• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Catering świąteczny: zamawiamy pierogi do domu

Magda Mielke
7 grudnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Lepienie pierogów to czasochłonne zajęcie. Zamiast spędzać długie godziny w kuchni, można skorzystać z ofert trójmiejskich restauracji i firm cateringowych. Wśród propozycji nie tylko pierogi z kapustą i grzybami. Lepienie pierogów to czasochłonne zajęcie. Zamiast spędzać długie godziny w kuchni, można skorzystać z ofert trójmiejskich restauracji i firm cateringowych. Wśród propozycji nie tylko pierogi z kapustą i grzybami.

Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Obojętnie, czy stanowią osobne danie czy dodatek, jak malutkie uszka do czerwonego barszczu, pierogi są jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw. W tradycyjnym wigilijnym wydaniu powinny być bez mięsa. Najczęściej spotykanym farszem jest kapusta z grzybami, ale możliwości jest wiele. Sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich cateringów i restauracji.



Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert


Lepisz pierogi na święta?

Świąteczny czas to nie tylko rodzinna atmosfera, kolędowanie i prezenty, ale i ogrom pracy: sprzątania, dekorowania i gotowania. Przygotowując wigilijną kolację, świąteczny obiad czy wypieki, może zabraknąć nam czasu na tak pracochłonne zadanie jak lepienie pierogów. Nie musimy jednak nakładać na siebie presji czy martwić się, że na naszym wigilijnym stole zabraknie tej - zdawałoby się - obowiązkowej potrawy. Liczne oferty trójmiejskich restauracji i cateringów przychodzą z pierogową pomocą.

Pierogi w wileńskiej odsłonie



Wileńska Familia Bistro przygotowuje pierogi w dwóch rodzajach. Pierwsze to tradycyjne polskie pierogi do gotowania, które sprzedawane są jako produkt mrożony. Wybierać można spośród pierogów: z kapustą i grzybami leśnymi suszonymi (2,10 zł/szt.), z ziemniakami, twarogiem i cebulą (1,90 zł/szt.), z kaczką (2,90 zł/szt.), kołdunów z wołowiną, majerankiem i czosnkiem według przepisu wileńskiego (0,95 zł/szt.) oraz uszek z grzybami leśnymi (0,85 zł/szt.). W ofercie restauracji znajdziemy też kibiny - duże pieczone pierogi wyrabiane z kruchego ciasta. Zamawiać można porcje liczące min. 3 sztuki (1 szt. to ok. 200 g). Wśród smaków dominują te wytrawne, m.in.: z dorszem, cebulką i jabłkiem (9,90 zł/szt.), z łososiem wędzonym na ciepło, szpinakiem, serem cheddar i papryczką jalapenio (9,90 zł/szt.), z baraniną (9,90 zł/szt.), z gęsią w sosie winno-maślanym z porem (9,90 zł/szt.), z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną (9,90 zł/szt.) czy z mięsem wieprzowym i suszoną śliwką (7,90 zł/szt.), ale kibiny przygotowywane są również na słodko: z truskawką, adwokatem, krakersem i twarogiem (7,90 zł/szt.) oraz a'la makowiec - z makiem, miodem i siekanymi orzechami (7,90 zł/szt.).

Kibiny, czyli litewskie pierogi z ciasta drożdżowego wielkości ok. 10-15 cm, tradycyjnie zawierają mięsny farsz z baraniny. Familia Bistro w świątecznej ofercie przygotowała je w kilku smakach. Kibiny, czyli litewskie pierogi z ciasta drożdżowego wielkości ok. 10-15 cm, tradycyjnie zawierają mięsny farsz z baraniny. Familia Bistro w świątecznej ofercie przygotowała je w kilku smakach.

Powiew Lubelszczyzny



Wyjątkowe pierogi w swojej ofercie garmażu świąteczno-noworocznego ma restauracja Tabun. Znajdziemy tu kulebiaki, czyli wywodzące się z kuchni rosyjskiej duże, pieczone pierogi w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonane z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadziane farszem mięsnym lub warzywnym. Wypiek ten, w wersji nadziewanej kapustą, przyrządzany jest również w kuchni polskiej - zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Restauracja Tabun oferuje kulebiaki z chrupiącego ciasta z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów leśnych (55 zł/kg). Zamówimy tu też uszka z grzybami leśnymi (60 zł/kg) oraz pierogi: z gęsiną i marynowaną gruszką (55 zł/kg) oraz z kapustą i grzybami leśnymi (45 zł/kg).

Kulebiaki, czyli pieczone chrupiące pierogi ma w swojej świątecznej ofercie restauracja Tabun. Kulebiaki, czyli pieczone chrupiące pierogi ma w swojej świątecznej ofercie restauracja Tabun.

Smak polskiej tradycji



Teksańsko-meksykańska restauracja Texmex na czas Bożego Narodzenia przygotowała propozycje tradycyjnych polskich dań. W ofercie cateringowej znajdziemy pierogi w czterech smakach: z kapustą i grzybami (1,50 zł/szt.), z mięsem (1,70 zł/szt.), z łososiem i sosem ziołowym (2 zł/szt.) oraz dyniowe ze szpinakiem (1,80 zł/szt.).

W świątecznej ofercie lokali Marmolada Chleb i KawaMamy wypieki znalazły się takie wyroby garmażeryjne, jak: klasyczny barszcz, wegepasztet z fasoli, ciasta: sernik cynamonowy, tarta dyniowa, tort makowo-kawowy, ale i pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z kaczką i żurawiną oraz ze szpinakiem i serem feta. Za każde zapłacimy 24,90 zł za kilogram.

Czytaj także: Jedzenie na telefon: testujemy pierogi

Stara Pierogarnia w Gdańsku już piąty rok z rzędu przyjmuje zamówienia na dania wigilijne i świąteczne. Są one przygotowywane z produktów najwyższej jakości, bez ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku, a pierogi i uszka są lepione ręcznie. W ofercie pierogarni można znaleźć: uszka z grzybami leśnymi (69 zł/kg) oraz pierogi w kilku smakach: z kapustą i grzybami leśnymi (32 zł/kg), z gęsiną i malinami (39 zł/kg), ze świeżym łososiem i koperkiem (35 zł/kg), ruskie postne/wege (28 zł/kg), a także ze świeżymi prawdziwkami i smażoną cebulką (75 zł/kg).

  • Oferta Starej Pierogarni.
  • Oferta Starej Pierogarni.
  • Oferta Starej Pierogarni.
Rodzinna restauracja Villa Eva od 22 lat specjalizuje się w przyrządzaniu tradycyjnych potraw, także wigilijnych. W świątecznej ofercie nie mogło zabraknąć więc pierogów: z kapustą i grzybami (3 zł/szt.), ruskich (3 zł/szt.), z grzybami (3,50 zł/szt.), z mięsem (3 zł/szt.) oraz uszek z grzybami (2 zł/szt.).

Tradycyjne pierogi w formie mrożonej przygotowuje również Restauracja Filharmonia. Oferta garmażu zawiera pierogi: z mięsem (24 zł/10 szt.), ruskie (23 zł/10 szt.), z kapustą i grzybami (24 zł/10 szt.) oraz uszka z kapustą i grzybami (35 zł/500 g).

Z nutą orientu



A może coś mniej tradycyjnego? Jak czytamy na stronie restauracji Malika: "nie twierdzimy, że zrobimy najlepsze pierogi lub grzybową lepszą od Twojej ulubionej, zrobimy to po prostu po naszemu, ze szczyptą orientu, z najlepszych składników - przecież tam, skąd wywodzi się Boże Narodzenie, też jadano inaczej". W ofercie garmażu świątecznego gdyńskiej restauracji znalazły się nietypowe pierogi: kulebiak, czyli pieczony pieróg w chrupiącym i maślanym serkowym cieście, z tradycyjnym farszem z kapustą i borowikami (7 zł/100 g), kulebiak Maliki z orientalną wołowiną - sambusek (10 zł/100 g) oraz pierożki koka z ciasta filo z pieczonym łososiem i kiszoną cytryną (8 zł/100 g).

  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
  • Cukiernia Jacek Placek przygotowała świąteczną ofertę pierogów, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Jacek Placek nie tylko na słodko



Cukiernia Jacek Placek na czas Świąt oprócz ciast i tortów przygotowuje również słone przekąski w postaci pasztecików i pierogów. W ofercie znajdziemy pierogi: wyśmienite - z farszem z kapustą i grzybami, myśliwskie - z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty i grzybów, ze szpinakiem i fetą, Maciusia - z twarogiem na słodko, ruskie - z twarogiem, ziemniakami i cebulą oraz jagodowe.


Pierogi, zwłaszcza te z kapustą i grzybami, znajdziemy w wielu świątecznych ofertach cateringów i restauracji. Oferują je m.in. restauracja PG4 - w cenie 22 zł za 10 sztuk, firma cateringowa BanGlob - za 10 sztuk zapłacimy 25 zł oraz hotel Hilton - za pierogi z kapustą i grzybami zapłacimy 26 zł/6 szt. czy hotel Venus, który przygotowuje pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem (34 zł/kg) i ruskie (32 zł/kg). Znaleźć je można także w świątecznej ofercie przygotowanej przez Focus Hotel, restaurację Walewscy czy Bar Mleczny Stągiewna.

Miejsca

Opinie (46) 6 zablokowanych

  • Wybór (1)

    Każdy ma prawo spędzać i przygotowywać święta jak chce i trzeba to uszanować. Drugą sprawą jest to że trzeba mieć odwagę jeść gotowe pierogi z nadzieniem które czasem nie ma nic wspólnego z tym co opisują większości

    • 19 8

    • Mam nadzieje, ze nie kupujesz tez żadnego pieczywa tylko pieczesz sam; żadnego mięsa ani wędlin tylko sam hodujesz zwierzęta i robisz wędliny; żadnych owoców i warzyw tylko wszystko z własnego ogródka i sadu.

      • 8 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane