• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota, nowy szef kuchni w Tu'gether. - To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota, nowy szef kuchni w Tu'gether.

Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".



Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza PieterwasaKrew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.

- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.

- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.

- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.

Miejsca

Opinie (56) 1 zablokowana

  • (1)

    Jakos tam pusto zawsze .tlumow nie ma

    • 10 4

    • Pss

      Dlatego jest nowy szef kuchni logiczne

      • 6 1

  • Perfekcjonista

    Młody, skromny kucharz. Mieliśmy okazję porozmawiać z Tomaszem podczas menu degustacyjnego. Bardzo dojrzały kucharz, wie czego chce, świetne połączenia smakowe. Dziękujemy jeszcze raz, wrócimy na pewno nie raz!

    • 7 4

  • Nie chodzę (1)

    Nie lubię tego miejsca, za każdym razem jak odwiedzałem Tu'gether, coś było nie tak. Już tam nie chodzę. Swoją drogą, ostatnim szefem kuchni też się chwalili i co się z nim teraz dzieje ? Ten nowy, nie wątpliwie zdolny chłopak , ale skoro pracował w tak młodym wieku w kilku już restauracjach to tak dobrze ? "Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, Krew i Woda".
    Raczej nie do końca.

    • 8 10

    • Idź na kebaba

      • 4 3

  • szalom panie kucharzu,ja zycze powodzenia!

    A czy pan umiesz robic hummus?albo choc jakie koszerne placki?Ja ciebie mowie ty to zrob w wasze menu,to jest dobre!
    Moja mame zawsze w Beer-Szewa robila swietny hummus

    • 3 5

  • Gratuluję

    Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w poszukiwaniu nowych smaków

    • 2 1

  • I to jest dobra informacja. Trzeba nam więcej takich pozytywnych wiadomości. Gratulacje dla zwycięzcy

    • 3 1

  • Szefuncio

    Nie rozumiem tego spuszczania się nad tą sopocką "restauracją". Mała klitka z przeciętnym menu naznaczonym przerośniętym ego poprzedniego "szefa kuchni". Koleś się kreował na boga gastronomii a teraz obiera skorupiaki w SeaFood Station. Nowy szef kuchni być może będzie lepszy, wpadnę i się przekonam. Ale znając właścicieli Tugether to koleś pewnie długo tam nie popracuje.

    • 2 6

  • Świetna kuchnia, jedna z lepszych w Trójmieście

    A ja tam trzymam kciuki za nowego szefa kuchni. Poziom postawiony przez Pana Kacpra był bardzo wysoki, liczę że nowy szef kuchni będzie godnym następcom. Jadałem w różnych dobrych restauracjach w Polsce i na świecie i uważam, że jakość stosunku do ceny była zawsze rewelacyjna.

    • 4 2

  • Kogo to obchodzi?

    Kucharze celebryci fryzjerzy celebryci policjanci celebryci czekamy na więcej g*wnotreści o nikim.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane