• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Pollo Loco, czyli szalony kurczak w Gdyni

Agnieszka Haponiuk
13 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Jeśli jesteś głodny, a nie masz zbyt wiele czasu, to bar Pollo Loco będzie idelanym miejscem na szybki obiad w dobrej cenie i zadowalającym smaku. Jeśli jesteś głodny, a nie masz zbyt wiele czasu, to bar Pollo Loco będzie idelanym miejscem na szybki obiad w dobrej cenie i zadowalającym smaku.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Pollo Loco w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Ryżu w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Zaprava w Sopocie - już tam byliśmy.



Pollo Loco to niewielki bar z kurczakami po peruwiańsku, znajdujący się przy ulicy Świętojańskiej 62 zobacz na mapie Gdyni. Do Pollo Loco wpadamy na szybki obiad w leniwe, niedzielne popołudnie. Wnętrze jest niewielkie i ciemne, na ścianie zauważam delikatne peruwiańskie akcenty, w kącie leży kapelusz i ponczo, ale to zdecydowanie za mało, żeby wczuć się w klimat.

Przez to, że ściany są w ciemnych kolorach (dominuje czerwień), bar sprawia wrażenie nieco zaniedbanego i smutnego, jakby bez życia. Brakuje też muzyki. Pierwsze ponure wrażenie szybko jednak mija po zetknięciu się z bardzo miłą i serdeczną obsługą.

  • Wnętrze baru Pollo Loco w Gdyni.
  • Wnętrze baru Pollo Loco w Gdyni.
  • Wnętrze baru Pollo Loco w Gdyni.
  • Wnętrze baru Pollo Loco w Gdyni.
  • Bar Pollo Loco w Gdyni.
  • Bar Pollo Loco w Gdyni.
  • Bar Pollo Loco w Gdyni.
Karta dań jest króciutka. W Pollo Loco serwuje się przede wszystkim kurczaka pieczonego na sposób peruwiański - pollo ala brasa. Najpierw marynuje się go w specjalnej mieszance przypraw, a następnie piecze w piecu opalanym drewnem, który został specjalnie sprowadzony z Peru. Aby kurczak był jak najbliższy oryginału, do Pollo Loco przyjechał także peruwiański kucharz.

Nasze zamówienie obejmuje:

- ½ POLLO LOCO + frytki + sos (17 zł)
- karkówkę po kreolsku z frytkami (19 zł)
- sałatkę szefa (10 zł)
- opiekany sandwich z pieczoną polędwicą wołową (29 zł)
- 0,5 l lemoniady ze świeżych limonek (7 zł)

Jako że Pollo Loco jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny.

Pół kurczaka wjechało na wiklinowej tacy wyścielonej pergaminem, do tego podano niemałe wiaderko frytek. Podoba mi się, że jedzenie w barze nie jest podawane na papierowych czy też plastikowych talerzach, co niestety jest domeną większości barów. Kurczak był doskonale upieczony, z zewnątrz cudownie chrupiąca skórka, w środku soczysty. Cały przepełniony aromatem przypraw, gdzie na pierwszy plan wysuwa się czarna peruwiańska mięta (huacatay), nadająca lekko miętowo-ziołowego posmaku, następnie kumin oraz ledwo wyczuwalna i lekko gorzkawa gałka muszkatołowa. Dzięki tym przyprawom zazwyczaj mdłe mięso kurczaka nabiera charakteru. Co lepsze, tak przyprawiony kurczak bardzo smakował mojemu 4-letniemu siostrzeńcowi. Frytki też niczego sobie, dobrze wysmażone, chrupiące, bez posmaku starego oleju, co warto pochwalić.

½ POLLO LOCO z frytkami i sosem ½ POLLO LOCO z frytkami i sosem
Moimi kubkami smakowymi zdecydowanie bardziej zawładnęła karkówka po kreolsku - marynowana w ciemnym piwie i papryce panca. Dobrze ugrillowana, soczysta, miękka. Bardzo aromatyczna o lekko słodkawym i dymnym posmaku oraz idealnej ostrości.

Karkówka po kreolsku z frytkami Karkówka po kreolsku z frytkami
Sałatka Szefa to zestaw świeżych i chrupiących warzyw (kukurydza, marchewka, pomidor, ogórek, sałata karbowana, rucola) oraz komosa ryżowa w trzech kolorach. A to wszystko delikatnie polane słodkawym sosem winegret. Było to bardzo lekkie, świeże i po prostu smaczne. Prawdziwa bomba witaminowa - nic więcej nie potrzeba.

Sałatka szefa Sałatka szefa
Niezbyt smakował mi sandwich z plastrami pieczonej polędwicy wołowej. Duża bagietka, sporo sałaty, mdły sos majonezowo-czosnkowy i nadto przyprawione oraz wypieczone mięso. Zabiło to, delikatną z natury, polędwicę wołową, która najlepiej smakuje bez mocnych przypraw i średnio wypieczona.

Opiekany sandwich z pieczoną polędwicą wołową Opiekany sandwich z pieczoną polędwicą wołową
Za to lemoniada limonkowa była przepyszna: słodko-gorzka z subtelną nutą cynamonu.

Jeśli jesteś głodny, a nie masz zbyt wiele czasu, to bar Pollo Loco będzie idealnym miejscem na szybki obiad w dobrej cenie i zadowalającym smaku. Wielbiciele pieczonych kurczaków będą zachwyceni. Bardziej wybredni i wymagający smakosze także się nie rozczarują. Pollo Loco serwuje naprawdę dobrego kurczaka i niech przy kurczaku pozostanie. Im mniej kombinowania z innymi daniami, tym lepiej.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • kiedyś świętojańska to była prestiżowa ulica, dzisiaj kebaby i tanie udające (4)

    orientalne, bary...

    • 37 38

    • (1)

      Kiedyś to były ulice, teraz już nie ma ulic.

      • 15 2

      • wszystko zlikwidowano

        że nic nie ma
        i wszystko jest w ruinie,

        jeszcze tylko autostrady zedrą i będzie wykonanie zadania

        • 2 1

    • jedz se tego schabowego i siedz cicho

      • 3 1

    • Monciak tez kiedys byl

      • 19 1

  • Los pollos hermanos (6)

    Czy tylko mi się skojarzyło? :D

    • 81 4

    • Właśnie miałam to samo napisać :)

      • 1 1

    • Po to wszedłem w ten artykuł

      Nawet logo takie same

      • 1 1

    • ciekawe kiedy ich oskarżą o pliagiat, pewnie na to liczą

      • 1 3

    • Let's cook

      Zapowiada się niezła meta. Sprawdzimy

      • 12 2

    • Kurczakowi bracia hehe

      • 0 2

    • ciekawe czy właściciel równie obrotny :)

      • 13 1

  • Jeśli chodzi o drób (3)

    Rooster to były restauracje... :)

    • 1 9

    • (1)

      Taaa,zwłaszcza udka kelnerek ;-)

      • 12 0

      • Raczej

        Ci-puszki.

        • 7 0

    • Nie chowaj się.

      • 0 0

  • na pewno sprobuję (1)

    miałem przyjemność jeść w tym lokalu w Miami i sprawdzę czy tak dobre.

    • 2 4

    • ^ LOL

      • 1 0

  • Sosy beznadziejne i malutkie.

    Kurczak dobry ale nie jest przyprawiony jakos oryginalnie, na co liczyłem.
    Frytki standardowe, a salatka to jakis żart, czemu utarte 3warzywka nazywac salatką.

    • 6 4

  • Brakujące sosy (2)

    Pani Agnieszka zapomniał zamówić 3 świetne sosy peruwiańskie, które są konieczne do podkreślenia smaku.

    • 11 1

    • sosy powinny być w cenie dania skoro są tak niezbędne (1)

      • 6 1

      • Sosy są w cenie jak zamówisz całego kurczaka

        • 1 1

  • (2)

    foghorn leghorn z looney tunes jako logo baru, doobre...
    trzeba pojechać spróbować

    • 4 1

    • ale w peruwiańskiej czapce, nawet fajny pomysł

      • 1 0

    • Ciekawe czy w ogóle wiedzą, że używają w logo postaci z kreskówki należącej do Warner Bros.

      • 9 0

  • Byłam,jadłam i na pewno będe!

    Byłam! polecam! 8/10

    • 8 3

  • (1)

    Jeszcze tam nie byłem choć od jakiegoś czasu się tam wybieram spróbować tego kuraka. Mam nadzieję, że będą trzymali poziom.

    • 8 1

    • Tez nie byłem ale?

      Tak na marginesie,kuchnia peruwianska to jedna z najlepszych kuchni świata.To nie to co roznej maści azjatyckie czy arabskie badziewie.Dodam,że kucharzy to mają wspanialych.Mam nadzieję,że ten zatrudniony w Pollo Loco do takich należy.

      • 2 2

  • (5)

    Zdjęcia potraw na witrynie psują wizerunek i kojarzą się ze zwykłym kebabem czy z typową masówką pod patronatem coca coli.

    • 41 3

    • Jak najbardziej prawidłowo (3)

      W Peru pollo z grila to masowka,to najtańsze żarcie tylko,że ceny o połowe niższe.

      • 3 3

      • A w głębokiej afryce to za dolara kupisz całego kurczaka. (2)

        • 5 1

        • To jedź do głębokiej afryki i kup. Ciekawe ile robactwa przy okazji złapiesz.

          • 2 1

        • A to ci światowiec co łeb wychylił poza Odrę.

          W Peru w takich śmierdzących budach jak na świetojanskiej to też kupisz za dolara pollo z frytkami a do tego jeszcze cole podadzą.

          • 3 3

    • To prawda

      Lokal super ale te zdjęcia masakra

      • 8 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane