• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Breakfast Week, czyli festiwal śniadań na mieście. Nowa odsłona Restaurant Week

Magda Mielke
22 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (28)
W trójmiejskiej odsłonie Breakfast Week bierze udział 11 restauracji. Zasady są podobne jak na Restaurant Week: wybiera się jedną z opcji (mięsną lub bezmięsną), dzień i godzinę (9 lub 10:30) i dokonuje rezerwacji. W trójmiejskiej odsłonie Breakfast Week bierze udział 11 restauracji. Zasady są podobne jak na Restaurant Week: wybiera się jedną z opcji (mięsną lub bezmięsną), dzień i godzinę (9 lub 10:30) i dokonuje rezerwacji.

Wraca kulinarny festiwal Restaurant Week. Tym razem uczestnicy przekonają się, czy jedzenie można... usłyszeć oraz skosztują smacznych śniadań na mieście za 33 zł w ramach Breakfast Week (uwaga: oferta śniadaniowa dostępna tylko w 11 restauracjach). Łącznie do odwiedzenia aż 38 restauracji z Trójmiasta. Wydarzenie startuje 22 marca i potrwa do 30 kwietnia.



Breakfast Week za 33 zł - festiwalowa nowość



Czy brałe(a)ś kiedyś udział w festiwalu Restaurant Week?

Restaurant Week to niejedyna atrakcja dla fanów pysznego jedzenia. W tym samym terminie, od 22 marca do 30 kwietnia, odbędzie się również Breakfast Week - nowa, śniadaniowa odsłona festiwalu. W Trójmieście będzie można odwiedzić 11 miejsc śniadaniowych: Ristorante Con Giardino, Starter's, Zafishowani, Amber Coffee & Bakery, Ca va Restaurant, Elephant Club, Gvara, Mariacka 1, Oria Magic Hosue, Pomelo Bistro i Przystanek Orłowo.

W trójmiejskich restauracjach zjeść będzie można m.in. wegetariańską fritatę z kozim serem i ricottą (Ristorante Con Giardino), bułeczki bao z szarpaną wołowiną (Starter's), baby ośmiorniczki (Zafishowani), grzankę wegańską lub z boczkiem (Amber Coffee & Bakery), tosty francuskie na słodko (Ca va Restocafe), pizzę śniadaniową (Elephant Club), bajgle (Gvara), quesadillę z chorizo (Oria Magic House), grillowanego bakłażana z hummusem i smazonymi warzywami (Mariacka 1), hiszpański omlet chorizo (Przystanek Orłowo) czy burgera z panierowaną mortadelą (Pomelo).

Dokąd na śniadanie? Lokale w Gdańsku


Śniadania w cenie 33 zł serwowane będą w dwóch slotach godzinowych: o 9 i o 10:30. Na każdą festiwalową wizytę przewidziane jest 75 minut. Goście wybiorą jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby festiwalu przez każde z miejsc. W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista.


Restaurant Week: co jeszcze w tej edycji?



To, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak. Chrupanie, przeżuwanie, krojenie, siekanie, ale również dźwięki gwarnej restauracji, stukot talerzy czy kieliszków uczestniczą w tworzeniu polisensorycznego doświadczenia i doznawania smaków, a także pobudzają nasz apetyt.

Śniadania w Gdyni


22 marca rusza wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Tym razem festiwalowi towarzyszy hasło: "Food sounds good", które ma zachęcać gości do odkrywania dźwięków kuchni i wsłuchiwania się w gwar pełnych restauracji.

- Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodFeelsGood - 121 tys. gości i #FoodLooksGood - 135 tys. gości) tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach jest brzmienie jedzenia! To będzie najbardziej "muzyczna" edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać akustyczne niespodzianki dań w wiodących polskich restauracjach w Polsce i wybierać spośród ponad 2500 harmonijnych kompozycji - zaznacza Marcin Wawrzeń, Country Manager Restaurant Club.
22 marca startuje kolejna edycja festiwalu Restaurant Week, jedną z atrakcji będą śniadania na mieście. 22 marca startuje kolejna edycja festiwalu Restaurant Week, jedną z atrakcji będą śniadania na mieście.

Smakuj uchem w najlepszych restauracjach



Trójmiejska edycja Restaurant Week odbędzie się w 38 restauracjach. Wśród nich znalazł się zarówno laureat zeszłorocznej edycji Villa Eva, jak i inni stali bywalcy, m.in. Pelican, Fellini, Gvara, Fisherman, restauracja Filharmonia czy Taverna Zante oraz debiutanci tej edycji: Thali Gdańsk, Ca va Restocafe, El Molo, Familia Bistro oraz Restauracja Za Murami.

Nowe lokale: wege, sushi, kuchnia włoska, wędzonki i coś dla dzieci Nowe lokale: wege, sushi, kuchnia włoska, wędzonki i coś dla dzieci
W całej Polsce festiwal obejmie kilkadziesiąt miast w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także w Radomiu. Swoje popisowe menu przygotuje blisko 400 lokali. W cenie 69 zł na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic

Dokąd na śniadanie w Sopocie?


Co w menu?



W festiwalowym menu tradycyjnie znalazły są dania wegetariańskie i wegańskie oraz mięsne i rybne. Na przystawkę spróbować będzie można m.in. malinowego kremu z buraka (Papieroovka Cider Garden), zupy z białej kapusty (Gvara), pikantnej sałatki z grillowanych kalmarów (Mykonos), prażonej rolady z koziego sera (Cozzi Ristorante) czy szyjek rakowych w galarecie (Belona).

Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 69 zł. Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 69 zł.
Wśród dań głównych przygotowano np. bułeczki bao, dorsza w panko, grillowaną cykorię (Niewinni Czarodzieje TrzyZero), grillowane żeberka w sosie miodowo-musztardowym (El Molo), kaczkę wolno pieczoną (Ristorante Con Giardino), mac and cheese z kalafiora (Osteria Fino), wellington z brukwi (Vidokova), sznycel wieprzowy (Pomelo bistro), stek z kalmara (Kulinarny Motyw), ravioli z kaczką (Cozzi Ristorante) czy prasowane żebro dzika (Osteria Fino).


Na deser zaś trójmiejskie restauracje proponują np. brownie z białej czekolady (Endi Wine House), budyń migdałowy chia (Harmonia), faworki (Synteza), crepes suzette (Papieroovka Cider Garden), mus z topinamburu (Kulinarny Motyw), liczi w tempurze (Yatta Sushi Japanese Cuisine), szarlotka na ciepło (Mnie to rybka) czy lody na patyku z białych szparagów i palonej czekolady (Fisherman).


Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie internetowej festiwalu lub w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Konkurs zakończony

Kody na Restaurant Week Kody na Restaurant Week
pytanie otwarte

zakończony 23.03

Kody na Restaurant Week

Rozdaliśmy

2 podwójne zaproszenia

Szczegóły konkursu

Kodami na rezerwacje nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.

Czas trwania konkursu

22.03.2023 g. 10:00 - 23.03.2023 g. 10:00

Nadesłano 190 odpowiedzi

Zwyciezcy

Justyna D., Magdalena S.

Zobacz nagrodzone odpowiedzi

Wydarzenia

Restaurant Week & Breakfast Week

69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (28)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane