• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burgery - najtańsze i najdroższe propozycje z trójmiejskich lokali

Ewa Palińska
2 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Propozycje trójmiejskich burgerowni coraz rzadziej przypominają swój fast foodowy pierwowzór. Dziś burgery robi się z wysokiej jakości mięs oraz w wielu "zdrowych" wariantach. Niemniej wciąż najpopularniejszą propozycją jest "klasyk" z wołowiną. Propozycje trójmiejskich burgerowni coraz rzadziej przypominają swój fast foodowy pierwowzór. Dziś burgery robi się z wysokiej jakości mięs oraz w wielu "zdrowych" wariantach. Niemniej wciąż najpopularniejszą propozycją jest "klasyk" z wołowiną.

Burger to już nie tylko bułka z mięsem i warzywnymi dodatkami. Ten kulinarny klasyk doczekał się tylu wariantów, że wymienić wszystkie byłoby nie sposób. Dziś skoncentrujemy się na najbardziej klasycznych propozycjach, serwowanych przez najpopularniejsze trójmiejskie burgerownie. Ile kosztuje burger w najtańszej opcji, a ile w najdroższej? Jaka pomiędzy obiema propozycjami jest różnica?





Co rusz otwierające się nowe lokale, specjalizujące się w bułach z wołowiną i dodatkami, zaskakują nie tylko oryginalnymi połączeniami smaków, ale i cenami potrafiącymi sięgać niekiedy wartości bardziej wymagających dań w dobrych restauracjach. O najbardziej oryginalnych propozycjach piszemy regularnie. Dziś zerkniemy w menu najpopularniejszych trójmiejskich burgerowni, żeby sprawdzić, jaka jest różnica pomiędzy najtańszymi i najdroższymi bułami.

W wielu burgerowniach można dokładać sobie do burgera składniki wedle życzenia. Ma to oczywiście wpływ na cenę - im bardziej wymyślne i im więcej ich będzie, tym więcej zapłacimy. W wielu burgerowniach można dokładać sobie do burgera składniki wedle życzenia. Ma to oczywiście wpływ na cenę - im bardziej wymyślne i im więcej ich będzie, tym więcej zapłacimy.

Gdynia



Jesteś fanem burgerów?

Burger i slow food to jak oksymoron. Baranola Burger od dłuższego czasu pokazuje jednak, że da się zrobić buły z mięsem w taki sposób, żeby jedzenie było zarówno zdrowe, jak i smaczne. Najmniej 26 zł zapłacimy tu za pozycję o nazwie "Sami Swoi", złożoną z wołowiny, sałaty, pomidora, ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i sosów. Tylko złotówkę droższy jest burger w opcji wegetariańskiej, z cieciorką, sałatą, kalarepą, grillowanym bakłażanem, cukinią, papryką, pomidorem, rukolą i sosami. Najdroższy w karcie jest Janosik - burger z szarpanymi żeberkami wołowymi, cebulą czerwoną, papryczkami jalapeno, ogórkiem piklowanym i domowym sosem bbq. Zapłacimy za niego 47 zł. W każdej opcji możemy osobno wybrać bułkę. W ofercie są pszenna, żytnia, maślana i z niską zawartością glutenu.

Zdrowym podejściem do najpopularniejszego reprezentanta nurtu fast food szczyci się też Carmnik Kantyna. Tu za najtańszą propozycję, kryjącą się pod nazwą Hamb, zapłacimy 27 zł (wołowina, bekon, cebula czerwona, ogórek konserwowy, pomidor, rukola, sosy musztardowo-miodowy i ketchup. Za najdroższą opcję w menu - Bekon Dżem - zapłacimy tylko cztery złote więcej, otrzymując bułę wypchaną wołowiną, dżemem bekonowym, sałatą, piklami, cheddarem i sosem z pieczonego czosnku. Cena każdej z opcji w menu wzrośnie o 10 zł, jeśli zamówimy burgera podwójnego (300 g wołowiny).



W Bistro Śródmieście burgery są podawane w zestawie z frytkami i sosami lub miksem sałat (nie mniej niż 280 g). Za burgera klasycznego zapłacimy tu 32 zł (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sos bbq lub ketchup, musztarda i majonez). 39 zł kosztuje natomiast propozycja najdroższa, którą jest Duży Burger . W bułce znajdziemy podwójną wołowinę, ser cheddar, czerwoną cebulę, papryczkę jalapeno, ogórki kiszone, pomidora, sałatę lodową i sos amerykański.

Najbardziej oryginalne burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania



W menu wielu trójmiejskich restauracji znajdziecie nie tylko burgerowe klasyki, ale też niesamowicie oryginalne fantazje na ich temat. W menu wielu trójmiejskich restauracji znajdziecie nie tylko burgerowe klasyki, ale też niesamowicie oryginalne fantazje na ich temat.

Sopot



W Sopocie Bobby Burger pojedynczy "Classic" kosztuje 20 zł, a podwójny 27 zł. W brioszce znajdziemy wołowinę, ser gouda, sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, ogórki konserwowe, sosy classic i czosnkowy. Najdroższa z burgerowych opcji w karcie - Big Double Death By Cheese wyceniona jest na 33,90 zł (z mięsem podwójnym) bądź 40,90 zł (z mięsem potrójnym). Jak nazwa wskazuje, składniki wspomnianego wcześniej Classica dopełnia spora porcja sera.

Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw



Trójmiejskie burgerownie prześcigają się w pomysłach. Na zdj. soczysta propozycja od Burger Stacji. Trójmiejskie burgerownie prześcigają się w pomysłach. Na zdj. soczysta propozycja od Burger Stacji.

Gdańsk



Wizytę po gdańskich burgerowniach zaczynamy od SurfBurgera. Tutaj do wyboru mamy buły pszenne, graham i maślane. W zależności od "wkładu" możemy zapłacić za burgera 26 zł (Specjal - 180 g wołowiny, cheddar, sałata lodowa, ogórek kiszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i bbq), albo 46 zł (Ten Duży - 2 x 180 g wołowiny, 4 x bekon, 4 x cheddar, kotlet serowy, krążki cebulowe, sałata lodowa, pomidor, obórek kiszony, czerwona cebula, dowolny sos). Mniej zapłacimy za burgery z wsadem drobiowym (28-30 zł) oraz wegetariańskim (23 - 27 zł).

Ceny buł z mięsem w Original Burger zaczynają się od 29 zł (Classic Cheese z cheddarem, marynowaną czerwoną cebulą, pomidorem, sosami chutney i majonezowym oraz sałatami). Tyle samo zapłacimy za wegetariański odpowiednik, a trzy złote mniej za burgera z drobiem. Najdroższym burgerem w karcie jest Godfather - 37 zł (tyle samo za odpowiednik roślinny, 34 zł za kurę). W bułce znajdziemy podwójne mięso, wędzony bekon, cheddar, karmelizowaną cebulę, sos bbq i sałaty).

Na koniec przyjrzyjmy się bułom z wołowym wsadem serwowanym w 3Burger. Tu za klasyka zapłacimy 26 zł (bułka sezamowa, wołowina, sałata lodowa, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, sos musztardowy). 35 zł kosztują natomiast pozycje najdroższe - Koziołek (bułka maślana, wołowina, ser kozi grillowany, rukola, pomidor, cebula, sos musztardowy), Bomba Serowa (bułka sezamowa, wołowina 3 sery - brie, bavaria blue, masdamer, sałata lodowa, ogórek konserwowy, cebula, sos majonezowy z zielonym tabasco) i Bill (bułka maślana, wołowina, grillowany boczek, ser masdamer, sałata lodowa, sos bbq, cebula).

A ile wy zapłaciliście najwięcej za bułę z wołowiną i czy propozycja ta była warta swojej ceny? Macie jakieś sprawdzone miejscówki? Podzielcie się wrażeniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (159) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    Lubie burgery. jednak nie przepadam za tymi olbrzymimi. Uważam,że lokale powinny mieć w menu mniejsze za mniejszą kwotę a nie te 200g mięcha.

    • 88 9

    • (1)

      W Macu są mniejsze

      • 9 1

      • ostatnio dużo mniejsze , tradycyjny hamburger wygląda jak posmarowany metką a nie kotlet , w royalu jest kotlet jak kiedyś był w burgerach , takie czasy

        • 5 0

    • Mora bistro serwuje mini burgery

      i w dodatku są smaczne

      • 1 0

    • Patrząc na rozmiary porcji i napojów w stanach, to jeszcze daleka droga przed nami i będziesz tęsknił za tymi teraz.

      • 1 0

    • Polecam zajrzeć do 3B Burger - mają cztery rozmiary (najmniejsze mają po 90g mięsa).

      • 0 0

    • huhu

      mniejsze? Obecnie burgery są na 5 kęsów a kosztują fortunę

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (7)

    te powiększone burgery powinny być szersze (większa średnica) a nie wyższe. Tych piętrowych nie da się jeść.

    • 266 0

    • Też to kiedys powiedzialem (6)

      znajomemu, który ma burgerownię w Gdyni. A on mi odpowiedział że tutaj chodzi o efekt wizualny. Być może podał jeszcze inne argumenty, ale ich nie pamiętam.

      • 40 0

      • (5)

        Robią takie na Jasieniu - gigantyczna bułka, ale nic nie spada przy jedzeniu

        • 21 1

        • (4)

          Gdzie? Aż się bym skusił.

          • 4 0

          • Bracia B. (3)

            Niestety, już się zamknęli :(

            • 4 1

            • (2)

              Czyli robili a nie robią

              • 4 0

              • Musieli się zamknąć bo brak było chętnych na szerokie buły i szerokie kotlety (1)

                • 0 3

              • Idealne dla koksow z silek

                • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    A może domowy burger? (19)

    Wszystko fajnie tylko jest coraz gorzej jeśli chodzi o jakość i ceny. Proponuję spróbować samemu zrobić takiego domowego burgera ja ostatnio zaczęłam tak robić i jest rewelka. Smaczny oraz znam jakość produktów, które daje do burgera.

    • 137 13

    • (2)

      Daj swoje djęcie to może wpadnę na burgiera

      • 8 19

      • za cieńki bolek jesteś

        • 13 3

      • jak musisz prosic to nie wpadniesz xd

        • 3 3

    • (9)

      "znam jakość produktów"

      Gadka tych, którzy znają tylko jakość z promek z LidloBiedry i im się wydaje, że wszyscy tak jedzą.

      • 8 40

      • Zgadza się (4)

        Bo restauratorzy nie zaopatrują się w LidloBiedrze tylko w Selgrosie.

        • 45 4

        • niestety nieprawda (3)

          każdy kupuje gdzie taniej, a Makro czy Selgros tanie nie są; oferują jednak dowóz i odroczoną płatność, jednak część zaopatrzenia to dyskonty

          • 14 0

          • (2)

            kup wołowinę z lidla lub biedronki , ulep kotlety , połóż na blasze lub na grillu , zobacz ile szlamu wypływa a z kotleta zostaje bobek, nie ma szans na dobrego burgera na bazie mięsa z dyskontu , kup kawałek wołowiny poproś o zmielenie wówczas kotlet będzie tej samej wielkości przed i po

            • 5 5

            • "zobacz ile szlamu wypływa a z kotleta"

              Przecież oni uważają, że to normalne.

              • 3 2

            • Mięso na burgera musi być tłuste

              To co sie wytapia to jest tłuszcz. Dzieki temu burgera grillujemy czy smażymy bez jakichś olejów dodatkowych. Dzieki temu tłuszczowi Burger nie jest suchy i twardy jak zelówa.

              • 3 0

      • (3)

        kupujesz steka z dobrego zrodla i mielisz. gadka tych co gadają gadki..

        • 5 2

        • Stek to overkill, wystarczy szynka. (1)

          • 3 6

          • Od razu widać znawcę!

            Powiedz mi tylko, gdzie jest szynka wołowa? A jeżeli masz na myśli część zrazową, albo ligawę, to życzę smacznego burgera...

            • 2 0

        • Przy czym w tym dobrym źródle steka dostaniesz za 15 zł kg ! Jak więcej to lans dla rurkowców.

          • 1 7

    • daj adres, przyniosę piwo/wino, co wolisz (2)

      zjemy te burgery, a potem się zobaczy ;)

      • 3 5

      • Przecież to jarek

        • 1 1

      • Hehe czyli przez żołądek do serca.

        • 2 0

    • Burger babuni?

      • 1 2

    • Domowy burger to kotlet mielony.

      Niektórzy stronią od niezdrowego fastfooda, więc mielą mięso razem z bulką, mieszają z wodą i smażą w dużej ilości oleju, żeby dobrze wsiąkł.

      • 0 2

    • A ile Cie wyniósł taki domowy Burger?

      W sumie to nie dziwie sie, że kosztują coraz więcej. Dobra Wołowinka teraz jak wszystko troche kosztuje a tu trzeba pracowników, lokal, rachunki i cała resztę. Eeeehhhh

      • 0 0

  • Fatalny artykuł (3)

    Nic się nie dowiedziałem, merytoryka żadna.
    A Surfburger to cień burgerowni sprzed lat, dosłownie każda miejscówka każda robi lepsze burgery, niż fatalny Surf.

    • 105 2

    • jesteś upośledzony

      skoro niczego się nie dowiedziałeś... ja się dowiedziałem ile kosztują najtańsze i najdroższe burgery w danej knajpie....

      • 1 10

    • Bo to nie jest artykuł.

      Tylko reklama, która sprytnie udaje artykuł. Jedyne o czym miałeś się dowiedzieć to o lokalach wymienionych w tekście.

      • 11 0

    • Pełna zgoda

      Mięso, kiedyś bezkonkurencyjne, dziś praktycznie pozbawione smaku. Ceny dramat.

      • 1 0

  • (2)

    Burger w Baranoli, aż zgłodniałem.

    • 4 7

    • Też lubię tam czasem wpaść na szamę.

      • 0 0

    • Chlopaki nie placza. Moj ulubiony

      • 1 0

  • "A ile wy zapłaciliście najwięcej za bułę z wołowiną i czy propozycja ta była warta swojej ceny?"

    W dinarach jugosłowiańskich na wakacjach latem 1985 roku w Sarajewie. Dinar był walutą wymienialną, kosztowało w przeliczeniu 1,5 dolara. Średnia pensja wówczas w Polsce to 20 dolarów, a zatem jakbym dziś zapłacił jakieś 450-500 złotych. BYŁA warta swojej ceny, ale dziś musiałbym na głowę upaść, by wdać na hamburgera 1/10 tego.

    • 9 7

  • Nie wiem czy to są burgery czy robienie z nas tata wariata.

    Zamawiam bułę to chcę ją dostać za 5 minut, a nie 25. I coś co można zjeść jedną ręką, a nie nożem i widelcem.

    żadnych oporów, szybki mcdouble i dalej w drogę, a do restauracji to na steka, makaron czy rybkę.

    • 43 6

  • Zawsze kupuje 4 tańsze i bardziej się najadam niż jednym drogim (3)

    • 19 3

    • A gdybyś kupił 6 suchych bułek to byś się jeszcze bardziej najadł. Koniecznie spróbuj. (2)

      • 12 2

      • i wiadrem wody zapic jeszcze

        • 11 1

      • Serio uważasz, że sześcioma suchymi bułkami najesz się bardziej jak czterema burgerami?

        • 0 0

  • Surfburger na początku powstania był super krótko potem długi czas (3)

    mięso smakowało jak papier nie wiem czy nie doprawione czy wina jego jakości, ostatnio po dłuższej przerwie odwiedziłem surfa i było nawet smacznie tak więc nie wiem o co tu chodzi ale chyba wyczuli konkurencję i podnieśli jakość.

    • 29 4

    • ile ja juz słyszalem tę opowieść

      • 5 3

    • Racja- mocno obniżyli loty

      Karmel- ilość sera śladowa, może 20% tego co dawali jak rozkręcali knajpki. Co chwila nowa kombinacja w menu a o podstawach zapominają.

      • 18 0

    • Nie szanują pracowników

      Pracownicy nie szanują właścicieli

      • 6 0

  • po co komuś pracującemu za biurkiem 300 gr (lub więcej) mięsa na raz? (5)

    Później płacz, że jestem gruby, mam ciśnienie i że są kolejki do lekarzy

    • 48 10

    • Oni mają takie benefity za biurkiem, że się nie martfff

      Śmigłowiec odbierze, profesor zoperuje a Musk wyślę do domu. I jeszcze dostaną talon na kolacje u Boczka.

      • 11 4

    • Ich życie i zdrowie. Widocznie chcą być przewlekle chorzy. Cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie.

      • 6 3

    • To mieso kosztuje dużo więcej niż 3 złote.

      • 0 0

    • Niejeden gruby przeżył niejednego chudego. Nie ma reguły

      • 0 0

    • toć to 700 kcal

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane