• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie gap się w telefon, rozmawiaj - namawiają restauratorzy

Łukasz Stafiej
27 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Coraz częściej czekając na kelnera, który przyniesie obiad, wlepiamy oczy w telefon. Towarzystwo przyjaciół nam wcale w tym nie przeszkadza. Zresztą oni też patrzą się w swoje ekraniki. Coraz częściej czekając na kelnera, który przyniesie obiad, wlepiamy oczy w telefon. Towarzystwo przyjaciół nam wcale w tym nie przeszkadza. Zresztą oni też patrzą się w swoje ekraniki.

Coraz więcej z nas nie rozstaje się z telefonem - nawet przy restauracyjnym stole i w towarzystwie nie potrafimy oderwać się od portali społecznościowych. Restauratorzy mają pomysły, jak z tym zjawiskiem walczyć.



Czy korzystasz ze smartfona podczas posiłku w restauracji?

Kiedyś było tak: grupka znajomych wchodziła do restauracji, składała zamówienie i w oczekiwaniu na posiłek rozmawiała ze sobą. Wizyta w restauracji była nie tylko okazją do posilenia się, ale i spotkaniem towarzyskim. Obecnie coraz częściej zapominamy o tym drugim aspekcie wyjścia do knajpy. Czekając na kelnera, który przyniesie obiad, wlepiamy oczy w smartfona. Towarzystwo przyjaciół nam wcale w tym nie przeszkadza. Zresztą oni też patrzą się w swoje ekraniki.

- Coraz więcej ludzi wychodzi wspólnie jeść na mieście, ale coraz rzadziej tak naprawdę spędzają ze sobą czas - komentuje Piotr Chludziński, współwłaściciel gdańskiego bistro Pobite Gary. - Ludzie siedzą razem przy stolikach, ale zamiast rozmawiać na żywo, wrzucają zdjęcia na fejsa i wymieniają się komentarzami, każdy wgapiony w swój telefon. Cholernie mnie ten widok smuci.
Chludziński wpadł na pomysł, jak to zmienić. Pobite Gary ogłosiły w sieci dla swoich gości zabawę z prostymi zasadami. Chodzi o to, że po zajęciu miejsca za stołem, każdy w towarzystwie odkłada telefon. Kto pierwszy po niego sięgnie przed końcem posiłku, płaci za wszystkich.

- Nikogo do niczego oczywiście nie zmuszamy, to zabawa - śmieje się Chludziński. - Ale przyznam, że otworzyło to ludziom oczy. Niektórzy moi znajomi mówili mi, że wcześniej nie zwracali na smartfonowe przyzwyczajenia uwagi. Przyznawali rację, że to głupie i muszą się kontrolować.
Maciej Dębski, socjolog z Uniwersytetu Gdańskiego, nie ma wątpliwości, że coraz więcej osób jest przyklejonych do swoich smartfonów - w swojej pracy bada zjawisko fonoholizmu.

- To postawa polegająca na irracjonalnym złączeniu, nie tylko fizycznym, ale również psychicznym, człowieka z cyfrowym urządzeniem mobilnym oraz na kompulsywnym jego używaniu - tłumaczy Dębski. - Fonoholicy telefon biorą ze sobą zawsze i wszędzie: do kościoła, na pogrzeb, do szkoły, do łóżka, korzystają z niego także przy posiłku. Z przeprowadzonych przeze mnie badań wynika, że jedynie 21,8 proc. młodzieży stwierdziło, że bezwzględnie nie korzysta z telefonu komórkowego będąc w restauracji czy kawiarni, 44,5 proc. młodych dopuszcza możliwość dyskretnego używania urządzeń mobilnych, zaś 33,7 proc. w tego rodzaju sytuacjach korzysta ze smartfona bez większych przeszkód.
Ludzie siedzą razem przy stolikach, ale zamiast rozmawiać na żywo, wrzucają zdjęcia do portali społecznościowych i wymieniają się komentarzami, każdy wgapiony w swój telefon. Ludzie siedzą razem przy stolikach, ale zamiast rozmawiać na żywo, wrzucają zdjęcia do portali społecznościowych i wymieniają się komentarzami, każdy wgapiony w swój telefon.
Praktyki restauratorów dążących do oderwania swoich gości od telefonów Dębski dostrzega na całym świecie i wymienia: zniżki dla osób niekorzystających ze smartfona, używanie specjalnych skrzynek, do których goście odkładają swoje smartfony, wyraźna ingerencja w przestrzeń restauracji czy kluby zmierzająca w stronę stworzenia lepszych warunków do realnej rozmowy i wspólnego bycia.

Na jeszcze inny pomysł wpadł Radek Paszylk, właściciel wrzeszczańskiego baru z kanapkami Pan Baleron. Postawił na literaturę - w jego lokalu czekając na zamówienie sięgnąć można po jedną z dwudziestu książek.

- Codziennie przychodzi do mnie kilkadziesiąt osób. Prawie każdy czekając na mojego cheesesteaka wyciąga telefon. Przychodzą pary, które przez dziesięć minut w ogóle się do siebie nie odzywają, bo zamiast tego przeglądają portale społecznościowe. Mam wrażenie, że za parę lat w ogóle nie będziemy ze sobą rozmawiać. Tworząc książkową akcję chciałem, aby u mnie w lokalu świat troszkę zwolnił - mówi Paszylk.
Na razie wszystkie tytuły dostępne u Pana Balerona to tomiki z poezją. Dlaczego? Bo wiersze są na tyle krótkie, że można je przeczytać czekając na kanapkę. Paszylk namawia też gości, aby przynosili swoje niepotrzebne książki. Do akcji niebawem mają przyłączyć się sąsiedzkie lokale: Stacja Deluxe oraz Numeru Uno.

- Te oddolne inicjatywy są godne uwagi i je popieram, wszak tworzą przestrzeń realnego bycia ze sobą bez uczestnictwa urządzeń cyfrowych, które bardzo często, jeśli są źle wykorzystywane, powodują oddalanie się ludzi od siebie - dodaje Maciej Dębski. - Ciekawym eksperymentem byłoby stworzenie restauracyjnej przestrzeni, która w sposób całkowity pozbawiona byłaby dostępu do lub możliwości skorzystania z jakichkolwiek mediów cyfrowych. Sam bym tam z wielką przyjemnością przychodził. Dlaczego? Bo dzisiaj ludzie coraz częściej dostrzegają pilną potrzebę ciszy, pobycia z samym sobą, z drugim człowiekiem, ale bez udziału wciąż napływających nowych informacji.

Miejsca

Opinie (84) 3 zablokowane

  • Uwielbiam Pana Balerona:)

    • 3 1

  • Pomysł z Austrii (4)

    Pizzeria - brak wifi.
    Pytanie dlaczego? - Bo ludzie maja ze sobą rozmawiać.
    Zaznaczam, ze w pizzerii full ludzi, i jakos z tego powodu nikt się nie obrazil na wlasciciela.

    Można?

    • 10 2

    • (2)

      a na co komu wifi teraz?

      • 3 0

      • (1)

        obojętnie wifi czy srifi, chodzilo mi o fakt braku łączności wewnątrz lokalu

        • 2 3

        • ale wifi nie jest niezbędne, by połączyć się z internetem z telefonu

          • 2 1

    • No i co z tego?

      Cwoki sie zajaraly ze nie ma wi-fi?
      Luz...to teraz niech jeszcze bez drzwi i kibla zrobią.

      • 2 1

  • Smutna (być może) prawda jest inna (1)

    W 99% przypadków ludzie są przeciętni, sztampowi i nudni. Albo inaczej - ludzie w większości są interesujący, ale tylko raz. Jedno spotkanie wystarczy, aby każdy opowiedział o swoich wszystkich dwóch wycieczkach do Egiptu i o swoich wszystkich czterech spektakularnych przygodach z dzieciństwa i na tym koniec. Przy kolejnych okazjach - już tylko mielenie tego samego plus "bieżączka": fascynujące przygody z kanarami, strażą miejską, krzywe spojrzenie kasjerki w biedronce, kot się zesłał koło pieca, obiad się przypalił. No i, oczywiście, impreza, chlanie i browar, odmieniane przez wszystkie osoby i przypadki.

    Posłuchajcie kiedyś, o czym ludzie rozmawiają, tam gdzie jeszcze rozmawiają i przyjmijcie do wiadomości, że technologia jest zwyczajnie ciekawsza, niż drugi człowiek i kontakt z nim.

    • 10 6

    • po prostu skadeś wylała się ta cała mierzwa

      co zawsze na wierzch wypływa

      • 2 0

  • brak jednej opcji

    nie chodzę do restauracji

    • 10 2

  • coś w tym jest - siedzę ze znajomymi w knajpie wchodzą 4 kobitki, takie po 30 parę lat

    siadają stolik obok, przez chwilę rozmawiają po czym następuje ciiiiiszaa. patrzymy a każda z nich telefon w łapie i się do niego uśmiecha i tak przez następne parę minut, potem przyszło żarcie, chwila rozmowy na jego temat i dalej tel w lewej widelec w prawej i uśmiechy. może to i dobrze bo gdyby nie te tel to pewnie mor dy by darły na cały lokal jak to jedna robiła drugiemu, tak jak to w tramwajach czasami słychać
    kur...a normalnie dzień świra

    • 10 3

  • Przykre jest to

    że ludzie w dzisiejszych czasach ludzie nie potrafią głupiej kanapki sami zrobić i od tego musi być bar z kanapkami. A później się dziwią, że są zawały udary w młodym wieku. Nie dość, że prostej kanapki nie zrobią, nie mówiąc o jakimś sporcie. Skrajne lenistwo.

    • 7 4

  • wspóna fajka = timephone;)

    fajka pokoju "górą" - nudne czasy nastały...

    • 2 0

  • Nie rozumiem mody na robienie zdjec jedzenia na talerzu. Kogo obchodzi co jesz...i tak to wszystko wydalisz.
    Glupia moda

    • 7 0

  • Dłubacze są wszędzie,... (1)

    ...w autobusie, na spacerze, na ulicy.
    Brak kontaktu z otoczeniem wzrok wlepiony w gów...ko w ręce.

    • 7 3

    • a w kogo się wlepiać w autobusie?

      • 4 1

  • sr*JFONIARZE (1)

    Nie bardzo kumam co restauratorow obchodzi czy klient gada z innym gościem ,czy gapi się w sr*jfon. Knajpiarzy interesuje przede wszystkim zarobek,by klient wydawał pieniądze w knajpie u niego ,a to czy robi to czy tamto to raczej go nie interesuje.Ale faktem jest że zwlaszcza młodsza część społeczeństwa sprawia wrażenie że bez swoich sr*jfonów w łapie to są kalekami.

    • 3 3

    • ale sr*msunk już jest ok?

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane