• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

  • Im droższa tym miej sprzedadzą - proste

    Lepiej niech myślą nad mniejszą marżą

    • 1 0

  • Bierzecie do porównania jakieś marne pizzerie to nie ma czego porównywać

    • 1 1

  • (3)

    Dlatego sieciówki się omija - drogie, niesmaczne, wszystko takie samo. Lepiej jeść w małych lokalach, gdzie nie ma masowej produkcji.

    • 27 0

    • Racja

      Nie jem pizzy z sieciówek. Wolę Zajezdnię i Kreskę Mąki. Jem rzadziej, ale za to smacznie. Pozdrawiam

      • 1 0

    • Tylko że w małych lokalach (1)

      Oszczędza się na jakości, a dostawy są zazwyczaj robione w biedzie

      • 1 9

      • Chyba odwrotnie...

        • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    Zgadzam się że dobre nowe pizzerie są przez około kwartał a potem zaczyna się oszczędzanie (11)

    Genialna pizza była na Ujeścisku, woziłem ją znajomym i rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni. Po dwóch miesiącach była nie do zjedzenia, guma, spalona i składników o połowe mniej, juznie mówić o świeżości. Tak jak inni płacić 50 zł za kawałek ciasta drożdzowego? Dajcie spokój juz z tymi cenami, tak windujecie wszystko. Wróciłem z Wiednia, ceny te same , a nawet niektóre niższe(mięso) niż u nas. A zarobki 3 krotnie wyższe.

    • 186 7

    • (2)

      Co to była za pizzeria na Ujeścisku?

      • 6 0

      • Quattro Gusti (1)

        Nie wiem jak teraz ale chyba jest zamkniete

        • 1 0

        • Od początku była mierna

          A właściciele typowe buraki. Podchmielony chłop w południe śmiał się że w niedzielę zamówiłem pizzę z kiełbasą. Bo według niego każdy Polak musi się kiełbasą nafaszerować. A ja po prostu taka miałem ochotę i nie chciałem słuchać uwag podpitego dziada. Dobrze że zamknęli i nikt po nich na ujescisku nie zapłacze

          • 4 1

    • Niemożliwe, przecież w tvpis mówią, że euro to drożyzna.

      • 0 1

    • (2)

      właśnie zawsze mnie to interesuje jak to jest, ze ceny u nas jak na zachodzie a zarobki 2-3 razy niższe... Skoro tam mogą płacić tyle pracownikowi i się opłaca to jakim cudem u nas nie?

      • 36 3

      • (1)

        jakim cudem tu dalej jestes? daja pieniadze za darmo za granicom a ty narzekasz w internetach

        • 3 29

        • Pieniądze to nie wszystko. Jest jeszcze rodzina, znajomi, język, rodzinne strony etc.

          • 20 3

    • (3)

      to wracaj do wiednia. pizza to kawalek ciasta drozdzowego? po 1 tam nie powinno byc drozdzy, po drugei dobra szynka, ser kosztuje duzo,w spar 6 plasterkow paczkowanej prosciutto 40zl

      • 2 92

      • Dobry ser i szynka? Nawet nie wiesz, że możesz trafic na salceson

        Autentyk. Pracowalam kiedyś w pizzerii. Wysłaliśmy kierowcę po szynkę. Przyniósł salceson XD nie było czasu to poszło pod większą ilością sera. Także co do jakosci produktów to sorry ale to bajka

        • 20 2

      • 40 zł za 6 plastrów prosciutto :D

        Chyba to są plastry wielkości pizzy. Jeśli mówisz o klasycznych plastrach to za 6 zapłacisz 10-15 zł. Mówię o certyfikowanej szynce. A pewnie jak pizzerie kupują hurtem to im wychodzi 5 zł.

        • 21 1

      • Nawet jak nie dodajesz drożdży do ciasta robiąc zaczyn tylko z mąki - to drożdże trafiają do ciasta z powietrza w którym krążą zarodniki, dlatego można właśnie zrobić zaczyn z samej mąki. Spróbuj zrobić zaczyn ze sterylnej mąki w sterylnych warunkach.

        • 24 3

  • (2)

    Margarita powyżej 20 zł to jakaś patologia. Ja jadam we Włoszczyźnie i tam ceny jakoś gigantycznie nie wzrosły.

    • 25 0

    • bo u nas wyzsza inflacja (1)

      ale tam i tak kolo 40-50zl...

      • 0 3

      • Piszę o nazwie pizzerii, a nie o Italii.. :-)

        • 2 0

  • Już nas dawno robią w konia (1)

    Najpierw ceny zdrożały po pandemii 8 wmawiano nam,że to efekt tejże. Jakie było moje zdziwienie,kiedy pojechałam do Hiszpanii. A tam ceny,jak kilka lat temu. A wiemy,jak ten kraj był doświadczony. Niestety jakieś zdzierstwo się włączyło rodakom.

    • 10 0

    • To nie rodacy

      Nie rodakom tylko ickom

      • 3 1

  • eksperci (1)

    wszystko drożeje po 30-50% r-r ale eksperci obliczają inflacje na poziomie 14 % .. pytam co to za eksperci .. niech podadzą jaka metoda i co uwzględniali ze wyszło im 14 % bo mnie z obserwacji cen czy to jedzenia, paliwa, usług wynika ze inflacje mamy w Polsce ale bliżej 30 % a nie 15 .........

    • 13 0

    • Index Jastrzompa Glapy

      • 1 0

  • Dziwna sprawa... Pizza w podobnych cenach w lewackiej UE. Tak samo Kebab.

    • 4 0

  • Najlepsze pizze są z ciasta długo dojrzewającego, wypiekane w piecu opalanym drewnem. Mąka najlepiej orkiszowa, czyli stary typ mąki pszennej niezmutowanej. Sól kamienna różowa, woda szungitowo, miedziana bez chloru, melasa z trzciny cukrowej, miód lub ksylitol. Narzędzia w kuchni ze szkła, ceramiki, drewna, emalii, żeliwa, jak najmniej stali niklowanej

    • 1 1

  • Lepsza pizza Oether mrożona niż w lokalu gastronomicznym zamówiona. (3)

    • 8 3

    • Dramat. Pizza etkera porównuje do pizzeri. Co za cebulak (1)

      Ty na miescie jadles w 1970 roku co ty mozesz wiedziec o smakach, menu i asortymencie w 21 wieku??? Pizza etkera rozkosz dziadostwa z portalu

      • 3 5

      • Zaliczasz się do elity? Czy tylko tak się wydaje?

        • 3 1

    • Z deszczu pod rynnę, ot co.

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane