• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota, nowy szef kuchni w Tu'gether. - To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota, nowy szef kuchni w Tu'gether.

Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".



Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza PieterwasaKrew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.

- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.

- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.

- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.

Miejsca

Opinie (56) 1 zablokowana

  • Nie ma ładu (1)

    "Tomek Grota ma 22 lata "
    natomiast dalej w tekście:
    "Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. "
    Czy ja tu czegoś nie rozumiem czy może ten ogólnopolski konkurs trwał ponad rok?

    • 21 2

    • może miał wczoraj 22 urodziny

      • 1 0

  • (2)

    ziemniak pieczony w popiele z siana - no no - niezła kreatywność...

    • 18 1

    • (1)

      zastanawiam się czy kupują ten popiół czy robią swój - a może pod określeniem pieczony w popiele z siana kryje się pieczony ziemniak z pieca popyspany szczyptą popiołu...

      • 10 0

      • za drewutnią ognisko jest i tam latają po te kartofle

        tylko mały Emil siedzi i pilnuje

        • 3 0

  • Super! Gratulacje!

    To moja ulubiona restauracja w Sopocie, jestem stałym bywalcem... tym bardziej cieszą takie wiadomości! Powodzenia dla nowego szefa kuchni i oby tak dalej! A Ci którzy jeszcze nie byli w Tu' na lunchu, powinni to nadrobić ;)

    • 8 7

  • (4)

    To ten lokal z psem?

    • 4 3

    • (2)

      Można tam przychodzić z psami, byłam tam z moim Kazikiem. Polecamy

      • 3 3

      • (1)

        a jakiej rasy jest Kazik?

        • 1 0

        • katolik

          • 1 0

    • Ten z psem buldozkiem jest na dworcu pkp

      • 5 3

  • To dziecko nie szef kuchni (4)

    Pracowałem z tym chłopcem, ludzie śmiechu warte. Nikt dobry w tym fachu nie skacze z kwiata na kwiatek i nie zmienia knajp tak szybko.!! Zresztą wystarczy zapytać poprzedników czemu tak było !!!!!! Odpowiedz jest jasna.

    • 16 10

    • .....

      wg Ciebie lepiej siedziec z tylkiem 20 lat w tym samym miejscu i klepac schabowe...????
      Brawo Ty

      • 10 9

    • Właśnie ze się grubo mylisz. Rozszady w gastronomi to naturalna kolej rzeczy. Kucharze zmieniają lokale aby poduczyć się różnych technik i stylów. Nikt za free nagrody nie daje. Ach ten trójmiejski hejt....

      • 12 11

    • Jeden z najlepszych kucharzy jakich miałam przyjemność mieć w zespole. Zawsze z olbrzymią pokora podchodzil do pracy i zdobywania wiedzy. Młody, ambitny i z perspektywa na grono najlepszych szefow kuchni w Polsce. Absolutnie nie dziwia mnie głosy zazdrości starszych kolegow po fachu. Juz kilka lat temu wiedziałam, ze utrze Wam nosa ;) Brawo Tomasz !

      • 13 9

    • Zazdrościsz!

      • 3 3

  • Ten Szef to absolutnie jeden z największych talentów kulinarnych w Polsce! (1)

    Jego złożone z 7 dań menu degustacyjne mnie powaliło na kolana. Szczerze polecam udać się w tę kulinarną podróż, bo za jej aktualną cenę na parę lat będziemy jeść lunch w restauracji Tomka Grota.

    • 8 7

    • Grasica w Tu'gether wymiata w menu degustacyjnym!

      • 4 5

  • Restauracje przyjazne dzieciom. (1)

    Wiadomo, ze nie kazdy lubi obecnosc dzieci w restauracji (zwlasza jak nie posiada swoich). I ok. Dlatego szukam knajp w ktorych dzieci maja swoj kąt i nikt nosem nie kręci, ze mu przeszkadzaja. Znacie cos oprocz Kos'a, Kuchari czy Mandu?

    • 2 3

    • Projekt 36 Sopot

      • 0 0

  • (2)

    artykuł sponsorowany ?

    • 9 5

    • Jakby szukali sponsora... To by napisali Grota Tomka dla sponsora ! (1)

      A tak po prostu cieciu, ktoś coś osiągnął bez tatusia w przeciwieństwie do ciebie!

      • 4 3

      • cieciem to jestes pewnie ty na budowie.

        • 0 1

  • Gault&Millau?

    to ta pani z parciem na szkło i nic więcej? Biedny człowiek współczuję.

    • 5 2

  • Polecam

    Bardzo lubię to miejsce. Miła obsługa oraz ciekawa oferta. Serdecznie gratuluje szefowi kuchni wybitnego osiągnięcia! Oby tak dalej!

    • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane