• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?

Julia Rzepecka
17 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka. Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka.

Cienka w środku, z grubymi, puchatymi brzegami i wypiekana w specjalistycznym piecu. Taka właśnie jest pizza neapolitańska. Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć lokal serwujący tę odmianę włoskiego przysmaku. Dzisiaj takich miejsc jest znacznie więcej, również w Trójmieście. Gdzie warto się wybrać, by spróbować pizzy, którą nie pogardziłby mieszkaniec Neapolu?




Mój ulubiony rodzaj pizzy to:

Chociaż przez wielu uznawana jest za najlepszą na świecie, nie każdy ją polubi. To dlatego, że jest zupełnie inna niż ta, do której się przyzwyczailiśmy. W środku jest cienka, a nawet rozmoknięta, przez co ciężko ją utrzymać w dłoni, natomiast jej brzegi są wyrośnięte, miękkie i puchate. Ozdobione są charakterystycznymi ciemnymi plamami, co spowodowane jest wysoką temperaturą wypiekania, która sięga kilkuset stopni Celsjusza. Najczęściej składa się tylko z kilku prostych składników, które są jednak wysokiej jakości.

Aby pizza mogła zostać uznana za prawdziwie neapolitańską, musi spełnić kilka ważnych warunków. Istotne są: odpowiedni rodzaj mąki - typu 00 o właściwej zawartości glutenu - i pomidory San Marzano z Kampanii, które uprawiane są na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, a które rozgniata się tak, aby sos był lekko grudkowaty. Do tego mozzarella, która powinna być przygotowana z bawolego mleka. To wszystko pieczone jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza przez 90 sekund.

Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?



Nadal można spotkać się z negatywnymi komentarzami zostawianymi na stronach uznanych pizzerii w Polsce przez klientów, którzy nie wiedzieli, czym właściwie jest pizza neapolitańska i czego się spodziewać. Najczęściej krytykowany jest "mokry" i "gumowaty" środek, który opada i "spalone" brzegi. Pizza z Neapolu zyskuje jednak coraz większą popularność, a świadomość wśród klientów stale rośnie. Również w Trójmieście znaleźć można lokale specjalizujące się w serwowaniu tej pizzy.

  • Pizzę neapolitańską najlepiej podzielić na cztery kawałki, a następnie jeść sztućcami, zaczynając od jej cienkiego środka.
  • Pizza neapolitańska w 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
  • Pizza neapolitańska w 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
  • Pizza neapolitańska w 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
- Napoletana to pizza wytwarzana z ciasta, które dojrzewa nawet do 24 godzin - mówi Paweł Olszówka z Ostro znajdującego się na Długim PobrzeżuMapka. - Ciasto ugniata się tylko ręcznie. Średnica wynosi zwykle około 30 cm, ale pizza nie jest idealnie okrągła, w czym tkwi cały jej urok. Ranty są wyrośnięte i spieczone, czasem nawet bardzo wysokie, natomiast środek nie przekracza grubości 3 mm, a w dodatku jest wilgotny, co sprawia, że trudno ją jeść rękami. Najlepiej przy użyciu sztućców, zaczynając od jej środka. Nie jest to także pizza, do której podaje się dodatkowe sosy, na przykład popularny czosnkowy, bo to po prostu zabija jej smak. Zamiast tego podajemy oliwę z oliwek. Wszystkie używane przez nas składniki są oznaczone jako D.O.P, co zapewnia ich wysoką jakość, na której nam zależy.
Pizzę neapolitańską zazwyczaj podaje się w trzech podstawowych odmianach.

- Serwuje się neapoletanę na czerwonym sosie z pomidorów, czyli po prostu klasyczną margheritę, druga wersja to marinara z pomidorami, ale bez sera, a trzecią opcją jest bianca, czyli pizza bez sosu z pomidorów. W Ostro podajemy również inne propozycje. Jest więc pizza z pysznymi włoskimi wędlinami, z pastą truflową, są bardziej pikantne propozycje, mamy też zawsze jedną pizzę sezonową, która uwzględnia różne warzywa i dodatki. W listopadzie była to pizza z dynią sous-vide, masłem, miodem i tymiankiem cytrynowym, a do tego mozzarella, nduje i cebula - dodaje Paweł Olszówka.
Istnieją nawet organizacje i stowarzyszenia, które przyznają specjalne certyfikaty potwierdzające jakość pizzy neapolitańskiej. Jednym z miejsc posiadającym takie wyróżnienie jest Pizza Napoli zlokalizowana na OruniMapka.

- Jako jedyni w Polsce Północnej ukończyliśmy prestiżowy kurs Associazione Verace Pizza Napoletana w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej) - opowiada Sebastian Krzoska z Pizza Napoli. - Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO. Jesienią minionego roku otrzymaliśmy także certyfikat od stowarzyszenia GPN, Gruppo La Piccola w Neapolu. Jesteśmy 270. pizzerią na świecie, która otrzymała taki certyfikat.
Zobacz także: Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście

  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
  • Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, który rozgrzewa się do niemal 500 stopni Celsjusza.
Miłośnicy pizzy mają w Pizza Napoli do wyboru wiele opcji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na autorskich wariacjach kończąc. Jednak zamówić można nie tylko pizzę. Warto spróbować także kanapek panuozzo, a na deser cannoli, czyli rurki z kremem ricotta, okraszonej dodatkowo pistacjami. Rurka zasmakuje fanom faworków, ponieważ ciasto jest kruche i podobne do polskiego wypieku.

Pizzy neapolitańskiej można spróbować także w innych miejscach w Trójmieście. Warto zauważyć, że każdy lokal będzie serwował ją w nieco innym wydaniu, a to za sprawą techniki i dobranych składników. Pizzę z pieca opalanego drewnem znaleźć można również w GdyniMapkaViva La Pizza. W menu znajdziemy 30 opcji na jej podanie. Zamówić można także przystawki, panini, sałatki i słodkie desery. Zawsze pojawia się tam ponadto pizza tygodnia z najróżniejszymi kombinacjami smaków, np. z pieczonymi burakami, panchettą (włoskim boczkiem) i cebulą lub z pastą truflową, gorgonzolą, pikantną salsiccia, pieczarkami, oregano i bazylią. W GdyniMapka można zajrzeć też do Pizzerii Francesco, która proponuje 10 wersji pizzy neapolitańskiej, a także calzone, panini i makarony.

Warta odnotowania jest Magnifico - pizza&pasta, która serwuje włoskie przysmaki, w tym pizzę. W tamtejszym menu znaleźć można klasyki, ale również autorskie opcje. Godne polecenia wariacje na temat neapolitańskiego przysmaku przyrządzają też tutam oraz 01 Pizzarium. Nie można zapomnieć również o restauracji Napoli, która od lat serwuje włoską pizzę w niestandardowy sposób - do mąki i drożdży dodawane jest m.in. mleko i jajka, a całość fermentuje dwie doby. Restauracja istnieje najdłużej, bo od 1992 r.

Odwieczny dylemat - pizza z ananasem czy bez? Sprawdziliśmy na ulicach Trójmiasta!

Miejsca

Opinie (164) ponad 10 zablokowanych

  • (13)

    Piec i temperatura jest kluczowa dla każdej pizzy i żaden domowy piekarnik tego nie ogarnie bo nie osiąga wystarczajaco wysokiej temperatury

    • 46 22

    • Mam piekarnik domowy który grzeje do 600 stopni Celsjusza (3)

      • 12 5

      • (1)

        I zamiast robić to wytapiasz w nim surówkę jak w hucie.

        • 16 1

        • Hahaha Dobre!

          • 4 1

      • Taa piszesz lewą reką i jeździsz pod prąd to i temperaturę masz w skali fahrenheita a nie st.C.

        • 7 1

    • Bardzo lubię zwroty typu "żaden" lub "wszystkie" (1)

      Nie masz pojęcia o czym piszesz. Typowy janusz - nie wiem ale się wypowiem

      • 13 5

      • Ale tu ma rację. Inaczej tam gdzie pracowałem stałby piec przemysłowy. Najlepiej jeszcze taki z taśmą do transportu hihi
        Głównie chodzi o temperaturę którą piec utrzymuje bez wzgledu na otoczenie, nie ma smaków i zapachów ubocznych poza drewnem a nie jarających sie kabli, uszczelek i układów scalonych albo środków czyszczących hahaha

        • 5 2

    • Autor tekstu to mlody czlowiek - malo doswiadczenia. (2)

      na 180 w domowych warunkach spokojnie zrobisz nawet podrabiana pizze hut.
      każdą . zrobisz ...ino nie lej tyle oleju :).
      ps. gdybym teraz podniósł 4 litery i ruszył - to od zera w 1 godzine mam śliczną świeżą pachnąca pizze . w domu ...

      • 3 11

      • (1)

        Mylisz się. Mam piekarnik, który grzeje do 250 stopni. W takiej temperaturze czasem robię pizzę - na kamieniach. Jak mi się nie chce, robię na papierze w 220 stopniach (powyżej trujący jest itp.). I te 30 stopni to olbrzymia różnica w smaku. Owszem, jest pyszna przy 250, gdy się umie robić i ma sprzęt, który wyrobi ciasto. Jest wtedy lepiej niż w większośći osiedlowych/sieciowych pizzerii. Może nawet pizzę hut przegonisz w domowych warunkach. Ale w najlepszych pizzeriach, z dobrym piecem, z dobrą recepturą itp. robią mimo wszystko lepszą pizzę. Choćby w Bomie w Brzeźnie albo w sieci "Oliwa do ognia". Jest też jakiś food truck z pizzą, też lepszą, niż moja, a naprawdę dobrze gotuję.

        • 5 4

        • Moze nawet przegonie pizze z jednego z najgorszych albo wprost najgorszego z lokali? To niezle, moze nawet sprobuje.

          Pizza z PH to jak hamburger z McD, z prawdziwymi laczy je tylko nazwa.

          • 2 0

    • (2)

      Zacznijmy od tego, ze nie ma czegos takiego jak Pizza Neapolitanska. Kto ma jakies watpliwosci to niech sobie pojedzie do Neapolu do najlepszej pizzerii w regionie - Sorbillo.

      • 1 13

      • Nie ma też wieży Eiffla bo jest to hologram a w calym Paryżu woda zawiera koks żeby każdy turysta uwierzył w to co widział w telewizji.

        • 14 1

      • Sorbillo nie jest najlepsza pizzeria. Nie zablysniesz, bo ludzie jeżdżą i trochę już wiedzą.

        • 0 0

    • Najlepsza pizza dla mnie to wegetariańska bez grzybów i bez kukurydzy hahaha ale za to do tego bigos mojej Mamy...

      • 0 2

  • Tylko Napoli (10)

    Korzystałem z wszystkich pizzerii ale Napoli Pizza to majstersztyk

    • 28 14

    • Napoli Pizza (2)

      Najgorsza pizza jaką jadłem. O guście nie warto dyskutować, tym bardziej kiedy ktoś go nie posiada.

      • 11 11

      • Zazdrosny

        Czy to jakaś nie tania zazdrosna konkurencja?:)) której wlasciciele na niczym się nie znają a oczekują milionów na koncie?

        • 7 6

      • Nie karmcie trolla co pizzę jada tylko z biedry

        • 2 2

    • (1)

      Podpisuję się, Napoli jest boskie. Mieli słabszy okres z rok temu i raz nawet wlepiłem im 3 gwiazdki na pyszne, ale obecnie znów jest obłędnie. Moim zdaniem nie istnieje lepsza pizzeria w Gdańsku a jadam prawie wszędzie, jestem pizzolubem.

      • 4 9

      • Lubię, ale to taka bardzo domowa pizza.

        • 1 0

    • Ale które (1)

      Napoli na Długiej czy Pizza Napoli na Fieldorfa ?

      • 1 1

      • Tylko Fieldorfa

        Na długiej tego lokalu nie da się nazwać nawet restauracja zwykły syf ze starym jedziem.

        • 3 0

    • Tak!!! Napoli najlepsza!!! Pizza Parma....mmmm

      • 2 1

    • (1)

      Na Ostro nie polecam nie dlatego, że Pizza jest złą, ale obsługa fatalna , raz czekałem przy stoliku 2 godziny i tylko dlatego że kelnerki właziły w 4 litery obcokrajowcom i ich głupie tłumaczenie że nie mają wpływu którą pizze kucharz przygotowuje.

      • 0 0

      • Czekales dwie godziny na pizze? To cos tu sie nie zgadza.

        Przeciez tyle czekac może tylko ktoś, kto kompletnie nie ma lepszego pomysłu na spędzenie dwóch godzin, a taki ktoś raczej by nie narzekal na to, ze te dwie godziny zleciały mu bezpłodnie na tym czy na tamtym. W końcu absolutnie nic lepszego do roboty nie miał.

        • 0 0

  • Jest taka pizzeria Foccacio w Gdyni (5)

    Generalnie dobra pizza ale ciasto jest tak cieniutkie jak pergamin. Za cienkie. Przez to traci. Mówi to wiele osób ale właściciel oporny jest na uwagi.

    • 8 9

    • Widocznie robi to z pasji a nie dla pieniędzy

      • 13 2

    • Typowa włoska pizza, tam się je sztućcami.

      Też jest ultra cienka

      • 9 3

    • I jest to błąd. Pizza nie powinna strzelać jak wafelek na brzegach. Rzeczywiście jest cieńsza niż włoska (2)

      • 3 3

      • (1)

        Cienka i łamie sie na brzegach, znaczy Napolitana

        • 1 3

        • nie sądze żeby to była Napolitana jeśli jest cienka i łamie się na brzegach

          • 4 0

  • Viva (1)

    Dla mnie Viva sie zepsuła nic specjalnego i z tego co widze opalaja brykietem a nie drzewem jak dawniej

    • 17 1

    • Niestety prawda :c tak jak dawniej przykładano się do stworzenia każdej pojedynczej pizzy, tak lockdown rozleniwił pracowników przez co pizza nie smakuje tak jak dawniej, a szkoda.

      • 1 0

  • (16)

    Szkoda, że zestawienie nie jest pełne, zabrakło np. Pizzeria da Raffaele, Serio, Palec do Budki, Husak. Czy coś jeszcze dałoby się dodać?

    • 23 2

    • (3)

      Palec do budki to nie jest Napoletana.

      • 9 1

      • (1)

        Jakby się tak ściśle trzymać definicji Napoletany to może jedna czy dwie pizzerie by się załapały

        • 1 0

        • Jskby

          Jakby się trzymać definicji to tylko napoli ma prawdziwa neapolitane bo reszta nie ma żadnych certyfikatów co za tym idzie nikt ich nie kontroluje co do jakości

          • 2 0

      • Palec do budki to wlasnie Neapolitana

        Palec do Budki to najlepsza pizza na Przymorzu. Warto sprobowac

        • 1 2

    • To nie neapolitana (5)

      Gdyby tytuł artykułu byłby Np pizzerie w trojmiescie to możesz napisać ze ich zabrakło. Nie ma ich bo nie serwują pizzy neapolitańskiej. Proste :)

      • 9 1

      • musisz to powiedzieć neapolitańczykowi Raffaele, bo chyba nie wie, że nie robi pizzy neapolitańskiej (4)

        • 8 1

        • Haah (3)

          Ci wszyscy wielcy Włosi którzy przyjechali do Pl zazwyczaj we Włoszech sprzątali albo pracowali na zmywaku. Za dobrze im nie szło skoro wyjechali z kraju. Zreszta co niektórzy Neapol widzieli tylko w tv

          • 9 2

          • buraczku bynajmniej nie cukrowy... (2)

            • 2 4

            • Lol (1)

              Dlaczego mnie oczerniasz? Mowie tylko jak jest

              • 2 2

              • bo tak nie jest

                • 2 1

    • i jeszcze na Okargło we Wrzesczu

      • 3 5

    • Monte Carlo w Motostrefie oczywiście (1)

      • 0 4

      • Zart

        Żartujesz sobie chyba. To ze jest piec na drewno to nie oznacza ze jest tam neapolitana

        • 0 0

    • (1)

      Di amadeo na morenie

      • 0 1

      • Hahahaah w życiu. Najgorsze co moze byc

        • 1 0

    • Bo się nie kwalifikują do tematu artykułu

      • 0 0

  • a ile taka pizza kosztuje ? jak wiecej niż 15zł to lepiej zrobić sobie zapiekanki w domu z bardzo dobrych składników (15)

    ...jakie są ceny pizzy w lokalu?

    • 16 57

    • (7)

      Zrób sobie te zapiekanki i na ser połóż turystyczną z biedronki ,będzie tanio i się najesz.

      • 40 6

      • (5)

        Ale gość ma rację. Ceny pizzy w Polsce to jakaś paranoja. Prawdziwa Pizza z Neapolu w najlepszych pizzeriach kosztuje 2-3 euro! Skąd takie ogromne ceny w Polsce?

        • 16 6

        • (3)

          Ta chyba za 2kawalki cenę podałeś albo ceny sprzed kilku lat. Taniej niż 4e już nie zjesz a w najlepszych ceny zaczynają się od 7e takie ceny były w tym roku

          • 15 2

          • Jeśli ceny, które (2)

            Podajesz są prawdziwe, to nadal pizza w Polsce jest trochę za droga. I nie biorę pod uwagę turystycznych miejscówek

            • 8 2

            • Nie biorąca turystycznych miejscówek to ceny są bardzo zbliżone do tych co są w Włoszech. Tylko jakoś produktu jest inna :)

              • 0 0

            • Bo jeśli pizza ma być super-extra,

              to wiele składników trzeba do Polski sprowadzać. A to kosztuje.

              • 0 1

        • Podaj choćby jedną pizzerię z Neapolu gdzie cała pizza kosztuje max 3 euro. Czekam na link !

          • 1 0

      • Kupilem w biedrze mieso w słoiku :)

        i kiełbase w słoiku - kiełbasa ok ale mieso z chrzanen wygladało obrzydliwie . a w smaku !! super.

        • 0 1

    • (1)

      Równie dobrze mozna samemu zrobic sobie pizze co prawda piekarnik nie osiagnie oryginalnej temperatury. Jednak pizza a zapiekanka to dwie rozne sprawy.

      • 2 3

      • Możesz kupić sobie "piecyk" specjalny do pizzy i będziesz miał taką temperaturę :)

        • 0 1

    • (1)

      Ja se 2 kilo kartofli nagotuje i też jestem najedzony.

      • 15 0

      • Nie fantazjuj. Ktoś kto mówi jestem zamiast jeste brzydzi się jeść same kartofle. Zwykle weźmie i tak całe danie z dodatkami albo sushi i inne egzoty. A jeśli nie ma, to woli umrzeć.

        • 1 0

    • Pójdź do pracy to nie będziesz pytał o cenę.

      • 0 0

    • Zapiekanki ? Chleb z wodą wychodzi taniej !

      • 1 0

    • jak pytasz to znaczy że to nie dla Ciebie

      Nie jesteś "targetem" tych knajp.
      Ewentualnie jakiś bar mleczny.

      • 0 0

  • Zgłodniałem na sam widok (1)

    Chyba dzisiaj zamówię.

    • 7 5

    • Przy -10 na dworzu to dowiozą zimnego naleśnika

      • 3 1

  • Palec do budki (1)

    Warto spróbować najlepsza pizza

    • 6 12

    • Super :)

      • 1 2

  • Ankieta lepsza

    niz caly ten tekst! :D

    • 20 0

  • A gdzie można w ogóle zjeść dobrą pizzę w Gdyni? (17)

    Odkąd Czerwony Piec się popsuł.

    • 11 2

    • Pycha (8)

      Na Morskiej

      • 1 2

      • W centrum nigdzie. (2)

        Niestety ale pizzerie w centrum osiadły na laurach.
        Viva coraz mniejsze pizze, Czerwony dla mnie był zawsze przeciętny, Francessco spoko trzyma swój poziom jest Dobra ale jakoś mi tam nie po drodze. Dzisiaj w Gdyni - bezapelacyjnie Pogórzanka - na Obłużu lub Pogórzu.

        • 5 2

        • Brooklin na placu Kaszubskim jak teraz? Jadłem już dawno temu ale była nawet dobra

          • 2 1

        • Mąka i kawa - najlepsza pizza w mieście!

          • 9 3

      • Gdynia (4)

        W Gdyni tylko Gdynianka ! Cebulowa wymiata !

        • 15 9

        • Gdynianka to nie pizza tylko placek drożdżowy. Nie smakuje już tak jak 30 lat temu, ale z sentymentu jak jestem raz na parę lat w Gdyni to odwiedzę.

          • 11 4

        • Francesco !!! (2)

          Najwyższy poziom.

          • 10 1

          • Ja podziękuję (1)

            We Francesco dostałem zimną pizze z nierozpuszczonym nawet serem. Chyba najgorsza w moim życiu.

            • 1 2

            • Po Kawałku

              Polecam spróbować pizze z Po Kawałku na Obłużu

              • 1 0

    • Napoli

      Napoli tez jest w Gdyni - pizza pasta napoli Gdynia.

      • 2 0

    • Tylko we (2)

      Francesco

      • 7 3

      • Francesco i Andiamo a Roma

        Tam zawsze pysznie :)

        • 6 1

      • Tylko

        Tylko nie to :) strasznie spadła jakość w ostatnim czasie

        • 0 0

    • Na pewno Pogorzanka

      • 4 0

    • Sette Pizza na Abrahama.... Super pizza za śmieszne pieniądze

      • 1 0

    • Najlepsza pizza w Gdyni

      Jak dla mnie w pizzerii " Po kawałku " mają najlepsze ciasto i super dodatki. Pizza z jajkiem jest kozacka. Poza tym bardzo dobra pizza jest też w " Ogniem i piecem "

      • 0 0

    • Mąka i Kawa

      najlepsza

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane