• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Maślane, wytrawne i okrągłe. Dziś Dzień Croissantów

Magda Mielke
30 stycznia 2024, godz. 07:00 
Opinie (58)
30 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Croissantów. 30 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Croissantów.

Maślane, z czekoladą, autorskim kremem, z wytrawnymi dodatkami, a także będące hitem ostatnich miesięcy rollsy i cruffiny. Kojarzące się z francuskim śniadaniem croissanty wypiekane są na całym świecie. 30 stycznia świętujemy ich międzynarodowy dzień.



Czy lubisz croissanty?

Trudno wyobrazić sobie francuskie śniadanie bez delikatnego, maślanego croissanta. Mimo że wypiek kojarzy się francuską kuchnią, jego historia jest dość zawiła. Według legendy sięgającej XVII wieku podczas oblężenia Wiednia przez Turków piekarze mieli odkryć podziemny tunel, służący do ataku na miasto, i uchronić je przed zagładą. Dla uczczenia zwycięstwa uformowali z ciasta chlebowego rogaliki w kształcie godła Turcji - półksiężyca. Związek z rogalikami miał też mieć polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauen Flasche", który namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca.


Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 r. i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu, który spopularyzował technikę wypiekania przy użyciu pary wodnej. Nie bez znaczenia jest też wpływ Marii Antoniny, austriackiej żony Ludwika XVI, za której sprawą croissanty pojawiły się we Francji. To tu w XIX w. została ustalona ich aktualna forma i nazwa, a od 1920 r. croissant jest narodowym produktem Francji.

Tradycyjny croissant nie był nadziewany, serwowano go jedynie z dużą białą kawą. Obecnie na stołach, tych domowych i w cukierniach, królują rogaliki podawane na różne sposoby - nie tylko z nadzieniem, ale także przekrojone - w formie kanapki. Zapraszamy na mały przegląd croissantów w trójmiejskich piekarniach, cukierniach i restauracjach.

  • Z pysznych croissantów słynie cukiernia Le Delice.
  • Croissant mascarpone z malinami - Le Delice

Dokąd na croissanta?



Z croissantów słynie rzemieślnicza cukiernia Le Delice. To miejsce prowadzone w stylu francuskich piekarni. Nic dziwnego, że jako jedni z pierwszych w Trójmieście mieli w swojej ofercie maślane croissanty.

- Produkujemy je z miłością do naszych klientów, zgodnie z własną recepturą, tylko z dodatkiem masła polskich krów, z mąki najlepszych gatunków, bez dodatków i polepszaczy. Każdy croissant jest ręcznie robiony na miejscu, dlatego ma tak niesamowity smak - mówią właściciele.
W stałej ofercie cukierni znajdziecie croissanty klasyczne (10 zł), migdałowe (15,80 zł), z nadzieniem mascarpone-malina i mascarpone-jagoda (16,90 zł) oraz pistacjowym (19 zł). Już po raz siódmy cukiernia zaprasza 30 stycznia na wspólne obchody Światowego Dnia Croissanta. Posiadacze karty stałego klienta mogą w tym dniu skorzystać ze zniżki 15 proc. na wszystkie wypieki. Ci, którzy jeszcze nie mają karty, będą mogli ją założyć. Specjalnie na tę okazję cukiernia przygotowała nowość - croissant piernikowe latte.


Kolejnym miejscem, w którym można rozkoszować się maślanymi croissantami, są cukiernie Umam. Znajdziemy tu zarówno klasyczne, maślane rogaliki, jak i z wnętrzem wypełnionym kremem, np. pistacjowym, mango, słonym karmelem, konfiturą wiśniową lub innym sezonowym smakiem.

Również w cukierniach Kaiser można znaleźć rogaliki przygotowane z tradycyjnego ciasta półfrancuskiego. W ofercie są zarówno klasyczne - bez nadzienia, jak i z nadzieniem migdałowym, kremem orzechowym i słonym karmelem, z jagodami lub malinami. W Must Bake można się rozsmakować w croissantach pistacjowych i marakujowych (18 zł).

  • Chrupiące, maślane croissanty znajdziecie w cukierniach Umam.
  • Croissant pistacjowy - połączenie słodko-słonego smaku, chrupiących i cudownie rozpływających się w ustach warstw ciasta półfrancuskiego.

Gigantyczny croissant



Wspomniana cukiernia Le Delice ma w swojej ofercie croissanta, który bije na łeb wszystkie inne swoją... wielkością. Ogromny, pełen słodkiego nadzienia croissant XXL ma prawie 50 cm, a waga dochodzi do 850 g. To deser, który spokojnie można podzielić nawet na 10 osób.

3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach 3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach
Aby go skosztować, nie wystarczy zamówić go z menu. Taką ucztę należy zaplanować z co najmniej trzydniowym wyprzedzeniem. Żeby to zrobić, należy wejść na stronę cukierni i zamówić swój przysmak online. Wielki wypiek jest dostępny w trzech wariantach: z nadzieniem pistacjowym (97 zł), mascarpone-malina (85 zł) oraz klasycznym bez dodatków (waga ok. 550 g, 60 zł).


  • Okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym znajdziecie w Must Bake.
  • Okrągłe croissanty z Le Delice
  • Rolls XXL z Le Delice

Rollsy, czyli okrągłe croissanty



W ofercie Le Delice znajdziecie także okrągłe croissanty w kilku wariantach do wyboru, m.in. z kremem czekoladowo-orzechowym, z kremem pistacjowym i wiśniami oraz z kremem orzech pekan-kawa. Rollsy można zamówić też w rozmiarze XXL (cena: 95 zł). Okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym ma w swojej ofercie również cukiernia Must Bake (24 zł).

Restauracje serwujące kuchnię francuską


  • Cruffin, czyli croissant w formie muffina
  • Cruffin to chrupiąca skórka, miękkie, maślane ciasto i aksamitny krem.

Cruffin, czyli trochę croissant, trochę muffin



W Umam znajdziecie też cruffiny, czyli croissanty w kształcie muffina. Ich wnętrze wypełnia waniliowy krem patisserie oraz konfitura wiśniowa, a z zewnątrz zdobi je różowa posypka - puder wiśniowy. Chrupiąca skórka, miękkie, maślane ciasto i aksamitny krem - tak przedstawia się cruffin w Must Bake. Z kolei cruffin z kremem pistacjowym cieszy się sporą popularnością w restauracji Mimosa.

  • Lviv Croissants
  • Lviv Croissants
  • Lviv Croissants

Croissant jako kanapka



Croissanty stały się tak popularne, że korzysta się z nich także do zrobienia kanapki: jada się je z szynką, łososiem, mozzarellą i wieloma innymi nadzieniami.

Z wytrawnych croissantów słynie Lviv Croissants. To firma, która w ciągu 7 lat wyrosła na ogólnoukraińską sieć franczyzową o szerokim asortymencie dużych, świeżo upieczonych croissantów z różnym nadzieniem. Pod koniec ubiegłego roku otworzyła punktgalerii Forum. W menu znajdziemy m.in.: croissanta z łososiem i serkiem śmietankowym, włoskiego (salami Milano, szynka parmeńska, ser mozzarella, pomidory suszone, rukola i sos pesto), lwowskiego (salami, jajecznica, ser tostowy, liście sałaty, pomidor, ogórek, sos czosnkowy) czy królewskiego (kurczak, ser żółty, liście sałaty, pomidor, sos musztardowy). Dostępne są również rogale w wersji słodkiej: z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną, kremem waniliowym, pijana wiśnia (krem śmietankowy, konfitura wiśniowa, kakao w proszku), migdałowa rozkosz (krem migdałowy, płatki migdałowe i cukier puder) czy najnowsza propozycja - z kremem pistacjowym i pistacjami. Ceny croissantów wynoszą ok. 20-25 zł.

  • Mimosa serwuje śniadania w okrągłych croissantach.
  • Wytrawne croissanty serwuje Piekarnia Gdańsk.
  • Wytrawne croissanty serwuje Piekarnia Gdańsk.
  • Wytrawne croissanty w wersji francuskiej i włoskiej od Umam.
  • Wytrawne croissanty w wersji francuskiej i włoskiej od Umam.
Klasyczne, maślane croissanty, z orzechami, a także wytrawne - podawane w formie kanapki serwuje Piekarnia Gdańsk. Do wyboru: croissant z szynką, sosem jogurtowo-ziołowym, ogórkiem, rukolą i papryką żółta lub z serem gouda, sosem jogurtowo-ziołowym, ogórkiem, rukolą i papryką czerwoną.

Z kolei w restauracji Mimosa na śniadanie można zjeść jajka po benedyktyńsku serwowane na pieczywie lub w... nowojorskim rollsie. Do wyboru: z wędzonym łososiem, z twarogiem i pomidorami oraz z szarpaną wołowiną barbacoa.

Wytrawne croissanty ma w ofercie też Umam - do wyboru w wersji francuskiej i włoskiej.

Miejsca

Opinie (58) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    A mi tam smakują te lidlowe. Są naprawde spoko.

    • 50 12

    • i to jest też okej! nie musimy na siłę lgnąć z prądem.
      Smacznego :)

      • 12 1

    • są bardzo dobre, zreszą ze sklepu z owadem w logo równiez spoko :)

      • 4 5

    • na margarynie ale całkiem całkiem to prawda choc wybeiram le delice

      • 3 3

    • Z Biedronki też nie są złe a o ile tańsze! (1)

      • 2 3

      • skład sprawdź

        • 2 3

    • Często można trafić na jeszcze ciepłe. Te orzechowe też są bardzo dobre. Z biedronki dużo gorsze. Jakieś takie gumowe.

      • 4 0

    • sprawdź sklad (1)

      • 0 4

      • Tak. Wiem. Mąka z robaków.

        • 1 2

  • We Włoszech było taniej (4)

    Z kawą kosztowało to 3 euro. A u nas sam croissant 19 zł.

    • 24 2

    • (1)

      To dolicz bilet powrotny do Włoch. Nadal taniej?

      • 4 8

      • I już Cię teraz mnie boli?

        Że przepłacasz w Polsce za zwykłego rogala, jak za dobro luksusowe? Wolę zapłacić 200 zł za bilet i zjeść pyszną pizzę i rogale i kawę w normalnych cenach ,a nie nabijać Januszom biznesu kabzę. Skoro tam da się taniej, to czemu u nas nie można. Ps Mediolan, styczeń tego roku... odpowiadam na zarzut, że to było milion lat temu i na jakimś wygwizdowie.

        • 12 1

    • w takiej cenie to mam kilogram dobrego mięsa mielonego np z indyka (1)

      ....i kotletów na dwa dni

      • 3 1

      • Kilogram dobrego mięsa z indyka za 19?

        No to gratuluję.

        • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    Przelewki (2)

    Kawiarnia Przelewki w Oliwie- turbo croissanty! Najlepsze jakie jadłam w Trójmieście. Pozdrawiam ekipę!

    • 7 6

    • pytanie od kogo kupuja

      • 3 0

    • Za brakuje bienvenu tu, a dali instagramowe umam..

      • 0 0

  • ja już po rogalu, teraz idę pod prysznic

    • 5 3

  • (1)

    Codziennie dzień głupszej rzeczy. Dajcie se spokój, skoro codziennie to święto to żaden dzień świętem nie jest.

    • 17 2

    • Nudziarz!

      • 0 3

  • To jest Lagun! (1)

    To Lagun, nie rogal

    • 14 0

    • no wlasnie

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Zawsze jak szliśmy z babcią na zakupy w Brzeźnie to babcią kupowała mi Pepsi w szklanej,krosanty i parówki na metry . Ach lata 80... wspanialy czas . U nas w Polsce kupę lat nie było krosantow. W Niemczech zawsze na trasę kupowałem sobie kilka i kawę. Mniam. W reichu robią bardziej maślane jak u nas .

    • 14 9

    • wtedy juz były croissantyy? a nie zwykłe rogaliki? nie kojarzę aby tak dawno byly (2)

      • 4 1

      • Były,były (1)

        Croissanty w tamtym czasie to były rzadkością, ale były.

        • 1 0

        • nie bylo, bo nawet z maslem byl klopot

          a to glowny skladnik, no i pomine pepsi, ktora sporadycznie rzucona "na sklep" znikala w okamgnieniu

          • 0 0

  • Właśnie się dowiedziałem , że jestem za biedny , nie stać mnie nawet na ciastko !

    • 24 0

  • Najlepsze krosanty w starbaksie

    do tego pyszna kawusia, chwila na przycupnięcie przy stoliku, przeglądnięcie insta na makbuczku i dzień staje się lepszy.

    • 2 12

  • Niecierpie crossaintow

    Jeden z najgorszych wyrobów cukierniczych jak dla mnie.

    • 7 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane