- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Breakfast Week, czyli festiwal śniadań na mieście. Nowa odsłona Restaurant Week
Wraca kulinarny festiwal Restaurant Week. Tym razem uczestnicy przekonają się, czy jedzenie można... usłyszeć oraz skosztują smacznych śniadań na mieście za 33 zł w ramach Breakfast Week (uwaga: oferta śniadaniowa dostępna tylko w 11 restauracjach). Łącznie do odwiedzenia aż 38 restauracji z Trójmiasta. Wydarzenie startuje 22 marca i potrwa do 30 kwietnia.
Breakfast Week za 33 zł - festiwalowa nowość
W trójmiejskich restauracjach zjeść będzie można m.in. wegetariańską fritatę z kozim serem i ricottą (Ristorante Con Giardino), bułeczki bao z szarpaną wołowiną (Starter's), baby ośmiorniczki (Zafishowani), grzankę wegańską lub z boczkiem (Amber Coffee & Bakery), tosty francuskie na słodko (Ca va Restocafe), pizzę śniadaniową (Elephant Club), bajgle (Gvara), quesadillę z chorizo (Oria Magic House), grillowanego bakłażana z hummusem i smazonymi warzywami (Mariacka 1), hiszpański omlet chorizo (Przystanek Orłowo) czy burgera z panierowaną mortadelą (Pomelo).
Dokąd na śniadanie? Lokale w Gdańsku
Śniadania w cenie 33 zł serwowane będą w dwóch slotach godzinowych: o 9 i o 10:30. Na każdą festiwalową wizytę przewidziane jest 75 minut. Goście wybiorą jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby festiwalu przez każde z miejsc. W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista.
Restaurant Week: co jeszcze w tej edycji?
To, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak. Chrupanie, przeżuwanie, krojenie, siekanie, ale również dźwięki gwarnej restauracji, stukot talerzy czy kieliszków uczestniczą w tworzeniu polisensorycznego doświadczenia i doznawania smaków, a także pobudzają nasz apetyt.
Śniadania w Gdyni
22 marca rusza wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Tym razem festiwalowi towarzyszy hasło: "Food sounds good", które ma zachęcać gości do odkrywania dźwięków kuchni i wsłuchiwania się w gwar pełnych restauracji.
- Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodFeelsGood - 121 tys. gości i #FoodLooksGood - 135 tys. gości) tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach jest brzmienie jedzenia! To będzie najbardziej "muzyczna" edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać akustyczne niespodzianki dań w wiodących polskich restauracjach w Polsce i wybierać spośród ponad 2500 harmonijnych kompozycji - zaznacza Marcin Wawrzeń, Country Manager Restaurant Club.
Smakuj uchem w najlepszych restauracjach
Trójmiejska edycja Restaurant Week odbędzie się w 38 restauracjach. Wśród nich znalazł się zarówno laureat zeszłorocznej edycji Villa Eva, jak i inni stali bywalcy, m.in. Pelican, Fellini, Gvara, Fisherman, restauracja Filharmonia czy Taverna Zante oraz debiutanci tej edycji: Thali Gdańsk, Ca va Restocafe, El Molo, Familia Bistro oraz Restauracja Za Murami.

W całej Polsce festiwal obejmie kilkadziesiąt miast w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także w Radomiu. Swoje popisowe menu przygotuje blisko 400 lokali. W cenie 69 zł na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic
Dokąd na śniadanie w Sopocie?
Co w menu?
W festiwalowym menu tradycyjnie znalazły są dania wegetariańskie i wegańskie oraz mięsne i rybne. Na przystawkę spróbować będzie można m.in. malinowego kremu z buraka (Papieroovka Cider Garden), zupy z białej kapusty (Gvara), pikantnej sałatki z grillowanych kalmarów (Mykonos), prażonej rolady z koziego sera (Cozzi Ristorante) czy szyjek rakowych w galarecie (Belona).
Wśród dań głównych przygotowano np. bułeczki bao, dorsza w panko, grillowaną cykorię (Niewinni Czarodzieje TrzyZero), grillowane żeberka w sosie miodowo-musztardowym (El Molo), kaczkę wolno pieczoną (Ristorante Con Giardino), mac and cheese z kalafiora (Osteria Fino), wellington z brukwi (Vidokova), sznycel wieprzowy (Pomelo bistro), stek z kalmara (Kulinarny Motyw), ravioli z kaczką (Cozzi Ristorante) czy prasowane żebro dzika (Osteria Fino).
Na deser zaś trójmiejskie restauracje proponują np. brownie z białej czekolady (Endi Wine House), budyń migdałowy chia (Harmonia), faworki (Synteza), crepes suzette (Papieroovka Cider Garden), mus z topinamburu (Kulinarny Motyw), liczi w tempurze (Yatta Sushi Japanese Cuisine), szarlotka na ciepło (Mnie to rybka) czy lody na patyku z białych szparagów i palonej czekolady (Fisherman).
Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie internetowej festiwalu lub w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Lista wszystkich restauracji z Trójmiasta biorących udział w Restaurant Week:
Magari Gdańsk, Elephant Club, Pelican, Filharmonia, Thali Gdańsk, Belona, Ça va Restocafe, Cozzi Ristorante, El Molo, Endi Wine House, Familia Bistro, Fellini, Fischgarten, Fisherman, Gvara, Harmonia, Kulinarny Motyw, Mariacka 1 Food & Wine, Mnie To Rybka, Mono Kitchen, Mykonos, Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Oria Magic House, Osteria Fino, Papieroovka Cider Garden, Pomelo Bistro, Przystanek Orłowo, Restauracja Phuket Thai Food & Bar, Restauracja Za Murami, Ristorante Con Giardino, Starter's, Synteza Restauro & Cocktail, Sztuczka Bistro, Taverna Zante, Vidokova, Villa Eva, Yatta Sushi Japanese Cuisine, Zafishowani.
Konkurs zakończony
Szczegóły konkursu
Kodami na rezerwacje nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.
Czas trwania konkursu
22.03.2023 g. 10:00 - 23.03.2023 g. 10:00
Nadesłano 190 odpowiedzi
Zwyciezcy
Justyna D., Magdalena S.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2023-03-22 10:25
Mnie w tym festiwalu najbardziej przeszkadza ze oferta jest tylko dla 2 os. (4)
A ja jadam na mieście sama więc skorzystać z tego nie mogę. To już wole pakiet smaki Gdańska bo tam jest solo, dla 2 lub 4. Nawet jak kupię kupon dla 2 to moge zjesc sama w dwóch roznych lokalach.
- 12 1
-
2023-03-22 10:32
(1)
Opisz siebie to może pojde z tobą
- 1 14
-
2023-03-22 19:43
Dostatecznie już opisałeś siebie, żeby ona nie poszła z tobą.
- 5 0
-
2023-03-22 11:16
Ja 33 lata. Zapraszam +-5 lat
Napisz to soe zgadamy na telefon
- 2 4
-
2023-03-23 14:54
Mintez sie To niepodoba
- 0 0
-
2023-03-22 16:04
(1)
Za 33 zł mam śniadań na ok 4 dni albo i 5. Nie mniej rozumiem skąd te koszta i cieszy mnie, że są ludzie, których stać na pyszne śniadania w mieście. Fajna inicjatywa dla tych właśnie ludzi
- 11 1
-
2023-03-22 20:19
Bogacz
Za 33 zł mam śniadań na 2 tygodnie.- 1 3
-
2023-03-22 10:12
Dwa tematy, dwa artykuły - za dużo tego w jednym
Lepiej wyjaśnić na czym polega idea pierwszego. Co ja mam w dni pracujące o 9 przyjść i jeść 75 minut czy jak? Wąski target tej oferty wtedy.
- 28 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.