• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje na Wyspie Spichrzów pełne, a w bocznych ulicach pustki. Dlaczego?

Maria
2 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Większość lokali na Wyspie Spichrzów nieustannie przeżywa oblężenie. W odróżnieniu od tych znajdujących się po drugiej stronie Motławy. Większość lokali na Wyspie Spichrzów nieustannie przeżywa oblężenie. W odróżnieniu od tych znajdujących się po drugiej stronie Motławy.

Zrewitalizowana Wyspa Spichrzów momentalnie podbiła serca miłośników kulinarnych wrażeń. Cieszy się też ogromnym zainteresowaniem wśród turystów, którzy właśnie tam lubią sobie zrobić przerwę w zwiedzaniu Trójmiasta. W efekcie na Wyspie Spichrzów jest tłoczno, nawet w mroźne dni trzeba czekać na stolik w długiej kolejce, a dobre restauracje i kawiarnie po drugiej stronie Motławy i w okolicach świecą pustkami. - Może warto ustawić w widocznym miejscu tablice informujące o tym, gdzie w okolicy są inne lokale, bo turyści po prostu tego nie wiedzą. Byłaby to dla nich z pewnością lepsza alternatywa, niż marznięcie w oczekiwaniu na wolne miejsce - pisze w e-mailu do naszej redakcji Maria.





Kiedy w restauracji, w której planowałe(a)ś zjeść, nie ma miejsc, to:

Wyspa SpichrzówMapka po rewitalizacji stała się wizytówką gdańskiej dzielnicy Śródmieście. Od Głównego MiastaMapka dzieli ją jedynie rzeka MotławaMapka, którą można przekroczyć mostami ZielonymMapkaKrowimMapka oraz oddaną w 2020 r. obrotową kładką piesząMapka.

Wyspa Spichrzów - gastronomiczne centrum Śródmieścia



Wyspa to również ulubione miejsce turystów, którzy właśnie tam lubią rozpoczynać zwiedzanie śniadaniem, wpadać na obiad w porze obiadowej bądź kończyć dzień kolacją czy imprezą. Zdaniem Marii, naszej czytelniczki, tak duża popularność odbiła się na funkcjonowaniu gastronomii w całej dzielnicy. Oto jej refleksje.

Trójmiasto odwiedzam od wielu lat regularnie. Jako że mieszkanie, z którego korzystam podczas tych odwiedzin, mieści się na gdańskim Głównym Mieście, to właśnie w tej okolicy najczęściej jadam śniadania, obiady czy kolacje. Przez lata przekonałam się, że jeśli chcę zjeść w którejś ze swoich ulubionych restauracji przy ul. PiwnejMapka, ChlebnickiejMapka, SzerokiejMapka czy DuchaMapka w najgorętszym okresie, czyli np. w czasie trwania Jarmarku św. Dominika bądź w święta, powinnam wcześniej zrobić rezerwację. W innym przypadku znalezienie wolnego stolika graniczy z cudem.

Restauracje, do których zawsze są kolejki. Na czym polega fenomen?



Wyspa Spichrzów po rewitalizacji stała się gastronomiczną wizytówką Gdańska. Wyspa Spichrzów po rewitalizacji stała się gastronomiczną wizytówką Gdańska.

Kiedyś bez szans na wolny stolik, dziś można przebierać



W tym roku zapomniałam o zrobieniu rezerwacji. W drugi dzień świąt, 26 grudnia, wybrałam się ze znajomymi na późny obiad. Kierując się w stronę jednej z restauracji przy ul. Szerokiej, którą obraliśmy sobie za cel, mijaliśmy inne lokale, również cieszące się bardzo dobrymi opiniami. Zdziwiło nas, że w każdym z nich obłożenie było niewielkie. Zupełnie inaczej niż w latach ubiegłych, gdzie znalezienie stolika o tej samej porze było trudne.

W miejscu, w którym postanowiliśmy zjeść obiad, oprócz naszego zajęte były jeszcze tylko dwa stoliki. A to przecież nie tylko dobra, ale dość modna restauracja. Zakładaliśmy, że być może ludzie stali się bardziej oszczędni i z powodu pandemicznego kryzysu ograniczyli jedzenie na mieście. Po sytym posiłku zdecydowaliśmy się przejść na spacer i kawę wypić na Wyspie Spichrzów. Kiedy tam dotarliśmy, okazało się, że o stoliku możemy zapomnieć - większość lokali przeżywała oblężenie, a klienci czekali w kolejkach na wolne miejsca. Dlaczego, skoro po drugiej stronie kładki było mnóstwo wolnych miejsc w naprawdę fajnych knajpkach?

"To będzie nasz gwóźdź do trumny" - gastronomowie o remoncie Długiego Pobrzeża



Jak wymawiamy obce nazwy potraw? Zobacz nasz materiał z Wyspy Spichrzów

A gdyby tak poinformować turystów, gdzie są wolne miejsca?



Nie wytrzymałam i zapytałam. Moi rozmówcy, turyści polscy i zagraniczni odpowiedzieli, że nie mieli za bardzo orientacji, gdzie mogą wypić dobrą kawę, czy zjeść obiad w dobrej restauracji. Większość odpowiadała, że zadziałał zmysł obserwacji, skoro gdzieś są tłumy, to znaczy, że muszą tam dobrze karmić. Przespacerowali się ul. Długą, Długim Targiem, aż dotarli na Wyspę Spichrzów. O tym, że po drugiej stronie Długiego Pobrzeża i w uliczkach od niego odchodzących kryją się równie fajne restauracje, nawet nie pomyśleli. Pogoda nie sprzyjała takim poszukiwaniom. Nawet jeśli stali w kolejce, to wiedzieli, że wkrótce wejdą do środka. Pewności co do tego, że znajdą alternatywną miejscówkę, nie mieli.

Sugeruję, aby wzorem innych popularnych miejscowości turystycznych, ustawić znaki w postaci drogowskazów, żeby turyści wiedzieli, gdzie mogą się udać, jeśli w restauracjach na wyspie nie ma wolnych miejsc. My na szczęście to wiedzieliśmy i chwilę później siedzieliśmy w klimatycznej kawiarni przy ul. Piwnej. Stolik jakby na nas czekał. Turyści na Wyspie Spichrzów nadal marzli, stojąc w kolejce.
Maria

Co Cię gryzie - artykuł czytelnika to rubryka redagowana przez czytelników, zawierająca ich spostrzeżenia na temat otaczającej nas trójmiejskiej rzeczywistości. Wbrew nazwie nie wszystkie refleksje mają charakter narzekania. Jeśli coś cię gryzie opisz to i zobacz co inni myślą o sprawie. A my z radością nagrodzimy najciekawsze teksty biletami do kina lub na inne imprezy odbywające się w Trójmieście.

Opinie (275) ponad 10 zablokowanych

  • Nie rozumiem w czym problem?
    Jeśli ktoś chce się napis kawy lub zjeść, to pójdzie tam gdzie znajdzie miejsce. Jeśli natomiast ktoś chce pójść do konkretnego lokalu, to będzie stał i marzł i mókł i czekał na miejsce właśnie tam i żadne drogowskazy tego nie zmienią.
    Dlatego myśle, ze ten artykuł, to gorzkie żale śródmiejskich właścicieli lokali, którzy stracili zainteresowanie gości na rzecz nowych miejsc i być może atrakcyjniejszych pod względem oferty i cen.

    • 32 2

  • Postawisz tablice i co dalej?

    Z napisem że tu dobrze zjesz? Przyjdź do nas, bo u nas jest miejsce? Teraz każdy ma w kieszeni smartphona I jeżeli szuka lokali z opinią, to wpisze frazę do Internetu i znajdzie coś dla siebie. To kwestia otoczenia które nas przyciąga. Wyspa jest ciekawej zorganizowana, z lepszą infrastruktura do wypoczynków (lato), szersze nabrzeże sprzyja spacerom I sam fakt że jest "nowa" to duży atut. Starówka zawsze przegra z nowymi miejscami, bo ją budowano w innych realiach.

    • 11 3

  • Zgadzam się z Panią

    Po drugiej stronie Motławy też smacznie karmią.

    • 5 4

  • Janusze i Grażyny i tak zawsze pójdą postać w kolejce a potem będą się chwalić cały rok gdzie to nie byli. Jak ktoś jest ciut mądrzejszy to wie, że umiejętność posługiwania się Google Maps załatwia problem znalezienia fajnego miejsca i niepotrzebne są żadne szpecące oznakowania. Kto ma trafić w dobre miejsce ten trafi.

    • 16 4

  • Mam w d...knajpiarzy ,burdelarzy dystrybutorów drugów więc nie korzystam (1)

    Knajpy to często przykrywką do tego co jest wctytyle kmentarza

    • 18 7

    • Pralnią

      • 4 1

  • Zupa 50 g za 30zł, dziękuje

    juz tam nie zajdę

    • 25 4

  • Nakręcanie ściemy.

    Kicz i tandeta to obraz nowego Śródmieścia Gdańska. Zmarnowana szansa na wykreowanie przyjaznej przestrzeni publicznej. Zero zieleni i miejskich mebli, zaś wszędobylskie całoroczne kiczowate ogródki gastronomiczne.

    • 25 8

  • No to jest problem...

    Gorzkie żale z powodu tłoku w jednych knajpach i pustkach w innych...szkoda, że nie ma już programu "co mnie gryzie"

    • 31 1

  • Bo ludzie to głupie, stadne bydło, (5)

    Wolą stać na mrozie w kolejce do burgerów za 50 pln niż zjeść jak człowiek porządny obiad w restauracji na "niemodnej" ulicy. Żenada. Ale przynajmniej normalny człowiek może zjeść w spokojnym miejscu.

    • 30 5

    • Dokładnie

      • 9 1

    • porządny czyli jaki? rosół, pierogi, schabowy i ziemniaki z wody?

      • 3 7

    • "bo ludzie to bydło" (2)

      Śmiała opinia. I taka życzliwa.

      A ty nie jesteś "ludź" ? :D

      • 2 1

      • Opinia nie jest ani śmiała, ani życzliwa :) (1)

        To oczywista oczywistość, że stado i że głupie. Oczywiście większość jest głupia, a kilka procent do których należę, nie. Spójrz za okno, co w tej chwili to głupie stado robi ze starym porządkiem?

        • 3 2

        • Problem jest taki że każdy uważa że należy do tego procenta niegłupich...

          • 4 0

  • Za dobrego burgera, moge dać nawet 100 zł (2)

    • 4 29

    • A jakość idzie w parze z ceną?

      Czy cena nobilituje?

      • 7 1

    • Zdjecia paragonu wrzucasz potem na fejsa?

      Jeden debet na karcie splacasz inna karta i tak w kolko?

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane