• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Breakfast Week, czyli festiwal śniadań na mieście. Nowa odsłona Restaurant Week

Magda Mielke
22 marca 2023, godz. 10:00 
Opinie (28)
W trójmiejskiej odsłonie Breakfast Week bierze udział 11 restauracji. Zasady są podobne jak na Restaurant Week: wybiera się jedną z opcji (mięsną lub bezmięsną), dzień i godzinę (9 lub 10:30) i dokonuje rezerwacji. W trójmiejskiej odsłonie Breakfast Week bierze udział 11 restauracji. Zasady są podobne jak na Restaurant Week: wybiera się jedną z opcji (mięsną lub bezmięsną), dzień i godzinę (9 lub 10:30) i dokonuje rezerwacji.

Wraca kulinarny festiwal Restaurant Week. Tym razem uczestnicy przekonają się, czy jedzenie można... usłyszeć oraz skosztują smacznych śniadań na mieście za 33 zł w ramach Breakfast Week (uwaga: oferta śniadaniowa dostępna tylko w 11 restauracjach). Łącznie do odwiedzenia aż 38 restauracji z Trójmiasta. Wydarzenie startuje 22 marca i potrwa do 30 kwietnia.


Imprezy i wydarzenia Nadchodzące degustacje, kolacje i festiwale kulinarne

sie 10
Kombii
Kup bilet

Breakfast Week za 33 zł - festiwalowa nowość



Czy brałe(a)ś kiedyś udział w festiwalu Restaurant Week?

Restaurant Week to niejedyna atrakcja dla fanów pysznego jedzenia. W tym samym terminie, od 22 marca do 30 kwietnia, odbędzie się również Breakfast Week - nowa, śniadaniowa odsłona festiwalu. W Trójmieście będzie można odwiedzić 11 miejsc śniadaniowych: Ristorante Con Giardino, Starter's, Zafishowani, Amber Coffee & Bakery, Ca va Restaurant, Elephant Club, Gvara, Mariacka 1, Oria Magic Hosue, Pomelo Bistro i Przystanek Orłowo.

W trójmiejskich restauracjach zjeść będzie można m.in. wegetariańską fritatę z kozim serem i ricottą (Ristorante Con Giardino), bułeczki bao z szarpaną wołowiną (Starter's), baby ośmiorniczki (Zafishowani), grzankę wegańską lub z boczkiem (Amber Coffee & Bakery), tosty francuskie na słodko (Ca va Restocafe), pizzę śniadaniową (Elephant Club), bajgle (Gvara), quesadillę z chorizo (Oria Magic House), grillowanego bakłażana z hummusem i smazonymi warzywami (Mariacka 1), hiszpański omlet chorizo (Przystanek Orłowo) czy burgera z panierowaną mortadelą (Pomelo).

Dokąd na śniadanie? Lokale w Gdańsku


Śniadania w cenie 33 zł serwowane będą w dwóch slotach godzinowych: o 9 i o 10:30. Na każdą festiwalową wizytę przewidziane jest 75 minut. Goście wybiorą jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby festiwalu przez każde z miejsc. W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista.


Restaurant Week: co jeszcze w tej edycji?



To, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak. Chrupanie, przeżuwanie, krojenie, siekanie, ale również dźwięki gwarnej restauracji, stukot talerzy czy kieliszków uczestniczą w tworzeniu polisensorycznego doświadczenia i doznawania smaków, a także pobudzają nasz apetyt.

Śniadania w Gdyni


22 marca rusza wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Tym razem festiwalowi towarzyszy hasło: "Food sounds good", które ma zachęcać gości do odkrywania dźwięków kuchni i wsłuchiwania się w gwar pełnych restauracji.

- Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodFeelsGood - 121 tys. gości i #FoodLooksGood - 135 tys. gości) tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach jest brzmienie jedzenia! To będzie najbardziej "muzyczna" edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać akustyczne niespodzianki dań w wiodących polskich restauracjach w Polsce i wybierać spośród ponad 2500 harmonijnych kompozycji - zaznacza Marcin Wawrzeń, Country Manager Restaurant Club.
22 marca startuje kolejna edycja festiwalu Restaurant Week, jedną z atrakcji będą śniadania na mieście. 22 marca startuje kolejna edycja festiwalu Restaurant Week, jedną z atrakcji będą śniadania na mieście.

Smakuj uchem w najlepszych restauracjach



Trójmiejska edycja Restaurant Week odbędzie się w 38 restauracjach. Wśród nich znalazł się zarówno laureat zeszłorocznej edycji Villa Eva, jak i inni stali bywalcy, m.in. Pelican, Fellini, Gvara, Fisherman, restauracja Filharmonia czy Taverna Zante oraz debiutanci tej edycji: Thali Gdańsk, Ca va Restocafe, El Molo, Familia Bistro oraz Restauracja Za Murami.

Nowe lokale: wege, sushi, kuchnia włoska, wędzonki i coś dla dzieci Nowe lokale: wege, sushi, kuchnia włoska, wędzonki i coś dla dzieci
W całej Polsce festiwal obejmie kilkadziesiąt miast w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także w Radomiu. Swoje popisowe menu przygotuje blisko 400 lokali. W cenie 69 zł na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic

Dokąd na śniadanie w Sopocie?


Co w menu?



W festiwalowym menu tradycyjnie znalazły są dania wegetariańskie i wegańskie oraz mięsne i rybne. Na przystawkę spróbować będzie można m.in. malinowego kremu z buraka (Papieroovka Cider Garden), zupy z białej kapusty (Gvara), pikantnej sałatki z grillowanych kalmarów (Mykonos), prażonej rolady z koziego sera (Cozzi Ristorante) czy szyjek rakowych w galarecie (Belona).

Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 69 zł. Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 69 zł.
Wśród dań głównych przygotowano np. bułeczki bao, dorsza w panko, grillowaną cykorię (Niewinni Czarodzieje TrzyZero), grillowane żeberka w sosie miodowo-musztardowym (El Molo), kaczkę wolno pieczoną (Ristorante Con Giardino), mac and cheese z kalafiora (Osteria Fino), wellington z brukwi (Vidokova), sznycel wieprzowy (Pomelo bistro), stek z kalmara (Kulinarny Motyw), ravioli z kaczką (Cozzi Ristorante) czy prasowane żebro dzika (Osteria Fino).


Na deser zaś trójmiejskie restauracje proponują np. brownie z białej czekolady (Endi Wine House), budyń migdałowy chia (Harmonia), faworki (Synteza), crepes suzette (Papieroovka Cider Garden), mus z topinamburu (Kulinarny Motyw), liczi w tempurze (Yatta Sushi Japanese Cuisine), szarlotka na ciepło (Mnie to rybka) czy lody na patyku z białych szparagów i palonej czekolady (Fisherman).

II
miejsce: Restauracje
Cafe Xander
Sopot, Jana Jerzego Haffnera 59

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie internetowej festiwalu lub w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Konkurs zakończony

Kody na Restaurant Week
pytanie otwarte

zakończony 23.03

Kody na Restaurant Week

Rozdaliśmy

2 podwójne zaproszenia

Szczegóły konkursu

Kodami na rezerwacje nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.

Czas trwania konkursu

22.03.2023 g. 10:00 - 23.03.2023 g. 10:00

Nadesłano 190 odpowiedzi

Zwyciezcy

Justyna D., Magdalena S.

Zobacz nagrodzone odpowiedzi

Wydarzenia

Restaurant Week & Breakfast Week

69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (28)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
warsztaty

Niedzielny brunch z muzyką na żywo w restauracji L'Entre Villes Sopot

180 zł
muzyka na żywo, degustacja

Muzyka na żywo w Restauracji Stara Kuchnia

muzyka na żywo, degustacja

Najczęściej czytane