- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (25 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
5 znanych lokali, które zamknęły się w 2022 roku
Rok 2022 nie był łaskawy dla gastronomii: choć wciąż otwierały się nowe miejsca, to lista tych, które przeszły do historii, jest długa (tu przeczytasz o tym więcej). Wśród nich znalazły się też restauracje, które działały przez dekady i nazywane były "kultowymi" oraz te nagradzane i prowadzone przez cenionych szefów kuchni. Poniżej zestawienie pięciu znanych lokali, w których już nie zjemy ani się nie pobawimy.
Pub Max: tu w latach 90. chodziło się na dyskoteki
Niestety Max podzielił los innych miejscówek, które uznały, że czas zamknąć podwoje. Prawda jest też taka, że pub od dawna się nie rozwijał i niewiele miał już do zaoferowania klientom, nawet tym, którzy darzyli go sentymentem i w przeszłości często w nim przesiadywali.
Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"
Bar Elita: sopocka legenda
We wrześniu z przytupem, bo huczną imprezą, Trójmiasto pożegnało bar Elita przy ul. Podjazd 3 (i mieszczący się po sąsiedzku pub Sherlock). Takiego oblężenia nie było tu dawno: goście stali na chodniku, bo w środku nie było już miejsca.
Bar Elita od 1983 r. prowadził pan Stanisław z żoną (wcześniej od 1953 r. działał tu bar Neptun). Niektórzy wręcz nazywali go kultowym i stołowali się tu regularnie. Przychodzili na słynne pierogi, polskie przekąski i piwo.
Budynek po kultowych barach sprzedany
Co dalej? Prawdopodobnie w miejscu parterowego budynku powstanie apartamentowiec lub butikowy hotel - na ten moment właściciel nadal nie podjął ostatecznej decyzji.
Sztuczka w Gdyni: koniec kulinarnej magii
Mieszcząca się w Gdyni restauracja działała ponad 10 lat i zdążyła zdobyć sporo prestiżowych nagród. To było także miejsce, w którym regularnie odbywały się tematyczne kolacje z najlepszymi winami i utytułowanymi sommelierami z Polski i zagranicy. Zamknięcie pechowo zbiegło się w czasie z rankingiem magazynu "Forbes Polska", który w kategorii "najważniejsi restauratorzy w Polsce" umieścił na 19. miejscu szefa kuchni Sztuczki, Piotra Wałęsę.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
- W ostatnich dniach "Forbes Polska" wyróżnił mnie na liście 50 najważniejszych restauratorów w Polsce - 19 pozycja. Dzięki. Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego - napisał w kwietniu tego roku Piotr Wałęsa. - Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza. Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu, może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restauracje i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania. Zostańmy w kontakcie!
Degustacje w Trójmieście - imprezy dla smakoszy
Ci, którzy tęsknią za gdyńską Sztuczką, mogą znaleźć kulinarne pocieszenie w jej młodszej sopockiej siostrze - Sztuczce Bistro by ORO. Tu również znajdziemy nowoczesny fine-dining i doskonałe wina.
Czardasz: 50 lat historii
Nie pomogła Magda Gessler i jej kuchenna rewolucja w 2015 r., na nic zdały się próby unowocześnienia lokalu położonego na Przymorzu. Czardasz na początku listopada, po ponad pół wieku działalności, ogłosił swój koniec. W komunikacie na Facebooku zapowiedziano tylko, że restauracja będzie działać do 23 grudnia, a potem zniknie na dobre.
Choć Czardasz jest lokalem, który kojarzy głównie starsze pokolenie, to tekst o zamknięciu uzyskał rekordową liczbę odsłon. To dowód na to, że miejsca, do których nawet nie chodzimy, ale po prostu kojarzymy od lat i które wrosły w miejską przestrzeń, traktujemy emocjonalnie. To jedno z tych kulinarnych pożegnań, o których długo będziemy pamiętać.
Pieterwas: krew i woda - nagłe pożegnanie
W sierpniu do grona zamkniętych trójmiejskich lokali dołączyła gdyńska Krew i woda. Lakoniczne pożegnanie zamieszczone na Facebooku zaskoczyło fanów restauracji należącej do Marty i Mariusza Pieterwasów. To w końcu był jeden z tych kulinarnych adresów, który miał wielu wiernych gości oraz regularnie zdobywał branżowe wyróżnienia. Tu także stołowały się gwiazdy odwiedzające Trójmiasto, czym chętnie dzieliły się w swoich social mediach.
- Ta restauracja to było marzenie, które zostało zrealizowane. Osiągnęliśmy tu więcej, niż początkowo zakładaliśmy. Wiele nagród, dyplomów i wyróżnień zdobi nasze ściany. Nie tylko za część kulinarną, ale też za wyjątkową kartę win. Restauracja i nazwisko Pieterwas są znane w całej Polsce i nie tylko. Mariusz od lat sędziuje zawody kulinarne na poziomie międzynarodowym jako uznany autorytet w branży. Prowadzi pokazy i szkolenia. Mnie z kolei wciąga coraz mocniej świat podróży i win. Markę restauracji budowaliśmy z wyjątkowymi ludźmi, których trudno tu wymienić, ale którym dziękujemy za włożoną pracę. Markę restauracji budowaliście też Wy - nasi Goście - odwiedzając nas i polecając dalej. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i za słowa krytyki. Wszystkie pomagały nam osiągać cel. Otwierają się przed nami nowe możliwości, z których bardzo chcemy skorzystać. Potrzebne nam do tego wolne ręce i wolna głowa - napisali w pożegnalnym poście właściciele.
Do tej pory małżeństwo Pieterwasów nie zdradziło, jakie "nowe możliwości" się przed nimi pojawiły i czy w przyszłości planują otwarcie kolejnej restauracji.
Opinie (101) 6 zablokowanych
-
2022-12-28 16:38
Gastronomia to taki biznes (1)
gdzie ciągle musisz dawać gościom więcej aby dostać tyle samo...
Kto się nie rozwija , nie zmienia , spoczywa na laurach albo myśli że jakoś to będzie ten znika...- 23 1
-
2022-12-29 13:16
Nie zawsze , spójrz na Delicje w Gdyni albo Gdynianke no ale to raczej wyjątki od tej reguły
- 6 0
-
2022-12-29 12:57
Mi
brakuje głupiego - Mi oraz wow-ania i ciężko powiedzieć. A także, że jedzenie jest tylko pyszne, a sprawy wyłącznie kluczowe. No to wow! Wow! Wow!!!
- 0 2
-
2022-12-29 12:43
Max
Od dawna wyglądał z zewnątrz jakby już nie funkcjonował. Ciekawe co będzie w tym miejsu
- 4 0
-
2022-12-29 12:28
ehhhh Elita.... szkoda i to bardzo
- 5 1
-
2022-12-29 09:34
Pietrawas
Drogo i nieprzytulnie ,dobrze że tak się stało jak dla mnie !
- 13 2
-
2022-12-29 09:09
u kaszuba na SKwerze Kościuszki - to był lokal!
Muzyka na żywo i super obsługa. Ceny dla ludzi i zawsze przyjemna atmosfera. Czemu Gdynia wyrzuca gastro tak potrzebne w tym miejscu?
- 7 0
-
2022-12-29 08:58
Żabusia
46 lat tradycji ,kombinowali a to bilard a to pizza i nie dało rady
- 13 0
-
2022-12-28 16:22
Te 5 restauracji swoje najlepsze czasy mialo w latach 2000 (3)
Nie ma co żałować. Ko tam w ogóle przychodził ? Max to była od dawna mordownia i syf. Do czardasza też nikt nie zagladal od dawna a w niedalekim McDonaldzie prawie cały czas jest pełno ludzi.
- 19 10
-
2022-12-29 08:09
Jeśli spożywanie papierowego jedzenia w zatłoczonym McDonalds(względem odwiedzenia restauracji z tradycją) to dla ciebie łaaał i nobilitacja, to ja dziękuję za rozmowę xD. A no tak przecież sieciówkę reklamował Mata...
- 5 0
-
2022-12-28 16:30
Czardasz vs McDonald. (1)
Tak, zamknęli salon Porsche, bo obok powstał salon Dacii.
- 8 5
-
2022-12-28 16:57
Hmm
I która z tych dwóch restauracji to Porsche, w tym niezwykle błyskotliwym porównaniu?;)
- 13 2
-
2022-12-28 16:00
Takie jest prawo rynku ze jedni odchodza (1)
A na ich miejsce pojawiają się nowi. Zmienił się klient i jego potrzeby. Powstało tez dużo sieciowek. Mc donaldy kfc czy lokale z kebabem przeżywają teraz oblężenie. Zwykle restauracje też powstają ale zostają tylko te które mają do zaoferowania coś czym się można wyróżnić w tłumie. Nie wiem jaki jest bilans zamkniete/otwarte ale wydaje się że jesteś tym samym poziomie co kiedyś z lekka przewaga na otwarte.
- 30 19
-
2022-12-29 08:01
Jeśli korzystanie z sieciowek to nobilitacja społeczna, to ja dziękuję za taki "rozwój".
- 4 2
-
2022-12-28 15:49
Sam znam przynajmniej 30 które zamknęły się w tym roku. (6)
- 35 7
-
2022-12-28 16:07
Ile znasz tych ktore sie otworzyly i maja sie dobrze? (1)
Bo ja znam więcej. Zobscz ile mamy kebabow I fastfoodow. Wszystkie w większości pękają w szwach. W galeriach handlowych restauracje tex na brak klienta nie narzekają.
- 7 6
-
2022-12-29 06:24
O kebaby
Gastronomiczne szczyty Janusza
- 7 1
-
2022-12-28 23:58
Nie zna, ale pisze farmazony
- 2 2
-
2022-12-28 16:22
Wymień te 30. Sprawdzę (2)
- 3 4
-
2022-12-28 16:57
Sprawdz tutaj. Jest bardzo duzy wybor (1)
https://m.trojmiasto.pl/wiadomosci/w,Nowe-lokale-1003.html
- 3 1
-
2022-12-28 23:57
Czyli ty nie znasz?
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.