• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście

osa
5 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (92)
Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście. Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście.

Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?




Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem



Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.

Pizza z rybą:

A jak serwują je trójmiejskie pizzerie?

Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).

- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej? Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.

- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
  • Pizza z łososiem od pizzerii Ferrara Cucina Italiana.
  • Pizza z tuńczykiem od Jack's Pizza.
  • Pizzeria z anchois w Pizzerii Orłowskiej.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.

W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


  • Bałtycka pizza z dorszem w restauracji M15 w Sopocie.
  • Pizza z wędzonym dorszem w Pizzerii Orłowskiej.

A może pizza z... dorszem?



Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).

- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.

Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.

- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
osa

Miejsca

Opinie (92) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Te pizze z tuńczykiem to lipa

    Bo niestety jest to tuńczyk z puszki - obrzydliwość

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Uwielbiam pizzę! (8)

    Często próbuję nowych smaków. Z chęcią zjem również taką z ananasem a czasem owocami morza. Nigdy nie zrozumiem tego narzekania, że "to nie pizza" i innych takich. Podobnie jak sernikiem- z rodzynkami, czy bez, co kto lubi.
    Ostatnio moją pizzą no1 jest truflowa.
    Smacznego wszystkim :)

    • 42 20

    • No to jedz (1)

      To jedz ale potem się nie zdziw jak będą się na Ciebie krzywo patrzec a Ty zostaniesz sam ze swoimi rybnymi pomysłami. Ja jem salami a więc wszyscy chcą sie ze mną przyjaźnić pozdro i nie załamuj się w samotnosci

      • 5 10

      • I to jest Twój wkład w życie towarzyskie? "Jem salami!". :D

        • 0 1

    • to nie pizza !!! (4)

      • 5 4

      • Pizza gdy powstawała w starożytności (3)

        była plackiem na winie, czyli tak jak polska zupa na winie - co się nawinie to na placek, więc gadanie, ze z ananasem to nie pizza jest zbrodnią na pizzy, bo ananas też się czasem gdzieś pod ręką nawinie.

        • 7 3

        • Nie każdy kawałek ciasta, na który coś się nałoży, to pizza. (2)

          W przeciwnym wypadku uznać należy, że pizza istnieje od zawsze oraz była jedzona wszędzie i przez wszystkich. Na świecie bowiem jest mnóstwo potraw, które sprowadzają się do takiej koncepcji jedzenia.

          • 3 4

          • PIzza była plackiem z dodatkami i istnieje od czasów starożytności. (1)

            • 2 6

            • Poproszę o źródło informacji, że jakiś starożytny placek z dodatkami był nazywany "pizzą".

              • 3 2

    • mhm, truflowa.

      2,4-Dithiapentane

      • 2 6

  • Opinia wyróżniona

    (16)

    Pizza to jedzenie biedoty. Robiło się po prostu pszenny placek, nakładało to co akurat było i wkładało całość do pieca. Dlatego pizzę można jeść z dowolnymi składnikami. Cała masa popularnych powszechnych potraw wzięłą się z biedy zwykłego ludu. Tak jest na całym świecie.
    Dlaczego Francuzi jedli ślimaki czy owoce morze leżące między kamieniami na plaży? Bo byli biedni i nie było ich stać na mięso. Taka jest geneza wielu obecnie "eksluzywnych" i wyszukanych potraw :)

    • 96 21

    • I do tego brzuch po niej rośnie .

      Polacy mają swoje fastfoody np. fasolka po bretońsku , flaczki (przygotowane) bigos , pierogi

      • 0 0

    • Podobnie było z fois gras, haggis itp.

      • 2 0

    • (1)

      Gdzie kto twierdzi, że pizza to ekskluzywna potrawa? Chyba tylko dla tych, co mleczaki nazywają restauracjami.

      • 4 0

      • Albo McDonalda.

        • 0 0

    • a teraz mało kogo na nią stać, bo kosztuje wiele PONAD 30 zł za cieńki placek z byleczym,

      • 5 0

    • Jedzenie biedoty? (6)

      Kolego poczytaj dla kogo powstała pierwsza Margarita.

      • 5 18

      • Tylko że margarita nie była pierwsza pizzą. Wszyscy znają historię z kolorami flagi i królową. To osobny wątek. Pierwsza była Marinara, bardzo popularna była też i jest do dziś, pizza z ziemniakami, albo pizza z cebulą. Jeden, góra dwa składniki, to była pierwsza pizza, często bez sera.

        • 0 0

      • A teraz sprawdź od kiedy istnieje pizza i kiedy żyła królowa Margeritta (4)

        Pomyśl logicznie i dojdź do wniosku, że etymologia tej nazwy nic nie wnosi do tematu, że pizza powstała jako jedzenie biedoty.

        • 15 4

        • No i nie masz racji (3)

          Pizza powstała jako danie dla rodziny królewskiej i tu powinniśmy doszukiwać genezy. Dopiero w późniejszych wiekach zaczęła ona być kojarzona z jedzeniem biednej warstwy społecznej, ale nie zmienia to faktu że twierdzenie iż było to jedzenie biedoty jest błędne, bo korzenie ma zupełnie gdzie indziej.

          • 2 12

          • Historia pizzy sięga starożytości (2)

            Była jedzeniem niższych warstw społecznych. Dopiero późnej dotarła na dwory królewskie. Doczytaj.

            • 8 2

            • Porównywać pizzę do plangutos, to jak porównać pismo do protopisma. Niby podobne, ale jednak to nie to samo. Pierwsza klasyczna pizza czyli ciasto, soso pomidorowy i ser to końcówka XIX wieku.

              • 4 1

            • Dokładnie.

              Od czasów starożytnych pizza to był tzw "placek na winie", czyli co się nawinie to na placek. Dlatego z racji prostoty był tak popularny wśród biedoty. Natomiast współczesna pizza włoska związana jest z dodaniem w XVIII wieku do tego "placka na winie" sosu z pomidorów, które dopiero co dotarły do Europy z Ameryki.

              • 4 1

    • ale czy ktoś twierdzi inaczej? Wiekszość takich narodowych potraw powstała z biedy. Tak samo znane nam pierogi.

      • 1 0

    • Doucz się człowieku, a nie opowiadaj bzdur

      • 2 2

    • Tyle że nikt nie twierdzi że to "ekskluzywne" i "wyszukane" potrawy...

      • 27 3

    • Prawda

      • 16 1

  • Akurat tuńczyk to dobre połączenie

    na ciepło ma zupełnie inny smak (na plus) niż taki z puszki choć to oczywiście indywidualne odczucie.

    • 1 0

  • Pytanie do społeczności.

    Czy jeśli zamawiamy z żoną pizzę, nieważne skąd, potem spożywamy, a potem jest cunilingus to można powiedzieć ze zjadłem z rybą? Proszę o odpowiedz bo nie jestem pewien.

    • 0 0

  • Uwielbiam ten włoski zachwyt.

    Ohhhh kuczina italiana ristorante bunga bunga.
    A skąd się wzięła pizza? Z Grecji !!!!!!!! Warto się douczyć.

    • 1 0

  • Pizza, burger, naleśnik, pierogi, pasta (1)

    Tanio, więc przyciąga małolatów paradujących bez skarpetek w za krótkich spodniach, którzy fotki muszą jeden drugiemu wysyłać że żyją na bogato i rozbijają się na mieście (wydając kieszonkowe od starych).

    • 30 2

    • Dokładnie

      Rozwydrzona g*wniażeria

      • 1 0

  • Pewna laryngolożka pisała, że ryby powinno się jeść osobno

    by uniknąć problemów z połknięciem ości - u niej w domu jeśli podawano np. rybę z ziemniakami i surówką, to rybę spożywano osobno. Ja też tak jem ryby. I dlatego nie wiem, czy bym się zdecydował na taką pizzę - nawet w dorszu czy łososiu czasami ość się trafi. No chyba że to ryba z puszki, z rozmiękczonymi ościami.

    • 0 1

  • Ja lubie ze sledziem i smietanom

    • 3 0

  • Dziękuje (1)

    Dziękuje za materiał o pizzy
    Nikomu to nie potrzebne ale bardzo dziękuje

    • 6 3

    • Jestem zdania, że słownik ortograficzny jest dużo będziej użyteczny niż artykuł o pizzy...

      Pozdrawiam :)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane