• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

  • A ja rozumiem obie strony (2)

    Pizzerija przy obecnych kosztach najmu , energii jak i dostawy ma walkę o przetrwanie. Pomijam to , że jak twierdzi pinokio, pensje rosną jak szalone... Moja jakoś od miesięcy nie chce skubana... - A pracownicy lokalu też mają kredyty , dzieci itd... Artykuł nie porównuje kosztów zrobienia w domu a jedzeniem na mieście, aczkolwiek ceny w lokalach powodują wzburzenie. Ja też wałkuje w domu..kiedyś kupwalem gotowe ciasto w markecie a teraz polecam wszystkim kupić specjalną mąkę do pizzy , trochę pracy i wychodzi wow...o ile pizza może być czymś wow... jest trochę jak bigos.. ogarniamy lodówkę i wszystko sru na placek...

    • 18 1

    • (1)

      No tak,ale nie potrzebujemy 200 pizzerni na mieście.gdzie połowa poprostu nadciąga klientów

      • 9 0

      • Ani pizzerija ani pizzernia

        To jest po polsku (i po włosku) pizzeria.

        • 0 2

  • Pizza w cenie dania w rozsądnej restauracji (1)

    tanio nie jest

    • 9 0

    • A pizza twoim zdaniem nie jest daniem?

      Ciekawe

      • 0 2

  • Żona się wyspecjalizowała w gotowaniu a ja w robieniu pitcy (6)

    Nie chodzimy do restauracji wcale, chyba że na wakacjach. W domu nawet jak nie mamy siły to wolę przygrzac sobie gotowe danie za 8 zł z lidla niż płacić złodziejskie ceny w knajpach.

    • 22 3

    • Na pewno "pitcy" bym nie ruszył

      • 0 2

    • Jak Twoja żona wytrzymuje z takim dziadem? (3)

      • 5 11

      • Ale ona sama nie chce chodzić do knajp widząc te ceny xD (1)

        • 10 0

        • To się nazywa: wybrać mądrego partnera życiowego.

          • 5 0

      • może ma inne walory iykwim

        • 0 0

    • Piszę się piccy

      • 2 1

  • na Kowalach Pizzeria Saporito .... (3)

    tylko tutaj najlepsza pizza w mieście. prowadzi oryginalny Włoch Federico

    • 2 4

    • To na Kowalach czy w mieście? (1)

      Also, "na Kowalach" zdradza przybysza z Warmii, pozdrawiamy całe Bartoszyce.

      • 1 2

      • Bartoszyce

        To nie warmia, doucz się historii

        • 1 0

    • Inaczej smakuje pizza w pn Włoszech ...

      ...a inaczej w Kalabrii, czy Sycylii ...inne są dodatki, dwa z wyjątkiem miejac pelnych turystów, nie kupi się pizzy przed godziną 17:00.

      • 0 0

  • Wrocław

    Oliwa i ogień jest ponad dwa lata pizza 30-40 PLN i mega kolejki więc przydu*as piszący o cenach grozy niech stołuje się w barze mlecznym

    • 0 6

  • Opinia wyróżniona

    Pizze to ja robię sam w domu (20)

    Jest taka smaczna, że zastanawiałem się nawet nad otwarciem własnej pizzeri...ale wtedy to byłoby bez sensu bo nie byłaby już pizza domową

    • 162 41

    • Dno za 50 zł

      • 0 0

    • Pizza sam w domu (10)

      To nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny. No chyba, że masz piec do pizzy

      • 11 31

      • (8)

        Uwierz, że da się zrobić dobrą pizzę nawet w piekarniku na kamieniu. Niejednokrotnie lepsza niż w wielu pizzeriach.

        • 22 9

        • Jeszcze raz ci tłumaczę, że to nie jest pizza, tylko placek pizzopodobny (3)

          Prawdziwa pizza to mąka 00 i piec opalany drewnem z temperaturą 350 stopni. Pizza piecze się 90 sekund.

          • 5 9

          • zaero pojęcia o włoskiej pizzy

            jakie 350 stopni? tyle to osiąga mój piecyk kopułowy i wypiek trwa 4 minuty
            eletryczny piec effeuno osiąga temperaturę 450--500 stopni i w nim wypiek trwa 60-90 seekund.
            na kamieniu w piekarniku nadal da się zrobić dobrą pizzę klasyczną.

            • 6 1

          • odezwał się

            mądropodobny

            • 4 2

          • Smieszny jestes :)

            • 3 2

        • (3)

          Może da się w tym zrobić coś dobrego, tyle, że nie pizzę.

          • 9 15

          • (1)

            Nikogo oprócz ciebie nie obchodzi czy żeby nazwać pizzę pizzą, trzeba mieć specjalny piec.

            • 10 7

            • Twoja pica lepsza od mojej piccy

              • 1 0

          • to ci powiem ze robie duzo lepsza w domu niepizze niz w wiekszosci pizzerii "pizze"

            • 14 4

      • Piec do pizzy tez ma znaczenie, ale nie takie jak długo dojrzewające ciasto z dobrej mąki, z minimalna ilością drożdży i dobre składniki.

        • 7 0

    • (3)

      Tak właśnie powstają pizzerie i knajpy które padają po pół roku.

      • 29 2

      • Wskaż pizzerię która wytrzymała tylko pół roku. Podaj nazwę. (2)

        • 2 8

        • Pizzeria u Polaka

          • 0 0

        • O matko, to dwa lata niech ci będzie, jeden pies.

          • 8 2

    • Ktos to jeszcze .... (1)

      Jada w tkzw pizzerniach ?

      To g..... smieciowe jedzenie .

      Za 30 zl to masz 16 kaealkow schabu .

      Maka ser i resztki z marketu .

      • 2 9

      • Człowieku skup się jak piszesz albo zatrzymaj - piszesz to jadąc hulajnogą? Udało ci się wygenerować słowny odpowiednik tego co opisujesz.

        • 10 0

    • jestes robol to se sam robisz ;)

      • 8 21

    • Ja tak samo, i też sam sobą się zachwycam

      najlepsze źródło to włosi na youtube, ja się tak nauczyłem
      ale to jakoś tanio to nie wychodzi, jak się chce mieć dobre składniki :) kilkanaście zł za pizze dla 1 osoby nie licząc mediów

      • 28 3

  • Zamawiasz mąkę do pizzy typ 00 firmy Caputo. (6)

    Sklad ciasta:
    1 kg maki
    600 gr wody
    40 gr drożdży
    25 gr soli
    2 łyżeczki miodu

    Mieszasz zaczyn: drożdże z odrobina wody, miodem i łyżka stołowa maki.
    Zaczyn musi pracować ca 30 minut.
    Potem działasz:
    wsypujesz sol do wody i wlewasz ta mieszankę do zaczynu, potem dodajesz prawie cala make, mieszasz łyżką, a jak już nie idzie to wykładasz na stolnice i obrabiasz szybkimi ru***ami to ciasto. Ja robię to max. 5 minut. Wkładasz do wyrośnięcia na 1 godzinę do miski. Po tym czasie dzielisz na 3 części i tworzysz kule, które jeszcze 20 minut wyrastają.
    Ciasto gotowe, co na nie dasz, twoja sprawa, smacznego!
    Pieczemy w 250 stopniach.
    Proste, proste.

    • 11 3

    • Po co drożdże?

      • 0 2

    • Nr drożdżówka

      Z taka ilością drożdży to chyba drożdżówki robisz,

      • 1 1

    • Dlaczego tylko 1 kg mąki. (1)

      Daj 3 kilogramy.

      • 1 4

      • Bo mąka jest droga, ta Caputo, ale dobra, najlepsza

        • 0 0

    • (1)

      Ale czemu aż tyle tego ciasta?

      • 2 1

      • Bo mam dużo przyjaciół

        • 5 1

  • Dziadostwo komentujące artykuły (3)

    Nie pakieta jak smakuje pizza. Po drugie nie je pizzy bo żre tanie kurczaki przeterminowane z promocji z biedry albo mielone. Ziemniaków tez mlodych nie je bo woli stare tanie i do syta. I jeszcze stękają o ceny pizzy ile w domu a ile w lokalu porównanie kompletnie bez sensu.

    • 5 17

    • A ty tolko (1)

      Szampańskoje i kawior.

      • 7 2

      • Szampanskoie sovietskoye ...

        ...i rodzimy kawior czyt. kaszanka.

        • 3 1

    • Czujesz się zwykle lepszy? Tak już masz?

      • 5 1

  • W domu można zrobić pizzę lepszą niż w pizzerii

    Wystarczy dobry przepis na ciasto, odpowiednia mąka, sprawny piekarnik oraz kamień do wypiekania i już nie będziecie chcieli iść do pizzerii.

    • 4 0

  • (1)

    Tylko Tino!

    • 0 11

    • Jeśli weźmiesz węgiel przed to może przetrwasz

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane