- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
5 znanych lokali, które zamknęły się w 2022 roku
Rok 2022 nie był łaskawy dla gastronomii: choć wciąż otwierały się nowe miejsca, to lista tych, które przeszły do historii, jest długa (tu przeczytasz o tym więcej). Wśród nich znalazły się też restauracje, które działały przez dekady i nazywane były "kultowymi" oraz te nagradzane i prowadzone przez cenionych szefów kuchni. Poniżej zestawienie pięciu znanych lokali, w których już nie zjemy ani się nie pobawimy.
Pub Max: tu w latach 90. chodziło się na dyskoteki
Niestety Max podzielił los innych miejscówek, które uznały, że czas zamknąć podwoje. Prawda jest też taka, że pub od dawna się nie rozwijał i niewiele miał już do zaoferowania klientom, nawet tym, którzy darzyli go sentymentem i w przeszłości często w nim przesiadywali.
Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"
Bar Elita: sopocka legenda
We wrześniu z przytupem, bo huczną imprezą, Trójmiasto pożegnało bar Elita przy ul. Podjazd 3 (i mieszczący się po sąsiedzku pub Sherlock). Takiego oblężenia nie było tu dawno: goście stali na chodniku, bo w środku nie było już miejsca.
Bar Elita od 1983 r. prowadził pan Stanisław z żoną (wcześniej od 1953 r. działał tu bar Neptun). Niektórzy wręcz nazywali go kultowym i stołowali się tu regularnie. Przychodzili na słynne pierogi, polskie przekąski i piwo.
Budynek po kultowych barach sprzedany
Co dalej? Prawdopodobnie w miejscu parterowego budynku powstanie apartamentowiec lub butikowy hotel - na ten moment właściciel nadal nie podjął ostatecznej decyzji.
Sztuczka w Gdyni: koniec kulinarnej magii
Mieszcząca się w Gdyni restauracja działała ponad 10 lat i zdążyła zdobyć sporo prestiżowych nagród. To było także miejsce, w którym regularnie odbywały się tematyczne kolacje z najlepszymi winami i utytułowanymi sommelierami z Polski i zagranicy. Zamknięcie pechowo zbiegło się w czasie z rankingiem magazynu "Forbes Polska", który w kategorii "najważniejsi restauratorzy w Polsce" umieścił na 19. miejscu szefa kuchni Sztuczki, Piotra Wałęsę.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
- W ostatnich dniach "Forbes Polska" wyróżnił mnie na liście 50 najważniejszych restauratorów w Polsce - 19 pozycja. Dzięki. Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego - napisał w kwietniu tego roku Piotr Wałęsa. - Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza. Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu, może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restauracje i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania. Zostańmy w kontakcie!
Degustacje w Trójmieście - imprezy dla smakoszy
Ci, którzy tęsknią za gdyńską Sztuczką, mogą znaleźć kulinarne pocieszenie w jej młodszej sopockiej siostrze - Sztuczce Bistro by ORO. Tu również znajdziemy nowoczesny fine-dining i doskonałe wina.
Czardasz: 50 lat historii
Nie pomogła Magda Gessler i jej kuchenna rewolucja w 2015 r., na nic zdały się próby unowocześnienia lokalu położonego na Przymorzu. Czardasz na początku listopada, po ponad pół wieku działalności, ogłosił swój koniec. W komunikacie na Facebooku zapowiedziano tylko, że restauracja będzie działać do 23 grudnia, a potem zniknie na dobre.
Choć Czardasz jest lokalem, który kojarzy głównie starsze pokolenie, to tekst o zamknięciu uzyskał rekordową liczbę odsłon. To dowód na to, że miejsca, do których nawet nie chodzimy, ale po prostu kojarzymy od lat i które wrosły w miejską przestrzeń, traktujemy emocjonalnie. To jedno z tych kulinarnych pożegnań, o których długo będziemy pamiętać.
Pieterwas: krew i woda - nagłe pożegnanie
W sierpniu do grona zamkniętych trójmiejskich lokali dołączyła gdyńska Krew i woda. Lakoniczne pożegnanie zamieszczone na Facebooku zaskoczyło fanów restauracji należącej do Marty i Mariusza Pieterwasów. To w końcu był jeden z tych kulinarnych adresów, który miał wielu wiernych gości oraz regularnie zdobywał branżowe wyróżnienia. Tu także stołowały się gwiazdy odwiedzające Trójmiasto, czym chętnie dzieliły się w swoich social mediach.
- Ta restauracja to było marzenie, które zostało zrealizowane. Osiągnęliśmy tu więcej, niż początkowo zakładaliśmy. Wiele nagród, dyplomów i wyróżnień zdobi nasze ściany. Nie tylko za część kulinarną, ale też za wyjątkową kartę win. Restauracja i nazwisko Pieterwas są znane w całej Polsce i nie tylko. Mariusz od lat sędziuje zawody kulinarne na poziomie międzynarodowym jako uznany autorytet w branży. Prowadzi pokazy i szkolenia. Mnie z kolei wciąga coraz mocniej świat podróży i win. Markę restauracji budowaliśmy z wyjątkowymi ludźmi, których trudno tu wymienić, ale którym dziękujemy za włożoną pracę. Markę restauracji budowaliście też Wy - nasi Goście - odwiedzając nas i polecając dalej. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i za słowa krytyki. Wszystkie pomagały nam osiągać cel. Otwierają się przed nami nowe możliwości, z których bardzo chcemy skorzystać. Potrzebne nam do tego wolne ręce i wolna głowa - napisali w pożegnalnym poście właściciele.
Do tej pory małżeństwo Pieterwasów nie zdradziło, jakie "nowe możliwości" się przed nimi pojawiły i czy w przyszłości planują otwarcie kolejnej restauracji.
Opinie (101) 6 zablokowanych
-
2022-12-28 18:12
Pizza Bar Bis we Wrzeszczu (1)
tzw Pizza Trójkąt teraz tam jest kebab
- 22 0
-
2022-12-29 00:58
Był kebab :) zresztą niesmaczny i drogi
Obecnie już pusto
- 2 0
-
2022-12-28 15:21
Brawo Jarek, wiwat Mateusz, cel zrealizowany... (3)
... swoi na posadach, reszta za miskę ryżu.
- 86 22
-
2022-12-29 00:28
Przyszły wytyczne z góry
To polskojęzyczni Chazarowie zarządzający tym obszarem umilają życie suwerenów.A będzie jeszcze gorzej,jak nie pandemia to inne tematy zastępcze
- 3 1
-
2022-12-28 15:45
A ty przepraszam intelektualisto się spodziewałeś że politycy (nie ważne którego kraju i której partii) będą się pocić żeby szary kowalski miał lepiej? hahahahahah ludzie to są naiwni
- 6 5
-
2022-12-28 15:25
ważne że im się zgadza
- 7 4
-
2022-12-28 23:45
Jak M. Gessler mieszała w "Czardaszu" to wiadomo było, że upadnie.
- 15 1
-
2022-12-28 21:47
Opinia wyróżniona
Pamiętam moją jedną wizytę w Maxie gdzie trafiłem ze względu na zamknięty Kwadrat (a piwa trzeba było się napić). Zamówiłem Specka więc pani otworzyła butelkę i postawiła przede mną, na pytanie czy mogę dostać szkło odpowiedziała z powagą - "Dobrze, jak panicz sobie życzy", to był czasy :)
- 107 4
-
2022-12-28 16:31
(2)
Miejscówki niestety, ale już tylko chyba wspominane nostalgia. Wystroj. Lokalizacja. Oferta. Przegrały. Obecnie jest kilka takich lokali na głównym mieście, że na zachodzie cmokają.
- 17 4
-
2022-12-28 17:04
Gdy w Maxie było pełno ludzi (1)
to na głównym mieście wszyscy spali i była cisza jak w grobowcu.
- 2 0
-
2022-12-28 18:30
był Rudy Kot, Cotton czy Palowa
- 2 0
-
2022-12-28 18:02
Piątka pisu - oni zgotowali taki los gastronomom i szerzej przedsiębiorcom. (1)
- 24 14
-
2022-12-28 18:08
5 padlo ale zobacz ile powstalo na ich miejsce
- 4 4
-
2022-12-28 18:03
Ubyło lokali gastronomicznych, za to przybyło urzędników każdego szczebla.
- 26 5
-
2022-12-28 16:51
Czy parkingowy i jego akolici już zwołali konferencję w tej sprawie?
- 2 8
-
2022-12-28 16:47
Plajta
Skutki zabójczej inflacji i beznadziejnych rządów dobrej zmiany.
- 33 17
-
2022-12-28 16:23
Krzyż na drogę
- 12 16
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.