• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach

Alicja Olkowska
17 stycznia 2024, godz. 12:30 
Opinie (83)
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy i prosto z łopaty.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy i prosto z łopaty.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy.

W Trójmieście znajdziemy sporo lokali, które proponują dobrze znane i lubiane dania. Wśród ich klientów znajdują się także tacy, którzy szukają nietypowych smaków albo po prostu efektownych potraw. Poniżej 3 nieco "odjechane" propozycje - zwracają na siebie uwagę nie tylko smakiem, ale i wyglądem.



Krewetki na kilogramy i to z łopaty



Czy lubisz pikantne jedzenie?

Restauracja Fenomen regularnie wprowadza nowości do menu - jedne wchodzą do karty na stałe, inne po czasie znikają, będąc chwilowym urozmaiceniem. Był (i zresztą nadal jest) schabowy większy od głowy, przyszła pora na... krewetki z łopaty. I to w imponującej ilości, bo zamawia się je na kilogramy. Szef kuchni przynosi je do stołu na wielkiej łopacie, a następnie jej zawartość wysypuje na 60-cm patelnię.

Do wyboru są 3 opcje: 0,5 kg za 90 zł (ok. 20 sztuk), 1 kg za 170 zł (ok. 40 sztuk) oraz 2 kg za 290 zł (ok. 80 sztuk). Wszystkie krewetki są obrane i bez pancerzy, otulone maślanym sosem, posypane papryczką chili oraz pietruszką. Można je przy dodatkowej opłacie zestawić m.in. z bagietką (15 zł ), ryżem smażonym (15 zł ) lub paluchami z ciasta na pizzę z solą morską (20 zł). Krewetki z łopaty są dostępne tylko w weekendy.

@restauracja.fenom Łopata KREWETEK w każdy weekend naszej Restauracji ul. Pegaza 2 Gdańsk ️ 516-926-466 #RestauracjaFenomenGdańsk #viral #Gdańsk #dc #trójmiasto #dlaciebie #gastronomia #wszyscy #krewetki dźwięk oryginalny - Restauracja Fenomen


Dla odważnych: piekielnie ostra pizza



  • Pizzeria Red Devil w Gdańsku słynie z bardzo pikantnych dań, w tym ekstremalnie ostrej pizzy.
  • Autorski sos Red Devil V2 pełen jest pikantnych papryczek. Trafiła do niego m.in. Carolina Reaper, uchodząca za najostrzejszą na świecie.
  • Pizzeria Red Devil w Gdańsku.
Pizzeria Red Devil na ZaspieMapka uchodzi za jedno z najciekawszych miejsc, w których zamówimy pikantne jedzenie dla prawdziwych śmiałków i poszukiwaczy ekstremalnych smaków. Oczywiście w menu jest również wiele klasycznych pozycji (m.in. pizze i burgery), jednak ci, którzy szukają naprawdę ostrych dań i sosów, powinni sprawdzić, co proponuje ten niepozorny lokal.

Warto też przed każdym zamówieniem zwrócić uwagę na stopień ostrości dań według legendy i oznaczeń w menu, żeby przypadkiem nie dostać czegoś, co jest ponad nasze kulinarne możliwości.



Najostrzejszym plackiem jest pizza Red Devil. Oprócz tradycyjnych dodatków, takich jak sos pomidorowy i mozzarella, znajdziemy na niej jeszcze wyjątkową kumulację papryczek: jalapeno, piri piri i habanero. Całość polana jest tabasco i autorskim sosem Red Devil V2, do którego trafiły pikantne papryczki, w tym ta uchodząca za najostrzejszą na świecie, czyli Carolina Reaper. Taka piekąca podniebienie przyjemność kosztuje 42 zł.

Ważne: pizzeria dopuszcza jedynie dowozy dań do klientów.

(Prawdopodobnie) największy croissant w Polsce



  • Le Delice słynie z croissantów xxl, których waga dochodzi nawet do 850 g.
  • Le Delice słynie z croissantów xxl, których waga dochodzi nawet do 850 g.
Na koniec, aby osłodzić te pikantne smaki, imponujący maślany rogal: ogromny, pełen słodkiego nadzienia croissant xxl od cukierni Le Delice. Jego długość to prawie 50 cm, a waga dochodzi do 850 g. To deser, który spokojnie można podzielić nawet na 10 osób.

Dostępne są dwie opcje z nadzieniem: pistacjowym (97 zł) oraz mascarpone-malina (85 zł) oraz klasyczna bez dodatków (waga ok. 550 g, 60 zł). To chyba jedno z najczęściej fotografowanych i pokazywanych w social mediach słodkości od Le Delice.

Miejsca

Opinie (83) ponad 20 zablokowanych

  • Krewetki z szufelki.fuj

    • 7 2

  • Dam sobie obciąć paznokcie (2)

    Że ta jakaś pani Monika z filmu o prawie kilogramowym croissancie zaraz po jego nadgryzienia przed kamerą go odkłada i idzie kasować gażę jak za całość. Inaczej by linii nie trzymała. Bardzo się mylę?

    • 11 0

    • Cały ten syf w internetowy jest robiony dla kasy. (1)

      • 7 0

      • TV też, nawet opinie ekspertów są już za kasę.

        • 2 0

  • To na tej szufelce wygląda strasznie słabo jakby zamiotł z podglogi

    No trendy tik tok jak szok

    • 13 2

  • Za mało

    Kuchni bezglutenowej

    • 2 5

  • Moja psina by się obraziła jakbym jej nie podała jedzenia w ładnym naczyniu. (1)

    A tutaj ludziom podają na łopacie. Profanacja.

    • 9 0

    • Obstawiam też, że z szacunku do zdrowia psa, nie podajesz mu jedzenia z plastikowych misek.

      A przecież psy nie dostają gorącego. A ci nieszczęśni klienci, a i owszem.

      Ludzie, trzymajcie się z daleka! Chyba że urzędnicy sanepidu... ci niech sprawdzą co bez atestów jest stosowane do serwowania gorących dań.

      • 0 0

  • Jajecznica w nocniku

    to musi się udać

    • 4 1

  • a gdzie jest szansa na normalne jedzenie???

    moze jakies wypracowanie o normalnosci????

    • 4 0

  • Wczoraj kolega był

    To Dyrektorka mu wiozła węgiel z apteki.

    • 0 0

  • W Gdyni kiedys byly Hotdogi z 5cioma parowkami

    Ew bulki jarskie

    • 0 0

  • Moja Mama,

    Jeszcze po 90, to robiła takie dania, że palce lizać. A gdy kiedyś zaprosiłem ją do wykwintnej restauracji, to smakowała jej tylko wódeczka. Bo wszystko, co podali do jedzenia, nie nadawało się do konsumpcji.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane