Chleb na święta. Który najdłużej zachowa świeżość?

Najnowszy artukuł na ten temat Co zrobić z choinką po świętach?
Najdłużej świeżość zachowa chleb z mąki żytniej, pieczony na naturalnym zakwasie. Takie wyroby, odpowiednio przechowywane, mogą utrzymać dobry smak nawet przez 10 dni.
Najdłużej świeżość zachowa chleb z mąki żytniej, pieczony na naturalnym zakwasie. Takie wyroby, odpowiednio przechowywane, mogą utrzymać dobry smak nawet przez 10 dni. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało niewiele czasu. Gorączka przedświątecznych zakupów trwa w najlepsze, a w całym tym zamieszaniu łatwo o czymś zapomnieć. Dlatego już dziś warto na listę ostatnich zakupów wpisać chleb. Jest to jedna z 12 potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole - symbol nowego życia i dobrobytu, który wedle tradycji ma zapewnić pomyślność w nowym roku. Układ świąt sprawia, że sklepy będą zamknięte przez trzy i pół dnia, dlatego warto zastanowić się, ile pieczywa potrzebujemy, aby go potem nie wyrzucać. Podpowiadamy, które wybrać i jak przechowywać, aby długo cieszyć się jego świeżością.



Piekarnie i cukiernie w Trójmieście


Pieczywa w święta:

nie może zabraknąć, dlatego zwykle kupuję za dużo 28%
oszacowuję, ile potrzeba i kupuję w sam raz 51%
lepiej, żeby zabrakło, niż się zmarnowało 14%
nie jadam 7%
zakończona Łącznie głosów: 298

Jaki chleb wybrać?



Karp czy śledź bez chleba? Dla wielu to niemożliwe. Choć zajadając się rybami, pierogami i innymi świątecznymi potrawami, często nie przywiązujemy wagi do pieczywa i zjadamy go niewiele, to jednak jego brak na stole zwróciłby naszą uwagę. Pamiętając o zamkniętych przez kilka dni sklepach i piekarniach, należy dobrze przemyśleć, ile pieczywa tak naprawdę potrzebujemy. Abyśmy nie musieli go po świętach wyrzucać, warto wybrać takie, które przez dłuższy czas zachowa dobry smak i stosunkową świeżość.

Takie cechy ma pieczywo żytnie, razowe i pełnoziarniste, wypiekane na naturalnym zakwasie. Przechowywane w odpowiednich warunkach potrafi zachować świeżość nawet do 10 dni. Jest też najzdrowsze - zawarte w nim węglowodany uwalniają się stopniowo, regulując poziom glukozy we krwi, a olbrzymie ilości błonnika oczyszczają jelita. Chleby z jasnej mąki pszennej, wypiekane na drożdżach wysychają znacznie szybciej.

Mamy Wypieki oferuje chleby w 100 proc. żytnie, razowe, ze słonecznikiem, pszenno-kukurydziane, orkiszowe, cebulowe i samo ziarno.
Mamy Wypieki oferuje chleby w 100 proc. żytnie, razowe, ze słonecznikiem, pszenno-kukurydziane, orkiszowe, cebulowe i samo ziarno. fot. Mamy Wypieki/Facebook.pl

Gdzie kupić?



Świeże pieczywo na świąteczny czas można jeszcze zamówić w Mamy Wypieki. Odbiór osobisty będzie możliwy 24 grudnia w godz. 7-14. Do wyboru są chleby w 100 proc. żytnie, razowe, ze słonecznikiem, pszenno-kukurydziane, orkiszowe, cebulowe i samo ziarno. Wypiekane są wedle tradycyjnych receptur, nie zawierają sztucznych składników, przez co ich zapach i chrupkość ma wielu zwolenników.

2
miejsce: Cukiernie i piekarnie
w rankingu Cukiernie i piekarnie
Aga piecze
Gdańsk, Tadeusza Kościuszki 117
9.5/10
+ Oceń

W świątecznej ofercie Nowego Chleba do wyboru jest chleb pszenny, pszenny figa z makiem, żytni jasny oraz żytni razowy trzy ziarna. Nawet jeśli nie udało się zamówić wcześniej bochenków, szansa na zakup w wolnej sprzedaży będzie w Wigilię w zaprzyjaźnionych z Nowym Chlebem sklepach, m.in. w Avocado vegan shop. Naturalne chleby pszenne i żytnie powstają według autorskiego przepisu wyłącznie na zakwasie, z samodzielnie mielonej mąki pełnoziarnistej. Nie zawierają drożdży ani cukru. Można je mrozić, a po rozmrożeniu wystarczy na chwilę wrzucić do rozgrzanego piekarnika.

Tradycyjne chleby, na naturalnym zakwasie, z ziarnami oferuje Nowy Chleb.
Tradycyjne chleby, na naturalnym zakwasie, z ziarnami oferuje Nowy Chleb. fot. Nowy Chleb/Facebook.pl
W Manufakturze Mojej Mamy dostaniemy nowość, która do sprzedaży trafiła kilka dni temu: chleb żytni - z kiełkami żyta i słonecznikiem. Powstaje na zakwasie i zawiera bardzo dużą ilość ziaren oraz kolendrę, koper i kminek. Lokale Manufaktury Mojej Mamy znajdują się w Gdańsku i Gdyni i będą otwarte w Wigilię do godz. 14.

Okiem dietetyka: jak wybrać dobry chleb?



We francuskiej piekarni La Bagatela dostaniemy m.in. chleb w 100 proc. żytni na zakwasie z dużą dawką błonnika, chleb pszenno-żytni, a także pszenno-żytnie bułki i bagietki. W Wigilię lokal w Sopocie otwarty będzie w godz. 8-14, a we Wrzeszczu 7-14.

Naturalne, wypiekane na bazie własnego zakwasu z polskich produktów chleby oferuje piekarnio-cukiernia Rogalik. Wypieki powstają według rodzinnych przepisów sprzed lat i wzbogacane są o zdrowe dodatki. Nie są mrożone, a ich jakość i smak to efekt polskiej mieszanki mąki i własnego zakwasu. Wśród chlebów z chrupiącą skórką i aksamitnym miąższem znajdziemy chleby żytnie, razowe, ziemniaczane, a także regionalne: Wiejski, Firmowy i Słonecznikowy. Sklepy Rogalika znajdują się w ośmiu lokalizacjach w Gdyni i otwarte będą w Wigilię od 6 do 14.

Piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Przed wybraniem się na zakupy warto przemyśleć, ile i jakiego pieczywa potrzebujemy na świąteczny czas.
Piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Przed wybraniem się na zakupy warto przemyśleć, ile i jakiego pieczywa potrzebujemy na świąteczny czas. 123rf.com/Iakov Filimonov

Odpowiednie przechowywanie



Świeżość pieczywa w dużej mierze zależy od przechowywania. Prawidłowe może wydłużyć okres jego spożycia, ale nawet najlepszy chleb, jeśli pozostawimy go bez odpowiedniego zabezpieczenia, szybko się zepsuje.

Najlepiej pieczywo przechowywać w drewnianym lub bambusowym chlebaku, który umożliwia odpowiednią cyrkulację powietrza. Należy pamiętać, aby nie ustawiać go w pobliżu kuchenki (a latem okna, przez które wpadają promienie słoneczne) - wyższa temperatura sprawia, że pieczywo szybciej czerstwieje.

Czytaj także: Ranking zdrowych wigilijnych potraw

Przechowując pieczywo w kuchennej szafce, najważniejsze jest dobre opakowanie. Najpopularniejsze foliowe woreczki dobrze zapobiegają wysychaniu pieczywa, ale nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza, skórka chleba traci chrupkość, może też zbierać się w nich wilgoć, a stąd krótka droga do powstania pleśni. Bardziej przyjazne środowisku torebki z papieru niwelują szanse na powstanie pleśni, ale tak przechowywane pieczywo szybciej wyschnie. Najlepszym sposobem przechowywania pieczywa w szafce jest starodawny sposób: lniany woreczek. Naturalny materiał przepuszcza powietrze, pozwala zachować chrupką skórkę, wszystkie aromaty i walory smakowe. Nie chroni jednak tak dobrze przed wyschnięciem.

Foliowy woreczek to nie najlepszy sposób przechowywania pieczywa.
Foliowy woreczek to nie najlepszy sposób przechowywania pieczywa. fot. Luca Cattaneo/123rf.com
Jeśli spodziewamy się, że kupiliśmy za dużo pieczywa, możemy je zawczasu zamrozić. To jedna ze starszych metod konserwacji żywności, która jest całkowicie naturalna. Mrożenie chleba nie pozbawia go wartości odżywczych, walorów zdrowotnych ani estetycznych.

Domowy chleb



Samodzielne pieczenie chleba staje się ostatnio coraz popularniejsze. Pieczywo własnej roboty jest smaczne i zdrowsze niż to sklepowe, a jego wykonanie może być sporą przyjemnością. Nie jest tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać - współczesne przepisy zostały tak dostosowane, aby nie trzeba było spędzać w kuchni wielu godzin. Pieczenie chleba na święta może być początkiem rodzinnej tradycji, a dom pachnący chlebem stanowić będzie cudowne, ciepłe wspomnienie.

Do upieczenia najprostszego chleba potrzebna jest mąka, drożdże, woda i sól. Chleb na drożdżach to jeden ze sposobów - prostszy. Taki chleb jest delikatniejszy dla przewodu pokarmowego i lekkostrawny. Drugą metodą jest przyrządzenie chleba na zakwasie, który jest zdrowszy i smaczniejszy, ale też zdecydowanie bardziej pracochłonny. Wymaga przyrządzenia zakwasu kilka dni wcześniej.

Choć kupienie chleba w sklepie jest zdecydowanie szybszym i prostszym rozwiązaniem, również w warunkach domowych, mając do dyspozycji jedynie piekarnik i blachę, można upiec wspaniałe pieczywo. Będzie ono nie tylko smaczne, ale i zdrowsze: pozbawione ulepszaczy i chemicznych dodatków.
Choć kupienie chleba w sklepie jest zdecydowanie szybszym i prostszym rozwiązaniem, również w warunkach domowych, mając do dyspozycji jedynie piekarnik i blachę, można upiec wspaniałe pieczywo. Będzie ono nie tylko smaczne, ale i zdrowsze: pozbawione ulepszaczy i chemicznych dodatków. fot. arinahabich/123rf.com
Decydując się na upieczenie prostego, domowego chleba najważniejszy jest odpowiedni dobór mąki, stosowanie wody o właściwej temperaturze oraz odpowiedni czas poszczególnych etapów przygotowania ciasta.

Co zrobić z czerstwym pieczywem?



Jeśli nie uda nam się jednak zapobiec za dużej ilości pieczywa i po świętach zostaniemy z czerstwym chlebem czy starymi bułkami, nie oznacza to, że musimy je wyrzucać. Jeśli dobrze je przechowywaliśmy, zamiast marnotrawić suche pieczywo, możemy je ponownie wykorzystać, np. robiąc z niego bułkę tartą czy grzanki do zupy i sałatki. Można też zrobić przegląd lodówki i przygotować całe dania. Wykorzystując przysmażone na patelni kromki, przyrządzimy tosty na poświąteczne śniadanie albo obiadową zapiekankę: wystarczy podsmażony chleb ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z innymi składnikami: mięsem ze świątecznego obiadu i warzywami, polać sosem z jajek, śmietany i sera i zapiec w piekarniku.

Opinie (74) 2 zablokowane

  • Do tfu-rców ankiety: (6)

    Nie przyszło Wam do głowy, ze pieczywo można mrozić? Nie zabraknie i marnuje się

    • 37 6

    • (3)

      wszystko można mrozić - tylko gdzie ?! W kuchniach 8m2 zawalonych pięcioma śmietnikami ?

      • 12 6

      • właśnie!

        śmieci i ekologia są teraz najważniejsze!

        • 5 0

      • i w pseudo salonie..

        • 3 0

      • moja kuchnia ma 4m2, więc nie chrzań

        marzy mi się kuchnia 8m2

        • 0 1

    • A ty przeczytałeś ten artykuł? Czy tylko sam tytuł?

      • 0 1

    • niby tak, ale rozmrożone pieczywo to już nie to samo

      • 2 5

  • Jak widac niemaja pojecia co podają .Metody sprawdzone od lat kupujesz chleb na zapas i go zamrazasz (2)

    potem do piekarnika i jest jak świerzy .

    • 21 4

    • Najświeższy jest chleb za komuny. Jak sczerstwiał, to zawijało się go w mokrą ściereczkę, odwijało i do piekarnika. Teraz chleb szybciej spleśnieje niż sczerstwieje. Im słynniejsze nazwisko, tym większe oszustwo za wyższą cenę. Chleb powinien mieć wodę, mąkę, zakwas i sól. A obecnie, te niby "zdrowe" mają dłuższą listę składników niż sam chleb. Po co w chlebie karmel lub słód? By udawał ciemny czyli zdrowy? Przecież to cukier, czyli trucizna. Za to powinien być kryminał. "Zdrowy", a można do przycisnąć aż do stołu, jak gąbkę. W środku absorbenty i emulgatory, by chłonął wodę, którą później sprzedadzą w chlebie za naście zł za kg, jak w kranie po 1gr! Na zdjęciu wyżej wielkie dziury w chlebie. Oprócz zakwasu pewnie drożdże. Zjedz taki chleb z pachnącym, płynnym miodem. Powodzenia! Najlepszy jest własny wypiek. Chleb wytrzymuje tydzień, jak dawnymi czasy, gdy gospodyni piekła dla siebie i sąsiadek, a w następnym tygodniu inna i tak się wymieniały co tydzień. Kto nie chce się bawić w pieczenie, jest skazany na chleb kupny, jak ja. Ale nie dawajmy się nabijać w butelkę kupując chleb barwiony, słodzony, "uszlachetniany" długą listą składników. Ewentualnie może być w nim kwas askorbinowy stabilizujący mąkę, ale wit. C jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;)

      • 5 0

    • ŚwieŻy, ty tłumoku!

      • 0 0

  • Mamy (2)

    A takie istnieją w obrocie. Z jednej strony lekarze mówią o zdrowym odżywianiu z drugiej strony cała masa pieczywa bułek i innych rzeczy jest z mrożonego ciasta. Większość jedzenia nie jest warta funta kłaków. Najlepsze te ekologiczne i bio tylko pytanie czy mamy ziemię i glebę ekologiczną bo to wszystko z jednej ziemi. Społeczeństwo płaci za nazwy, metki logo firmy co nie przekłada się większości na jakość towaru.

    • 20 2

    • O słodki borze, co za stek bzdur!

      Mrożone ciasto jest niezdrowe? Mrożone owoce też trują? Litości!

      • 1 2

    • Kiedyś mama poszła do małej piekarni po zakwas, ale piekarz powiedział, że mu się właśnie skończył ;) Takie to są te nasze zdrowe chleby. Nie zdziwiłbym się, że mrożone ciasto kupują z Chin.

      • 3 0

  • Pieczony samodzielnie, na własnym zakwasie. (11)

    A i nie kupujcie mąki z dyskontów - to straszny syf jest.

    90% rynku pieczywa w Polsce to albo na cieście głęboko mrożonym, z masą spulchniaczy i konserwantów od którego można się nabawić szeregu problemów zdrowotnych, albo chleb z "piekarni", gdzie do wypieku co prawda "swieżego" pieczywa używa się również całej masy gotowych mieszanek piekarskich z masą konserwantów, fosforanów i spulchniaczy.

    Trudno dziś o dobre i zdrowe pieczywo.

    Ale oczywiście ludziom nie zależy, wcinają kancerogenną papkę. Najlepiej do tego wędlinkę z promocji i serek topiony za 99groszy.

    • 28 7

    • My też pieczemy :) (6)

      I nie ma stresu że braknie czy się zestarzeje. W ankiecie takiej pozycji brak.

      • 5 1

      • Sama mąka i drożdże to smakuje zupełnie (5)

        inaczej niż kupny i nie ma żadnych dziur w środku. Sycący i przez tydzień wytrzymuje. Koszt wypieku też nie jest powalający.

        • 2 2

        • Zamiast wody, dodawać mleko. (2)

          W czasach PRL chleb 1kg był mniejszy, jak obecny 0,5 kg.

          • 0 0

          • Może i był mniejszy ale lepszy (1)

            Obecny jest oszukany. Dlatego sam wypiekam i polecam. Różnica jest wprost niewiarygodna.

            • 2 0

            • Boże! Sama prawda u wszystkich powyżej. Uświadamiajcie swoje dzieci i znajomych. Obecnie spożywamy jedzeniopodobne produkty: chleb, mięso, sery itd. Producenci i rzemieślnicy nie chcą naszego dobra, tylko naszych pieniędzy. Uśmiechają się nie do nas, tylko do naszych portfeli.

              • 0 0

        • Domowy z dziurami (1)

          Jak pieczesz na zakwasie to daj 800 ml wody na 1 kg maki (wliczajac make/wode w zakwasie) i bedziesz miec chleb z dziurami

          • 0 1

          • A po co drozdze?

            • 0 0

    • Ta jasne teraz kazdy otworzy piekarnie w domu a jednocześnie warzywniak hodowle krów świnek i kurnik na balkonie :) (1)

      A i zapomniałem na klatce pole uprawne dla warzyw i naturalnie jeszcze bedzie do pracy normalnie chodzić . Proponuje bys jeszcze w domu otworzył szwalnie u sąsiada bo ubrania są nieekologiczne i praktycznie szkodliwe dla zdrowia farbowane chemią. :) A na nogach powinienes miec tylko japonki wiązane rzemykiem przy podeszwie z kokosa :)

      • 2 5

      • Kupuj mądrze i odpowiedzialnie. Jak producent, rzemieślnik zostanie ze swoim towarem, to zacznie myśleć, czy opłaca mu się produkować chłam, którego nikt nie chce, czy lepiej przyłożyć się i wytworzyć coś, na co będzie popyt. Sami jesteśmy sobie winni, bo zachwycamy się chrupiącą skórką i gąbczastym nadzieniem. Smakuje nam, bo jest cukier i tłuszcz, czyli tzw. nośniki smaku. A piekarz zaciera ręce podsuwając nam totalne g... z pseudo składników. Pamiętaj, jesteś tym, co jesz. Z drożdży komórki nie wytworzą sobie białek, czy innych potrzebnych składników. Jedz mądrze i żyj mądrze.

        • 2 0

    • (1)

      Piekarze uzywaja gotowe mieszanki maki juz z enzymami i calym tym swinstwem. Tragedia dla alergikow, osob z nietolerancjami pokarmowymi, chorych.

      • 3 0

      • Enzymy to świństwo HAHAHaA

        Mam nadzieję, że nie wiesz co masz w brzuchu!

        • 1 3

  • Najlepszy chlebek u Pellowskiego (6)

    zawsze świeżutki i pachnący

    • 7 64

    • Mam nadzieję, że to Szydera :D

      Zgaga murowana.

      Paradoksalnie chleby dostępne w Żabkach w Gdańsku- (te pakowane) mają całkiem rozsądny skład. Nie jest idealnie, ale tak stosunek cena, skład, jakość jest całkiem korzystny.

      • 6 11

    • pellowski to buc i ham nawet traktuje pracownikow jak bydlo (2)

      nie dam pellowskim ani zlotowki zarobic ...pojde do netto

      • 16 5

      • To prawda (1)

        To jest niedobry człowiek. Dwa razy widziałam go w akcji jak traktował innego człowieka. Szok.

        • 8 1

        • Poza tym sypie chemie w kazdy produkt!

          • 0 0

    • Jo, najepszy!

      bielusieńki z cieniutką chrupiącą skórką. Co te polepszacze nie wyczyniają.

      • 6 1

    • A fuj. Najgorszy gniot! Kwaśny z wyczuwalnymi drożdżami!

      • 0 0

  • zamiast przeplacac - szeroki wybor roznego rodzaju chleba jest duzo taniej w NETTO

    • 2 20

  • Nie po to są święta aby jeść chleb. (3)

    Będę jadł mięsiwo.

    • 23 7

    • Chleb jest dla biedoty. Ja jem tylko ciastka. (1)

      • 3 5

      • Oferuję ci o pani jak nie jesteś szpetna

        dużą rurę z kremem.

        • 3 2

    • a ja bardzo lubię i mięso i chleb

      • 2 1

  • Niezbadane są wyroki boskie

    tak samo jak niezbadany jest skład chleba obozowego!

    • 16 2

  • (2)

    Nie jada się czerstwego pieczywa !
    Nie przechowuje się chleba w woreczkach plastikowych !
    Kto pisze te artykuły ?
    Bez wiedzy autor .

    • 8 4

    • nie jada się? ja jem świeże jak i czerstwe

      • 0 0

    • czytałeś...? pod zdjęciem jest napisane

      "Foliowy woreczek to nie najlepszy sposób przechowywania pieczywa"

      • 2 1

  • Po co chleb? Mało innego jedzenia? (4)

    Jeszcze dopychać chlebem, żeby puchł w kichach...

    • 5 14

    • Ja to po co ? (3)

      Prymitywny lud wącha kiełbasę a bandzioch zapycha chlebem bo taniej.

      • 2 8

      • To nie "prymitywny lud" (2)

        To lud po prostu biedny

        • 3 0

        • Biedny bo głupi (1)

          Głupi bo biedny

          • 2 4

          • Tak jest!

            to stare porzekadło jest aktualne i zawsze będzie

            • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie