- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
93-letnia seniorka zachęca do wegetarianizmu w uroczym filmie
Reportaż o pani Irenie Gajewskiej i relacja z kolacji dla seniorów Harmonii.
Wyjątkową niespodziankę pensjonariuszom Domu Seniora Harmonia w Osowej przygotowało promujące wegańską dietę Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Znany m.in. z gdyńskiego Białego Królika Marcin Popielarz, jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, przygotował dla seniorów wystawny obiad - wyłącznie z produktów roślinnych.
Wegańska uczta w Domu Seniora Harmonia była pomysłem Stowarzyszenia Otwarte Klatki, ale tak naprawdę nie doszłoby do niej, gdyby nie jedna z pensjonariuszek osowskiej instytucji - pani Irena Gajewska.
- Irenka ma 93 lata i od ponad 30 nie je mięsa - mówi Weronika Pochylska z Otwartych Klatek. - Jak sama mówi, to dla niej sprawa etyczna. Chce żyć przyzwoicie, bez krzywdzenia zwierząt, które bardzo kocha. Nie ukrywa przy tym, że czuje się dzięki temu lżej i zdrowiej. Żartuje, że "ma 93 lata i nie ma na co umrzeć".
Pani Irena jest jedyną wegetarianką w Harmonii i kucharze codziennie przygotowują jej osobne menu. Weronika postanowiła więc pokazać innym pensjonariuszom, że dieta roślinna może być smaczna i wartościowa.
Recenzja: wegański House of Seitan zachwycił
- Razem ze znanym z gdyńskiego Białego Królika szefem kuchni Marcinem Popielarzem oraz filmowcami z Papaya Film wpadliśmy na pomysł wystawnego obiadu-niespodzianki, który przygotujemy specjalnie dla seniorów - mówi Pochylska.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli wspomnianej pani Ireny.
Popielarz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, z Otwartymi Klatkami współpracował już m.in. podczas charytatywnej kolacji "Chefs for change" promującej kuchnię roślinną. Dla osowskich seniorów ugotował zielone szparagi z twarożkiem z wędzonego tofu i szpinaku, pieczone ziemniaczki z roślinnym majonezem curry i zupę strączkową z grzybami. Był też tort przygotowany przez gdańską kawiarnię wegańską Fukafe.
- Jedzenie seniorom bardzo smakowało, wyjątkowa była też dla nich atmosfera wystawnego obiadu z szefem kuchni z tak prestiżowej restauracji - relacjonuje Pochylska.
Filmową relację z obiadu połączoną z reportażem o pani Irenie i wizytą m.in. w Ośrodku Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach przygotowała firma Papaya Films. Bohaterka filmu otrzymała honorowe członkostwo Otwartych Klatek.
- Irence bardzo zależy na tym, aby przekonywać ludzi do diety, która nie krzywdzi zwierząt. Planujemy wspólnie kolejne akcje.
Miejsca
Opinie (92) ponad 50 zablokowanych
-
2019-08-30 14:52
(4)
Co by było gdyby nagle ludzie przeszli na wege, co ze zwierzętami chowany i na ubój? Kury i kaczki do zoo? Indyki, krowy czy prosiaki? A może wyeliminować je do zera. Tylko czy roślin wystarczy dla całej planety i jakie ceny by wtedy były.
- 10 21
-
2019-08-30 17:18
(1)
Większość roślin uprawianych przez człowieka idzie na karmę dla zwierząt hodowlanych.
Roślin starczy dla ludzi, będzie ich nadmiar.- 10 1
-
2019-08-31 11:41
bzdura.
a myslisz o dzikich drapieznikach? czy moze je tez chcialbys wybic do zera?
- 0 0
-
2019-08-30 15:13
(1)
zostałyby przerobione na karmę dla psów i kotów i nie hodowano by kolejnych pokoleń. as simple as that.
i nie widzę problemu w wyeliminowaniu ich do zera - wątpię, by jakikolwiek kurczak marzył o życiu jakie im fundują w hodowli.- 5 2
-
2019-08-31 11:40
kurczak to tez stworzenie boze
a nie wymysl szatana. Lisy i inne drapiezniki ich potrzebuja.
- 0 0
-
2019-08-30 11:23
(10)
Bardzo miło posłuchać jak ktoś mówi tak od serca, życzliwie i w harmonii z przyrodą.
Apropo mięsa - zgadzam się, chów bydła przemysłowy jest niehumanitarny! ale nie ma co popadać też w skrajność. Polecam obejrzeć film o Dario Cecchini - włoskim masarzu, który pokazał, jak szanować zwierzęta i traktować je humanitarnie.- 36 7
-
2019-08-31 11:38
Nie da się kogoś humnitarnie zamordować.
- 1 0
-
2019-08-31 06:15
Humanitarne zabijanie xd
Co za żart.
- 1 3
-
2019-08-30 20:29
Zabić humanitarnie. Ciekawy oksymoron.
- 1 5
-
2019-08-30 17:12
(1)
Jak można mówić o humanitarnym traktowaniu zwierząt i tak zabijając je? Rozumiem, ze jakby ciebie wychowywać w normalnych warunkach i zabić w wieku 18 lat to byłoby to dobre rozwiązanie?
- 3 6
-
2019-08-30 19:49
dla cywilizacji dużo bardziej zaawansowanej od naszej prawdopodobnie tak
udowodnij mi że nie. Jaki interes miałby kosmita w tym żeby mnie nie zjeść jeśli by mu to odpowiadało? Interesu w jedzeniu mięsa nie ma, tylko, jedzony. Mamy demokrację, dwa wilki i jedna owca głosują co będą jeść na obiad.
- 1 0
-
2019-08-30 15:40
humanitarne zabójstwo.. (1)
jaki piękny oksymoron.
- 7 3
-
2019-08-30 16:25
Proponuję najpierw zapoznać się z tematem zanim wyda się opinie
- 4 0
-
2019-08-30 12:02
(2)
Niestety to sa wyjatki :( Mysle ze bardzo ciezko jest dostac mieso w sklepie (szczegolnie w sieciowkach), ktore pochodzi od dobrze traktowanych zwierzat.
Ze wzgledu na rosnaca liczbe ludzi na Ziemi, ograniczone miejsce na chow zwierzat i ograniczanie kosztow, bedzie tylko gorzej i gorzej w tej kwestii. I nic sie nie zmieni, chociazby ze wzgledu na konsumenta, ktory chce dostac tani produkt.- 9 1
-
2019-08-30 12:09
Fakt, ludzi przybywa, natomiast przy dobrej gospodarce zasobami- nie pazernej,nie opanowanej przez drapieżne koncerny (1)
na Ziemi może żyć 20 miliardów ludzi i nie niszcząc planety, miałoby co jeść.
- 4 0
-
2019-08-30 12:14
Prawdopodobnie masz racje, natomiast przez lobby koncernow ciezko by sie cos zmienilo. Kazdy pilnuje swojej kieszeni by hajs sie zgadzal tu i teraz. Nikt nie zastanawia sie nad przyszloscia.
- 4 0
-
2019-08-30 16:54
(1)
tez przeszlam na wegetarianizm. czuje sie lzej i lepiej - dokladnie, jak ta pani, do tego lepiej wygladam. jest duzo wiecej smakow i mozliwosci, niz sie wydaje, np. kanapki robie na lisciach salaty lodowej - cudo! zupy czesciowo gotowane, czesciowo ze zmiksowanych surowych warzyw, np papryki i pomidora. batoniki z daktyli i orzechow, ciastka z orzechow i migdalow, lody z bananow, itp.
- 14 8
-
2019-08-31 09:41
Jedno co dobrze nie wyglada u wegan to skóra. Starzeje sie szybciej :(
- 1 1
-
2019-08-30 11:23
Skoro dobrze się z tym czuje, to niech będzie wytrwała w swoim postanowieniu. (2)
Moja babcia oprócz postnego piątku zajada się mięsem i przyrządza je jak mało kto. W dobrym zdrowiu żyje już prawie 90 lat i życzę jej, żeby trwała w nim jak najdłużej. Ważne żeby mieć na stare lata jakieś zajęcie, które daje chęć do życia. Widać to właśnie u Pani Ireny, której życzę jak najlepiej.
- 40 14
-
2019-08-30 19:48
(1)
Co za d**ile minusują
- 2 4
-
2019-08-31 09:27
mądrzy ludzie, którzy widzą slaby troling
- 2 2
-
2019-08-30 11:22
Opinia wyróżniona
Pani Irenka (3)
Podoba mi się, że o diecie roślinnej można mówić tak ciepło, przyjaźnie, bez epatowania strasznymi zdjęciami i dzielenia ludzi. Pani Irenka to wspaniały przykład! Moc uścisków dla dzielnej seniorki!
- 142 13
-
2019-08-30 16:12
(1)
ja sie tez dołączam, ale powiedzcie to robotnikowi na budowie, murarzowi i gornikowi, on musi jeśc bogatowartościowe białko z mięsa dobrej jakości. A tego nic nie zastąpi. Niech wszyscy zrezygnuja z nowych samochodów, niepotrzebnej ilości ubrań, wszelkiegop rodzaju gadzetów i śmieci. Natura wszystkich ostrzega. Niedługo ktos z kosmosu będzie oglądać nasz księzycowy krajobraz.
- 4 12
-
2019-08-31 06:13
Jestem robolem
Witam,
Pracuje fizycznie, codziennie dużo dzwigam i 8h na nogach. Odkąd przeszedłem na niskoprzetworzona dietę roślinną mam więcej siły i ochotę by jeszcze codziennie po pracy wykonywać intensywne treningi (ok. 6h). Właśnie tak obciazonym fizycznie osobom polecam dietę roślinną (niskoprzetworzona!!!) bo czuć mega poprawę w zdolnościach regeneracyjnych organizmu.- 6 1
-
2019-08-30 16:02
Ile kosztuje pobyt pani Irenki w reklamowanym domu?
Kogo na to stać ?
- 1 12
-
2019-08-31 03:29
Weganizm jest na pewno szkodliwy.
Jak każda skrajność. Popieram wegetarianizm chodz nie jestem wegetarianinem bo uwielbiam ryby,drób,mleko i jajka.Innych mięs raczej unikam.Chyba że jestem gdzieś w gościnie i nie mam wyboru.
- 7 2
-
2019-08-30 22:50
Zycie
Dostałem prognozę z ZUS za 15 lat 1200 zł emerytury czyli jedynym wyjściem jest łąka z zieloną trawą . WEGE to przyszłość :-)
- 14 0
-
2019-08-30 22:22
Przepiękny materiał!
Serce się raduje, że są tak wspaniali ludzie są na świecie. Świetna inicjatywa! Pozdrowienia dla Pani Irenki!
- 6 3
-
2019-08-30 15:04
(1)
Najlepszy jest szczaw i mirabelki,jeden,podobno profesor,o tym kiedyś mówił.
- 15 6
-
2019-08-30 21:06
Stefan ornitolog
- 2 1
-
2019-08-30 20:55
Mania
Wspaniała historia. Mój dziadek, który był rolnikiem w pewnym momencie życia zrobił się tak wrażliwy na zwierzęta, że wszystkie kury dożywały u niego później starości. Mam nadzieję, że w każdym z nas gdzieś siedzi ta wrażliwość.
- 13 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.