerię, której wartość oceniam na około 5zł, sprzedają jako carpaccio z ogórków za .. 60 zł. Taki obraz restauratorów - nie dajcie się nabrać!

    • 7 0

    • Napisz koniecznie gdzie podaje sie taaaka mizerie. .

      • 0 1

  • A w Gdyniance dalej kolejki (3)

    Od wielu lat i to bez żadnego konkursu

    • 83 6

    • Nie lubie tqkiej pizzy

      • 0 1

    • Oni tak podają odgrzewaną "pizzę". Ostatnio wszedłem i wyszedłem jak zobaczyłem kłęby kurzu na tym obrazie z makaronów...

      • 0 4

    • Gdynianka

      To nie restauracja po pierwsze, dziś raczej punkt gastronomiczny, ceny z kosmosu jak za kawałek placka przypominająca pizze

      • 2 7

  • To jest w miare normalna cena (1)

    59pl za przystawke, główne i deser. W Gdańsku poziom gastronomiczny jest tragiczny. Wstyd mi za to miasto, po za ładną starówką, której ludzie z innych miast zazdroszczą, to na innych polach pełna porażka. Ceny z kosmosu, serwis byle jaki, a w wielu pseudo restauracjach wygląda to jak zemsta na turystach. Dodatkowo zero pubów czy dyskotek, bo starówka po 22giej jest jak sypialnia, zero życia nocnego.

    • 5 4

    • Gdzie jest starówka w Gdańsku? Chyba główne miasto...

      • 4 0

  • (2)

    Ale żart ;) luis to jakas porażka, do pueblo sie nie umywa, Vinegre kolejna słaba kanjpa, ktora oprócz przeciętnego żarcia i widoku niczym nie zaskakuje

    • 11 1

    • Dziękujemy za fachową opinię. Już zmieniamy wyniki konkursu.

      • 0 2

    • dlatego właśnie muszą brać udział w "konkursach". słabe miejsca

      • 1 0

  • Poproszę o porównianie / kompendium lokali klasy bistro (4)

    Nie bar mleczny, nie kebab, nie bruger, ale też nie miejsce gdzie za przystawkę zapłacę tyle co normalnie gdzie indziej za przyzwoity obiad. Rozumiem że są knajpy na różne potrzeby i kieszenie, ale chętnie poczytałbym zestawienie czegoś umiarkowanego - na kieszeń pracującego, ale na dorobku.

    • 42 3

    • (3)

      Podaj ile jesteś gotów zapłacić i za co.

      • 0 0

      • 35 zł za dobre drugie danie to adekwatna cena (2)

        • 8 1

        • Owszem, ale ze dwa lata temu. Może trzy.

          • 0 1

        • Bistro to nie drugie dania...

          • 0 3

  • no właśnie , a gdzie ceny (3)

    w niedzielę tuż za Żurawiem zapłaciłem za zupkę rybna 32 zł trzydzieści dwa !!!!!1- szok

    • 15 6

    • Kiedy już wyjdziesz z szoku, napisz czy to dużo, czy mało, no i czy było smacznie.

      • 0 3

    • No to normalna cena

      • 0 4

    • Nie umiesz czytac cen w menu?

      • 7 5

  • No i od razu wiadomo ze ten konkurs to jakas sciema (3)

    Kanapa ktora wygrała jest bardzo przeciętna, byłam raz i bez chęci na powrót.
    Polecam Punkt w Gdyni, choć ciężko o stolik w weekend.

    • 30 1

    • Ale (1)

      Punkt Gdynia jest jeszcze słabszy

      • 3 2

      • Chyba dawno nie byleś

        Od conajmniej roku mają świetną kuchnie, parę lat temu nie zachwycali ale teraz jest pysznie.

        • 1 2

    • villa eva to samo. bylem rok temu na restaurant weeku i totalna porazka...
      wlasciciele chyba sami glosuja

      • 7 1

  • (2)

    Ciekawe, że jest ucieczka do restauracji z Gdyni. Gdańsk przegrywa przez problemy z parkowanie, nie przyjaznością dla właścicieli samochodów. Gdynia stała się otwarta dla klienta.
    Brawo!

    • 13 31

    • Chyba cię bozia opuściła

      Płatne parkingi nawet w niedzielę

      • 5 1

    • Parkowanie w Gdańsku w soboty i niedziele jest za darmo ! W Gdyni trzeba bulić wielką kasę ! Nie dziękuję !

      • 13 1

  • A w tej

    imprezie to nie ma ,,polskich'' restauracji

    • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane