• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu

Mateusz Groen
25 listopada 2022, godz. 07:00 
Opinie (53)
Jak wyglądało menu 20 lat temu w sopockiej Karczmie Polska Zagroda? W najbliższych dniach zostanie odtworzone.
Jak wyglądało menu 20 lat temu w sopockiej Karczmie Polska Zagroda? W najbliższych dniach zostanie odtworzone.

Od soboty sopocka Karczma Polska ZagrodaMapka zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?



4
miejsce: Restauracje
Brat Łata
Sopot, gen. Józefa Wybickiego 48
9.1

Czy pamiętasz popularne dania dostępne w restauracjach w latach 2000?

Sopocka Karczma Polska Zagroda obchodzi w tym roku porcelanową rocznicę, czyli 20-lecie działalności. Karczma postała w 2002 roku i jest to jedno z tych miejsc, które goście pokochali za swojską atmosferę i tradycyjną kuchnię staropolską w rozsądnych cenach. Lokal posiada typowo karczmianą atmosferę z drewnianymi elementami i dużym kominkiem, który nadaje atmosfery zwłaszcza w zimowe wieczory.

Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.

  • Od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
  • Urodzinowe menu sprzed 20 lat.
  • Karczma Polska Zagroda obchodzi właśnie 20 urodziny.
  • Od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.

Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.

Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.

Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (53)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Rozrywka

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane