- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych
Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.
Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.
Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).
Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach
W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.
Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.
Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny
Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.
Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie (273) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-08 14:49
A ja rozumiem obie strony (2)
Pizzerija przy obecnych kosztach najmu , energii jak i dostawy ma walkę o przetrwanie. Pomijam to , że jak twierdzi pinokio, pensje rosną jak szalone... Moja jakoś od miesięcy nie chce skubana... - A pracownicy lokalu też mają kredyty , dzieci itd... Artykuł nie porównuje kosztów zrobienia w domu a jedzeniem na mieście, aczkolwiek ceny w lokalach powodują wzburzenie. Ja też wałkuje w domu..kiedyś kupwalem gotowe ciasto w markecie a teraz polecam wszystkim kupić specjalną mąkę do pizzy , trochę pracy i wychodzi wow...o ile pizza może być czymś wow... jest trochę jak bigos.. ogarniamy lodówkę i wszystko sru na placek...
- 18 1
-
2022-06-08 15:20
(1)
No tak,ale nie potrzebujemy 200 pizzerni na mieście.gdzie połowa poprostu nadciąga klientów
- 9 0
-
2022-06-10 15:12
Ani pizzerija ani pizzernia
To jest po polsku (i po włosku) pizzeria.
- 0 2
-
2022-06-08 14:25
Pizza w cenie dania w rozsądnej restauracji (1)
tanio nie jest
- 9 0
-
2022-06-10 15:11
A pizza twoim zdaniem nie jest daniem?
Ciekawe
- 0 2
-
2022-06-08 14:07
Żona się wyspecjalizowała w gotowaniu a ja w robieniu pitcy (6)
Nie chodzimy do restauracji wcale, chyba że na wakacjach. W domu nawet jak nie mamy siły to wolę przygrzac sobie gotowe danie za 8 zł z lidla niż płacić złodziejskie ceny w knajpach.
- 22 3
-
2022-06-10 15:11
Na pewno "pitcy" bym nie ruszył
- 0 2
-
2022-06-08 14:09
Jak Twoja żona wytrzymuje z takim dziadem? (3)
- 5 11
-
2022-06-08 14:10
Ale ona sama nie chce chodzić do knajp widząc te ceny xD (1)
- 10 0
-
2022-06-08 23:02
To się nazywa: wybrać mądrego partnera życiowego.
- 5 0
-
2022-06-08 14:44
może ma inne walory iykwim
- 0 0
-
2022-06-08 14:10
Piszę się piccy
- 2 1
-
2022-06-08 17:32
na Kowalach Pizzeria Saporito .... (3)
tylko tutaj najlepsza pizza w mieście. prowadzi oryginalny Włoch Federico
- 2 4
-
2022-06-09 13:13
To na Kowalach czy w mieście? (1)
Also, "na Kowalach" zdradza przybysza z Warmii, pozdrawiamy całe Bartoszyce.
- 1 2
-
2022-06-10 12:25
Bartoszyce
To nie warmia, doucz się historii
- 1 0
-
2022-06-09 15:07
Inaczej smakuje pizza w pn Włoszech ...
...a inaczej w Kalabrii, czy Sycylii ...inne są dodatki, dwa z wyjątkiem miejac pelnych turystów, nie kupi się pizzy przed godziną 17:00.
- 0 0
-
2022-06-09 17:00
Wrocław
Oliwa i ogień jest ponad dwa lata pizza 30-40 PLN i mega kolejki więc przydu*as piszący o cenach grozy niech stołuje się w barze mlecznym
- 0 6
-
2022-06-08 11:54
Opinia wyróżniona
Pizze to ja robię sam w domu (20)
Jest taka smaczna, że zastanawiałem się nawet nad otwarciem własnej pizzeri...ale wtedy to byłoby bez sensu bo nie byłaby już pizza domową
- 162 41
-
2022-06-09 16:47
Dno za 50 zł
- 0 0
-
2022-06-08 13:44
Pizza sam w domu (10)
To nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny. No chyba, że masz piec do pizzy
- 11 31
-
2022-06-08 14:36
(8)
Uwierz, że da się zrobić dobrą pizzę nawet w piekarniku na kamieniu. Niejednokrotnie lepsza niż w wielu pizzeriach.
- 22 9
-
2022-06-09 07:22
Jeszcze raz ci tłumaczę, że to nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny (3)
Prawdziwa pizza to mąka 00 i piec opalany drewnem z temperaturą 350 stopni. Pizza piecze się 90 sekund.
- 5 9
-
2022-06-09 11:09
zaero pojęcia o włoskiej pizzy
jakie 350 stopni? tyle to osiąga mój piecyk kopułowy i wypiek trwa 4 minuty
eletryczny piec effeuno osiąga temperaturę 450--500 stopni i w nim wypiek trwa 60-90 seekund.
na kamieniu w piekarniku nadal da się zrobić dobrą pizzę klasyczną.- 6 1
-
2022-06-09 11:06
odezwał się
mądropodobny
- 4 2
-
2022-06-09 08:51
Smieszny jestes :)
- 3 2
-
2022-06-08 15:53
(3)
Może da się w tym zrobić coś dobrego, tyle, że nie pizzę.
- 9 15
-
2022-06-08 18:00
(1)
Nikogo oprócz ciebie nie obchodzi czy żeby nazwać pizzę pizzą, trzeba mieć specjalny piec.
- 10 7
-
2022-06-08 20:33
Twoja pica lepsza od mojej piccy
- 1 0
-
2022-06-08 17:31
to ci powiem ze robie duzo lepsza w domu niepizze niz w wiekszosci pizzerii "pizze"
- 14 4
-
2022-06-09 07:02
Piec do pizzy tez ma znaczenie, ale nie takie jak długo dojrzewające ciasto z dobrej mąki, z minimalna ilością drożdży i dobre składniki.
- 7 0
-
2022-06-08 13:05
(3)
Tak właśnie powstają pizzerie i knajpy które padają po pół roku.
- 29 2
-
2022-06-08 15:32
Wskaż pizzerię która wytrzymała tylko pół roku. Podaj nazwę. (2)
- 2 8
-
2022-06-08 21:03
Pizzeria u Polaka
- 0 0
-
2022-06-08 18:44
O matko, to dwa lata niech ci będzie, jeden pies.
- 8 2
-
2022-06-08 18:08
Ktos to jeszcze .... (1)
Jada w tkzw pizzerniach ?
To g..... smieciowe jedzenie .
Za 30 zl to masz 16 kaealkow schabu .
Maka ser i resztki z marketu .- 2 9
-
2022-06-08 18:47
Człowieku skup się jak piszesz albo zatrzymaj - piszesz to jadąc hulajnogą? Udało ci się wygenerować słowny odpowiednik tego co opisujesz.
- 10 0
-
2022-06-08 14:12
jestes robol to se sam robisz ;)
- 8 21
-
2022-06-08 12:51
Ja tak samo, i też sam sobą się zachwycam
najlepsze źródło to włosi na youtube, ja się tak nauczyłem
ale to jakoś tanio to nie wychodzi, jak się chce mieć dobre składniki :) kilkanaście zł za pizze dla 1 osoby nie licząc mediów- 28 3
-
2022-06-08 17:50
Zamawiasz mąkę do pizzy typ 00 firmy Caputo. (6)
Sklad ciasta:
1 kg maki
600 gr wody
40 gr drożdży
25 gr soli
2 łyżeczki miodu
Mieszasz zaczyn: drożdże z odrobina wody, miodem i łyżka stołowa maki.
Zaczyn musi pracować ca 30 minut.
Potem działasz:
wsypujesz sol do wody i wlewasz ta mieszankę do zaczynu, potem dodajesz prawie cala make, mieszasz łyżką, a jak już nie idzie to wykładasz na stolnice i obrabiasz szybkimi ru***ami to ciasto. Ja robię to max. 5 minut. Wkładasz do wyrośnięcia na 1 godzinę do miski. Po tym czasie dzielisz na 3 części i tworzysz kule, które jeszcze 20 minut wyrastają.
Ciasto gotowe, co na nie dasz, twoja sprawa, smacznego!
Pieczemy w 250 stopniach.
Proste, proste.- 11 3
-
2022-06-09 15:08
Po co drożdże?
- 0 2
-
2022-06-08 20:50
Nr drożdżówka
Z taka ilością drożdży to chyba drożdżówki robisz,
- 1 1
-
2022-06-08 18:42
Dlaczego tylko 1 kg mąki. (1)
Daj 3 kilogramy.
- 1 4
-
2022-06-08 18:44
Bo mąka jest droga, ta Caputo, ale dobra, najlepsza
- 0 0
-
2022-06-08 18:14
(1)
Ale czemu aż tyle tego ciasta?
- 2 1
-
2022-06-08 18:32
Bo mam dużo przyjaciół
- 5 1
-
2022-06-08 16:58
Dziadostwo komentujące artykuły (3)
Nie pakieta jak smakuje pizza. Po drugie nie je pizzy bo żre tanie kurczaki przeterminowane z promocji z biedry albo mielone. Ziemniaków tez mlodych nie je bo woli stare tanie i do syta. I jeszcze stękają o ceny pizzy ile w domu a ile w lokalu porównanie kompletnie bez sensu.
- 5 17
-
2022-06-08 17:08
A ty tolko (1)
Szampańskoje i kawior.
- 7 2
-
2022-06-09 15:04
Szampanskoie sovietskoye ...
...i rodzimy kawior czyt. kaszanka.
- 3 1
-
2022-06-08 23:20
Czujesz się zwykle lepszy? Tak już masz?
- 5 1
-
2022-06-09 14:05
W domu można zrobić pizzę lepszą niż w pizzerii
Wystarczy dobry przepis na ciasto, odpowiednia mąka, sprawny piekarnik oraz kamień do wypiekania i już nie będziecie chcieli iść do pizzerii.
- 4 0
-
2022-06-08 13:58
(1)
Tylko Tino!
- 0 11
-
2022-06-09 13:50
Jeśli weźmiesz węgiel przed to może przetrwasz
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.