• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?

Mateusz Groen
15 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi. Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi.

Kto nigdy po imprezie nie trafił na kebaba, niech pierwszy rzuci kamieniem. Kebab od lat 90. jest jednym z najpopularniejszych fast foodów, zwłaszcza po nocnych wojażach, ale też sprawdza się idealnie jako szybki lunch. Jedni wolą zjeść go w bułce, czy picie, inni stawiają na pudełka z mięsem i frytkami. W Trójmieście znajdziemy wiele miejsc, w których zjemy kebaba, dlatego postanowiliśmy porównać ceny w kilku najpopularniejszych lokalach. Gdzie zjemy najtańszego kebaba w Trójmieście?



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Po imprezie idę...

Przegląd trójmiejskich kebabowni warto zacząć od rozwiązania odwiecznej wojny. "Kebab", czy "kebap"? Zgodnie z pochodzeniem dania, jego nazwa oznacza po turecku "mięso" i oryginalnie zapisywana jest fonetycznie z "p" na końcu. Jednak poprawna forma przyjęta przez słownik języka polskiego to "kebab". Obie formy spotkamy zarówno w menu lokali, jak i ich nazwach.

Danie zagościło w Europie na przełomie lat 60. i 70. za sprawą tureckich imigrantów, zaś do Polski trafiło dopiero w latach 90., po ówczesnej transformacji gospodarczej i ustrojowej. W naszym kraju najczęściej spotykamy dania ze wsadem z mięsem wołowym, drobiem lub z baraniną. Wariant z baraniną jest niestety bardzo rzadko spotykany w Trójmieście. Co ciekawe, najpopularniejsza forma kebaba z bułką pszenną, warzywami i sosem majonezowym może mieć nawet około 900 kcal.

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

Ceny kebabów w Trójmieście



Pierwszym miejscem, od którego rozpoczniemy przegląd trójmiejskich lokali będzie Istanbul Doner Kebap. Zjemy tutaj "Durum Kebap" w tortilli z 80 g porcją mięsa (do wyboru: kurczak, wołowina lub mięso mieszane), sałatkami i sosem za 20 zł. Możemy nasze rollo wzbogacić o oliwki lub ser feta za 1,50 zł za każdy dodatek. Prócz tego możemy zamówić też "Döner Kebapa", czyli kebaba w bułce również z 80 g porcją mięsa z sałatkami i sosem także za 20 zł. Jednak jeżeli lubimy większe porcje mięsa, mamy okazję zamówić wersję "Special" o 3 zł droższą, wtedy w naszej bułce znajdziemy 110 g mięsa. Tańsze są kebaby wegetariańskie: "Pita Wegetariańska" kosztuje 17,50 zł, a "Falafel w Tortilli" 18,50 zł.

Kebab King Kebab King
Kebab King w Gdańsku to jedna z najpopularniejszych sieciówek w Polsce. Kebaba na grubym cieście zjemy tu za 19,50 zł, zaś wersję w rollo dostaniemy w trzech wielkościach: małej - 15,99 zł, normalnej - 18,99 zł oraz "Kebab King size" za 28,99 zł. Oferowane mięso to kurczak, wołowina lub mięso mieszane. Prócz standardowej opcji, można dostać w lokalu również: "Frytokebab", który zawiera pieczone mięso do wyboru, surówkę, frytki i sos za 18,99 zł, "Chilli cheese mexicana" z mięsem (120 g), pitą, sałatą lodową, jalapeno i sosem cheddar - 21 zł, a nawet "Fit Kebab" oraz inne niespotykane warianty. Dostępne są też dania wegetariańskie zawierające wege koftę, falafel lub placek warzywny.

W zlokalizowanym na gdańskim Garnizonie lokalu Kebway dostaniemy: kebaba w bułce z mięsem z kurczaka lub wołowiną, czerwoną kapustą, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i sosem za 20 zł, "Kebab Box" z warzywami, mięsem do wyboru i sosem za 22 zł lub "Kebab Rollo" z mięsem i warzywami oraz sosem za 19 zł. Zaś w lokalach Alanya Kebap na Przymorzu i na Morenie dostaniemy kebaba Durum (w placku) z mięsem do wyboru, surówkami i sosem za 20 zł, zaś wersję z frytkami za 24 zł. Kebab w bułce z warzywami i sosem kosztuje 20 zł. W Elaviv Kebab również otrzymamy "Durum kebaba" za 20 zł z mięsem kebab, naleśnikiem tureckim, sałatkami, surówkami i sosem.

Kebab u Turka Kebab u Turka
Berlin Doner Kebap dostępny jest m.in. w Galerii Bałtyckiej, Galerii Przymorze, czy też w Galerii Madison. Dostaniemy w nim kebaba (Doner) w bułce za 22,45 zł. Do wyboru mięso z kurczaka lub wołowiny. W skład dania oczywiście wchodzi sałata, kapusta czerwona, pomidor, ogórek, cebula, sos i zapłacić musimy za niego 23,45 zł. Za "Rollo Kebap" w placku - 22,45 zł. Mamy okazję wybrać spośród placka tureckiego pszennego lub wieloziarnistego. Dostępny jest też "Rollo Fit" kebab za 27,45 zł. W jego skład wchodzi: mięso z kurczaka lub wołowiny, sałata, pomidor, rukola, słonecznik z sezamem, turecki placek pszenny, sos jogurtowy, sos winegret i balsamico. Zaś fani "Kebap Boxa" muszą zapłacić za niego 22,45 zł i prócz mięsa do wyboru mogą również wybrać czy chcą zjeść go z frytkami, czy z ryżem.

Czytaj też: Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również Kebaba u Turka, który znają szczególnie gdynianie. W lokalu, który znajduje się na początku skweru Kościuszki, "Durum Kebab" w naleśniku tureckim, ze świeżymi sałatami, surówkami i sosem otrzymamy za 20 zł, kebaba na talerzu z mięsem, ryżem lub frytkami, świeżymi sałatami, surówkami i sosem za 33 zł, a kebaba w bułce z mięsem, bułką turecką, warzywami i sosem za 20 zł. W każdym wariancie mięsnym można wybrać kurczaka, wołowinę lub zmieszać mięsa.

A gdzie twoim zdaniem znajdziemy najlepszego kebaba w Trójmieście? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Najlepszy Kebab w Trójmieście :D

    Najlepszy Kebab jakiego można zjeść w Trójmieście to w Gdańsku na Oruni Górnej Sakhawat Kebab , polecam mega , kebab bardzo dobry w smaku i w dobrej cenie i są to duże porcje :)))

    • 0 0

  • Super Kebab

    Od paru lat ,raz na miesiąc jadę z żoną do Oliwy przy dworcu PKP do baru ,, U Szwagra"i zajadamy się Kebabem ,zawsze biorę z podwójnym mięsem w podłużnej bułce ( sosy do wyboru) w cenie 19 zł. aż ślinka cieknie a te Tureckie się kryją .polecam ,P/S. mieszkam na Chełmie i mimo odległości nigdy nie żałowałem i zawsze wracałem najedzony.

    • 0 0

  • (3)

    Najlepszy kebab był.kiedys na przeciwko madisona ..... potem niestety zmiana właściciela i koniec ....
    Ostatnia alania na przymorzu się broni

    • 6 2

    • (2)

      Hehe ten koło Madisona to była mega poracha.

      • 1 0

      • (1)

        Na początku istnienia Był mega ....
        Ostry sos najlepszy najostrzejszy w Gdańsku potem. Się zesr....

        • 1 0

        • Oj tak pamiętam ten ostry sos ledwo dało się zjeść :D pyszny

          • 0 0

  • A teraz ten potwór wyląduje w moich ustach

    A ja mam takie nietypowe zamówienie. Poproszę dopieszczonego kebaba, ale takiego, żeby mi cały jutub zazdrościł

    • 0 1

  • Zmiana kebap

    Jeden z najlepszych w Gdańsku o którym niestety nie wspomniano w artykule, Morena

    • 0 1

  • kocham kebaby

    ale w polsce jeszcze na swojego nie trafilem

    • 0 0

  • Kiedys w alanji przy parla widzialem jak szczur chapsnol kawalek miesa z kebsa i uciekl (1)

    • 6 0

    • Żarty

      To chyba za dużo wypiłeś bo ja kilka lat temu pracowałam tam i nigdy szczura tam nie widziałam, czasami latem jak drzwi otwarte to zdarzy się na podwórku czy nawet na głównej ulicy pod lokalem jak biegnie jakiś "szczur" ale co się dziwić stare budownictwo itp

      • 0 0

  • tradycyjny narodowy polski kebap (2)

    • 25 1

    • :)

      Z kaszanką i z bigosem!

      • 0 0

    • U nas kebap, a na południu knysza :)

      • 2 0

  • (2)

    Jadłem sporo dobrych kebabów, ale żadnego w Gdańsku :( Francja i Niemcy - praktycznie każdy turecki kebab jest lepszy od tego co podają u nas - czyli masa kapusty i placek z paczki. Najlepszy kebab jaki jadłem to rolo w Zaytoon w Dublinie. Na miejscu wypiekany w piecu placek (nie jakaś guma z paczki) do wyboru kurczak, baranina. Świeże składniki pomidory, sałatki, sosy robione od podstaw na miejscu. Gdyby ktoś był w Dublinie polecam Camden Street - Zaytoon.

    • 14 1

    • (1)

      Ja tam jadłem zawsze w Abrakebabrze, Turcy to prowadzili, nie wiem czy ta sieć fastfoodowo kebabowa jeszcze istnieje, lokale mieli po całej wyspie, w Dublinie też wiadomo

      • 1 0

      • Tak Abrakebabra bardzo dobre ;)

        • 1 0

  • Gdyński kebab...

    U Turka na Skweru na przestrzeni lat bardzo na jakości stracił.Mięso z batona a głównym składnikiem kapusta..Gdziekolwiek indziej pójdziesz na 80% zjesz lepszego..

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane