- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Pięć największych burgerów w Trójmieście
Są tak wielkie i naładowane składnikami, że większość osób nie dałaby rady zjeść nawet połowy. Mowa o gigaburgerach, które oferuje kilka trójmiejskich lokali. Z okazji Światowego Dnia Hamburgera (28 maja), przedstawiamy nasz lokalny TOP5.
Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje
Niestety to chwyt odrobinę pod publiczkę, bo maczugowe kotlety ważą jedynie 100 gramów każdy (chciałoby się po regularne 180 g). Przyznać jednak trzeba, że buła i tak prezentuje się imponująco.
Gargantuiczne burgery znajdziemy również w ofercie Pasibusa w Galerii Morena i Forum Gdańsk. Co prawda proponowane w karcie kompozycje mieszczą się w granicach zdrowego rozsądku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kanapki dodać odrobinę szaleństwa i złożyć własną bułę. Wielopiętrową. Wielokotletową. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i pojemność portfela. Ekstra kotlet z wołowiny kosztuje 8 zł, dodatkowy kotlet ze smażonego sera to 6 zł. Boczek i ser po 2 zł. Nikt nie powiedział, że na jednym "doładowaniu" trzeba skończyć.
Burgermania na Przymorzu stawia na wagę burgerów. A trzeba przyznać, że ich "Niuniuś" to waga superciężka. W tym złudnie niepozornym, bo wcale nie wielopiętrowym burgerze, znajdziemy monstrualny kotlet o wadze 1000 g, słownie: "jeden kilogram wołowiny". Do tego ser, bekon, pomidor, rukola, sałata i sos. I gdyby ktoś wciąż był głodny: w zestaw wchodzą jeszcze frytki (porcja XL, a jakże!) i 15 krążków cebulowych. Cena: 100 zł. A dla tradycjonalistów "Burger po Byku" - piętrus z poczwórną wkładką wszystkiego: mięsa, sera i warzyw. Cena? 62 zł.
Być może nie wszyscy wiedzą, ale burgerami karmi również gdyński klub muzyczny Blues Club. Wśród kilku pozycji coś dla siebie znajdą również ekstremalni burgerożercy. Choć nie da się ukryć, że bluesowy "Gigant" (49 zł) zdaje się podejrzanie lekkostrawny. Co prawda, na trzech poziomach bułek znajdują się trzy 180-gramowe kotlety, ale przełożone są one warzywami, m.in. cebulą i pomidorem. A gdzie boczek, gdzie ser? "Na szczęście" bułę można doładować kotletem albo dwoma (10 zł za sztukę).
Na koniec 3 Burger, którego oddziały znajdziemy zarówno w Gdańsku, jak i w Gdyni. Nie serwują tutaj ekstremalnych piętrusów, ale za to każdą pozycję z menu (a jest ich kilkanaście - także w wersjach z mięsem dzika czy baraniną) zamówimy z kotletem w rozmiarze XXL, którzy waży 300 gramów. Wystarczy, że zamówimy "Burger z jajem" w takim wydaniu i nasza buła, uzbrojona oprócz mięsa w jajko sadzone, bekon i warzywa, staje się niemałym wyzwaniem nawet dla doświadczonych burgerożerców. Cena: 33 zł.
Miejsca
Opinie (136) ponad 20 zablokowanych
-
2019-05-28 20:14
do zobaczenia na oiomie
- 2 2
-
2019-05-28 11:31
(3)
lubię Burgermanie, spora ilość w rozsądnej cenie w dodatku w niezłej jakości. W porównaniu to całej masy hipsterskich burgerowni ten lokal jest dla ludzi
- 30 12
-
2019-05-28 13:04
(1)
Gdyby tylko jeszcze pracownicy którzy to nakładają mieli rękawiczki a nie warzywa nakładane są gołymi rękoma którymi wcześnie wycierali pot z czoła... Już raz Im to pisałem ale nie wzięli tego pod uwagę.
- 9 2
-
2019-05-28 20:13
Dokładnie. Nie wspomne jeszcze o tym grubawym z zaczesem na prawo- nie miłym sprzedawcy
- 2 0
-
2019-05-28 13:41
Burgermania jest słaba, a nie tańsza od innych dla ludzi
Np. Burgerstacja na Zaspie. Spróbuj.
- 5 6
-
2019-05-28 12:20
Największych? (3)
To może dla odmiany 5 najlepszych?
- 79 4
-
2019-05-28 19:03
Lubię burgery
Narobili mi apetytu, zrobię sobie podobnego w domu
- 1 0
-
2019-05-28 12:33
najlepszych pod jakim względem? (1)
1. smaku ? - kwestia gustu, poza tym kto byłby wiarygodny, krytyk kulinarny o wyszukanym smaku i doświadczeniu, czy tłum kierujący sie emocjami i ceną
2. jakości użytych składników? - tu potrzebna transparentność dostaw składników, warunki ich przechowywania, itd
3. cena/smak lub cena/jakość? - sprawdz powyzej i dodaj parametr ceny- 3 3
-
2019-05-28 12:56
Wystarczyły by trzy kryteria:
1. Smak
2. Cena
3. Gramatura
Co do 2 i 3 to można porównać obiektywnie bez problemu. Jeśli chodzi o smak, to wystarczyła by ocena uśredniona z ocen 4-5 osób o różnych gustach smakowych. Wiadomo, że idealnie nie będzie, ale zawsze ma to więcej sensu, niż 5 największych burgerów, których i tak nikt nie zamawia, bo kosztują tyle co porządny stek i nikt nie jest w stanie tego zjeść nie rozkładając na czynniki pierwsze.- 7 1
-
2019-05-28 18:19
Niunius
Czy jest kros kto to sam zżarł?
- 2 1
-
2019-05-28 18:12
i to jest jedzenie, a nie pusty talerz pomazany sosem.
- 1 2
-
2019-05-28 16:27
Polecam film dokumentalny What the health
Miłego oglądania ;)
- 2 2
-
2019-05-28 12:32
Polecam Rednek by Stah! (2)
Rozmiarowo może nie takie duże, ale smakowo i jakościowo zdecydowanie najlepsze w Gdańsku
- 4 4
-
2019-05-28 16:14
Niestety, nie zgodzę się (1)
Byłem raz. Nie napiszę gdzie smakują mi najbardziej, ale w jednej z odległych od centrum nowych dzielnic. W Redneku było dość nijako :/
- 2 0
-
2019-05-28 16:22
Ile kubeczków smakowych
tyle opinii :) szkoda, że źle trafiłeś.
- 0 0
-
2019-05-28 15:55
Te duże...
wyglądają jak jelita wywrócone na drugą stronę.....
- 7 3
-
2019-05-28 12:07
No to jedziemy na nadwagę, nie na rzeźbę. (3)
- 29 7
-
2019-05-28 14:48
najpierw masa, później masa (1)
- 9 0
-
2019-05-28 15:37
A skoro masa już jest, to jeszcze tylko masa i gotowe
- 5 0
-
2019-05-28 12:21
Najpierw masa, później rzeźba
- 4 2
-
2019-05-28 13:14
dobrze zjeść burgerka pod zerosiedem czystej (1)
- 18 0
-
2019-05-28 15:32
nalepiej w towarzystwie ojca zosi
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.