- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (227 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (44 opinie)
- 3 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 4 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
Burgery inne niż wszystkie. Gdzie zjemy coś nietypowego?
Burgery to wciąż jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Choć nadal prym wiodą klasyczne burgery z wołowiną, to lubimy też sięgnąć po kulinarne nowinki. Poniżej propozycje dla tych, którzy lubią zjeść "coś innego". Skusicie się na burgera ze śledziem albo baraniną? Ciekawych opcji jest więcej!
Burger ze śledziem w oleju - Bistro Cisowa
Jesteśmy nad morzem, w Gdyni, więc burger z bałtycką rybą nie powinien tu nikogo dziwić. Ba! Takie zestawienie dodatków mogłoby stać się naszym lokalnym znakiem rozpoznawczym i kulinarną ciekawostką dla turystów.
Zanim jednak danie trafiło do menu, zostało przetestowane przez okolicznych mieszkańców. Ekipa bistro na ulicy częstowała nim przechodniów i pytała o opinię. Odbiór był na tyle pozytywny, że buła ze śledziem w oleju na dobre zagościła w karcie.
- Niewątpliwie jest to danie, które wzbudza sporo emocji wśród zwolenników typowego burgera z mięsem, ale tych których uda się przekonać do "podjęcia ryzyka", zazwyczaj gościmy ponownie z początkowym pytaniem "czy macie śledzia?" - dodaje Kaizer.
Burger ze śledziem kosztuje 27 zł.
Burger z golonką - Nowy Browar Gdański
Oto idealna propozycja dla fanów konkretnych porcji i tradycyjnych polskich smaków. To również pozycja, której smak dopełni jedno z wielu dostępnych w lokalu piw - w końcu nazwa lokalu zobowiązuje.
Nowe lokale w Trójmieście - zobacz, co się otwiera
- Po sporym sukcesie naszej autorskiej golonki i burgera klasycznego, postanowiliśmy pójść o krok dalej i stworzyliśmy burgera z golonką. Wyróżnia go oryginalny smak: po procesie długiego peklowania mięsa, golonka jest duszona w autorskiej mieszance przypraw - mówi Małgorzata Pieczychlebek, manager restauracji Nowy Browar Gdański.
Żeby było jeszcze ciekawiej, między bułkami, oprócz wspomnianej golonki, znajdziemy również kapustę zasmażaną, lekko pikantny sos z mascarpone i jalapeno, anchois oraz podkręcający smak chrzan. Co istotne, bułki są wypiekane na miejscu.
Burger z golonką kosztuje 32 zł.
Burger z kaktusem - No. 5
Pikantny burger, który ponoć doczekał się wielu wiernych fanów, mimo że do najpiękniejszych nie należy. Nie wygląd jest tu wszak najważniejszy, a unikalny smak i kulinarne zaskoczenie. To danie, dla którego też warto się nieco... ubrudzić.
Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie
- Ten pikantny i serowy burger jest przepełniony warstwami smaków, które wzajemnie się uzupełniają i tworzą wyjątkowe doświadczenie burgerowe - mówi nam Bartłomiej Wojewoda, manager restauracji No. 5 w Sopocie. I dodaje:
- Dodajemy meksykańskie przyprawy chorizo do naszej świeżej mielonej wołowiny, która jest następnie grillowana w stylu smash burger na płycie grillowej. Mięso jest pokryte grillowanymi kawałkami kaktusa nopales i szalotkami, które dodają tekstury i wyrazistości, a domowej roboty majonez chipotle-ananasowy i piklowane jalapeno są dodane, aby zapewnić dodatkowy poziom dymu i kremowości. Wszystko to jest następnie oblane naszym domowym sosem serowym cheddar, aż kapie z każdego miejsca. I nie zapominajmy o świeżo opiekanej bułce brioche! Burger Queso Fundido zadowala na każdym poziomie. Dodatkowe serwetki są wymagane.
Burger z wołowiną z Kaszub i kaktusem nopales (zielony kaktus z gatunku opuncji) kosztuje 52 zł.
Burger z mięsem z dzika - La Kabana
Gdyńska La Kabana przede wszystkim specjalizuje się w kuchni myśliwskiej, polskiej i ukraińskiej. W karcie rządzi dziczyzna. Są tradycyjne zupy (np. solanka i rosół z bażanta), pierogi (m.in. pielmieni i chinkali) oraz steki z sarniny. Są też trzy burgery, w tym jeden z mięsem z dzika.
- Nazwa La Kabana wzięła się od ukraińskiego słowa "kaban", co w tłumaczeniu oznacza dzik. Stąd więc pomysł, żeby podawać właśnie mięso dzika w różnych odsłonach, także w postaci burgera. Aby zachować w tym wszystkim klimat lasu, postanowiliśmy go trochę podrasować: podajemy go w czarnej, barwionej węglem jadalnym, bułeczce, jednak nie tylko jego wygląd robi wrażenie - mówi nam przedstawiciel lokalu. - Po wielu próbach opracowaliśmy przepis idealny. Oczywiście nie możemy zdradzić całego sekretu jego niezwykłego smaku (śmiech), ale jedną z najważniejszych rzeczy w przygotowaniu jest świeże i dobrze doprawione mięso dzika, które własnoręcznie mielimy i lepimy w kotlety.
Mięsu towarzyszą podkreślające jego smak dodatki: ser, prażona cebulka, liście sałaty, pomidor, kiszony ogórek oraz sos tatarski.
- Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków. Gotowego burgera podajemy w zestawie wraz z sosem i chrupiącymi frytkami. Goście nam mówią, że jego smak zwala z nóg.
Burger z dziczyzną kosztuje 45 zł.
Burger z baraniną - Kobo Burger
Nietypowe danie, które nie tylko oryginalnie smakuje, ale też... wygląda. Nie ma tu tradycyjnego kotleta - są za to trzy rolki z baraniny.
- W skład burgera wchodzi baranina od polskiej masarni, ser kozi, papryczki w occie winnym, cebulki w occie balsamicznym, rukola oraz musztarda Dijon - opowiada Michał Bokun, szef Kobo Burger. - Baranina jest bardzo wyraźna w smaku i zapachu. Dodatki jakie wybrałem do tego burgera, miały uwydatnić, ale nie stłumić baraniny. Ser kozi uwydatnił jej zapach, a cebulki w occie balsamicznym celowo podbiły jej smak swoją wytrawnością. Papryczki, co było ważne, nie ostre i w occie winnym - ten dodatek podsunął mi kucharz z Turcji. Finiszem tego dania jest rukola - pieprzna oraz najlepsza musztarda Dijon, która jeszcze "podkręca" jego smak.
Burger z baraniną kosztuje 41 zł.
Burger z mięsem konopnym w Las Vegan
W gdańskim lub gdyńskim Las Vagan możemy skosztować roślinnego "mięsa", o którym mówi się coraz więcej. Nie we wszystkim lokalach z wegańskim menu można je jednak dostać. Czemu to taka ciekawostka? Otóż roślinne "mięso" na bazie konopi w smaku do złudzenia przypomina kurczaka. Uchodzi też za jego zdrową alternatywę, m.in. zawiera znacznie więcej białka.
Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata?
- Burger Wikinga to jedyny w swoim rodzaju burger. Swoją wyjątkowość zawdzięcza chrupiącej bułce, wegańskiej wersji sera, świeżym warzywom, ale przede wszystkim innowacyjnemu burgerowi konopnemu od Hempeat. Pomimo tego, że stworzony jest z ziaren konopi, ma idealną soczystość i włóknistość, dzięki czemu nasi klienci często nie orientują się, ze jest to wegański burger. Jest to jeden z najczęściej zamawianych u nas burgerów - zapewnia właścicielka Majka Młynarczyk.
Burger Wikinga kosztuje 45 zł.
Miejsca
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2023-03-08 13:26
Pieczychlebek
- 4 0
-
2023-03-08 08:44
Wszystkie wyglądają bliźniaczo podobnie (2)
Podobne pomysły i sposoby podania
- 2 0
-
2023-03-08 09:23
(1)
No jakby burger to bułka z dodatkami, to jak ma wyglądać ?
- 2 0
-
2023-03-08 10:18
W pełni się zgadzam :) Ale tytuł brzmi: inny niż wszystkie.....
- 2 0
-
2023-03-08 09:36
Dziś, właśnie dziś, zabrakło baraniny!
- 0 0
-
2023-03-08 06:08
burgery były dobre gdy kosztowały 19 zł (1)
teraz od 32 do 50 to dziekuje bardzo .
- 7 1
-
2023-03-08 09:15
Burgery były tak samo dobre lub niedobre. To głąby rąbnęły łbami w mur rzeczywistości, bo sobie parę lat temu wymyśliły, że od socjalu i dodruku będą zamożniejsi.
- 5 1
-
2023-03-07 22:01
Ble... (1)
A ja nie lubię burgerów ,czemu brak takiej odpowiedzi?
Nie wiesz co Ci tam ładują, mielą wszystko jak leci a do tego sosy na bazie majonezu aż cieknie i złej jakości ser...gratuluje takiego odżywiania....- 4 7
-
2023-03-08 08:43
Nie przyszło Ci do głowy nie czytać, nie oglądać, nie komentować? Skoro nie lubisz :/
- 3 1
-
2023-03-07 17:12
(3)
Najchętniej zamawiam burgery:
- nie zamawiam i w ogóle tego nie jadam.- 24 6
-
2023-03-08 08:41
to po coś tu wlazł(a)?
- 1 1
-
2023-03-07 18:17
Też nie zmamawiam (1)
Ale jem, bo robię sobie w domu. Bułki kupuje u liska maślane z sezamem, kotlety z mielonego mięska i warzywa takie jak kto lubi. Aaaa jeszcze cheddar, bym zapomniał.
- 6 5
-
2023-03-07 20:49
Maślane do burgera ! Ohyda !
- 2 5
-
2023-03-07 17:46
Burger poniżej 80zł to kanapeczka (3)
Ja zawsze jem burgera z mortadellą, wagyu, truflami, bekonem z wolnego wybiegu, który jest kraftowy itp ... Na kraftowej bułce, musi być koniecznie opłatek ze złota z serwisu all...gro za 5zł. I wtedy moge zapłacić za niego 500zł raz w tygodniu
- 16 8
-
2023-03-07 19:31
Junior (1)
a popijasz złotą limitowaną colą?
- 6 0
-
2023-03-08 06:20
Tak
Ale tylko z pierwszego tłoczenia
- 6 0
-
2023-03-07 18:17
Nie wiesz jak wygląda 500 zet i się mądrzysz
za dychę kieszonkowego na miesiąc.
- 4 1
-
2023-03-07 21:31
Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków.
raczej zabija pozostałe smaki- 8 3
-
2023-03-07 20:57
Burger
Tłusty ociekający burger ! Cena 60 zł ! Za to mam pyszny obiad ze schabowego , ziemniaków surówki i kompotu ! Zdrowo i czysto !
- 6 5
-
2023-03-07 20:17
Jakie trzeba mieć szczęki żeby takiego burgera ugryźć??? (2)
Mój zgryz ogarnie te małe bułeczki z maca, ale to co widzę w artykule jest ze trzy razy większe.
Jak się to je?- 9 4
-
2023-03-07 20:55
W Macu jedzą tylko leszcze !
- 2 6
-
2023-03-07 20:29
Wywala się to na talerz.
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.