• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Siedem restauracji na uboczu, w których warto zjeść

Łukasz Stafiej
1 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Wybraliśmy się na spacer opłotkami głównego szlaku trójmiejskiej gastronomii. Zboczyliśmy z głównych arterii, odwiedziliśmy mniej znane rejony miasta i dzielnice, w których na co dzień tętno miasta bije powoli. I znaleźliśmy restauracje, które poszukiwacze ciekawych smaków powinni wpisać na swoją listę "do odwiedzenia".



Winne Grono



Winne Grono specjalizuje się w kuchni francuskiej i francuskim winie. Winne Grono specjalizuje się w kuchni francuskiej i francuskim winie.
Do Winnego Grona przez przypadek nie trafisz - nie oszukujmy się: mało kto spaceruje po ulicy Kopernika zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Ale informacje o tej restauracji miłośnicy kuchni francuskiej podają sobie pocztą pantoflową od dawna. Właściciel zna się na rzeczy - bywał i jadał we Francji wielokrotnie. Wie, jak powinna smakować konfitowana kaczka (tutaj podawana m.in. z sosem jagodowym), z jakich gatunków serów złożyć deskę podawaną do wina, skąd sprowadzić najlepsze foie gras i jak sprawić, żeby sos do krewetek był naprawdę odpowiednio maślany (a nie tylko winny).

Gdynia - gdzie zjeść? 13 najlepszych restauracji w Gdyni



To również miejsce, gdzie bardzo ważną rolę odgrywa wino - a jakże, francuskie, kupowane także u mniejszych dostawców. Zjeść tutaj przystawkę czy obiad bez kieliszka wina raczej nie wypada. Każdy Francuz by się obraził. Ceny średnie.




Północ Południe



Aktualizacja: Restauracja właśnie została zamknięta.

W Północ Południe na talerzu spotykają się smaki morza i gór. W Północ Południe na talerzu spotykają się smaki morza i gór.
Spora restauracja, które przycupnęła w raczej martwej na co dzień części ulicy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni - tj. przy jej początkowym odcinku na wysokości stacji SKM Wzgórze św. Maksymiliana. W kuchni szefuje młody i zdolny Kamil Kowalski, który potrafi składać smaczne (i ładne) talerze zarówno z dań rybnych, jak i mięsnych (choć w karcie nie brakuje też dań wegetariańskich).

Warto wybrać się tutaj na lunch, który jest dobrą okazją do sprawdzenia umiejętności szefa kuchni - za 25 zł dostaniemy dwa dania: przemyślane i skomponowane w taki sposób, że bez problemu mogłyby trafić do karty głównej. Na koniec ciekawostka: do lokalu wejdziemy z dwóch stron: zarówno od Świętojańskiej, jak i od strony przystanku autobusowego przy alei Zwycięstwa. Ceny umiarkowane.




Przepis na



W Przepisie na można spróbować dań z różnych stron świata. W Przepisie na można spróbować dań z różnych stron świata.
Osiedlowa restauracja na Morenie (na tyłach biurowca Skwer Morena pod adresem Jaśkowa Dolina 132/5 zobacz na mapie Gdańska), która znalazła bardzo fajny pomysł na siebie. W nowoczesnym, ale kameralnym wnętrzu serwowane są smaki z przeróżnych stron świata. Aby ułatwić gościom wybór, nawet karta została podzielona geograficznie a do każdej kategorii trafiły przystawki, dania główne i deser.

Jest m.in. polski tatar czy schab z kostką, amerykańskie steki i burgery, tajski pad thai i zupa tom kha, portugalskie owoce morza czy francuska kacza noga lub panierowany camembert. Rano zjemy też śniadania - oczywiście z różnych stron świata i tylko za złotówkę (jeśli zamówimy kawę). Nie jest drogo.


Azzurro



Azzurro specjalizuje się w smakach śródziemnomorskich. Azzurro specjalizuje się w smakach śródziemnomorskich.
Aby wybrać się do Azzurro, potrzeba samochodu. Trudno bowiem dojść na piechotę do restauracji, która znajduje się przy zjeździe na obwodnicę przy ul. Spacerowej zobacz na mapie Gdańska. Warto więc wybrać się tam większą grupą - tym bardziej, że lokal jest idealnym miejscem na rodzinne (lub w gronie znajomych) biesiady.

W karcie znajdziemy dania inspirowane smakami z regionu Morza Śródziemnego. Jest i włoska pizza, i hiszpańska paella. Są mule po prowansalsku oraz grecka moussaka. Ale najlepiej wybrać się na marokański tadżin z baraniną - niewiele jest w Trójmieście lokali, gdzie serwują ten specjał, a w Azzurro znają się na rzeczy. Dobra rada: w pogodny dzień można zarezerwować miejsce w ogrodzie na tyłach restauracji. Ceny średnie.

Dokąd na obiad przy obwodnicy?



Wozownia Gdańska



Wozownia Gdańska znajduje się w pięknej scenerii Góry Gradowej. Wozownia Gdańska znajduje się w pięknej scenerii Góry Gradowej.
Restauracja z jednym z najlepszych widoków w Gdańsku - lokalizacja na Górze Gradowej zobacz na mapie Gdańska, w odrestaurowanym budynku wozowni zobowiązuje. Siedząc na tutejszym tarasie grillowym (swoją drogą bardzo fajne miejsce na spotkania przy stole na świeżym powietrzu), możemy spoglądać na dachy miasta i podziwiać panoramę.

W karcie Wozowni Gdańska znajdziemy polską klasykę, ale podaną bez przaśności. Śledzie, tatary, żurek, zrazy, pierogi i tym podobne dania - tego należy się tutaj spodziewać. Uwaga, lokal dość często bywa rezerwowany na imprezy okolicznościowe - przed wizytą (i spacerem na Górę Gradową) warto więc wpierw zadzwonić. Ceny niewysokie.


Secretariat



Secretariat to restauracja ukryta w odnowionej trybunie na sopockim hipodromie. Secretariat to restauracja ukryta w odnowionej trybunie na sopockim hipodromie.
To miejsce warto odwiedzić nie tylko ze względu na kuchnię, ale i bardzo niecodzienną scenerię. Secretariat znajduje się bowiem na terenie sopockiego hipodromu zobacz na mapie Sopotu, co więcej - w budynku trybuny, która została od podstaw wyremontowana.

Warto przyjść tutaj w któreś z weekendowych popołudni, zaszyć się w bocznej loży i w spokoju, ciesząc oko zieloną panoramą okolic, zjeść coś dobrego. Menu to nowoczesne spojrzenie na europejską kuchnię, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny średnie.



Ryż



Ryż to jedyna w Trójmieście restauracja z tajską kuchnią autorską. Ryż to jedyna w Trójmieście restauracja z tajską kuchnią autorską.
Restauracja z kuchnią tajską na parterze chałupy przy Starym Rynku Oliwskim zobacz na mapie Gdańska, która zaskakuje niebanalnym, a może wręcz - jak na trójmiejską gastroscenę - nowatorskim podejście do tych całkiem już w Polsce popularnych smaków.

Zjemy tutaj co prawda pad thaia czy zupę tom yum, ale nawet te tajskie standardy smakują ciekawej. Bo Ryż to kuchnia autorska Piotra Żelicha, który terminował m.in. u guru kuchni tajskiej - Davida Thompsona. Łosoś jurajski z liściem betelu i galangalem, chrupiąca golonka z karmelem, kaczka na chrupko z cukrem palmowym i tamaryndowcem czy młody okoń z woka z dżemem chilli i świeżym kafirem to obowiązkowe pozycje podczas pierwszej wizyty. Raczej drogo.

Miejsca

Opinie (77) ponad 10 zablokowanych

  • Tylko część tych miejsc jest wciąż warta uwagi (6)

    Ryż, winne grono to nadal najwyższa półka. Azzuro ma lata swej świetności za sobą, a przepis na chyba nigdy ich nie osiągnął. To moje własne zdanie w każdym z tych lokali byłem kilkukrotnie w ciągu ostatnich 2 lat

    • 37 3

    • Azzuro (2)

      kiedys swietne miejsce, teraz przecietne dania i koszmarny okres oczekiwania w weekend (nasz rekord 80 minut) . Wesoly wlasciciel bywa denerwujacy kiedy po 60 minutach klepie cie po plecach i mowi ze trzeba sie wyluzowac. Ok wyluzowalem sie. wiecej tam nie pojdziemy na obiad rodzinny

      • 14 1

      • (1)

        Z Osowej, mój drogi, nie z Osowy!

        • 0 0

        • Chyba lepiej wie skąd jest

          • 0 0

    • Śniadanie za 1zł, tylko trzeba kupić kawę. To nie do końca za 1zł. A kawa w jakiej cenie?

      • 1 1

    • O Azzuro trudno już teraz mówić coś dobrego. Przeszłość i legenda

      • 5 1

    • wiesz co, uwazam tak samo, wszedzie bylem

      • 3 0

  • Winne Grono (2)

    grilowany tuńczyk w Winnym Gronie to najwyższa półka, sandacz na kluseczkach z dyni - palce lizać, a do tego sery, desery i wino.... gorąco polecam wszystkim, którzy lubią dobrze zjeść i wypić:)

    • 0 0

    • Winne grono przepyszne, porcje w mojej opinii wrecz bardzo duże. Świeże produkty, obsluga kelnerska , roznie, sympatyczni ale nie do konca wyrobieni. Przy wiekszej grupie troche brakuje wprawy. Kuchnia za to bardzo wyokie noty

      • 0 0

    • kontra

      Oba dania jadłem ale porcje niestety bardzo małe; poleam na wyjście "po obiedzie"

      • 0 0

  • Spróbujcie znaleźć miejsce w Mulku przy drodze (6)

    w kierunku Zukowa z Chwaszczyna podczas pory obiadowej... Powodzenia
    I to jest dopiero restauracja na uboczu ...

    • 44 3

    • (2)

      Dobre jedzenie maja ale już nie takie jak kiedyś, jeśli ktoś woli zjeść w spokoju to raczej nie miejsce dla niego.

      • 9 1

      • potwierdzam, nie to co kiedys

        • 0 0

      • Kiedyś to było

        • 3 0

    • Na uboczu? Przy drodze krajowej nr 20 (1)

      Gdzie przejeżdża tysiące aut na dobę ?
      To raczej nie jest ubocze...

      • 8 1

      • ale nie masz tam stać, tylko wejść do knajpy

        • 0 0

    • a po co?

      • 3 4

  • Przepis na

    Dzisiaj byliśmy na śniadaniu w Przepis na. Faktycznie smaczne i duuuże. Jak się jednak okazało, śniadanie za 1zl do kawy jest tylko jedno, spoza menu. Taką otrzymaliśmy informację po tym jak dostaliśmy rachunek za nasze dwa śniadania z menu.

    • 0 0

  • winne grono

    W Winnym Gronie porcje niestety raczej degustacyjne... W tych cenach w Śródmieściu chociaż nie wychodzi się głodnym..

    • 0 0

  • (3)

    Dobra jakosc zawsze sie obroni. Lokalizacja moze byc nawet na przyslowiowym wyp.

    • 53 4

    • wino trzymane na półce w upale / nie w lodówce / nie w piwniczce?

      to nie jest dobra jakość ... to polnische wirtschaft ;))))

      • 0 0

    • Czyli

      Reklama restauracji na uboczu ...

      • 1 0

    • Powiedz to tym z Północ-Poludnie

      • 5 0

  • przeciez Polnoc Poludnie jest juz martwa, jak ta czesc Swietojanskiej (10)

    poprzednicy tez padli po jakims roku.
    ps. strach wykupic reklame, bo mozna nie dotrwac do emisji :)

    • 31 3

    • tam zawsze bylo pusto, nie pamietam poprzedniej nazwy, ale lokal

      wypelnialo powietrze, a przedtem ego postawnej wlascicielki.

      • 1 0

    • Szkoda (2)

      Wielka szkoda, ze ten lokal zniknął. Mieli bardzo dobrą kuchnię.
      Mam nadzieję, że otworzą w innym miejscu.
      Niestety Gdynia jest daleko w tyle za Gdańskiem i Sopotem pod względem atrakcyjności dla lokali gastronomicznych.

      • 2 6

      • "Niestety Gdynia jest daleko w tyle za Gdańskiem i Sopotem pod względem atrakcyjności dla lokali gastronomicznych."

        co za brednie. jest raczej na odwrót, tutaj gastro musi się bardziej starać, bo nie wystarczy serwować byle czego za potrójną cenę bo 'turyści i tak zjedzą'

        • 7 3

      • zadna szkoda, rynek weryfikuje i tyle

        gdyby bylo ok, trwaliby

        • 2 1

    • W sensie, że sie zamkli? (1)

      ,

      • 1 1

      • w sensie

        • 2 0

    • (1)

      hmm ciekawa sprawa z tym miejscem, nie nazwałbym go 'martwym' bo znajduje się w ciągu pieszym między ścisłym centrum a przystankiem SKM i Rivierą, a obok z powodzeniem od lat funkcjonuje np burgerownia Baranola czy chińczyk na wynos. Może sytuacja dla takich lokali poprawi się po oddaniu do użytku dwóch biurowców budowanych w okolicy...

      • 4 1

      • bo to nie kwestia lokalizacji, tylko oferty

        a w biurowcach beda kolejny pasniki.
        ps. jak cos jest slabe to nic nie pomoze

        • 1 0

    • autorze, zaktualizuj artykul

      i usun nieistniejace miejsca, po co wprowadzac w blad.

      • 7 0

    • Fakt :)

      • 4 0

  • Co to dzis za dzień? 1.08...........nic nigdzie nie piszą. smutne. (9)

    Powstanie warszawskie

    • 13 6

    • Od kiedy Warszawa jest w Trójmieście? (1)

      • 0 1

      • od poczatku wakacji :-)

        • 0 0

    • (3)

      "gdyby nie oni"... Warszawa byłaby piękna jak Praga i Budapeszt.

      • 6 3

      • Czyli Warszawiacy zniszczyli Warszawę? (1)

        Zawsze mi się wydawało, że niemcy, którzy mordowali dzieci i kobiety i też gwalcili, że to oni dokonali zniszczenia. p. s kiedyś francuz się ze mnie śmiał, że to powstanie warszawskie to głupota.Zapytalem się dlaczego, on odpowiedział "spojrz na PARYŻ, my nie walczyliśmy z ekonomicznego punktu widzenia" . Odpowiedziałem mu, że prostytutki sprzedają swoje ciało z tego samego powodu. Jestes Polakiem masz przywilej chodzić z podniesiona głową, że Twoi przodkowie, rodacy się nie zeszmacili nie spier... Tego, gamoniu i przestań powtarzać puste frazesy. Lepiej być świadkiem upadku murów, zachowując duszę niż żeby mury były świadkiem upadku duszy, godności i szacunku do samego siebie.Pepiczki i Francuzi to tchórze bez honoru, miej trochę świadomości i nie porównuj się do nich bo to wstyd najzwyczajniej na świecie.

        • 1 0

        • nie ulewaj

          pomine glebsza analize tej ulanej tresci, bo nie masz swiadomosci, iz sam sobie przeczysz

          • 0 0

      • Po fakcie każdy mądry...

        • 0 0

    • bo lepiej swietowac zwyciestwa

      • 3 1

    • A o czym maja pisać

      O największej zbrodni Polaków na Polakach? Po drugie to jest portal nie przeznaczony ma warszawskie wiadomości lokalne

      • 5 3

    • Jest Tu i Teraz

      Ileż można się katować przeszłością. Poeci do broni.. Niepotrzebny zryw.

      • 6 3

  • (2)

    Ryż to zdecydowanie trójmiejskie TOP restauracji. Kapitalne menu z obłędną kaczką

    • 11 11

    • Top ? Ryż

      Droga knajpa ! I slaby wystrój.

      • 0 0

    • to prawda , miejsce o wyjatkowych smakach. Tanio nie jest ale co ostatnio jest tanie....

      • 5 1

  • Ryż w oliwie

    Raczej drogo ? Baaardzo drogo !!!

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane