• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

93-letnia seniorka zachęca do wegetarianizmu w uroczym filmie

Łukasz Stafiej
30 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Reportaż o pani Irenie Gajewskiej i relacja z kolacji dla seniorów Harmonii.


Wyjątkową niespodziankę pensjonariuszom Domu Seniora Harmonia w Osowej przygotowało promujące wegańską dietę Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Znany m.in. z gdyńskiego Białego Królika Marcin Popielarz, jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, przygotował dla seniorów wystawny obiad - wyłącznie z produktów roślinnych.



Wegańska uczta w Domu Seniora Harmonia była pomysłem Stowarzyszenia Otwarte Klatki, ale tak naprawdę nie doszłoby do niej, gdyby nie jedna z pensjonariuszek osowskiej instytucji - pani Irena Gajewska.

- Irenka ma 93 lata i od ponad 30 nie je mięsa - mówi Weronika Pochylska z Otwartych Klatek. - Jak sama mówi, to dla niej sprawa etyczna. Chce żyć przyzwoicie, bez krzywdzenia zwierząt, które bardzo kocha. Nie ukrywa przy tym, że czuje się dzięki temu lżej i zdrowiej. Żartuje, że "ma 93 lata i nie ma na co umrzeć".
Pani Irena jest jedyną wegetarianką w Harmonii i kucharze codziennie przygotowują jej osobne menu. Weronika postanowiła więc pokazać innym pensjonariuszom, że dieta roślinna może być smaczna i wartościowa.

Recenzja: wegański House of Seitan zachwycił


Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki z panią Ireną Gajewską. Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki z panią Ireną Gajewską.
- Razem ze znanym z gdyńskiego Białego Królika szefem kuchni Marcinem Popielarzem oraz filmowcami z Papaya Film wpadliśmy na pomysł wystawnego obiadu-niespodzianki, który przygotujemy specjalnie dla seniorów - mówi Pochylska.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli wspomnianej pani Ireny.

Popielarz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, z Otwartymi Klatkami współpracował już m.in. podczas charytatywnej kolacji "Chefs for change" promującej kuchnię roślinną. Dla osowskich seniorów ugotował zielone szparagi z twarożkiem z wędzonego tofu i szpinaku, pieczone ziemniaczki z roślinnym majonezem curry i zupę strączkową z grzybami. Był też tort przygotowany przez gdańską kawiarnię wegańską Fukafe.

- Jedzenie seniorom bardzo smakowało, wyjątkowa była też dla nich atmosfera wystawnego obiadu z szefem kuchni z tak prestiżowej restauracji - relacjonuje Pochylska.

Filmową relację z obiadu połączoną z reportażem o pani Irenie i wizytą m.in. w Ośrodku Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach przygotowała firma Papaya Films. Bohaterka filmu otrzymała honorowe członkostwo Otwartych Klatek.

- Irence bardzo zależy na tym, aby przekonywać ludzi do diety, która nie krzywdzi zwierząt. Planujemy wspólnie kolejne akcje.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli pani Ireny. Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli pani Ireny.

Miejsca

Opinie (92) ponad 50 zablokowanych

  • (4)

    Co by było gdyby nagle ludzie przeszli na wege, co ze zwierzętami chowany i na ubój? Kury i kaczki do zoo? Indyki, krowy czy prosiaki? A może wyeliminować je do zera. Tylko czy roślin wystarczy dla całej planety i jakie ceny by wtedy były.

    • 10 21

    • (1)

      Większość roślin uprawianych przez człowieka idzie na karmę dla zwierząt hodowlanych.
      Roślin starczy dla ludzi, będzie ich nadmiar.

      • 10 1

      • bzdura.

        a myslisz o dzikich drapieznikach? czy moze je tez chcialbys wybic do zera?

        • 0 0

    • (1)

      zostałyby przerobione na karmę dla psów i kotów i nie hodowano by kolejnych pokoleń. as simple as that.

      i nie widzę problemu w wyeliminowaniu ich do zera - wątpię, by jakikolwiek kurczak marzył o życiu jakie im fundują w hodowli.

      • 5 2

      • kurczak to tez stworzenie boze

        a nie wymysl szatana. Lisy i inne drapiezniki ich potrzebuja.

        • 0 0

  • (10)

    Bardzo miło posłuchać jak ktoś mówi tak od serca, życzliwie i w harmonii z przyrodą.
    Apropo mięsa - zgadzam się, chów bydła przemysłowy jest niehumanitarny! ale nie ma co popadać też w skrajność. Polecam obejrzeć film o Dario Cecchini - włoskim masarzu, który pokazał, jak szanować zwierzęta i traktować je humanitarnie.

    • 36 7

    • Nie da się kogoś humnitarnie zamordować.

      • 1 0

    • Humanitarne zabijanie xd

      Co za żart.

      • 1 3

    • Zabić humanitarnie. Ciekawy oksymoron.

      • 1 5

    • (1)

      Jak można mówić o humanitarnym traktowaniu zwierząt i tak zabijając je? Rozumiem, ze jakby ciebie wychowywać w normalnych warunkach i zabić w wieku 18 lat to byłoby to dobre rozwiązanie?

      • 3 6

      • dla cywilizacji dużo bardziej zaawansowanej od naszej prawdopodobnie tak

        udowodnij mi że nie. Jaki interes miałby kosmita w tym żeby mnie nie zjeść jeśli by mu to odpowiadało? Interesu w jedzeniu mięsa nie ma, tylko, jedzony. Mamy demokrację, dwa wilki i jedna owca głosują co będą jeść na obiad.

        • 1 0

    • humanitarne zabójstwo.. (1)

      jaki piękny oksymoron.

      • 7 3

      • Proponuję najpierw zapoznać się z tematem zanim wyda się opinie

        • 4 0

    • (2)

      Niestety to sa wyjatki :( Mysle ze bardzo ciezko jest dostac mieso w sklepie (szczegolnie w sieciowkach), ktore pochodzi od dobrze traktowanych zwierzat.
      Ze wzgledu na rosnaca liczbe ludzi na Ziemi, ograniczone miejsce na chow zwierzat i ograniczanie kosztow, bedzie tylko gorzej i gorzej w tej kwestii. I nic sie nie zmieni, chociazby ze wzgledu na konsumenta, ktory chce dostac tani produkt.

      • 9 1

      • Fakt, ludzi przybywa, natomiast przy dobrej gospodarce zasobami- nie pazernej,nie opanowanej przez drapieżne koncerny (1)

        na Ziemi może żyć 20 miliardów ludzi i nie niszcząc planety, miałoby co jeść.

        • 4 0

        • Prawdopodobnie masz racje, natomiast przez lobby koncernow ciezko by sie cos zmienilo. Kazdy pilnuje swojej kieszeni by hajs sie zgadzal tu i teraz. Nikt nie zastanawia sie nad przyszloscia.

          • 4 0

  • (1)

    tez przeszlam na wegetarianizm. czuje sie lzej i lepiej - dokladnie, jak ta pani, do tego lepiej wygladam. jest duzo wiecej smakow i mozliwosci, niz sie wydaje, np. kanapki robie na lisciach salaty lodowej - cudo! zupy czesciowo gotowane, czesciowo ze zmiksowanych surowych warzyw, np papryki i pomidora. batoniki z daktyli i orzechow, ciastka z orzechow i migdalow, lody z bananow, itp.

    • 14 8

    • Jedno co dobrze nie wyglada u wegan to skóra. Starzeje sie szybciej :(

      • 1 1

  • Skoro dobrze się z tym czuje, to niech będzie wytrwała w swoim postanowieniu. (2)

    Moja babcia oprócz postnego piątku zajada się mięsem i przyrządza je jak mało kto. W dobrym zdrowiu żyje już prawie 90 lat i życzę jej, żeby trwała w nim jak najdłużej. Ważne żeby mieć na stare lata jakieś zajęcie, które daje chęć do życia. Widać to właśnie u Pani Ireny, której życzę jak najlepiej.

    • 40 14

    • (1)

      Co za d**ile minusują

      • 2 4

      • mądrzy ludzie, którzy widzą slaby troling

        • 2 2

  • Opinia wyróżniona

    Pani Irenka (3)

    Podoba mi się, że o diecie roślinnej można mówić tak ciepło, przyjaźnie, bez epatowania strasznymi zdjęciami i dzielenia ludzi. Pani Irenka to wspaniały przykład! Moc uścisków dla dzielnej seniorki!

    • 142 13

    • (1)

      ja sie tez dołączam, ale powiedzcie to robotnikowi na budowie, murarzowi i gornikowi, on musi jeśc bogatowartościowe białko z mięsa dobrej jakości. A tego nic nie zastąpi. Niech wszyscy zrezygnuja z nowych samochodów, niepotrzebnej ilości ubrań, wszelkiegop rodzaju gadzetów i śmieci. Natura wszystkich ostrzega. Niedługo ktos z kosmosu będzie oglądać nasz księzycowy krajobraz.

      • 4 12

      • Jestem robolem

        Witam,

        Pracuje fizycznie, codziennie dużo dzwigam i 8h na nogach. Odkąd przeszedłem na niskoprzetworzona dietę roślinną mam więcej siły i ochotę by jeszcze codziennie po pracy wykonywać intensywne treningi (ok. 6h). Właśnie tak obciazonym fizycznie osobom polecam dietę roślinną (niskoprzetworzona!!!) bo czuć mega poprawę w zdolnościach regeneracyjnych organizmu.

        • 6 1

    • Ile kosztuje pobyt pani Irenki w reklamowanym domu?

      Kogo na to stać ?

      • 1 12

  • Weganizm jest na pewno szkodliwy.

    Jak każda skrajność. Popieram wegetarianizm chodz nie jestem wegetarianinem bo uwielbiam ryby,drób,mleko i jajka.Innych mięs raczej unikam.Chyba że jestem gdzieś w gościnie i nie mam wyboru.

    • 7 2

  • Zycie

    Dostałem prognozę z ZUS za 15 lat 1200 zł emerytury czyli jedynym wyjściem jest łąka z zieloną trawą . WEGE to przyszłość :-)

    • 14 0

  • Przepiękny materiał!

    Serce się raduje, że są tak wspaniali ludzie są na świecie. Świetna inicjatywa! Pozdrowienia dla Pani Irenki!

    • 6 3

  • (1)

    Najlepszy jest szczaw i mirabelki,jeden,podobno profesor,o tym kiedyś mówił.

    • 15 6

    • Stefan ornitolog

      • 2 1

  • Mania

    Wspaniała historia. Mój dziadek, który był rolnikiem w pewnym momencie życia zrobił się tak wrażliwy na zwierzęta, że wszystkie kury dożywały u niego później starości. Mam nadzieję, że w każdym z nas gdzieś siedzi ta wrażliwość.

    • 13 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane