• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Za Tuska pizza po 17:-, benzyna po 5, mieszkania 3000/m2. Piwo 6 na mieście. (2)

    Brawo PiS s

    • 5 4

    • a średnia wypłata 900-1200 zł wiec wyp***AJ

      • 0 0

    • To wina Tuska, że było tak tanio ;)

      • 1 2

  • Ceny nośników energii mocno poszły w górę, a trudno na chruście zrobić dobrą pizzę. :) (5)

    • 50 10

    • Spadnie sprzedaż, zejda z marży (1)

      Tak to działa. Obecnie gastro ma jakieś 400-600% marży

      • 2 0

      • Skad tyle madrosci w tak pustej glowie.

        • 0 0

    • ależ co ty piszesz?! pizza "chrusciutto" to całkiem dobra pizza!

      • 0 0

    • Pizza z pieca opalanego drewnem, pychotka.

      • 2 0

    • Ale chrust w dobrej cenie, chyba tylko to zostaje w naszym pięknym kraju

      Chyba, że masz dojścia do Orlenu, Lotosu itd

      • 10 4

  • Realna cana pizzy ... (7)

    ...tej najprostrzej zwanej Margeritta 33cm, to ...5zł ...cała górka to marża.

    • 12 7

    • jakis ty madry, szok.

      • 0 0

    • (3)

      Zapłać zusy pensje podatki prąd gaz który zdrożał . Płacisz za to że płacisz i jesz a nie stoisz w kuchni. Płacisz za produkt usługę miejsce konsumpcji . W całym świecie firmy robia spotkania w knajpach zmniejsza to dystans między ludźmi a w Polsce ? Liczą że kosztuje 5 zł . Okey otwórz pizzerie sprzedawaj po nawet 10 zł daje Tobie miesiąc i zamykasz

      • 6 5

      • Przecież napisał, że reszta to marża!

        Czytaj ze zrozumieniem. W marży mieszczą się oplaty plus zysk. Takie to trudne do pojęcia.

        • 3 0

      • Przy tych cenach też będą zamykać.

        • 3 0

      • Przeciez ten dziad borowy pizzy na oczy nie widzial

        On zre chleb ze smalcem i ogórkiem. Jemu wszystko drogi i kazdy chce go oszukac.

        • 5 5

    • Realnie

      Jesteś na poziomie umysłowym szrotówka kasztanowcowiaczka.

      • 0 2

    • Chyba zartujesz ja za 5 zl mam 7kg ciasta.

      Drozdze po 1.25 i za 7zl mam 4 blachy upieczonego pysznego ciasta. Wystarczy troche pomidora i pizza jak prawdziwa nie oszukana jak z pizzerii

      • 4 5

  • Czy wiecie dlaczego po pizzy boli was brzuch? Ponieważ ser na pizzy nie jest serem. (3)

    To utwardzony , zabarwiony olej zwany serem przemysłowym. Łatwo poznać, na pizzy jest prawie przeźroczysty. Kupują go w workach po 5-10 kg. Smacznego :)

    • 33 1

    • Jak nie masz o czyms pojecia to nie wypisuj d**ilizmow.

      • 0 0

    • Bo tanio i do syta dziadostwo tak lubi

      Dziady biedronkowe muszą nażrec sie pod korek i jeszcze na wynos jak zostaną okruszki bo zapłacili. Niech żrą padlinę.

      • 0 2

    • Niestety, ale tego nie da się jeść.

      • 5 0

  • (2)

    Pizza jak pizza, składniki mogą być droższe. Ale cena w Tino 28,50 zł za 5 nuggetsów i frytki - to jest czysty cyrk. Wolę kupić już te wstrętne nuggetsy i frytki w Biedrze i wychodzi mi danie dla 3 dzieci.

    • 20 0

    • Hmm to powiem tak podam przykład cen Frytura która kosztowała 4 miesiące temu 190 zł za 20 litrów kosztuje teraz 300 zł ser mozarella galbani worek 2 kg kosztował 43 zł dziś kosztuję 58 zł. Nie wspomnę o tym że trzeba czynsz zapłacić zus, prąd, wypłaty, wymieniać dalej otwórz biznes i dopiero się wypowiadaj

      • 0 0

    • A w kfc 2 polędwiczki z kurczaka (z określonym polskim miejscem pochodzenia) + frytki poniżej 10 zł.

      • 1 0

  • Jedz pizze bedziesz gruby (10)

    I tyle w temacie.

    • 22 38

    • On 33

      No ja jakoś jem pizzę co dziennie bo mam pizzerie i nie widzę żebym przytył

      • 0 0

    • (5)

      1k kalorii sprawi, ze bede gruby?

      • 15 1

      • Ile to jest "k" kalorii? (4)

        Kubek, karton?

        • 2 13

        • (1)

          k jak kilo
          (kilometr, kilogram, kilowat, kilobajt, kiloherc, kilokaloria)

          • 9 2

          • k to nalot.

            • 0 1

        • (1)

          Tysiąc bystrzaku.

          • 11 2

          • Daj mu pół godziny i załapie.

            • 10 1

    • (1)

      Jadłem przez pół roku dzień w dzień pizze i nie przytyłem.

      • 2 3

      • Ba, można jeść pizzę codziennie i schudnąć.

        • 2 1

    • i szczęśliwy

      zapomniałeś dodać

      • 16 2

  • Bieda luksus (1)

    Też mi luksus. Placek powstał z biedy i Polak idzie na bieda placek i płaci 50 złotych za pół kilo mąki z 3 składnikami na krzyż! Taką matematykę ludzie opanowali kupując mieszkania w dobrej cenie po 14 tysięcy za metr i wodę z mąką i drożdżami po 50 złotych

    • 7 0

    • Za to mielony z ziemniakami z bogactwa

      Szczególnie w wersji z kompocikiem

      • 0 4

  • Patałachy (1)

    Trza jeść w domu

    • 2 0

    • ...a zarabiać głównie na spłatę kredytu.

      • 0 2

  • Jeśli ten rząd się utrzyma

    to za rok będziecie jedli kaszankę z biedry podgrzewaną na chruście

    • 2 1

  • Włosi wymyślili pizzę jak byli głodni. (5)

    Piekli placek drożdżowy, nakładali na niego resztki pozostałe z poprzedniego dnia...

    • 14 2

    • A Polacy wymyślili schabowego z ziemniakami jak byli najedzeni

      I jeszcze kompocik

      • 1 0

    • Nie prawda... bo Polacy.

      Potem nawet uczyli jak jak jeśc nożem i widelcem
      Typowe danie podawana podczas szkolen demokracji przez Polskich wysłanników PiSu, w Europie. Setki lat temu

      • 1 2

    • Pizzę wymyślili włoscy emigranci (2)

      w USA.

      • 0 8

      • Nieprawda pizza powstała we Włoszech (1)

        A włoscy emigranci w Nowym Jorku ja rozpowszechnili. A Amerykanie- udoskonalili. Choć prawdziwa włoska pizza różni się od tego co dostajemy w lokalach. W lokalach jest raczej styl Amerykanów czyli pizza z sosem( we Włoszech nie ma sosów do pizzy).

        • 8 0

        • Popros o ketchup w It

          Od razu zadyma...

          • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane