Catering na święta? To coraz popularniejsze rozwiązanie

Chcemy, by kolacja wigilijna, choć w tym roku zapewne inna niż zwykle, odbyła się w miłej atmosferze... i przy smacznym jedzeniu.
Chcemy, by kolacja wigilijna, choć w tym roku zapewne inna niż zwykle, odbyła się w miłej atmosferze... i przy smacznym jedzeniu. fot. saquizeta/123rf.com

Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, suto zastawionym stołem i miłymi prezentami, lecz także z mnóstwem pracy, jaka jest do wykonania w poprzedzających je dniach. W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków. Przyglądamy się temu rozwiązaniu i szukamy ciekawych pomysłów. Tym razem sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.



Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert


Zamawiasz jedzenie na święta czy przyrządzasz potrawy samodzielnie?

zamawiam 6%
przyrządzam samodzielnie 53%
niektóre zamawiam, niektóre robię samodzielnie 26%
przyjeżdżam "na gotowe" 10%
w ogóle nie obchodzę świąt 5%
zakończona Łącznie głosów: 800
Gdy w wigilijny wieczór zasiadamy z bliskimi do kolacji, wreszcie możemy odetchnąć z ulgą. Wcześniej mieliśmy do wykonania całą listę zadań, na czele z robieniem zakupów, sprzątaniem i gotowaniem. Nie oszukujmy się: święta kojarzą się z odpoczynkiem tylko dzieciom i producentom reklam telewizyjnych; dla większości z nas to okres wzmożonej pracy. Tylko czy musi tak być?

- Ostatnie dni przed świętami to zawsze bieganina i popłoch - przyznaje JustynaGdańska. - Co prawda w tym roku pracuję zdalnie, ale przecież i tak muszę wykonać swoje obowiązki służbowe, więc w porównaniu z zeszłymi latami oszczędzam tylko na dojeździe do pracy i do domu. W tym roku wszystko jest trudniejsze logistycznie i ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że gdyby nie dzieci i nasi rodzice, to pewnie odpuścilibyśmy sobie organizację jako takich świąt. Jesteśmy po prostu zmęczeni.
Chociaż sklepy spożywcze działają tak jak zwykle lub nawet dłużej, a prezenty możemy kupić przez internet, i tak mamy przed sobą sporą listę zadań. Czy jedyną szansą, aby sobie w tym ulżyć, jest całkowita rezygnacja z przygotowania wigilii?

Zamów świąteczne potrawy do domu



Jeśli nie mamy możliwości albo ochoty, aby samodzielnie piec, gotować i smażyć, z odsieczą przychodzą nam firmy oferujące catering świąteczny. To opcja zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają wyprawić wigilijną kolację w większym gronie. Restauracji w Trójmieście, które oferują świąteczne menu, jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka, które już teraz proponują takie rozwiązanie.

Zespół Restauracji FinoOsterii Fino przygotowuje zarówno wigilijne menu degustacyjne dostępne już od początku grudnia, jak i ofertę na domowe święta. Posiłki w cateringu wigilijnym mogą być zamówione do 20 grudnia, a dostarczenie planowane jest na dzień przed Wigilią. Można również zamówić posiłki w słoikach, a także wino i vouchery do wykorzystania na przyszły rok jako pomysły na prezenty. Jak zapewnia Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel Fino, wszystko przygotowane jest w oparciu o przepisy domowe z akcentem nowoczesności: dostępna jest nie tylko oferta menu mięsnego, lecz także całkowicie wegańska. W wariancie wegańskim znajdziemy m.in. sałatkę jarzynową czy bigos z prawdziwkami.

Catering świąteczny do domu i dla firm oferuje także restauracja Azzurro. Do 15 grudnia włącznie możemy zamawiać specjały, które w przeddzień Wigilii odbierzemy osobiście. W menu są zarówno ryby i mięsa, jak i zupy, pierogi czy ciasta.

Restauracja Bulaj przygotowuje z kolei catering świąteczny w formie boxów i zamówień indywidualnych. W skład każdego z trzech boxów do wyboru wchodzą przekąski i dania główne do odgrzania - bazując na nich, można urządzić wigilię nawet dla kilku osób. Można również poprosić o przygotowanie poszczególnych dań. W ofercie lokalu znajdują się zupy (barszcz lub zupa grzybowa), dania rybne na zimno i do odgrzania, dania wigilijne na zimno i do podgrzania oraz ciasta. Zamówienia można składać do 19 grudnia, a odebrać 23 grudnia do godziny 20:00.

Do 20 grudnia można zamówić potrawy z sopockiej restauracji Petit Paris. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na spróbowanie potraw świątecznych w niestandardowej wersji. W ofercie znajdują się m.in. sałatka jarzynowa z jajkami przepiórki, ostrygi "fine de Claire n.2" i "Perle Blanche n.2", pasztet Petit Paris z sosem cumberland czy pieczona w całości gęś z kasztanami. Zamówienia będzie można odebrać w przeddzień Wigilii w godzinach 12-20.

O potrawach na święta nie zapomniała też restauracja Filharmonia. W ofercie garmażu świątecznego znajdziemy wszystko, czego potrzeba na wigilijny stół. Poza mnóstwem tradycyjnych potraw do wyboru, możemy stamtąd zamówić także pozycje premium. Są to: halibut w sosie winogronowym, peklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami, plater owoców morza w formie koktajlowej oraz deska kaszubskich serów własnej produkcji. Dowóz i odbiór zamówień możliwe są zarówno 23, jak i 24 grudnia.

W Wigilię odbierzemy też jedzenie zamówione w Restauracji Kubicki. Oferta świątecznych dań na spotkania rodzinne i firmowe obejmuje garmaż świąteczny i słodkości. Również restauracja TYGLE zrealizuje odbiór do godziny 13:00 w ten szczególny dzień roku. Menu świąteczne z tego lokalu jak zawsze zawiera propozycje zarówno dla wegan, jak i dla zapalonych mięsożerców. W ofercie są m.in. pasztet wegański, filety rybne, schab i golonka, a także pieczywo i ciasta.

Na ten szczególny czas teksańsko-meksykańska restauracja TexMex wraca z kuchnią do Polski i przygotowuje catering świąteczny w tradycyjnej odsłonie. Spośród ciekawych propozycji sopockiego lokalu zamówić można choćby śledzie z chilli i rodzynkami, galantynę z kurczaka z omletem warzywnym, pierogi dyniowe lub poliki wieprzowe duszone w winie porto z rodzynkami.


Pierogi, ciasta i całe kolacje



Jeśli nadal nie znajdziemy tego, co chcemy zjeść w tegoroczne święta, zajrzyjmy do Ogłoszeń. Znajdziemy tam zarówno propozycje na całość świątecznego cateringu, jak w przypadku Kaizen Kitchen czy oferty dostosowywanej całkowicie do klienta, z dowozem w przypadku zamówienia powyżej 200 złotych. W sekcji ogłoszeń znajdziemy także mnóstwo ofert od podmiotów specjalizujących się w konkretnych daniach, takich jak pierogi i paszteciki czy ryby wędzone.

Wciąż także rozwiązaniem może być zamawianie jedzenia na wynos.

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    Drogo,lepiej i taniej samemu.

    • 78 14

    • o biletach lotniczych to samo mówisz ?

      • 5 14

    • jak ktoś pisze cena za 50g albo 1szt (połówka) to ja podziękuje

      • 12 0

    • Jak ty masz mnóstwo wolnego czasu to może i lepiej samemu

      Siedzisz pierdzisz w fotel i spamujesz na forum to masz czas. Inni pracują i być może wola zamówić.

      • 6 0

  • Polecam Familia Bistro - pyszne jedzenie !! (3)

    • 8 28

    • Pyszne i normalnie ceny !

      Jak widzę mięso na porcje typu schab "ą,ę" po 14 zł za 100 g to chyba ktoś na głowę upadł. Bistro Familia i cena i smak doskonały !

      • 5 4

    • drogo,wole samemu zrobic i wiem z jakich skladnikow

      • 3 0

    • drozyzna

      • 0 0

  • Drogi catering (5)

    Za te ceny niech szukają frajerów gdzie indziej!!!

    • 70 12

    • Ceny są normalne

      Robie catering świąteczny od wielu lat.Ceny wcale nie są duże.Frajerzy to są ci, którzy chcą dobrze i dużo za niewiele.Mam klientów i biorą kilka razy w roku.Nie trzeba brać całego stołu z cateringu,można zamówić tylko rybe w galarecie.Ludzie nie lubią tego robić i wolą zamówić to samo ciasto czu inne zamówienia

      • 16 20

    • Tak, potwierdzam, drogo. (1)

      Jestem Januszem i wiem co mówie. Mieszkania, catering świateczny i restauracje są za drogie.
      Nie bądźcie frajerami i nie kupujcie mieszkań w Gdańsku, w tej cenie macie dom 300m na wsi 30km od Kartuz, a zamiast cateringu świątecznego sami zróbcie, zaoszczędzicie 400zł, a do restauracji nie chodźcie. Tam chcą za danie średnio około 40-60zł, a za tę cenę kupicie 4 kg schabu i pojecie tydzień. Powiadam wam ja Janusz - prawicowiec. Nie frajerzcie się.

      • 6 12

      • Jak jesteś Januszem to lepiej już Zostań na tych Kartuzach bez cateringu i restauracji i Nie Planuj Życia dla ludzi których Stać na to wszystko ! !

        • 2 4

    • oczywiscie ze drogo , lepiej wziac dzien dwa wolnego i samemu zrobic, przynajmniej sie wie co kupujesz, co wkladasz, na czym smazysz czy gotujesz

      • 7 2

    • dla jednych

      dla jednych drogo,dle innych nie drogo

      • 3 0

  • (3)

    Gdzie kupie domowe pierogi z gotowaną mieloną wołowiną i cienkim ciastem??? Wszędzie jakieś wynalazki z wieprzowiną ewentualnie z drobiem a szlachetnych klasycznych z dobrą wołowiną nie ma...

    • 33 1

    • Szkoda wołowiny

      Żeby pchać ją w pierogi.

      • 15 12

    • Pierogi

      Do pierogów nie daje się wołowiny bo jesteś twarda , w knajpach najczęściej podają z płuckami mielonymi , cebulą i dużą ilością sztucznych przypraw ,żeby poprawić smak , a cenę liczą jak z wieprzowiną lub cielęciną . Ale Polak głupi i wszystko zje i będzie mówił ze jadł pierogi z wieprzowiną !

      • 18 5

    • Tatarskie Przysmaki

      • 4 1

  • Bulaj (1)

    Zamawialiśmy kilka razy w Bulaju w Sopocie , ale ostatnim czasy Strasznie się Popsuły Potrawy , nie wiem czy inny kucharz , ale potrawy Niesmaczne . W tym roku Zmieniam na inną restaurację , szkoda zachodu i kasy na niesmaczne potrawy .

    • 16 3

    • Tez nie polecam

      • 3 0

  • Catering (4)

    Pomysł w sumie niezły, tym bardziej jeśli święta u kogoś kameralne. Gotowanie wielu potraw dla 2-3 osób niezbyt ma sens, ale te ceny? Naprawdę trzeba mieć głęboką kieszeń i nie mówię wcale o obżarstwie, tylko normalnie kolacji czy obiedzie. Dla zamożniejszych super sprawa, ale większość wybierze pewnie mniej urozmacione, ale w większości przygotowane samodzielnie menu.

    • 53 1

    • (2)

      W zeszłym roku byłam sama na święta i zamówiłam sobie catering, bo gdybym miała wszystko robić sama to potem bym tego nie przejadła i wyrzuciła więc dla mnie to dobre wyjście:)

      • 6 2

      • Catering (1)

        Ha ha ha tez byłem sam i zjadłem sobie kawałek śledzika z chlebem i popiłem barszczykiem winiary i po sprawie ! Nie potrzeba żadnego cateringu , Nie przesadzaj że byś musiała tyle gotować ! Chyba że jesteś tłustą babą ,która tylko je !

        • 5 4

        • A ty jesteś tępym dziadem:( jestem kobietą puszystą co nie oznacza, że jem nie wiadomo jakie ilości a jeśli w święta chcę zjeść parę potraw to catering jak dla mnie jest akurat super wyjściem:) a ty sobie jedz śledzia z chlebem i barszczem... nikt nie broni... żyj i pozwól żyć

          • 4 5

    • drozyzna, zrobcie samemu w domu

      • 1 2

  • Podawanie masy po 50 gramów? (3)

    Naprawdę? :) Pójdźmy na całość i podawajmy za 1 g... Czuję się jak ktoś, kto jest traktowany jak frajer, który się nie spostrzeże, co jest podawane za 100g a co za 1 kg...

    • 73 1

    • Barszcz powinni sprzedawać na krople. (1)

      Frajerów szukają i tyle.

      • 28 0

      • Tak, z kroplomierza każdemu.

        • 1 0

    • moze jak kokaine sprzedawac na gramy:)

      • 3 0

  • Nie stać mnie na żadne cateringi (15)

    Bardzo chciałabym skorzystać, ale niestety ceny są zaporowe. Nie stać mnie.

    • 52 2

    • (14)

      Sałatka jarzynowa 100 g - 4 zł ? Czyli 1 kg = 40 zł ? Co to jest za cena ? Skład sałatki: parę ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki, puszka groszku, cebulka, parę jajek na twardo (ewentualnie kto co lubi, to sobie dorzuca), 3-4 łyżki majonezu, pieprz, sól i to kosztuje 40 zł za kg ? To nie jest pracochłonna sałatka, a jej koszt zrobienia w domu za 1 kg może wynieść 5 - 8 zł w zależności od ilości składników. Z ciekawości pytam, ktoś kupuje w ogóle za taką cenę ?

      • 43 5

      • racje

        a składniki tych potraw z Bieda marketu

        • 11 6

      • 4 łyżki majonezu na 1kg? Lekko uboga ta sałatka eh. 40zl za kilo z pewnością nie wyjdzie, ale 5-8zł za kilo to cena chyba ze średnio świeżymi warzywami z marketu

        • 12 5

      • kupuje

        Ci, którzy zarobią w czasie kiedy robi się sałatkę więcej niz ona kosztuje...

        • 8 3

      • (4)

        Wyliczenie na zasadzie zapłacę za to co zrobię. Poza składnikami, których jak majonez nie kupisz na łyżki, to w przypadku cateringu dochodzi praca osoby, która ją przygotuje i koszty za media w miejscu jej przygotowania. Dodatkowo zarobek dla restauracji bo jednak to praca i o zarabianie chodzi. Porównanie powinno być inne, zapłacić 40 zł za kg, ale poświęcić na to czas na zamówienie i odbiór czy robić zakupy i przygotowywać samemu.
        PS: sałatkę wolę domową, kwestia smaku.

        • 11 3

        • Ja kupuje salatke za 200zl za kg (3)

          Sałatka za 200zł za kg ma smak, bo jest kraftowa i z wyszynku, oraz z pierwszego tłoczenia pani Grażyny

          • 9 2

          • Widze ze się rozumiemy (2)

            Ja biorę zupki z 5 l za 275 pln
            Wyczuwam wspólne rzemieślnicze święta hohoho

            • 4 0

            • (1)

              Do tego świąteczny makowiec po 190 zł/kg, ale to nie pieniądz, bo makowiec jest wg. autorskiej receptury! Kraftowy z natury rzeczy zatem!

              • 5 0

              • Zaiste!

                I patrz nawet tysiak nie pęknie wiec można domowic śmiało lokalnego rzemieślniczego gwiazdora z reniferami od państwa Malinowskich ze Skierniewic co by po wyszynk nie fatygować się komercyjna taryfa hohoho

                • 3 0

      • (1)

        pietruszka i cebulka do sałatki? a gdzie ogórek kiszony i kukurydza?

        • 4 3

        • :(

          Za drogo niestety

          • 2 0

      • Kupuje mnóstwo ludzi Barbaro, dobrze, że sama nie prowadzisz żadnego biznesu bo jakbyś kalkulowała cenę jak w tym wpisie to byś padła po tygodniu :))

        • 4 5

      • oczywiscie, opcja catering to dla leniwych jak ktos policzy wlasnie dokladnie ile wynosi koszt barszczu czy salatki czy kawalka miesa upieczonego

        • 0 1

      • Sałatka

        Nigdy bym nie zjadł sałatki jarzynowej robionej przez kogoś obcego , nie wiadomo kto sapie nad tą sałatką i czy ma czyste ręce ! Odruch Wymiotny !

        • 4 3

      • A w moim garmażu za 1 kg sałatki jarzynowej chcą 19,90

        • 1 0

  • Ceny obłędne (11)

    Ceny powalają . No ale cóż, dzisiejsze dziewczyny nie odróżniają kalafiora od brokułów, marchewki od pietruszki więc jak można od nich wymagać umiejętności przygotowania potraw świątecznych. Karczmarze z radości aż zacierają ręce. Takiemu to można wszystko wcisnąć.
    Nie ma to jak wszystko przyrządzone samemu. Ja zawsze gotuje na święta barszczyk, i piekę mięso

    • 50 23

    • (6)

      A dlaczego piszesz, że dziewczyny nie odróżniają kalafiora od brokuła; gotowanie to tylko obowiązek Pań według Ciebie???

      • 25 12

      • no dobrze (2)

        większość nie odróżnia, nie wszystkie. Nie uważam że gotowanie to obowiązek pań. Gotowanie jest sztuką a najlepsi są w tej dziedzinie mężczyźni

        • 13 9

        • to niezwykle bo zapewne 99% posilkow na swiecie przygotowują kobiety

          az dziw ze ci genialni mezczyzni nie wezmą sie za ten fach na szersza skale, skoro maja tak duzy sukces rejt

          • 14 8

        • no to sobie gotuj, w czym problem?

          • 0 0

      • obowiazkiem Pań jest darcie ryja na ulicy i durne protesty. (1)

        a ugotowac, uszyć i posprzatac nie ma komu.

        • 15 22

        • służącą zatrudnij, frajerze jeden

          • 4 7

      • Piekło kobiet!piekło kobiet!

        • 7 6

    • (1)

      Dziewczyny nie potrafią gotować bo liceum i studia to czas nauki, imprezowania i zamawiania pizzy a nie stania przy garach :) Kobiety natomiast potrafią wykazać się w kuchni i włożyć bardzo dużo serca w przygotowane dania... jak chcą, żeby mężczyzna został w ich życiu na dłużej ;)

      • 14 12

      • chłop jest przy tobie wyłącznie ze względu na paszę? to musi być prawdziwa miłość...

        • 0 0

    • Ceny (1)

      Faktycznie ceny obłędne ! Zamawialiśmy w Petit w Sopocie już Przestaliśmy !

      • 2 0

      • Już tańszej knajpy nie było?:)) są tańsze więc nie pisz bzdur

        • 1 0

  • (2)

    Nie stać kogoś, niech gotuje sam (ja mam zamiar). Catering to fajna sprawa, ale droga, więc wylew komentarzy, że 'drogo' jest bezcelowy. Jak byłoby mnie stać na zlecenie gotowania świątecznego komuś, z chęcią bym skorzystał. Nie chodzi o to, żeby wszystko brać z cateringu, ale poszczególne dania, których nie lubimy czy nie potrafimy gotować

    • 27 4

    • (1)

      co roku zamawialem dla pracownikow do biura, w tej chwili niestety z racji pandemii wole dac kase do koperty
      w domu nie wyobrazam sobie zamawianych dan, takie opcje to sa dla leniwych badz tych co nie licza kasy

      • 2 3

      • co złego jest w niechęci do bujania się z lepieniem pierogów? czemu nie robisz sobie na drutach skarpet, tylko kupujesz gotowe?

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Dzień Arbuza
Dzień Arbuza
degustacja
sie 3
wtorek, g. 12:00
Gdańsk, Stacja Food Hall

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie