- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu
Od soboty sopocka Karczma Polska Zagroda zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?
Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.
Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.
Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.
Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-11-25 07:59
Bardzo dobre jedzonko
daaawno tam m co prawda nie byłem ale miłe wspomnienia. Gratulacje dla Szefa Kuchni za wytrwałość.
- 18 2
-
2022-11-25 07:29
Potrawy sprzed dwóch dekad, ale ceny dzisiejsze... (3)
ale tak poważniej to mimo cen warto...a w 2006 byłem tam na pierwszej kolacji z moja wtedy przyszłą żoną :)
- 34 5
-
2022-11-25 08:42
(2)
Ja z nią byłem tam w zeszłym tygodniu.
- 20 4
-
2022-11-25 09:36
dlatego była przyszła i poszła :)
- 4 0
-
2022-11-25 08:54
Ja idę dziś. Chyba że jej mąż sie dowie, to pojdę z twoją.
- 18 1
-
2022-11-25 07:06
Przechodzę koło tej karczmy codziennie (1)
i jedno muszę przyznać że zawsze jeśli coś czuć z kuchni to bardzo ładnie pachnie .
- 52 5
-
2022-11-25 09:07
tez na to zwrocilem uwagę
no i porządek na mikro zapleczu :)
- 13 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.