• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 ciekawych miejsc z kuchnią azjatycką w Trójmieście

Magda Mielke
12 marca 2024, godz. 10:00 
Opinie (143)
Kuchnia chińska, tajska, indyjska i japońska podbiła swoimi potrawami serca reszty świata. Kuchnia chińska, tajska, indyjska i japońska podbiła swoimi potrawami serca reszty świata.

Kuchnia azjatycka od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Mieszanka smaku słonego, ostrego i słodkiego przenosi nas do kulinarnego raju. W Trójmieście znajdziemy wiele restauracji - i wciąż otwierają się nowe - które specjalizują się w takich daniach. Sajgonki, curry, pad thai - sprawdźcie, dokąd warto się udać, aby rozsmakować się w tej wyjątkowej kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych propozycji.




Czy lubisz kuchnię azjatycką?

Wokbar



Azjatycki street food oferuje Wokbar, który działa w dwóch lokalizacjach: na PrzymorzuMapkaMorenieMapka. W menu znajdziemy kilkanaście orientalnych potraw, m.in. makaron teriyaki, danie yakisoba, curry, pad thaia, makaron sezamowy, sajgonki i krewetki w tempurze.

To dobry adres dla tych, którzy lubią zjeść smacznie i... tanio. Lokal regularnie przygotowuje dla klientów różne promocje. Aktualnie na hasło "Trójmiasto" można skorzystać z rabatu -20 proc. przy odbiorze własnym oraz -10 proc., zamawiając z dostawą do domu.

  • Wokbar
  • Wokbar
  • Wokbar
  • Wokbar
  • Wokbar

Pak Choi



Pak Choi to znajdująca się w SopocieMapka mała, klimatyczna restauracja z chińskimi daniami z woka. Karta jest dość obszerna. Możemy tu znaleźć wiele znanych dań często podawanych w popularnych chińskich barach w Polsce. Od innych lokali z podobną kuchnią Pak Choi wyróżnia się już na pierwszy rzut oka - gości wita lodowa lada z miseczkami pełnymi azjatyckich składników: owoców morza, mięs, przeróżnych warzyw.


Specjalnością lokalu jest "danie z woka" - w wersji klasycznej lub wegetariańskiej. Wybierając tę pozycję, goście sami komponują i określają ostrość dania: mięsa (wołowina, wieprzowina, kurczak), ryby, owoce morza (krewetki, kalmary) oraz wszystkie dostępne warzywa i makarony. Zamówić można również którąś z kilkunastu gotowych kompozycji z menu. Warto także zwrócić uwagę na kaczkę po pekińsku - jest dostępna wyłącznie na zamówienie (min. 24 godz. wcześniej).

  • Pak Choi
  • Pak Choi
  • Pak Choi
  • Pak Choi
  • Pak Choi

Hi Thai



Hi Thai to tajska restauracja znajdująca się na WiczlinieMapka. Mimo że restauracja usytuowana jest na obrzeżach Gdyni, ma równie wysoki poziom co lokale w centrum miasta. Dużym atutem tego miejsca jest autentyczność - gotujący tu kucharze pochodzą z Azji.


Restauracja serwuje nie tylko popularnego pad thaia czy zupę tom kha, ale też chicken satay - grillowane szaszłyki z kurczaka, marynowane w mleku kokosowym z curry i kurkumą, kuay tiew ped, czyli zupę z kaczki z sosem sojowym, makaronem ryżowym i pak choi czy pad kra pao - danie z woka na bazie zielonej fasolki, tajskiej bazylii, cebuli, chilli, czosnku w sosie sojowym i sosie ostrygowym, podawane do wyboru: z kaczką, owocami morza lub kurczakiem.

  • Hi Thai
  • Hi Thai
  • Hi Thai
  • Hi Thai
  • Hi Thai

Lolo Thaijolo



Tajską kuchnię serwuje też Lolo Thaijolo - gdyńska restauracja, która na kulinarnej mapie TrójmiastaMapka istnieje od kilkunastu lat.

Tutejsze menu jest bardzo obszerne. Znajdziemy w nim kilkadziesiąt dań - z wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem lub owocami morza. Są też dania specjalne, np. kaczka w curry z owocami lychee, smażony tajski ryż (khao pad), orientalne noodle czy makaron u-dong. Wśród orientalnych przystawek znajdziemy krewetki w sambalach, sajgonki nadziewane makaronem sojowym, grzybami mun i shitake oraz szpinakiem czy tajskie placuszki.

  • Lolo Thaijolo
  • Lolo Thaijolo
  • Lolo Thaijolo
  • Lolo Thaijolo
  • Lolo Thaijolo

Good Morning Vietnam



Kolejne bardzo popularne miejsce w GdyniMapka, które zabiera gości w świat orientalnych smaków. Restauracja Good Morning Vietnam istnieje od 2010 r. Tutejsze potrawy przyrządzane są na bazie oryginalnych produktów azjatyckich wyłącznie przez rodowitych Wietnamczyków oraz szefa kuchni z Ha Noi.

Ranking 2023: najlepsza kuchnia azjatycka w Trójmieście Ranking 2023: najlepsza kuchnia azjatycka w Trójmieście
W karcie znajdziemy przeboje kuchni wietnamskiej, począwszy od popularnych sajgonek, przez tradycyjną zupę pho, po różne kombinacje dań kuchni wietnamskiej. Warto zwrócić uwagę m.in. na tradycyjne danie wietnamskie Bun Cha, czyli grillowaną karkówkę wieprzową, podawaną z makaronem ryżowym Bun, świeżą miętą, kolendrą, sałatką oraz sosem rybnym, Hanoi Curry - grillowany filet z piersi kurczaka z zielonym sosem curry z mleczkiem kokosowym i warzywami czy Bo Tieu Xanh - smażoną wołowinę z sosem barbecue, świeżym zielonym pieprzem, ananasem i pomidorami.

Miejsca

Opinie (143) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Where A-Dong! (1)

    • 28 1

    • popieram

      nawet nie przeszkadza mi to że potem walę zapachami z ich kuchni. Żarcie mają pyszne i duże porcje.

      • 6 0

  • Opinia wyróżniona

    Też lubię. Nawet uwielbiam.

    • 13 2

  • Uwielbiam na równi z kuchni a Polską (4)

    • 11 3

    • no i (1)

      ?

      • 2 5

      • to apropos artykułu

        jakbyś nie wiedział co komentujesz

        • 4 1

    • (1)

      Nikt nie pytał

      • 2 5

      • jego wypowiedź jest na temat. To ciebie nikt nie pytał co o niej sądzisz.

        • 4 1

  • nie no bez przesady, że Wok Bar jest ciekawy (1)

    • 28 2

    • Wokbar to bardzo przecietna knajpa

      Nie u.ywa soe do dobrych azjatyckich restauracji.

      • 4 0

  • (6)

    A gdzie asia hoanmy?

    • 27 1

    • Asia Hoanma

      z domu Kowalska przebywa obecnie w domu dziadków

      • 2 3

    • na pewno lepiej tam

      niz do wokbaru obok

      • 12 0

    • (1)

      to nie restauracja i chyba o to tutaj chodzi, za 25zł makaron z kurczakiem czy zupa z krewetkami to się nie opłaca im pisać. Jadam kilka razy w tygodniu :D

      • 5 0

      • Wok to też nie restauracja. I też wybieram Hoanmy.

        • 7 0

    • (1)

      Nie zaplacili, to nie ma reklamy

      • 4 0

      • Bo nie potrzebują

        • 1 0

  • lolo (5)

    Lolo Thaijolo
    jedzenie dobre ale obsługa fatalna!

    • 15 3

    • jedzenie też średnie

      mam wrażenie, że oni żyją dzięki bliskości komisariatu

      • 5 4

    • Obsługa kelnerska miewa humory... Jedzenie czasami tak słodkie, że aż nie do zjedzenia. Z kurczakiem też różnie bywa.

      • 5 1

    • O to, to! (1)

      Kiedyś z żoną tam poszliśmy. Czekaliśmy z 10 minut, aż ktoś przyjdzie spisać zamówienie. Wpieniliśmy się i wyszliśmy. Po drodze minęliśmy ladę barową, przy której stało dwóch kelnerów i kelnerka, którzy ochoczo sobie śmieszkowali, a gdy my wychodziliśmy, to nawet pozwolili nam podziękować za wizytę ;))))) Generalnie 2/10

      • 4 2

      • to i tak nieźle. 2 na 10 za nie zjedzenie niczego i nawet nie zamówienie?

        Niezła restauracja :D :D :D

        • 0 0

    • jedzenie genialne! wegetarianskie opcje polecam a obsluga zawsze byla mila - nie wiem o co chodzi

      • 0 0

  • (3)

    Serio w Gdańsku aż taka posucha? Czy jest coś godnego polecenia, co byłoby chociaż zbliżone do np. świetnego Kimchickena z Poznania?

    • 4 4

    • (1)

      Dla ciebie tydzień azjatycki w biedrze

      • 6 1

      • Czyżby gdańskie gastro się zes**ło na coś co tylko kojarzy im się z krytyką? xD

        • 2 4

    • Jak jest w Poznaniu to nie wiem

      ale dobry kurczak po azjatycku jest w Silver Dragon w budynku Auchan na Kołobrzeskiej

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (10)

    Powiem wam,że nigdy nie zapomnę jak w połowie lat dziewięćdziesiątych poszedłem pierwszy raz w życiu do azjatyckiej restauracji w Hamburgu. Nie miałem pojęcia co zamówić . Co i jak jeść ... Jedzenie było pyszne. Restauracja chyba nawet jest do dziś. Obecnie staramy się z żoną i dziećmi przynajmniej raz w miesiącu pójść do azjaty. Uwielbiam.

    • 63 12

    • (3)

      W sensie do tego Hamburga?

      • 6 2

      • (2)

        Nieee. HH to tylko wspominka. Ostatnio byliśmy w Haosie. Bardzo dobre było .

        • 2 2

        • Witam kuma

          Jak ktoś pisze HH to znaczy, ze tam naprawdę był. Ja byłem nieco wcześniej, na początku lat 1990-ch. Ale jedzenie azjatyckie poznałem tak naprawdę później, w Chinach i Wietnamie.

          • 5 2

        • Heil H.? Nie popieram, ale rozumiem.

          • 0 7

    • Haha, też pierwszy raz w życiu byłem w chińskiej restauracji właśnie w Hamburgu :) (1)

      92 rok, szmat czasu.

      • 6 1

      • teraz już w Hamburgu chińska restauracja to rzadkość, chyba że w nowym wydaniu fusion modern food.

        • 0 0

    • 1988, 16 lat, wagary, Warszawa, restauracja Szanghaj, czuwaj.

      • 4 1

    • Grillowanego kota

      albo piesa zawsze chętnie spożyje...

      • 0 19

    • I dlatego zaintrygowala mnie ta kaczka na zamowienie.

      To dobrze o nich swiadczy, ale jednoczesnie kaze od tej kaczki oczekiwac odpowiednio wiecej. Wiem juz, gdzie i na co wyjdziemy przy nastepnej wizycie bliskiej rodziny - tej, ktora tez pamieta kaczke po pekinsku w restauracji Pekin w Szczecinie. P.S. Kaczke pamietam doskonale, nazwe restauracji moglem przekrecic :).

      • 1 0

    • Niech zgadnę: Restauracja "Mongoł"? Dzisiaj nazywa się chyba "Bambus"

      • 2 0

  • (3)

    Wok na Morenie jest fatalny. Cena do jakości i wielkości to niestety porażka. Kiedyś byli solidni w kategoriach a'la street foodu, kilka lat temu jak byli na Jaśkowej to jadło się regularnie. Ostatnio byłem rok temu na Morenie i nigdy więcej.

    Od siebie polecam NEON i pad thai, który jest fantastyczny.

    • 48 1

    • wokbar

      zgadzam sie, wokbar na morenie jest tak zły, że nie zjadłabym tego za darmo.

      • 13 0

    • Niestety tak, dodatkowo strasznie 'zeuropeizowane' te dania. Ni pies ni wydra. Neon faktycznie jest super, jeszcze polecam HAOS

      • 6 0

    • Jedyne co jest ciekawe w barze na morenie

      To to jak on jest w stanie przetrwać. Nie znam nikogo kto by powiedział że jest tam chociaż średnio, a jak widać ciągle się trzymają.
      Tutaj w komentarzach (i na następnych stronach) również nikt ich nie broni

      • 2 0

  • Z tych co znam to z droższych Yang Guang z tańszych A Dong. (12)

    Tam się nigdy nie zawiodłem.

    • 7 3

    • (4)

      A wiesz, że właścicielem Adonga jest Polak Adam Dongolewski ?

      • 0 3

      • No i co w związku z tym?

        • 6 0

      • (2)

        Nie wiem, ale może ty wiesz kto jest ich np. księgowym, albo kierowcą. To bardzo ciekawe informacje :D

        • 2 0

        • (1)

          Luz
          Dla beki napisałem

          • 0 0

          • spox, niemniej to jakaś mieszana rodzina

            • 1 0

    • (3)

      A dong to tragedia. To, że w kuchni jest azjata, to nie znaczy, że będzie potrafić gotować, równie dobrze z wykształcenia może być kierowcą autobusu. Kuchnia azjatycka to ogorm smaków, pysznych owoców morza, a nie suche lub gumowate mięso zalane ogromną ilością sosu z mąką ziemniaczaną

      • 6 4

      • (2)

        Oni gotują tak jak miejscowi z Chin. Mieszkałem w Chinach 3 miesiące, to są te smaki tylko lekko złagodzone o to co mozna dostać w Polsce. Ogromu azjatyckich smaków nie doświadczysz w żadnej restauracji bo jest tego zbyt dużo i lepiej skupić się porzadnie na czymś co się dobrze potrafi i co schodzi. Doprawdy suchego mięsa to tam nie doświadczyłem a jadam tam od przeszło 10 lat. mam wrażenie że opierasz się o jeden przykry przypadek gdzie coś nie wyszło albo piszesz żeby pisać bo nie masz o czym.

        • 4 0

        • (1)

          W Chinach byłem 2 razy łącznie miesiąc, w stanach odwiedzone kilkanaście knajp w Nowojorskim Chinatown, w Los Angeles tak samo. 16 lat temu 3 miesiące pracy w Gdańsku a Chinskiej restauracji z kucharzami sprowadzonymi z restauracji z 4* hotelu w Pekinie. Wydaje mi się, że mam pojęcie o tej kuchni i ponownie to napisze, A dong to syf

          • 1 1

          • Wątpię że w ogóle tam byłeś. Albo może byłeś ale uraziłem twoją dumę którą zużyłeś na puste gadanie. Idź do Yang Guang, zamów "Wieprzowinę po Syczuańsku" a potem idź do A Donga. Owszem będą się różnić ale zobaczysz w czym tkwi podobieństwo i na tym to polega. Ja mieszkałem na Pudongu w latach 90 zanim to całe centrum jakie znamy powstało. potem wyjeżdżałem wielokrotnie. Smaki są te same od lat a 16 lat temu nadal w drzwiach w podrzędnych barach stały akwaria z karpiem :)

            • 0 0

    • (2)

      A dong to wiesz dania za 18zl mało ma wspolnego z Chińszczyzna

      • 2 0

      • To ty chyba tam z 10 lat temu byłeś

        Poniżej 30 zł to nie podchodź

        • 0 0

      • nie ma takich dań. Te za 32,5 natomiast (jedne z tańszych) mają już dużo wspólnego. Ogólnie kuchnia chińska to mieszanie 4 smaków w odpowiednich proporcjach. Oni to robią idealnie. Bo sztuka polega tylko na tym co kiedy się wrzuci do woka i na proporcjach. Oni wiedzą jak to zrobić akurat.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane