• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burgery inne niż wszystkie. Gdzie zjemy coś nietypowego?

Alicja Olkowska
7 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (105)
Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana. Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana.

Burgery to wciąż jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Choć nadal prym wiodą klasyczne burgery z wołowiną, to lubimy też sięgnąć po kulinarne nowinki. Poniżej propozycje dla tych, którzy lubią zjeść "coś innego". Skusicie się na burgera ze śledziem albo baraniną? Ciekawych opcji jest więcej!




Burger ze śledziem w oleju - Bistro Cisowa


Jesteśmy nad morzem, w Gdyni, więc burger z bałtycką rybą nie powinien tu nikogo dziwić. Ba! Takie zestawienie dodatków mogłoby stać się naszym lokalnym znakiem rozpoznawczym i kulinarną ciekawostką dla turystów.

Najchętniej zamawiam burgery:

- Pomysł na tego burgera wywodzi się się częściowo z kuchni niemieckiej, gdzie śledź podawany jest w sosie "pani domu", w którego skład wchodzą m.in. jabłka, cebula i korniszony. Z ciekawości przerzuciliśmy całość do wypiekanej przez lokalnego dostawcę maślanej bułki, dodaliśmy czerwoną cebulę oraz kiszonego buraka. Był to zdecydowanie strzał w 10 - mówi Przemek KaizerBistro CisowaMapka.
Zanim jednak danie trafiło do menu, zostało przetestowane przez okolicznych mieszkańców. Ekipa bistro na ulicy częstowała nim przechodniów i pytała o opinię. Odbiór był na tyle pozytywny, że buła ze śledziem w oleju na dobre zagościła w karcie.

- Niewątpliwie jest to danie, które wzbudza sporo emocji wśród zwolenników typowego burgera z mięsem, ale tych których uda się przekonać do "podjęcia ryzyka", zazwyczaj gościmy ponownie z początkowym pytaniem "czy macie śledzia?" - dodaje Kaizer.
Burger ze śledziem kosztuje 27 zł.

Burger ze śledziem - Bistro Cisowa. Burger ze śledziem - Bistro Cisowa.

Burger z golonką - Nowy Browar Gdański



Oto idealna propozycja dla fanów konkretnych porcji i tradycyjnych polskich smaków. To również pozycja, której smak dopełni jedno z wielu dostępnych w lokalu piw - w końcu nazwa lokalu zobowiązuje.

Nowe lokale w Trójmieście - zobacz, co się otwiera


- Po sporym sukcesie naszej autorskiej golonki i burgera klasycznego, postanowiliśmy pójść o krok dalej i stworzyliśmy burgera z golonką. Wyróżnia go oryginalny smak: po procesie długiego peklowania mięsa, golonka jest duszona w autorskiej mieszance przypraw - mówi Małgorzata Pieczychlebek, manager restauracji Nowy Browar GdańskiMapka.
Żeby było jeszcze ciekawiej, między bułkami, oprócz wspomnianej golonki, znajdziemy również kapustę zasmażaną, lekko pikantny sos z mascarpone i jalapeno, anchois oraz podkręcający smak chrzan. Co istotne, bułki są wypiekane na miejscu.

Burger z golonką kosztuje 32 zł.

Burger z golonką - Nowy Browar Gdański. Burger z golonką - Nowy Browar Gdański.

Burger z kaktusem - No. 5



Pikantny burger, który ponoć doczekał się wielu wiernych fanów, mimo że do najpiękniejszych nie należy. Nie wygląd jest tu wszak najważniejszy, a unikalny smak i kulinarne zaskoczenie. To danie, dla którego też warto się nieco... ubrudzić.

Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie
- Ten pikantny i serowy burger jest przepełniony warstwami smaków, które wzajemnie się uzupełniają i tworzą wyjątkowe doświadczenie burgerowe - mówi nam Bartłomiej Wojewoda, manager restauracji No. 5Mapka w Sopocie. I dodaje:

- Dodajemy meksykańskie przyprawy chorizo do naszej świeżej mielonej wołowiny, która jest następnie grillowana w stylu smash burger na płycie grillowej. Mięso jest pokryte grillowanymi kawałkami kaktusa nopales i szalotkami, które dodają tekstury i wyrazistości, a domowej roboty majonez chipotle-ananasowy i piklowane jalapeno są dodane, aby zapewnić dodatkowy poziom dymu i kremowości. Wszystko to jest następnie oblane naszym domowym sosem serowym cheddar, aż kapie z każdego miejsca. I nie zapominajmy o świeżo opiekanej bułce brioche! Burger Queso Fundido zadowala na każdym poziomie. Dodatkowe serwetki są wymagane.

Burger z wołowiną z Kaszub i kaktusem nopales (zielony kaktus z gatunku opuncji) kosztuje 52 zł.

Burger Queso Fundido w restauracji No. 5 z kaktusem. Burger Queso Fundido w restauracji No. 5 z kaktusem.

Burger z mięsem z dzika - La Kabana



Gdyńska La KabanaMapka przede wszystkim specjalizuje się w kuchni myśliwskiej, polskiej i ukraińskiej. W karcie rządzi dziczyzna. Są tradycyjne zupy (np. solanka i rosół z bażanta), pierogi (m.in. pielmieni i chinkali) oraz steki z sarniny. Są też trzy burgery, w tym jeden z mięsem z dzika.

- Nazwa La Kabana wzięła się od ukraińskiego słowa "kaban", co w tłumaczeniu oznacza dzik. Stąd więc pomysł, żeby podawać właśnie mięso dzika w różnych odsłonach, także w postaci burgera. Aby zachować w tym wszystkim klimat lasu, postanowiliśmy go trochę podrasować: podajemy go w czarnej, barwionej węglem jadalnym, bułeczce, jednak nie tylko jego wygląd robi wrażenie - mówi nam przedstawiciel lokalu. - Po wielu próbach opracowaliśmy przepis idealny. Oczywiście nie możemy zdradzić całego sekretu jego niezwykłego smaku (śmiech), ale jedną z najważniejszych rzeczy w przygotowaniu jest świeże i dobrze doprawione mięso dzika, które własnoręcznie mielimy i lepimy w kotlety.

Mięsu towarzyszą podkreślające jego smak dodatki: ser, prażona cebulka, liście sałaty, pomidor, kiszony ogórek oraz sos tatarski.

- Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków. Gotowego burgera podajemy w zestawie wraz z sosem i chrupiącymi frytkami. Goście nam mówią, że jego smak zwala z nóg.
Burger z dziczyzną kosztuje 45 zł.

Burger z mięsem z dzika - La Kabana. Burger z mięsem z dzika - La Kabana.

Burger z baraniną - Kobo Burger



Nietypowe danie, które nie tylko oryginalnie smakuje, ale też... wygląda. Nie ma tu tradycyjnego kotleta - są za to trzy rolki z baraniny.

- W skład burgera wchodzi baranina od polskiej masarni, ser kozi, papryczki w occie winnym, cebulki w occie balsamicznym, rukola oraz musztarda Dijon - opowiada Michał Bokun, szef Kobo BurgerMapka. - Baranina jest bardzo wyraźna w smaku i zapachu. Dodatki jakie wybrałem do tego burgera, miały uwydatnić, ale nie stłumić baraniny. Ser kozi uwydatnił jej zapach, a cebulki w occie balsamicznym celowo podbiły jej smak swoją wytrawnością. Papryczki, co było ważne, nie ostre i w occie winnym - ten dodatek podsunął mi kucharz z Turcji. Finiszem tego dania jest rukola - pieprzna oraz najlepsza musztarda Dijon, która jeszcze "podkręca" jego smak.
Burger z baraniną kosztuje 41 zł.

Burger z baraniną - Kobo Burger. Burger z baraniną - Kobo Burger.

Burger z mięsem konopnym w Las Vegan


W gdańskim lub gdyńskim Las VaganMapka możemy skosztować roślinnego "mięsa", o którym mówi się coraz więcej. Nie we wszystkim lokalach z wegańskim menu można je jednak dostać. Czemu to taka ciekawostka? Otóż roślinne "mięso" na bazie konopi w smaku do złudzenia przypomina kurczaka. Uchodzi też za jego zdrową alternatywę, m.in. zawiera znacznie więcej białka.

Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata? Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata?
- Burger Wikinga to jedyny w swoim rodzaju burger. Swoją wyjątkowość zawdzięcza chrupiącej bułce, wegańskiej wersji sera, świeżym warzywom, ale przede wszystkim innowacyjnemu burgerowi konopnemu od Hempeat. Pomimo tego, że stworzony jest z ziaren konopi, ma idealną soczystość i włóknistość, dzięki czemu nasi klienci często nie orientują się, ze jest to wegański burger. Jest to jeden z najczęściej zamawianych u nas burgerów - zapewnia właścicielka Majka Młynarczyk.
Burger Wikinga kosztuje 45 zł.

Burger z mięsem konopnym - Las Vegan. Burger z mięsem konopnym - Las Vegan.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Tak tak, wszyscy lecimy na burgerka za 50zł :) (9)

    a dajcie spokój

    • 64 6

    • Pewnie, (2)

      Czemu nie??

      • 3 17

      • (1)

        I koniecznie filmik na tiktoka i fotka na Insta.

        • 20 2

        • a ty focie z babcią i dziadkiem zza stołu w kuchni, bo przecież to naturalne bo wszystkie foty masz właśnie zza stołu ze spotkań rodzinnych

          • 0 4

    • .... za 40zł to mam obiad domowy dla 4 osób z kurczakiem bez antybiotyków + fasola,ryż,ziemniaki (4)

      ....+surówka

      • 20 6

      • Prawda !

        • 2 0

      • Ale to nie jest stolowka, w ktorej masz sobie wykupic miesieczny bon na zywienie.

        To jest jak pisanie, ze nie ma co isc do kina, bo przeciez taniej jest ogladac telewizje w domu. Kompletne niezrozumienie tematu.

        • 4 8

      • A z czego ta surówka?

        • 0 0

      • spoko, tylko że każdy kurczak po uboju jest już bez antybiotyków

        Jedynie w czasie ich tuczenia są im podawane żeby nie chorowały. Na ponad 2 tygodnie przed ubojem trzeba zaprzestać bo inaczej sanepid nie dopuści i nikt w skupie takiego kurczaka nie weźmie. Nerki kurczaka usuwają leki z organizmu max 2 tygodnie.

        • 1 0

    • Masz rację, idź do Żabki na hotdoga za 5zł :)

      • 0 4

  • Kobo Burger od lat trzyma poziom (6)

    Jedne z najlepszych burgerów w Gdańsku

    • 5 28

    • hahahahaha (2)

      trzyma poziom bo nie ma żadnej alternatywy w tym miejscu, gorszego burgera nie jadłem, syf, kiła i mogiła
      nie polecam

      • 12 4

      • Dzięki za ostrzeżenie... (1)

        ... bo już planowałem na tego z baraniną jechać.
        J

        • 7 2

        • Jedź

          Jest ok, ale z wołowiną lepsze

          • 1 2

    • Mieszkaniec (1)

      Mięso z chrząstkami bez smaku... Polecam odwiedzić przyzwoite miejsca.

      • 9 4

      • Czyli?

        • 1 0

    • nie byłem i nie zamierzam!

      • 2 1

  • To nie jest jedzenie (1)

    To zawał serca

    • 24 18

    • Zalezy ile tego wchłaniasz.

      • 7 1

  • Nie wypadałoby zjeść i coś napisać od siebie?

    Śledź jest z octu czy z oleju? buła mokra od marynaty czy jakoś fajnie zrobione?

    • 32 1

  • (3)

    Najchętniej zamawiam burgery:

    - nie zamawiam i w ogóle tego nie jadam.

    • 24 6

    • Też nie zmamawiam (1)

      Ale jem, bo robię sobie w domu. Bułki kupuje u liska maślane z sezamem, kotlety z mielonego mięska i warzywa takie jak kto lubi. Aaaa jeszcze cheddar, bym zapomniał.

      • 6 5

      • Maślane do burgera ! Ohyda !

        • 2 5

    • to po coś tu wlazł(a)?

      • 1 1

  • Szkoda że nie napiszą gdzie zjeść prawdziwą: (6)

    roladę, gołąbka, zraza, bigos, fasolkę po bretońsku i przede wszystkim prawdziwe świeże ziemniaki ze świeżą surówką ....
    Bo wszystko co podają to polskie wariacje danio podobne z nazwy za to z zacną ceną:)

    • 37 4

    • no cóż, zakładam że mało kto skusi się na wybranie się do restauracji na ziemniaki z surówką,

      pewnie w cenie 45zł, bo zakładam że takie ziemniaki z baru mlecznego Ci nie odpowiadają?

      • 5 2

    • Miejsca gdzie zjesz po polsku: (3)

      Mulk, Przystań Ptasi Raj, Swojski Smak (ale tam mają problem z wentylacją i ciuchy strasznie później śmierdzą), Karczma Swojak

      • 3 0

      • Gospoda przy dawnym placu zebrań

        • 1 0

      • Knajpy z polskim jedzeniem zwykle długo nie funkconują (chyba, że bary mleczne). (1)

        Problemem jest to, że zwolennicy tego rodzaju jedzenia spodziewają się dużo i tanio, a to się finansowo nijak nie spina.

        • 6 2

        • Restauracja Gdańska, Kubicki, Gvara czy Mestwin działają ho-ho i jeszcze dłużej. Problem jeden to to, co napisałeś, problem drugi, że to co większość je jako kuchnię polską, to nie kuchnia polska, tylko jej lumpenproletariacki surogat.

          • 4 0

    • nie napiszą bo każdy to wie

      taką garkuchnią jest bar mleczny

      • 1 2

  • Burger to kanapka jak każda inna i powinno się go dać zjeść jak kanapkę. Gdy widzę te piętrowe wynalazki to wiem, (1)

    że w kuchni siedzi kuchcik amator wykonujący polecenia właściciela - totalnego ignoranta w kwestii kuchni. Przepis i składniki to zapewne gotowce od Knorra. Omijam takie knajpy szerokim łukiem.

    • 28 4

    • Ubawilam się czytajac twoj wpis.

      Życzę zebys takich 500 mógł jeść duzo i często. :)

      • 0 0

  • Nie ma czegoś takiego jak mieso konopne. (6)

    • 26 5

    • (3)

      Purysta językowy się znalazł. Tak samo nie ma czegoś takiego jak kabanosy drobiowe, frytki z kurczaka, hummus z indyka i kolorowa bielizna, a jednak istnieją. Marna prowokacja trollu.

      • 7 11

      • to nie prowokacja a poprawnosc nazewnictwa produktu (2)

        Wiele nazw jak mleko, maslo, sok ma jasno okreslone normy. Tak samo jak Poloneza nie mozna nazwac Ferrari. Mozesz uzyc nazwy, weganski odpowiednik kabanosa, weganski odpowiedni sera. Ale ani kabanosem ani serem to nie jest.

        • 6 4

        • bzdury, bardzo często nazwy produktów są przejmowane przez całą branżę (1)

          np. adidasy nie zawsze, w naszym języku, są to buty marki Adidas. Awionetka to też wcale nie jest lekki samolot jednosilnikowy typu np. Cessna C150, a przypomnij sobie ile razy używałeś tego słowa. Motor potocznie oznacza motocykl, a przecież motor to literalnie silnik. Język jest żywy i pewne nazwy się utrwalają. Nie bądźmy urzędnikami.

          • 3 3

          • Usprawiedliwasz swoje braki w wykształceniu?

            Pewnie też "włanczasz" światło, bo przecież tak w naszym języku mówi połowa społeczeństwa.

            • 2 3

    • (1)

      Zupelnie jak burger ze sledziem, ale do tego sie nie przyczepiles.

      • 4 1

      • burger ze śledziem akurat może być, hamburger natomiast wypadałoby by był, skoro gość już się tak czepia, z szynką a nie wołowiną. W końcu to ma w nazwie.

        • 5 0

  • Burger poniżej 80zł to kanapeczka (3)

    Ja zawsze jem burgera z mortadellą, wagyu, truflami, bekonem z wolnego wybiegu, który jest kraftowy itp ... Na kraftowej bułce, musi być koniecznie opłatek ze złota z serwisu all...gro za 5zł. I wtedy moge zapłacić za niego 500zł raz w tygodniu

    • 16 8

    • Nie wiesz jak wygląda 500 zet i się mądrzysz

      za dychę kieszonkowego na miesiąc.

      • 4 1

    • Junior (1)

      a popijasz złotą limitowaną colą?

      • 6 0

      • Tak

        Ale tylko z pierwszego tłoczenia

        • 6 0

  • (3)

    "Burger ze śledziem kosztuje 27 zł."

    Kawałek za Gdynią w karczmie - śledź po kaszubsku w śmietanie z ogórkiem, cebulą i jabłkiem podawany z ziemniakami.
    Za 24 złote.

    • 26 2

    • Wybieram burgera w Gdyni.

      • 7 6

    • A co to ma do burgerow?

      • 1 0

    • Aha...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane