• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć największych burgerów w Trójmieście

Łukasz Stafiej
28 maja 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
"Maczuga" w Burger Story ma aż sześć kotletów. "Maczuga" w Burger Story ma aż sześć kotletów.

Są tak wielkie i naładowane składnikami, że większość osób nie dałaby rady zjeść nawet połowy. Mowa o gigaburgerach, które oferuje kilka trójmiejskich lokali. Z okazji Światowego Dnia Hamburgera (28 maja), przedstawiamy nasz lokalny TOP5.



Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje



Jak często jadasz burgery?

W niepisanym rankingu "najwięcej kotletów w jednej bułce" wygrywa Burger Story z Żabianki. W ich "Maczudze" znajdziemy sześć kotletów przekładanych słusznymi warstwami cheddara i boczku. Taka przyjemność kosztuje 39 zł.

Niestety to chwyt odrobinę pod publiczkę, bo maczugowe kotlety ważą jedynie 100 gramów każdy (chciałoby się po regularne 180 g). Przyznać jednak trzeba, że buła i tak prezentuje się imponująco.


W Pasibusie można komponować burgery z dowolnej ilości kotletów i dodatków. W Pasibusie można komponować burgery z dowolnej ilości kotletów i dodatków.
Gargantuiczne burgery znajdziemy również w ofercie Pasibusa w Galerii Morena i Forum Gdańsk. Co prawda proponowane w karcie kompozycje mieszczą się w granicach zdrowego rozsądku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kanapki dodać odrobinę szaleństwa i złożyć własną bułę. Wielopiętrową. Wielokotletową. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i pojemność portfela. Ekstra kotlet z wołowiny kosztuje 8 zł, dodatkowy kotlet ze smażonego sera to 6 zł. Boczek i ser po 2 zł. Nikt nie powiedział, że na jednym "doładowaniu" trzeba skończyć.

Samo mięso w "Niuniusiu" z Burgermanii waży 1 kg. Samo mięso w "Niuniusiu" z Burgermanii waży 1 kg.
Burgermania na Przymorzu stawia na wagę burgerów. A trzeba przyznać, że ich "Niuniuś" to waga superciężka. W tym złudnie niepozornym, bo wcale nie wielopiętrowym burgerze, znajdziemy monstrualny kotlet o wadze 1000 g, słownie: "jeden kilogram wołowiny". Do tego ser, bekon, pomidor, rukola, sałata i sos. I gdyby ktoś wciąż był głodny: w zestaw wchodzą jeszcze frytki (porcja XL, a jakże!) i 15 krążków cebulowych. Cena: 100 zł. A dla tradycjonalistów "Burger po Byku" - piętrus z poczwórną wkładką wszystkiego: mięsa, sera i warzyw. Cena? 62 zł.

Burgerowa wieża z Blues Club w Gdyni. Burgerowa wieża z Blues Club w Gdyni.
Być może nie wszyscy wiedzą, ale burgerami karmi również gdyński klub muzyczny Blues Club. Wśród kilku pozycji coś dla siebie znajdą również ekstremalni burgerożercy. Choć nie da się ukryć, że bluesowy "Gigant" (49 zł) zdaje się podejrzanie lekkostrawny. Co prawda, na trzech poziomach bułek znajdują się trzy 180-gramowe kotlety, ale przełożone są one warzywami, m.in. cebulą i pomidorem. A gdzie boczek, gdzie ser? "Na szczęście" bułę można doładować kotletem albo dwoma (10 zł za sztukę).

W barze 3Burger każdą pozycję możemy zamówić z kotletem XXL o wadze 300 g. W barze 3Burger każdą pozycję możemy zamówić z kotletem XXL o wadze 300 g.
Na koniec 3 Burger, którego oddziały znajdziemy zarówno w Gdańsku, jak i w Gdyni. Nie serwują tutaj ekstremalnych piętrusów, ale za to każdą pozycję z menu (a jest ich kilkanaście - także w wersjach z mięsem dzika czy baraniną) zamówimy z kotletem w rozmiarze XXL, którzy waży 300 gramów. Wystarczy, że zamówimy "Burger z jajem" w takim wydaniu i nasza buła, uzbrojona oprócz mięsa w jajko sadzone, bekon i warzywa, staje się niemałym wyzwaniem nawet dla doświadczonych burgerożerców. Cena: 33 zł.

Miejsca

Opinie (136) ponad 20 zablokowanych

  • do zobaczenia na oiomie

    • 2 2

  • (3)

    lubię Burgermanie, spora ilość w rozsądnej cenie w dodatku w niezłej jakości. W porównaniu to całej masy hipsterskich burgerowni ten lokal jest dla ludzi

    • 30 12

    • (1)

      Gdyby tylko jeszcze pracownicy którzy to nakładają mieli rękawiczki a nie warzywa nakładane są gołymi rękoma którymi wcześnie wycierali pot z czoła... Już raz Im to pisałem ale nie wzięli tego pod uwagę.

      • 9 2

      • Dokładnie. Nie wspomne jeszcze o tym grubawym z zaczesem na prawo- nie miłym sprzedawcy

        • 2 0

    • Burgermania jest słaba, a nie tańsza od innych dla ludzi

      Np. Burgerstacja na Zaspie. Spróbuj.

      • 5 6

  • Największych? (3)

    To może dla odmiany 5 najlepszych?

    • 79 4

    • Lubię burgery

      Narobili mi apetytu, zrobię sobie podobnego w domu

      • 1 0

    • najlepszych pod jakim względem? (1)

      1. smaku ? - kwestia gustu, poza tym kto byłby wiarygodny, krytyk kulinarny o wyszukanym smaku i doświadczeniu, czy tłum kierujący sie emocjami i ceną
      2. jakości użytych składników? - tu potrzebna transparentność dostaw składników, warunki ich przechowywania, itd
      3. cena/smak lub cena/jakość? - sprawdz powyzej i dodaj parametr ceny

      • 3 3

      • Wystarczyły by trzy kryteria:
        1. Smak
        2. Cena
        3. Gramatura
        Co do 2 i 3 to można porównać obiektywnie bez problemu. Jeśli chodzi o smak, to wystarczyła by ocena uśredniona z ocen 4-5 osób o różnych gustach smakowych. Wiadomo, że idealnie nie będzie, ale zawsze ma to więcej sensu, niż 5 największych burgerów, których i tak nikt nie zamawia, bo kosztują tyle co porządny stek i nikt nie jest w stanie tego zjeść nie rozkładając na czynniki pierwsze.

        • 7 1

  • Niunius

    Czy jest kros kto to sam zżarł?

    • 2 1

  • i to jest jedzenie, a nie pusty talerz pomazany sosem.

    • 1 2

  • Polecam film dokumentalny What the health

    Miłego oglądania ;)

    • 2 2

  • Polecam Rednek by Stah! (2)

    Rozmiarowo może nie takie duże, ale smakowo i jakościowo zdecydowanie najlepsze w Gdańsku

    • 4 4

    • Niestety, nie zgodzę się (1)

      Byłem raz. Nie napiszę gdzie smakują mi najbardziej, ale w jednej z odległych od centrum nowych dzielnic. W Redneku było dość nijako :/

      • 2 0

      • Ile kubeczków smakowych

        tyle opinii :) szkoda, że źle trafiłeś.

        • 0 0

  • Te duże...

    wyglądają jak jelita wywrócone na drugą stronę.....

    • 7 3

  • No to jedziemy na nadwagę, nie na rzeźbę. (3)

    • 29 7

    • najpierw masa, później masa (1)

      • 9 0

      • A skoro masa już jest, to jeszcze tylko masa i gotowe

        • 5 0

    • Najpierw masa, później rzeźba

      • 4 2

  • dobrze zjeść burgerka pod zerosiedem czystej (1)

    • 18 0

    • nalepiej w towarzystwie ojca zosi

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane