• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Czy Gdynianka się zamyka?" - czytelnicy przejęci losem pizzerii

OSA
19 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Pizzeria Gdynianka działa już 35 lat. Pizzeria Gdynianka działa już 35 lat.

W ostatnich tygodniach co rusz słyszymy o kończących działalność restauracjach z każdej półki cenowej. Kryzys nie oszczędza lokali fine dining, jak i tych bardziej budżetowych. Mieszkańców Trójmiasta szczególnie porusza los miejsc, które znane są od lat i mają za sobą długą tradycję. Jedną z nich jest malutka Gdynianka, uchodząca za najstarszą pizzerię w Gdyni. W środę w Raporcie Trojmiasto.pl zaczęły pojawiać się wpisy sugerujące, że lokal będzie czynny tylko do końca roku. Uspokajamy: to tylko plotka, "Gdynianka" się nie zamyka.




"Czy Gdynianka się zamyka?!", "podobno będzie działać tylko do końca roku" - w środę, 19 października, w naszym Raporcie pojawiło się kilka podobnych zapytań od czytelników zaniepokojonych losem słynnej pizzerii przy ul. Świętojańskiej 65Mapka.

Czy słyszałe(a)ś o Gdyniance?

Podobnych komentarzy jest zresztą coraz więcej i dotyczą też innych lokalnych restauracji - wyraźnie widać, że mieszkańcy Trójmiasta dopytują o los znanych i lubianych knajp.

Sprawdziliśmy dzisiejsze donosy i skontaktowaliśmy się z właścicielami Gdynianki. Już teraz możemy uspokoić fanów pizzerii: lokal działa i nic nie wskazuje na to, żeby miało się to zmienić.

- Nie wiem, o co chodzi, ludzie mogą napisać w internecie wszystko, co im się podoba. Zapewniam jako właścicielka pizzerii, że nie zamierzamy się zamykać. To są plotki wyssane z palca. Działamy i będziemy dalej działać - powiedziała w rozmowie z nami właścicielka Gdynianki Elżbieta Malinowska.
Cieszymy się zatem, że i takie wiadomości możemy przekazywać naszym czytelnikom.


  • Screen z Raportu Trojmiasto.pl.
  • Screen z Raportu Trojmiasto.pl.
  • Pizzeria Gdynianka to miejsce z wieloletnią tradycją.
OSA

Miejsca

Opinie (176) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Bardzo smacznie oraz bardzo ladna Pani :) (1)

    • 18 14

    • no dobra ale nie jest trudno zrobic sobie takiej berbeluchy w domu ...tam jest bardzo mało miejsca dla klientów

      • 1 6

  • Opinia wyróżniona

    najlepsza pizza w miescie, od lat. (21)

    • 202 99

    • Pizza typu polskiego (6)

      Bo z tą włoską nie ma nic wspólnego :) Ale o gustach się nie dyskutuje, obie mają zwolenników i obie bardzo smaczne :)

      • 56 1

      • i dobrze, Polska jest lepsza od Włoskiej (4)

        • 27 15

        • (1)

          W życiu. Ty chyba nigdy nie jadłeś prawdziwej włoskiej pizzy w małej miejscowości?

          • 15 5

          • Wielkość miejscowości zmienia smak pizzy? Najlepsza jest na bezludnej wyspie?

            • 4 3

        • Pasztesztetową sobie jeszcze posmaruj. (1)

          • 7 13

          • chętnie smalcem i paprykarzem jeszcze

            • 5 0

      • a co ma wspólnego z włoską pizza to co serwują inne lokale???

        w 90% to podróbki albo nieudane eksperymenty kulinarne pod ładnie wyglądającym włoskim szyldem

        • 12 2

    • (6)

      Bzdura. To kawałek suchego ciasta drożdżowego czymś tam maźniętego. Wielkie nic tak naprawdę, ale pompowanie tej tandety trwa od lat, jedni drugim wmawiają jaka super pizza i tak się to kręci(ło).

      • 32 40

      • Dokładnie.

        • 14 15

      • Kolejki mówią same za siebie :) zazdro bo interes nie idzie co ? (4)

        • 11 9

        • (2)

          To nie moja branża, nie trafiłeś. A że ludzi można tak ogłupić to nic nowego. Ale przy obecnych cenach długo to już nie pociągnie.

          • 8 6

          • tu nie trzeba ogłupiać - jakość ta sama od lat... klimat też i o to chodzi... (1)

            jak na tą chwilę to kolejki są tam a nie w innych pizzerniach i Gdynianka przetrwała już nie jedną pseudo pizzernie, I ani wmawianie nie potrzebne ani ogłupianie... stoję w kolejce, bo jest niedobre i lubię się katować :) żal d... komuś ściska i 80% negatywów to konkurencja, która nie może nic, bo nie ma niczego czym wyróżni się od pozostałych... Ci co mówią o pizzy to nawet nie wiedzą czym jest prawdziwa pizza, bo jedzą Polskie wynalazki pod włoskimi szyldami... znalem jednego Włocha, który robił prawdziwą pizzę taka z tradycją to ludzie kręcili tak że lokal zamknął. Ciekaw jestem co byście powiedzieli o najstarszym kebabie w Trójmieście - też, że to sama buła pewnie.

            • 9 1

            • sopocki kebab - cudowny - uwielbiam

              • 1 0

        • Zenek tez popularniejszy niz filharmonia ;)

          • 4 1

    • (4)

      Najlepsza pizzeria i pizza od 28 lat jest na Abrahama 7. Nazywa się Sette. Szczerze polecam bo i ceny i obsługa i ilość miejsca na poziomie.

      • 2 21

      • A dużo płacisz swoim pracownikom? (1)

        Czy oszczędzasz podobnie jak na marketingu?

        • 16 1

        • Spytaj może jeszcze Gdyniankę czy nie rozpuszcza plotek o likwidacji żeby zyskać darmową reklamę.

          • 5 5

      • Sorry składniki z odrzutów chyba i ilość powala

        3 skrawki zdechłej szynki mdłe ciasto i coś przy czym keczup to wytrawny sos... taka jest ta Twoja Sette ale cóż ja wiem ceny i obsługa spoks ale jakość... do bani

        • 3 0

      • Nie rozśmieszaj mnie :D Szczególnie, że kilka kroków dalej jest Francesco :D

        • 0 0

    • to nie pizza, ale bardzo smaczna i....inna od prawdziwej pizzy.

      • 2 2

    • Kawał wyrośniętego ciasta pokryty sosem

      Chyba pizzy na oczy nie widziałeś. To coś z Gdyni to nawet obok niej nie stało. Na kaca jedynie przejdzie, tak jest niezjadliwa

      • 2 4

  • I leci reklama na cale trojmiasto. Dobry sposob (1)

    • 68 7

    • To miejsce nie potrzebuje reklamy

      • 18 11

  • (8)

    jedyny lokal jaki znam, który miałby więcej klientów gdyby był otwarty wtedy kiedy jest zamknięty :)

    • 75 2

    • Zdrowe podejście (7)

      Oni nie muszą urobić się po łokcie, bo ludzie by chcieli. Sobota do 14-tej. Niedziela zamknięte. Żadnych dowozów, żadnych zmian typu a zamiast szynki chcę kurczaka. Freedom

      • 23 1

      • (3)

        W końcu i tam kryzys zawita. Ile można rzuć te placki drożdżowe z ketchupem myśląc, że to pizza?

        • 7 12

        • "Rzuć"? (1)

          Może chodziło ci o "rzucać"?

          • 4 2

          • Też. A nawet wyrzucać.

            • 2 0

        • Gdybyś poświęcił swój czas na rozwój własnego lokalu, zamiast szkalowania konkurencji

          mogłoby ci to przynieść więcej korzyści. Ale jasne- dawaj więcej komentów o bule z keczupem! Internet, niestety, przyjmie prawie wszystko.

          • 8 2

      • (2)

        Tak zdrowe, że szacunku dla klienta nie widać. Byłam niemile zaskoczona.

        • 4 4

        • Też tak uważam. Jakby łachę robili że sprzedają. A głupi lud kupuje i zajada się ciastem z ketchupem błagając o więcej.

          • 4 5

        • Konkret

          Jakiś konkret,a nie tylko puste słowa bez pokrycia ?

          • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (12)

    Gdynianka powinna działać pod patronatem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prawdziwy skarb!

    • 506 42

    • (3)

      Lepiej nie, wtedy by sie popsula.

      • 48 7

      • Jak na razie to jakis Tuskowy patogastro (2)

        Puścił fakenewsa bo ma za duża konkurencję

        • 7 34

        • (1)

          A może to Gdynianka puściła żeby mieć co dementować i walnąć darmową reklamę placków drożdżowych z ketchupem?

          • 21 28

          • Głupoty piszesz

            Gdynianka nie potrzebuję żadnej darmowej reklamy a właściwie nie tylko darmowej żadnej reklamy ona po prostu jest my ją kochamy My z niej korzystamy

            • 16 1

    • Obejmiemy programem (1)

      Pizza plus

      • 14 1

      • Czyli jak w przypadku każdego innego z tych programów nic to nie da

        • 0 0

    • Chyba dla ludzi którzy nie mają pojęcia o tym czym jest dobre jedzenie (1)

      J.w

      • 9 18

      • Mylisz się. Mi po prostu bokiem już wychodzi kawior z truflami popijany kraftowym piwem, bo ile można i czasem lubię opędzlować mieszaną z szynką.

        • 14 0

    • Nie zgadzam się (2)

      Absolutnie najgorsza pizza jaką spróbowałem, bo zjeść nie dałem rady. Było to ponad 20 lat temu ale niesmak pozostał.

      • 12 29

      • (1)

        Mnie znajomi tam wyciagneli. Umeczylam tylko dlatego ze glupio bylo mi powiedziec im co o tym mysle. Bula z keczupem.

        • 10 18

        • Do0kładnie tym jest. Nic nie udaje i w byciu bułą z keczupem jest najlepsza.

          • 11 0

    • Gdynianka jest bardzo ok. Proste potrawy, dzięki czemu można latami utrzymywać bardzo wysoki poziom.

      Fajny, bezpretensjonalny lokal, w kontrze do przekombinowanych (i często kiepskich jakościowo) pizzerii w okolicy.

      Po Gdyniance nigdy nie bolał mnie brzuch, a po Ogniem i Piecem strucie.

      • 17 5

  • Ciekawy pomysł na reklamę, coś jak "brak cukru".

    • 36 8

  • Opinia wyróżniona

    Używanie nazwy "pizzeria" w kontekście Gdynianki (26)

    to nieporozumienie. Ale ich drożdżówki są bardzo smaczne, więc dobrze, że się nie zamkną.

    • 387 59

    • (10)

      Ta drożdżówka z ketchupem bardzo smaczna? To raczej kpina z ludzi.

      • 25 108

      • sam jesteś kpina (2)

        są smaczne, szczególnie jak masz ochotę na coś innego zamiast tych cienkich placków

        • 80 9

        • (1)

          O gustach się nie dyskutuje ale nie nazywajmy tego pizzą. A cena już kompletnie odleciana jak za tę jakość wyrobu i stąd podtrzymuję, że to trochę kpina.

          • 15 38

          • Czyli pizza to tylko neapolitana? A prawdziwy bigos to tylko mama dobry robi?

            • 6 6

      • widziały gały co brały (6)

        metr obok jest włoska pizzeria, droga wolna

        • 60 1

        • Obok jest pizzeria (5)

          Bardzo dobra przy okazji. W Gdyniance są placki drożdżowe z wypieku dzień wcześniej albo w dniu sprzedaży rano. podgrzewane są przed sprzedażą w piecu.

          • 17 27

          • Dobre są jako konkurencja wymyśl co innego (3)

            • 14 2

            • (2)

              Idź do Sette na Abrahama to zrozumiesz co to jest pizza.

              • 3 26

              • ciekawe, nigdy tam nikogo nie widziałam

                • 12 2

              • W sensie ta sieciówa bez duszy? A najlepsze hamburgery są McDonaldsie

                • 5 2

          • I taki właśnie mają smak. Teraz już wiem czemu.

            • 3 0

    • Dokładnie! (6)

      Ja rozumiem że za PRLu to było coś wow, ale żeby tam dzisiaj się stołować... buła z marnym ketchupem i tyle

      • 18 47

      • Tak samo jak słynne trójkąty koło dworca we Wrzeszczu. (2)

        Są tacy dla których to był to najlepszy placek na świecie. A dla mnie bieda drożdżówka z odrobiną pieczarek i sosem pomidorowym . PRLowska bieda.

        • 13 20

        • Podaj jedną.... (1)

          • 5 0

          • Poszukaj sobie w komentarzach.

            • 0 0

      • Taaa a te kolejki na zewnątrz to są tylko Ci co narzekają, że to ketchup i buła... (1)

        Takiego obrotu i jakości połowa pizzerni pozazdrości - to już nie tylko buła to marka przez lata budowana, tradycja i coś czym Gdynia może się chwalić... nie chcesz nie jedz... możesz zjeść podróbkę włoskiej pizzy bo 90% nawet koło włoskiej pizzy nie stało tego co na rynku jest. Gdyby więcej lokali poszło z tradycją tak jak oni to by nie musieli się zamykać teraz - byle co dają - Ty byle co jadasz i byle co gadasz

        • 35 9

        • Pizzerni?

          Po jakiemu to?

          • 9 2

      • Już za PRL to było nie jadalne. Przy tym hot dog z IKEA to arcydzieło sztuki kulinarnej.

        • 13 26

    • tak jak rak od tej twojej pizzy, super smaczny

      • 1 5

    • Jo

      ..bo Ty masz pojęcia o pizzy...

      • 1 0

    • Bo to polska pizza (1)

      ;-)

      • 3 0

      • Narodowa

        • 2 0

    • Gdynianin (3)

      Czytam wypowiedzi pseudo znawców gastronomi i ok zgodzę nie jest to typowa pizza racja, jest to bardziej miejsce zaznaczam miejsce gdzie mozna zjeść coś w podobnej pizzy dla jednych smaczne dla innych nie. Chodzi o to że to jest miejsce Gdynian ludzi urodzonych wychowanych w tym pięknym mieście, a dla słoików przybyłych i pseudo znawców posiłków którzy nawet woda spala w garku mówię wracajcie do siebie ziemniory jesc!

      • 18 1

      • Kartoflarze z Bartoszyc nienawidzą wszystkiego, (1)

        czego nie znają.

        • 4 1

        • nie znajooooo

          • 2 0

      • Dlaczego wszystkich przyjezdnych wrzucasz do jednego wora? Gdyby w Gdyni naprawdę mieszkali tylko ci co mieszkają w niej od pokoleń to dalej byłaby to tylko wioska rybacka. Mi Gdynianka smakuje i chętnie zabieram tam też znajomych

        • 9 0

  • byłem raz, spróbowałem (1)

    nic nadzwyczajnego

    • 40 33

    • To nie byłeś. W Gdyniance wszystko jest nadzwyczajne.

      • 4 11

  • Serio nie wiem skąd te zachwyty (22)

    Zjadłem tę niby pizzę tylko raz. To był kawałek przerośniętego ciasta drożdżowego pomazanego jakimś ketchupem udającym sos. Naprawdę nie ogarniam tych zachwytów, w domu robię 100x lepszą. Obsługa też taka sobie. Więcej tam nie poszedłem.

    Prawdziwa pizza była na Abrahama, też od lat. Ciekawe czy jeszcze jest.

    • 59 68

    • (1)

      No taka w sumie drożdżówka z ketchupem, fakt. Też tylko raz tam jadłem i też nie ogarniam tych ochów i achów.

      • 23 13

      • Smutne ale prawdziwe.

        • 4 5

    • (4)

      mam podobne zdanie... sera prawie nie było, kupa ciasta i trochę ketchupu... nie kumam o co choxzi z tą najlepszą pizzą w mieście...

      • 15 7

      • (1)

        uwaga: mikro-złośliwość. Jakie miasto taka najlepsza pizza ;)

        • 22 6

        • Cnciałem napisać podobnie: jacy ludzie taka najlepsza pizza i prezydent.

          • 5 7

      • To jest oryginalna włoska pizza po repolonizacji.

        • 7 0

      • trzeba byc 40+ by zrozumiec fenomen Gdynianki :-)

        • 1 0

    • (10)

      Ale zrządzenie losu, właśnie przyszedłem do tej na Abrahama, zwie się Sette (bo pewnie o niej mowa). Jem pierwszy raz, smacznie, bez nadęcia. Capricciosa za 18,90 zł. Tam powinni być ludzie. Gdynianka jako ciekawostka, owszem. Ale ceny powoli zaczynają być niezachęcające, a to był jeden z powodów by tam się żywić raz na jakiś czas.

      • 9 18

      • (5)

        Nie wiem czy to ta sama, wtedy to był taki spory bar-pizzeria, smaczne i niedrogie posiłki, bardzo miła pani za barem, wygodne stoły i krzesła, na ścianie duży czerwony wyświetlacz z numerem gotowego zamówienia. Czy tak to wygląda? A pizzy było z 15 rodzajów, porządne 32cm, w bdb cenie. Najtańsza za 9.50zł.

        • 3 6

        • (4)

          Kojarzę, blisko Starowiejskiej, w latach 90-tych był tam niezły sklep audio-video. Pizzeria nie wiem od kiedy ale wiele razy tam jadłem, zawsze bardzo sprawnie i miło. No i smacznie. Jeżeli wciąż ten sam właściciel to polecam w ciemno.

          • 2 5

          • (3)

            Sprawdziłem zdjęcia na fejsie, ten sam lokal, Abrahama 7, nawet pizzę poznaję i rozstaw stołów - wszystko jak kiedyś. Nic się nie zmieniło, super! Tylko jakoś tej nazwy Sette nie kojarzę sprzed lat. Ale tradycja 28 lat oznacza, że to oni.

            • 1 7

            • Przypomniałem sobie dawną nazwę: AMD.

              • 3 1

            • (1)

              To nie jest ten sam lokal i wszystko się zmieniło. Stara pizzeria była tam gdzie teraz Żabka w małym domku po którym została tylko fasada.

              • 3 1

              • lokal inny ale właściciele to te same osoby - po prostu przenieśli się tam po tym jak pod nr 13 wyburzyli starą chatę rybacką a wybudowali nowoczesną kamienicę

                • 1 1

      • Przestań z tym bieda-marketingiem

        • 11 1

      • Ojej! Jaka niezależna i obiektywna opinia przypadkowego konsumenta. (1)

        Świetnie. Muszę się przejść do tej Sette, bo słyszałem że: Sette- świena pizza od lat!

        • 5 3

        • Literówka specjalnie, żeby większyć wrażenie autentyczności?

          • 4 0

      • Też ostatnio byłem

        Akurat przechodziłem z tragarzami.

        • 0 0

    • (2)

      Nie ma, też tam często chodziłem

      • 1 3

      • (1)

        Nieprawda. Dawne AMD jest i nazywa się Sette. Abrahama 7 jak zawsze. Uczciwa, pyszna pizza w bdb cenie od lat.

        • 2 12

        • "Pyszna pizza od lat!"

          Dobrze było? Nadam się do marketingu?

          • 4 1

    • Serio

      Nie chcesz nie jedz ,ciekawa jestem jaki gniot Ci w domu wychodzi

      • 0 0

  • Pizza Komuna (3)

    Smak z dzieciństwa!
    Lepsza była w latach 80"Kaszubska na ul. Starowiejskiej.
    Tak wyglądały pizzopodobne w PRLu , ale też bardzo lubię ten placek .

    • 35 5

    • Kaszubska miala klimat (1)

      3 wazy sosow, lagodny,ostry, i chyba czosnkowy czy smietankowy wtedy nie bylo czosnkowego, jak sie zalalo pizze to jak zupa, super smak, ciemna boazeria.

      • 5 0

      • Pamiętam. Mam jeszcze w domu szklanki coca coli wyniesione z Kaszubskiej :)

        • 4 0

    • Tez pamietam pizze plywajaca w sosach z wazy. To byla poezja smaku... Czy to jest to samo miejsce co obecna Karczma Gdynska, czy to byli obok? Nie pamietam juz za diabla.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane