- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (30 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Gdzie zjeść w pracy (i nie tylko)? Lokale w biurowcach
To miejsca nie tylko na szybki posiłek w pracy, ale również rodzinny obiad czy wypad ze znajomymi. Sprawdzamy bary i restauracje w trójmiejskich kompleksach biurowych.
Trattoria del Nettuno zlokalizowana na pierwszym piętrze biurowca Neptun przy al. Grunwaldzkiej 103A we Wrzeszczu nie ma nic wspólnego z typową biurową kantyną. To restauracja z kuchnią włoską z prawdziwego zdarzenia, która może również pełnić funkcję korporacyjnej stołówki. To drugie wcielenie lokal przyjmuje przede wszystkim rano i w porze lunchu. Od poniedziałku do piątku godz. 7:30 (w weekendy od godz. 9) można tutaj kupić kanapki (7 zł), zamówić jajecznicę (6,5 zł) lub frittatę (8 zł). W godzinach lunchowych uruchamiany jest bar szybkiej obsługi, który serwuje codziennie kilka innych zestawów obiadowych w stylu kuchni włoskiej (15 zł), np. kopytka z ragu z sarny, wieprzowinę w sosie z czerwonego wina czy łososia w pomarańczach. Na rodzinny obiad lub spotkanie we dwoje lepiej wybrać się po godz. 16, gdy zaczyna obowiązywać karta restauracyjna z włoskimi daniami oraz pizzą i makaronami. Lokal czynny jest do godz. 21.
Koku Sushi
Smaków z zupełnie innego zakątka świata spróbujemy w niewielkiej restauracyjce Koku Sushi, która znajduje się na parterze Olivia Business Centre przy al. Grunwaldzkiej 472 . To miejsce, które nie tylko trafia w gusta stacjonujących tutaj pracowników korporacji, ale również jest odwiedzane przez osoby z miasta. W Koku zjemy kilkadziesiąt rodzajów sushi w postaci m.in. najbardziej popularnych futomaki (18-27 zł), uromaki (18-27 zł) czy nigiri (10-14 zł). Zamówić można również kilkanaście typów zestawów lunchowych (od 19 zł) czy przygotowane z myślą o kilku osobach i pięknie serwowane na drewnianych tacach zestawy dla smakoszy (105-198 zł). Tutejsze sushi w porównaniu z innymi podobnymi restauracjami wyróżnia wielkość podawanych porcji. Dobrą okazją, aby przetestować restaurację są organizowane tutaj co dwa miesiące Noce Sushi (klient płaci raz 45 zł i przez 45 minut może jeść, ile chce). Koko Sushi czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-21, w sobotę - w godz. 12-21, a w niedzielę - 12-20.
Bazar Smaków
Bazarowi Smaków w budynku Alchemii przy ul. Grunwaldzkiej 411 we Wrzeszczu chyba najbliżej do typowej kantyny w biurowcu. Przede wszystkim dzięki prostemu i oszczędnemu wystrojowi. Nie oznacza to jednak, że lokal posiada ograniczoną ofertę gastronomiczną. Wręcz przeciwnie - nazwa zobowiązuje i goście mogą wybierać w potrawach inspirowanych aż czterema różnymi - i znacznie od siebie odległymi - kręgami kulinarnymi. Zjemy tutaj zarówno dania kuchni polskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej. O ich wierność dba załoga w kuchni, którą rekrutowano między innymi spośród pracowników tych narodowości. Zjemy zarówno klopsiki w sosie pomidorowym (12,70 zł) czy naleśniki z twarogiem (9,70 zł), jak Chicken Tikka Masala (16,70 zł) oraz kilka rodzajów pizzy (od 13,90 zł). Atutem restauracji jest własna cukiernia ze sporym wyborem ciast oraz promocje, m.in. 10 proc. zniżki dla studentów oraz codzienne danie dnia w cenie 12,90 zł. Bazar Smaków posiada dwa piętra i miejsca dla ponad 150 gości. Jest to również jedyny lokal w Trójmieście z tak niecodziennym widokiem - za przeszkloną ścianą można obserwować pełnowymiarowy basen. Zadbano również o wygodę zmotoryzowanych gości - pierwsze półtorej godziny na parkingu jest darmowe. W tygodniu lokal czynny jest od 8 do 22, a w weekendy między 12 a 22.
Lobster
Lobster znajdujący się w Olivia Business Centre al. Grunwaldzka 472 to restauracja, która ma aspirację do tych z wyższej półki. Świadczyć może o tym przede wszystkim znajdujące się w lokalu homarium - atrakcja zarezerwowana tylko dla nielicznych i raczej droższych miejsc w Trójmieście. Lokal jest średniej wielkości, kameralny, urządzony w prosty i nowoczesny sposób. Daniem popisowym szefa kuchni jest oczywiście tytułowy homar, które zjemy tutaj na kilka sposób (od 28 zł). Oprócz tego zamówimy między innymi udko z królika w sosie szałwiowym (49 zł) czy filet z żabnicy (54 zł). W Lobsterze znajdziemy również bogatą ofertę śniadaniową oraz codzienne zestawy obiadowe za 17 zł. To również dobre miejsce na spotkanie przy kieliszku wina, którego jest tutaj spory wybór. Regularnie organizowane są spotkania z kuchnią i kulturę z różnych państw, m.in. wieczory hiszpańskie czy francuskie. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 8-20, w piątki w godz. 8-22, w soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 12-18.
Eureka
Eureka w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym przy al. Zwycięstwa 96/98 w Gdynia funkcjonuje już blisko dekadę i jest restauracją o najdłuższym stażu spośród wszystkich tutaj opisanych. To lokal, który równie chętnie odwiedzany jest przez pracowników tutejszych biur, jak i mieszkańców, szczególnie rodziny. Sprzyja temu nie tylko kameralny i nienarzucający się klimat miejsca, ale i wystrój przykuwający uwagę dzieci - ściany zdobią dekoracje w postaci skamielin czy odcisków dinozaurów. Karta spodoba się tym, którzy w gastronomii nie szukają odważnych pomysłów, a cenią znane i lubiane smaki przede wszystkim kuchni polskiej. Zjemy tutaj między innymi: rosoł (5 zł) i zupę pomidorową (6 zł), kotlet de volaille (19 zł) i roladę drobiową z fetą i szpinakiem (23 zł) albo pierogi (od 15 z) czy pizze (od 19 zł). Od poniedziałku do piątku w godz. 12-14 w lokalu obowiązuje specjalne promocja dla pracowników okolicznych biur - codzienne dwa inne dania serwowane są tutaj w ekspresowym tempie w ciągu 10 minut od złożenia zamówienia w cenie od 12 do 14 zł. Eureka czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 9-19, a w weekendy w godz. 12-19.
Miejsca
Opinie (113) 1 zablokowana
-
2016-03-29 22:55
Np
Nie pozdrawiam rudego kelnera w Lobsterze. Unikajcie jak mozecie.
- 4 2
-
2016-03-30 01:06
A mnie bardzo niemile zaskakuje wynik ankiety (2)
50 % kanapki z domu, 40 % obiadek z domu.
Tylko jakieś ok. 5% je w barach czy kantynach, na mieście.
Przecież ostatnimi czasy jedzenie po knajpkach jest całkiem przyzwoite, smaczne i niedrogie. I wybór jest ogromny.
Czy naprawdę aż tak skąpimy, czy tak żałośnie mało zarabiamy, by móc zjeść normalny porządny lunch w ludzkich warunkach ???- 5 11
-
2016-03-30 07:27
mało zarabiamy i mamy 20 minut przerwy (1)
3 min biegiem na szatnię
3 minuty siku, mycie, grzebanie w szafce
4 minuty walka z cieciem, żeby dostać się za bramę
2 minuty sprint do baru
w barze kolejka na 15 minut
to poranna zmiana
ja na nocki biorę bułki i kiełbasę
kanapki za bardzo się wygniotą w kieszeniach kombinezonu
ale są tacy, co mają termosy z zupą- 5 1
-
2016-03-30 11:12
a jeszcze zapalić to już w ogóle
ja jadłem w drodze na fajkę, kolega kupował kawy z automatu żeby w kolejce nie stać, papierosy kręciliśmy 3 minuty przed przerwą, żeby starczyło czasu na zapalenie, wracałem z przerwy jeszcze mieląc ostatnie kęsy
- 4 0
-
2016-03-30 07:58
Piękna propaganda
Autor nie dość że do tej pory promował jedynie hipsterskie knajpy, teraz wziął na tapetę lokale dla korposzczurów, tak jakby nie było innego rodzaju mieszkańców w Gdańsku i okolicach.
Jak widać wpływy globalnego kapitalizmu uderzają do głowy, no i wsadzają mamonę do kieszeni, bo gdyby jej nie było to mniemam, iż autor by się w tej materii nie gimnastykował pisaniem takich bzdetów.- 7 1
-
2016-03-30 11:06
To wszystko ściema i działanie podprogowe (1)
Wielokrotnie robiono eksperymenty, jak oddziałują na klientów warunki podawania dań.
I tak, ten sam kucharz robił z tych samych produktów, takie same dania z takimi samymi przyprawami itd.
W pierwszym przypadku podawano je w barach gdzie na stołach były ceraty zamiast obrusów, na stoliku stały kwiaty prawdziwe ale w takich sobie wazonikach, zaś dania podawano na talerzu stłoczone jak to w barach się zwykle podaje. Do tego była butelka wina (dobrego) ale z marketu, z nieszczególnie wyglądająca naklejką oraz obsługa była ubrana jak kto woli ale uśmiechnięta. Ceny oscylowały (zagranica) w okolicach 30 zł za danie z winem. Opinie były zdecydowanie negatywne, odnoszące się do miejsca (co było oczywistym zamierzeniem) ale także do obsługi, uznając ją za arogancką oraz smaku dań, traktując je jako zjadliwe lub fatalne.
W drugim przypadku, stoliki nakryte były obrusem, kwiaty stały w eleganckich wazonikach, dania zaś zgodnie z obecnym trendem na dużych talerzach ułożonych w zgrabną piramidkę. To samo wino podano w eleganckiej karafce, zaś kelnerzy nienagannie i jednakowo ubrani itd. Cena była już w okolicach 100 zł a klienci byli zachwyceni atmosferą, obsługą, świetnym winem oraz daniem, które wywarło na nich duże wrażenie, wraz z oświadczeniem, że jeszcze tu wróca.
Tak więc smak i jakość podawanych potraw miała wagę drugo- czy nawet trzeciorzędną, skoro wrażenie było najważniejsze- 5 1
-
2016-03-30 11:15
dla większości tak jest
podobny eksperyment z winem, zmieniono kolor światła w pomieszczeniu i ludziom inaczej wino smakowało :), dobry trik,
niedawny eksperyment,
światło, dźwięk itd. badają wpływ na odbiór,
wielka gra się toczy- 3 1
-
2016-03-30 11:48
Nie jadam na mieście (1)
Za drogo i często niezbyt smaczne jedzenie. W domu przyrządze o wiele zdrowsze, smaczniejsze a przede wszystkim tańsze posiłki.
- 8 2
-
2016-03-30 15:55
a gdzie kupujesz szafran, trufle i polędwiczki cielęce?
:) ale ze mnie gałgan zadając takie podchwytliwe pytanie,
żartowałem, robię tak jak ty
ale też czasem kupię gotowe do podgrzania, niektóre są całkiem całkiem
no i raz na ruski rok restauracja, ale wtedy jadę po całości :)- 2 0
-
2016-03-30 12:25
Porównanie małe (1)
W stolicy Europy, Londynie można zjeść spory lunch za 7 funtów (ok. 40 zł) i to uwaga z piwem lub innym napojem! (sieć Wetherspoon).
W Gdańsku taki lunch to ok 20 zł (bez piwa,napoju).
O czym my tutaj więc mówimy ? Nie dziwię się, że ludzie lecą na kanapkach bo zwyczajnie ich nie stać....- 10 0
-
2016-03-30 15:58
yhm, wetherspoons wporzo
nawet Tyskie mają
- 4 0
-
2016-03-31 01:46
Wygląda na to ze jedna trzecia gdańszczan pracuje w Oliwie.
- 3 0
-
2016-03-31 01:47
Wyżeram pacjentom
- 3 0
-
2016-03-31 06:48
Restauracja Set (1)
Zmiata konkurencje po dywan. Osobiscie chodze po knajpach codziennie i bylem w wiekszosci powyzszych knajp ale nic nie umywa sie do żeberek w Set'cie . Z ręką na sercu stwierdzam set jest najlepszy.
- 2 2
-
2016-03-31 22:08
zarąb....e masz hobby czy ci za to płacą?
- 0 0
-
2016-03-31 09:00
bazar smakow
bazar smakow- ohydne jedzenie!!!
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.