• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach

Alicja Olkowska
17 stycznia 2024, godz. 12:30 
Opinie (83)
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy i prosto z łopaty.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy i prosto z łopaty.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy.

W Trójmieście znajdziemy sporo lokali, które proponują dobrze znane i lubiane dania. Wśród ich klientów znajdują się także tacy, którzy szukają nietypowych smaków albo po prostu efektownych potraw. Poniżej 3 nieco "odjechane" propozycje - zwracają na siebie uwagę nie tylko smakiem, ale i wyglądem.



Krewetki na kilogramy i to z łopaty



Czy lubisz pikantne jedzenie?

Restauracja Fenomen regularnie wprowadza nowości do menu - jedne wchodzą do karty na stałe, inne po czasie znikają, będąc chwilowym urozmaiceniem. Był (i zresztą nadal jest) schabowy większy od głowy, przyszła pora na... krewetki z łopaty. I to w imponującej ilości, bo zamawia się je na kilogramy. Szef kuchni przynosi je do stołu na wielkiej łopacie, a następnie jej zawartość wysypuje na 60-cm patelnię.

Do wyboru są 3 opcje: 0,5 kg za 90 zł (ok. 20 sztuk), 1 kg za 170 zł (ok. 40 sztuk) oraz 2 kg za 290 zł (ok. 80 sztuk). Wszystkie krewetki są obrane i bez pancerzy, otulone maślanym sosem, posypane papryczką chili oraz pietruszką. Można je przy dodatkowej opłacie zestawić m.in. z bagietką (15 zł ), ryżem smażonym (15 zł ) lub paluchami z ciasta na pizzę z solą morską (20 zł). Krewetki z łopaty są dostępne tylko w weekendy.

@restauracja.fenom Łopata KREWETEK w każdy weekend naszej Restauracji ul. Pegaza 2 Gdańsk ️ 516-926-466 #RestauracjaFenomenGdańsk #viral #Gdańsk #dc #trójmiasto #dlaciebie #gastronomia #wszyscy #krewetki dźwięk oryginalny - Restauracja Fenomen


Dla odważnych: piekielnie ostra pizza



  • Pizzeria Red Devil w Gdańsku słynie z bardzo pikantnych dań, w tym ekstremalnie ostrej pizzy.
  • Autorski sos Red Devil V2 pełen jest pikantnych papryczek. Trafiła do niego m.in. Carolina Reaper, uchodząca za najostrzejszą na świecie.
  • Pizzeria Red Devil w Gdańsku.
Pizzeria Red Devil na ZaspieMapka uchodzi za jedno z najciekawszych miejsc, w których zamówimy pikantne jedzenie dla prawdziwych śmiałków i poszukiwaczy ekstremalnych smaków. Oczywiście w menu jest również wiele klasycznych pozycji (m.in. pizze i burgery), jednak ci, którzy szukają naprawdę ostrych dań i sosów, powinni sprawdzić, co proponuje ten niepozorny lokal.

Warto też przed każdym zamówieniem zwrócić uwagę na stopień ostrości dań według legendy i oznaczeń w menu, żeby przypadkiem nie dostać czegoś, co jest ponad nasze kulinarne możliwości.



Najostrzejszym plackiem jest pizza Red Devil. Oprócz tradycyjnych dodatków, takich jak sos pomidorowy i mozzarella, znajdziemy na niej jeszcze wyjątkową kumulację papryczek: jalapeno, piri piri i habanero. Całość polana jest tabasco i autorskim sosem Red Devil V2, do którego trafiły pikantne papryczki, w tym ta uchodząca za najostrzejszą na świecie, czyli Carolina Reaper. Taka piekąca podniebienie przyjemność kosztuje 42 zł.

Ważne: pizzeria dopuszcza jedynie dowozy dań do klientów.

(Prawdopodobnie) największy croissant w Polsce



  • Le Delice słynie z croissantów xxl, których waga dochodzi nawet do 850 g.
  • Le Delice słynie z croissantów xxl, których waga dochodzi nawet do 850 g.
Na koniec, aby osłodzić te pikantne smaki, imponujący maślany rogal: ogromny, pełen słodkiego nadzienia croissant xxl od cukierni Le Delice. Jego długość to prawie 50 cm, a waga dochodzi do 850 g. To deser, który spokojnie można podzielić nawet na 10 osób.

Dostępne są dwie opcje z nadzieniem: pistacjowym (97 zł) oraz mascarpone-malina (85 zł) oraz klasyczna bez dodatków (waga ok. 550 g, 60 zł). To chyba jedno z najczęściej fotografowanych i pokazywanych w social mediach słodkości od Le Delice.

Miejsca

Opinie (83) ponad 20 zablokowanych

  • Jak chcę się smacznie

    najeść, jem tylko w domu. W knajpie coś mi nachlapią, napieprzą aż pysk wykrzywia i zawsze dodają jakiejś przyprawy, którą czuć g*wnem.

    • 3 0

  • Idiokracja

    Te Instagramy i tiktoki ostro piorą ludziom mózgi. Jak będzie trend jedzenia z miski na podłodze jak pies to też tak będą robić. Idiokracja z dziwnej komedii wywołującej zażenowanie staje się filmem dokumentalnym.

    • 2 0

  • Nie wierzyłam ale z bliska widać wyraźnie:

    ta łopata to ordynarny plastik, szkodliwy dla konsumenta i szkodliwy dla środowiska.

    • 2 0

  • Krewetki z łopaty...

    ...dla mnie to mega nieapetyczne, tandetne oraz głupie.

    Ani to ładne, ani nie nawiązuje do jakiejś krewetkowej tradycji, ani do krewetkowego kraju?
    Poza tym, że restauracja sugeruje, że "dużo", to nie rozumiem tego pomysłu.

    • 1 0

  • I tak największą perwersją jest pizza z ananasem... (1)

    • 0 2

    • W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.

      • 2 0

  • Szufla super pomysł

    Wygląda jakby nakładano coś, co już ktoś raz zjadł.

    • 2 0

  • fenomenalny paw na szufelce

    • 4 0

  • Czekolada z nocnika

    To byłby hit

    • 1 0

  • No bagietka za 15 zł to jest jakaś metrowa chyba

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane