• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach

Alicja Olkowska
17 stycznia 2024, godz. 12:30 
Opinie (83)
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy i prosto z łopaty.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy i prosto z łopaty.
  • Restauracja Fenomen w weekendy serwuje krewetki na kilogramy.

W Trójmieście znajdziemy sporo lokali, które proponują dobrze znane i lubiane dania. Wśród ich klientów znajdują się także tacy, którzy szukają nietypowych smaków albo po prostu efektownych potraw. Poniżej 3 nieco "odjechane" propozycje - zwracają na siebie uwagę nie tylko smakiem, ale i wyglądem.



Krewetki na kilogramy i to z łopaty



Czy lubisz pikantne jedzenie?

Restauracja Fenomen regularnie wprowadza nowości do menu - jedne wchodzą do karty na stałe, inne po czasie znikają, będąc chwilowym urozmaiceniem. Był (i zresztą nadal jest) schabowy większy od głowy, przyszła pora na... krewetki z łopaty. I to w imponującej ilości, bo zamawia się je na kilogramy. Szef kuchni przynosi je do stołu na wielkiej łopacie, a następnie jej zawartość wysypuje na 60-cm patelnię.

Do wyboru są 3 opcje: 0,5 kg za 90 zł (ok. 20 sztuk), 1 kg za 170 zł (ok. 40 sztuk) oraz 2 kg za 290 zł (ok. 80 sztuk). Wszystkie krewetki są obrane i bez pancerzy, otulone maślanym sosem, posypane papryczką chili oraz pietruszką. Można je przy dodatkowej opłacie zestawić m.in. z bagietką (15 zł ), ryżem smażonym (15 zł ) lub paluchami z ciasta na pizzę z solą morską (20 zł). Krewetki z łopaty są dostępne tylko w weekendy.

@restauracja.fenom Łopata KREWETEK w każdy weekend naszej Restauracji ul. Pegaza 2 Gdańsk ️ 516-926-466 #RestauracjaFenomenGdańsk #viral #Gdańsk #dc #trójmiasto #dlaciebie #gastronomia #wszyscy #krewetki dźwięk oryginalny - Restauracja Fenomen


Dla odważnych: piekielnie ostra pizza



  • Pizzeria Red Devil w Gdańsku słynie z bardzo pikantnych dań, w tym ekstremalnie ostrej pizzy.
  • Autorski sos Red Devil V2 pełen jest pikantnych papryczek. Trafiła do niego m.in. Carolina Reaper, uchodząca za najostrzejszą na świecie.
  • Pizzeria Red Devil w Gdańsku.
Pizzeria Red Devil na ZaspieMapka uchodzi za jedno z najciekawszych miejsc, w których zamówimy pikantne jedzenie dla prawdziwych śmiałków i poszukiwaczy ekstremalnych smaków. Oczywiście w menu jest również wiele klasycznych pozycji (m.in. pizze i burgery), jednak ci, którzy szukają naprawdę ostrych dań i sosów, powinni sprawdzić, co proponuje ten niepozorny lokal.

Warto też przed każdym zamówieniem zwrócić uwagę na stopień ostrości dań według legendy i oznaczeń w menu, żeby przypadkiem nie dostać czegoś, co jest ponad nasze kulinarne możliwości.



Najostrzejszym plackiem jest pizza Red Devil. Oprócz tradycyjnych dodatków, takich jak sos pomidorowy i mozzarella, znajdziemy na niej jeszcze wyjątkową kumulację papryczek: jalapeno, piri piri i habanero. Całość polana jest tabasco i autorskim sosem Red Devil V2, do którego trafiły pikantne papryczki, w tym ta uchodząca za najostrzejszą na świecie, czyli Carolina Reaper. Taka piekąca podniebienie przyjemność kosztuje 42 zł.

Ważne: pizzeria dopuszcza jedynie dowozy dań do klientów.

(Prawdopodobnie) największy croissant w Polsce



  • Le Delice słynie z croissantów xxl, których waga dochodzi nawet do 850 g.
  • Le Delice słynie z croissantów xxl, których waga dochodzi nawet do 850 g.
Na koniec, aby osłodzić te pikantne smaki, imponujący maślany rogal: ogromny, pełen słodkiego nadzienia croissant xxl od cukierni Le Delice. Jego długość to prawie 50 cm, a waga dochodzi do 850 g. To deser, który spokojnie można podzielić nawet na 10 osób.

Dostępne są dwie opcje z nadzieniem: pistacjowym (97 zł) oraz mascarpone-malina (85 zł) oraz klasyczna bez dodatków (waga ok. 550 g, 60 zł). To chyba jedno z najczęściej fotografowanych i pokazywanych w social mediach słodkości od Le Delice.

Miejsca

Opinie (83) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Jadłem tego krosanta bo sie o nim głosno zrobiło. (8)

    Ten krem w środku bardziej smakował jak ubita kremówka niż pistacja. Ogólnie szału nie ma. No ale tik tokowe trendy są.

    • 68 4

    • (3)

      Jadłeś dlatego, że się głośno zrobiło?! A więc sam odpowiadasz za nakręcanie trendu, niby pisząc coś z przekąsem o trendach "tiktokowych". Zapytam więc, żalisz się czy chwalisz?

      • 12 17

      • Przecież mogła jeść zanim było na tik-toku (1)

        • 8 4

        • Czytasz ze zrozumieniem?

          Jadłem tego krosanta bo sie o nim głosno zrobiło. 1) Jadłem = mężczyzna, 2) Czytając wypowiedź można wywnioskować, że był tam "skuszony" faktem, że o daniu jest głośno.

          • 9 4

      • Weź se melisy na uspokojnie zaparz :)

        • 14 6

    • Ogolnie cukiernia Le delice ,niestety, się popsuła

      Jakby przestało im zależeć na jakości . Kiedyś byliśmy częstymi klientami, teraz już nie- dziękujemy za wiecznie przypalone ciastka, suche, nadzienia bez smaku.

      • 7 0

    • Haha no to widać tiktokerka zadziałała na ciebie.

      • 1 6

    • ja takie krosanty to zawsze z rana mam

      • 0 1

    • .

      Krosanta...

      • 0 0

  • Red Devil zbankrutował miesiące temu (7)

    Swietny artykuł !

    • 22 7

    • Stąd zapewne ograniczają się do kateringu (2)

      "Ważne: pizzeria dopuszcza jedynie dowozy dań do klientów."

      • 5 2

      • Nie, tak było od początku (1)

        Zawsze były tylko dowozy albo na wynos

        • 2 0

        • Można było latem zjeść na paletach przed lokalem.

          • 1 0

    • Bo tam była ostra akcja z tą pikanteria

      jeden gość wylądował na sorze a jakieś dziecko sobie w oko wtarło ten sos.

      • 8 3

    • Red Devil działa

      Zobacz ich FB, robią dowozy, nie ściemniaj

      • 3 1

    • Ich facebook żyje i ma się dobrze, ostatni wpis jest z zeszłego tygodnia. Jeśli rzeczywiście zbankrutowali, to już wrócili do biznesu.

      • 6 0

    • Red ma się dobrze i wrócił w świetnej formie. nie siej fermentu

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Ja już mam dość tego trendu (8)

    Coraz dziwniej i coraz bardziej nietypowo. Wszystko pod media społecznościowe. Prawie kilo croissanta, giga schabowy, serio?

    • 164 13

    • ale ten croissant to dobra opcja, jak ktoś chce na kilka osób wziąć deser, a lubi rogaliki. Pojedynczo możliwe że wychodzi drożej. (na pewno w LeDelice/Umam/Kaiser)

      • 4 12

    • Raczej nie jesteś rodzicem nastolatka, co?

      Bo byś takich dyrdymałów nie wypisywał. Głodny 16latek pożre pół kg mięsa w minutę

      • 6 8

    • Czemu Pani z TikToka (2)

      Moczy końcówkę croissanta w kawie (?) po czym go rozrywa i je środek ? Powinna zjeść, to co zamoczyła xP

      • 16 0

      • Wyborcy tuska uwielbiają tik toka (1)

        Mozan im tam każde g... wcisnąć

        • 6 8

        • Myślę, że każdy wyborca ma swojego Tik Toka

          np. wyborcy PiSu mają swojego Tik Toka, którym jest TVP a nie czekaj...

          • 6 4

    • No i? (2)

      To że się Tobie nie podoba nie oznacza, że ktoś inny nie może tego lubić. Mnie przekonały krewetki i się tam wybiorę.

      • 1 0

      • (1)

        nakładane łopatą jak świniom pasza w chlewie na prawdę super

        • 3 0

        • Śmiechłem

          dzięki!

          • 1 0

  • Wysypywanie jedzenia łopatą do koryta (4)

    nie jest eleganckie.

    • 73 7

    • W KFC jedzą z wiaderek (1)

      Dostojnie jak konie.

      • 24 3

      • Amerykańskie zwyczaje

        nie ma się czemu dziwić

        • 18 0

    • Dokładnie

      Tuczniki zadowolone...

      • 18 0

    • Wyborcy PO

      Lubią jak im się łopatą nakłada żarcie. 8 lat oderwani od koryta, to teraz nie ma różnicy jak jadaja.

      • 3 2

  • Co za bzdura, w stanie Maine to na łopacie owoce morza wielkości pięści podają, a u nas jak zwykle kopiują tylko nie ma prosuktu (2)

    • 16 3

    • Jaki kraj, takie owoce morza.

      • 5 3

    • U nas owocem morza są

      śledź,flądra i szprot

      • 7 0

  • Kultura kulinarna. (2)

    I znowu ilość a nie jakość, to nowy trend w Polsce. A czemu krewetki nie z wiadra czy z miednicy a kawior jeść łychami a szampana pić do tego z musztardowki to może będzie jeszcze lepiej smakowało! Koszmar !

    • 35 5

    • A może tak?... (1)

      Zupa z kaczki? Ale tej kaczki sanitarnej oczywiście. Będzie efekt wow! Do tego pizza prosto z szpadla a wszystko to podawane przez kelnerów w stroju króliczka z Playboya a najlepiej w słomianej spódnicy bez dodatków. Knajpa powinna nazywać się "Lot nad kukułczym gniazdem". Gdzie można zjeść po normalnemu w 3city? ;)

      • 13 0

      • Szpital św. Wojciecha. al. Jana Pawła II 50, 80-462 Gdańsk

        • 4 1

  • Opinia wyróżniona

    Pikantne tak, ale do momentu aż czuje co jem.

    • 100 4

  • Okropnie dla mnie wygląda ta (plastikowa) łopata z krewetkami

    W fenomenie już byłam kilkukrotnie ale ten pomysł zdecydowanie nie zachęca, wręcz zniechęca...

    • 57 6

  • Fenomen jest bardzo fajny:) (1)

    Jako mieszkańcy Osowy jemy tam bardzo często. Nigdy się nie zawiedliśmy. Jest pysznie i przemiło:)

    • 5 24

    • Nie ma to jak kryptoreklama XD

      • 11 1

  • Sensacje kulinarne rodem z jarmarcznej budy na odpuście.

    W sam raz w gust Nowego Gdańszczanina, przesiedlonego w gumiakach z warmińsko-mazurskiego interioru.

    • 31 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane