• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Osiem lokali, które powinieneś odwiedzić

Łukasz Stafiej
28 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

Nasz cykl Nowe Lokale to jedne z najchętniej czytanych tekstów na portalu. Jeśli przegapiłeś któryś z odcinków, ten tekst jest właśnie dla ciebie. Wybraliśmy osiem najciekawszych restauracji i barów, które otwarto w Trójmieście w tym roku.



Meso Ramen (Gdańsk Przymorze)



Meso Ramen to jedyna restauracja z japońską zupą w Trójmieście. Meso Ramen to jedyna restauracja z japońską zupą w Trójmieście.
Pierwszy i jak dotąd jedyny bar z ramenem, czyli w skrócie - japońskim rosołem - w Trójmieście. Warto też dodać: jeden z lepszych w całym kraju. Wywary i dodatki przygotowywane są tutaj z największą dbałością, a co najważniejsze zupy są bezbłędnie skomponowane. Świetny przykład na to, że moda na jakieś danie (a ramen to obecnie jeden z najgorętszych trendów w polskiej gastronomii) może iść w parze z pasją i prawdziwym zaangażowaniem ze strony właścicieli. Zjemy za około 30 zł.


Meat Shack (Gdańsk Wrzeszcz)



W Meat Shack najlepiej zamówić zestaw degustacyjny. W Meat Shack najlepiej zamówić zestaw degustacyjny.
Raj dla mięsożerców. Pierwsza w mieście (i prawdopodobnie jedyna w Polsce) restauracja specjalizująca się w amerykańskim barbecue. Wieprzowina i wołowina są tutaj marynowane w autorskich mieszankach przypraw i długo pieczone w dymie w wielkim piecu opalanym drewnem. Do tego prosty amerykański lager, domowe pikle czy mac&cheese. Prosto, konkretnie i niezwykle smacznie. Warto zamówić zestaw degustacyjny za 40 zł.


Nie/mięsny (Gdańsk Dolne Miasto)



Nie/mięsny ma dwie bliźniacze karty - mięsną i roślinną. Nie/mięsny ma dwie bliźniacze karty - mięsną i roślinną.
Lokal, gdzie kompromis znajdą zarówno zwolennicy kuchni roślinnej, jak i mięsnej. Karta w tym kameralnym bistro ma bowiem dwa niemal bliźniacze wcielenia. Łączy je jedno - miłość właścicieli do kuchni bliskowschodniej. Możemy się tutaj zajadać hummusami, szakszukami, pitami z baraniną, grillowanym halloumi, falafelami czy różnymi kiszonkami. Do tego piwo rzemieślnicze czy kieliszek wina, także polskiego. Najemy się za 30 zł.

Lubisz jeść na mieście? Czytaj cykl Nowe Lokale


Zurna (Gdańsk Oliwa)



Bar Zurna specjalizuje się w kuchni kaukaskiej. Bar Zurna specjalizuje się w kuchni kaukaskiej.
Nie ma lepszego miejsca w mieście, aby spróbować bogactwa kuchni kaukaskiej. Owszem, lokalizacja oraz wystrój może nie są największymi atutami Zurny, ale nie można tego powiedzieć o jedzeniu. Jest tutaj wyjątkowo smacznie, a ceny są przystępne. Warto spróbować niemalże każdej pozycji z krótkiej karty. Obowiązkowo: czebiurieków z mięsem, pierogów chinkali, szaszłyków z pieczonej baraniny z domowym sosem adźyka czy lagmana - uzbeckiego, gęstego gulaszu mięsno-warzywnego. Zjemy za kilkanaście złotych.


Dodo Roti (Gdynia Śródmieście)



Dodo Roti to jedyne miejsce w Polsce z tradycyjną kuchnią z Mauritiusa. Dodo Roti to jedyne miejsce w Polsce z tradycyjną kuchnią z Mauritiusa.
Lokal, który powinien odwiedzić każdy poszukiwacz nowych smaków. Choćby dlatego, że innej restauracji z kuchnią z Mauritiusa w Polsce nie ma. Tamtejsza kuchnia to tygiel przeróżnych wpływów i smaków - kreolskich, chińskich, indyjskich czy francuskich. W menu znajdziemy przeróżne dania: gulasze, falafele, sałatki i makarony, ale jeśli mielibyśmy spróbować jednego, to musi to być narodowy symbol kulinarny: roti - zapiekany naleśnik podawany z różnymi nadzieniami i dodatkami. Zjemy za około 30 zł.


Szczęśliwy Lis (Gdańsk Przymorze)



W Szczęśliwym Lisie zjemy prawdziwe rzemieślnicze słodkości. W Szczęśliwym Lisie zjemy prawdziwe rzemieślnicze słodkości.
Prawdziwie rzemieślnicza cukiernia (i kawiarnia), gdzie wszystkie słodkości przygotowywane są na miejscu od podstaw przez właścicielką. Koniecznie trzeba spróbować tutaj eklera ze słonym karmelem i zefirów. Te ostatnie to białoruska specjalność cukiernicza - lekkie pianki przygotowywane z owocowego musu, białek jajka, cukru i agaru. Nie zdziwcie się, gdy w środku spotkacie przyjaznego corgiego - psiak właścicieli to pełnoprawny rezydent lokalu. Ciastko i kawę zamówimy za kilkanaście złotych.



Fino (Gdańsk Śródmieście)



Fino to autorska restauracja byłego szefa kuchni w Sztuczce. Fino to autorska restauracja byłego szefa kuchni w Sztuczce.
Kameralna restauracja z autorską kuchnią Jacka Koprowskiego, do niedawna szefa kuchni cenionej wśród smakoszy Sztuczki. W Fino Koprowski nadal gotuje kreatywnie i na wysokim poziomie, jednak jest to kuchnia odrobinę lżejsza w swojej formie niż ekskluzywny fine-dining. Karta jest krótka i skupiona na sezonowych produktach, więc często się zmienia. Coś dla siebie znajdą też weganie. Ceny wyższe, zjemy za kilkadziesiąt złotych.


Manna 68 (Gdańsk Śródmieście)



Manna 68 to restauracja z kuchnią roślinną z prawdziwego zdarzenia. Manna 68 to restauracja z kuchnią roślinną z prawdziwego zdarzenia.
Wegetariańska i wegańska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Jedyna taka w mieście, bo choć lokali z kuchnią bezmięsną czy roślinną nie brakuje, to są to bary i bistra. Do Manny wybrać powinni się również mięsożercy, bo tutejsze karta to wspaniała podróż przez smaki z różnych stron świata - głównie bliższej i dalszej Azji. Co ciekawe, każda z potraw jest dokładnie opisana, aby ułatwić decyzję mniej zorientowanym w kuchniach świata. Naprawdę smacznie i kreatywnie, a zarazem bezpretensjonalnie. Dobrze zjemy za niecałe 50 zł.

Miejsca

Opinie (136) 7 zablokowanych

  • (3)

    Meat shack jedyny w Polsce z kuchnią BBQ? Czy autor artykułu zadał sobie trud żeby zrobić research, a potem publikować takie teksty? Swoją drogą byłem tam i mięso faktycznie niezłe, ale wielkość porcji to dramat. To chyba taka wersja demo amerykańskiego BBQ, bo porcje w USA są 3x większe.

    • 8 3

    • Oo kolega widzę w temacie (1)

      A jaki znasz inny lokal który robi mieso w smokerze. ? Bo nie wiem czy wiesz ale BBQ w nazwie to nie chodzi o sos. Znawco z pupy hehe

      • 0 3

      • Użyj Google, bo jak widzę mózgu używać nie lubisz.

        • 1 0

    • i ludzie 2 a nwet 4x więksi niż u nas, takie spasione świnie na tanim żarciu

      • 2 1

  • :) (1)

    Niestety nic mi z tych wynalazków nie pasi za to z chęcią wybrałbym się na żeberka duszone w kapuście robi to ktoś jeszcze?

    • 3 0

    • moja teściowa i były spoko ostatnio

      • 1 0

  • Niemiesny (2)

    Lubie tam chodzic i za kazdym razem zastanawiam sie czy lepsze bylo danie vege czy te z miesem

    • 2 2

    • (1)

      Myślę że ty i twój chłopak powinniście jeść vege

      • 2 1

      • hym

        gejem być mi raczej, gdy nazywa mnie Polak. Tak więc kolego jak próbujesz mnie obrażać to musisz jakiś wyższy poziom osiągnąć. Nie wiem, może mniej polskich kabaretów i ekstra klasy? Nie wiem w sumie jak ci pomóc.
        pozdro dla kumatych

        • 0 0

  • Osobiscie polecam super knajpke "Nie wiem dokładnie gdzie"

    mają tam super smaczne i tanie danie Strasznie drogo w polewie Poproszę.

    Kwintesencja Januszowo-polskiego biznesu

    • 0 0

  • Dodo roti (1)

    Dodo roti nie warte ceny, dużo przypraw ale szału nie ma. Jednak najgorszy jest brak wentylacji.

    • 2 0

    • ja wole chodzić do Idziemydo. super knajpa

      • 0 0

  • Błękitny Pudel... (2)

    I wszystko w temacie

    • 3 14

    • Błękitna Ostryga (1)

      Hot czoko, parówka na ostro, fire in the hole. I wszystko w temacie!

      • 7 1

      • żółty pingwin

        • 2 0

  • W Restauracji to trzeba sie najeść. (7)

    A tu porcje jak dla niejadka. Gdzie mam zaspokoić głód dla swoich 120kilogramów i 190cm wzrostu.

    • 45 21

    • Na takie gabaryty... (3)

      ...to raczej właśnie dieta żebyś się nie za szybko przywitał z zawałem, cukrzycą i miażdżycą.

      • 12 6

      • mięśnie są cięższe od tłuszczu (2)

        Mięśnie są ciężkie, więc facet który ma 190cm i waży 120kg niekoniecznie musi być tłuściochem... być może właśnie jest wysportowany i umięśniony...

        • 9 7

        • To niech odstawi sterydy

          Bo że do 120 kilo dobił na piersiach z kurczaka i brokułach to można dzieciom wmawiać.

          • 1 1

        • tak sobie wmawiaj

          • 10 3

    • Chlopie (1)

      Schudnij !

      • 5 2

      • cebula ciężką jest

        szczególnie jak zastępuje mózg

        • 1 1

    • W paśniku w lasach oliwskich.

      • 42 6

  • (7)

    Ceny nie dla Polaków

    • 38 15

    • 40 zł to Dużo? (6)

      Pewnie więcej na fajki wydajesz. Ja tam lubię łazić po restauracjach i stać mnie

      • 9 19

      • (5)

        To że idziesz do restauracji raz na tydzień, mieszkając z matką i mając 30lat, to nie znaczy że ciebie stać

        • 21 12

        • Patrzcie Państwo, kloszard, a na internet go stać. (2)

          Puszki już dziś pozbierałeś, samodzielny i zaradny życiowo biedaku?

          • 4 9

          • można obierek w domu nagotowac

            będzie dla twojego Polaka

            • 0 0

          • Ostro jak na gimbusa

            • 2 0

        • To że zasuwasz za 2800 brutto nie oznacza ze reszta Polaków też

          • 10 9

        • O już się włączyła zawiść P*laków, bo ktoś ma więcej pieniędzy.

          • 9 10

  • kucharz na zdjęciu oczywiście zarośniety w kolejnej restauracji w oczy rzucają się tatuaże. (5)

    • 40 35

    • (1)

      A jak ma wyglądać kucharz rodem z Kaukazu???

      • 8 1

      • jak it albo meduza

        bo hrabia żąda wyglądu kucharza teraz,
        dobre jedzenie w dobrej cenie już hrabiemu nie wystarcza, on teraz żąda

        • 1 0

    • (2)

      Lubisz tylko gładko ogolonych?

      • 17 8

      • (1)

        Lubię, jak nie ma kłaków w jedzeniu.
        Nie podejrzewam, że kucharze przygotowują posiłki ubrani, jak lekarze przy operacji

        • 16 9

        • Tatuaże też linienią, czy co z nimi?

          • 12 6

  • Trochę ignorancja...

    Nazywanie ramenu rosołem to "trochę" ignorancja

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane