• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

93-letnia seniorka zachęca do wegetarianizmu w uroczym filmie

Łukasz Stafiej
30 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Reportaż o pani Irenie Gajewskiej i relacja z kolacji dla seniorów Harmonii.


Wyjątkową niespodziankę pensjonariuszom Domu Seniora Harmonia w Osowej przygotowało promujące wegańską dietę Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Znany m.in. z gdyńskiego Białego Królika Marcin Popielarz, jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, przygotował dla seniorów wystawny obiad - wyłącznie z produktów roślinnych.



Wegańska uczta w Domu Seniora Harmonia była pomysłem Stowarzyszenia Otwarte Klatki, ale tak naprawdę nie doszłoby do niej, gdyby nie jedna z pensjonariuszek osowskiej instytucji - pani Irena Gajewska.

- Irenka ma 93 lata i od ponad 30 nie je mięsa - mówi Weronika Pochylska z Otwartych Klatek. - Jak sama mówi, to dla niej sprawa etyczna. Chce żyć przyzwoicie, bez krzywdzenia zwierząt, które bardzo kocha. Nie ukrywa przy tym, że czuje się dzięki temu lżej i zdrowiej. Żartuje, że "ma 93 lata i nie ma na co umrzeć".
Pani Irena jest jedyną wegetarianką w Harmonii i kucharze codziennie przygotowują jej osobne menu. Weronika postanowiła więc pokazać innym pensjonariuszom, że dieta roślinna może być smaczna i wartościowa.

Recenzja: wegański House of Seitan zachwycił


Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki z panią Ireną Gajewską. Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki z panią Ireną Gajewską.
- Razem ze znanym z gdyńskiego Białego Królika szefem kuchni Marcinem Popielarzem oraz filmowcami z Papaya Film wpadliśmy na pomysł wystawnego obiadu-niespodzianki, który przygotujemy specjalnie dla seniorów - mówi Pochylska.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli wspomnianej pani Ireny.

Popielarz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, z Otwartymi Klatkami współpracował już m.in. podczas charytatywnej kolacji "Chefs for change" promującej kuchnię roślinną. Dla osowskich seniorów ugotował zielone szparagi z twarożkiem z wędzonego tofu i szpinaku, pieczone ziemniaczki z roślinnym majonezem curry i zupę strączkową z grzybami. Był też tort przygotowany przez gdańską kawiarnię wegańską Fukafe.

- Jedzenie seniorom bardzo smakowało, wyjątkowa była też dla nich atmosfera wystawnego obiadu z szefem kuchni z tak prestiżowej restauracji - relacjonuje Pochylska.

Filmową relację z obiadu połączoną z reportażem o pani Irenie i wizytą m.in. w Ośrodku Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach przygotowała firma Papaya Films. Bohaterka filmu otrzymała honorowe członkostwo Otwartych Klatek.

- Irence bardzo zależy na tym, aby przekonywać ludzi do diety, która nie krzywdzi zwierząt. Planujemy wspólnie kolejne akcje.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli pani Ireny. Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli pani Ireny.

Miejsca

Opinie (92) ponad 50 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Obie Panie piękne i dobrze im z oczu patrzy :) Chyba po raz pierwszy czuję się naprawdę pozytywnie zachęcony do jakiejś zmiany. Dzięki!

    • 78 14

    • Przejrzyj profile społecznościowe, tam już jej tak obrze z oczu nie patrzy. (3)

      Dobrze tylko na to, co pasuje pod jej swiatopogląd. Poczytaj tez o przekrętach w tych super otwartych klatkach, w których wpychają w siebie mięsko aż miło ( na necie znajdziesz!)

      • 5 10

      • To podlinkuj (1)

        A nie typowe znajdz sobie sam.

        • 5 3

        • I to jest problem .
          Każdy chce wszystko na tacy ale żeby zweryfikować i samemu poszukać informacji to już nie. Ile fake newsów w taki sposób uznawanych jest przez ludzi za prawde bo nie chce się komuś wyszukać więcej informacji na dany temat.

          • 0 0

      • Wypisując takie farmazony o osobie, której nie znasz robisz z siebie strasznego prostaka. Każdy, kto poznał Weronikę, wie że ma złote serce i dla ludzi i dla zwierząt i pewnie w ciągu ostatnich kilku lat zrobiła więcej dobrego niż ty zdołasz zrobić przez całe życie, marnujac czas na pisanie kłamstw w necie, mały człowieku.

        • 7 3

  • Cudowna!

    Bardzo wzruszający filmik. Jak dobrze zobaczyć kogoś, kto żyje zgodnie ze swoimi zasadami, nie krzywdząc innych. Skoro można żyć bez mięsa, to dlaczego by tego nie zrobić?

    • 22 5

  • Przępieknie!

    Chodzi o to, aby żyć tak, by nikogo nie krzywdzić, a od Pani Irenki bije tyle ciepła, że aż chciałoby się przytulić. Wspaniałe podejście!

    • 15 7

  • BRAWO!

    Aż ściska za serducho! Mocno się wzruszyłam

    • 9 3

  • ładny wiek tej pani

    ale ja bez stejków i kurczaków nie mam siły

    • 11 13

  • (4)

    Co by było gdyby nagle ludzie przeszli na wege, co ze zwierzętami chowany i na ubój? Kury i kaczki do zoo? Indyki, krowy czy prosiaki? A może wyeliminować je do zera. Tylko czy roślin wystarczy dla całej planety i jakie ceny by wtedy były.

    • 10 21

    • (1)

      zostałyby przerobione na karmę dla psów i kotów i nie hodowano by kolejnych pokoleń. as simple as that.

      i nie widzę problemu w wyeliminowaniu ich do zera - wątpię, by jakikolwiek kurczak marzył o życiu jakie im fundują w hodowli.

      • 5 2

      • kurczak to tez stworzenie boze

        a nie wymysl szatana. Lisy i inne drapiezniki ich potrzebuja.

        • 0 0

    • (1)

      Większość roślin uprawianych przez człowieka idzie na karmę dla zwierząt hodowlanych.
      Roślin starczy dla ludzi, będzie ich nadmiar.

      • 10 1

      • bzdura.

        a myslisz o dzikich drapieznikach? czy moze je tez chcialbys wybic do zera?

        • 0 0

  • (1)

    Najlepszy jest szczaw i mirabelki,jeden,podobno profesor,o tym kiedyś mówił.

    • 15 6

    • Stefan ornitolog

      • 2 1

  • Z całym szacunkiem dla Pań, ale moja najukochańsza ciocia która w tamtym roku w wieku 94 lat odeszła z tego świata, która przeżyła wywózkę do Reichu do Wuppertalu,gdzie przeżyła wypalenie przez volksdeutschów dróg rodnych i ataki bombami fosforowymi przez jankesow pamietam jak dziś zawsze mówiła: świeża szyneczka z tłuszczem, lufa czystej i świeża bułka. Żyjmy jak chcemy, ale tez jestem przeciwko męczarniom zwierzaków na fermach przemysłowych.

    • 18 5

  • To w końcu weganizm czy wegetarianizm?

    • 15 4

  • Niesamowite

    Niesamowite, że pani Irenka znajduje w sobie tyle empatii, również dla zwierząt! Piękna historia

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane